maja744 19.06.05, 20:15 Czy badanie usg wykrywa endometrioze i PCO??? Po przeczytaniu dziesiatkow postow wypatruje w sobie objawy ww chorob. Czy odpowiedz na to pytanie da mi badanie USG??? Help Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:16 USG wykryje PCO ok 5 dc (w ciszy hormonalnej). Co do endometriozy to nie wiem. Moze kto inny pomoze. Odpowiedz Link
fiamma75 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:22 Endometriozę potwierdza laproskopia. Odpowiedz Link
maja744 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:43 dzieki Anna. Chcialabym te ewentualne dolegliwosci wykluczyc za jednym badaniem. Co to za bdanie - laparo? czy moze ktoras z Was wiec, o czym moze swiadczyc - wolny stopniowy wzrost tempki po owu - tempka nie przekracza 37.0 w IIfazie - bole w dole brzucha na dlugo przed owu (5-6dni) i po owu (ok 4 dni) - owu w 18-19dc, przy 32-33d cyklach - gorki i doly na wykresie - testy owu pokazuja pik LH niedoczynnosc tarczycy i hashi, prl w gornej granicy (po obciazeniu nie badalam), luteina 4 cykl, 1 ciaza obumarla help!!!! chyba zwariuje, wyc mi sie chce Odpowiedz Link
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:45 Moze to poprostu niedomoga ciałka żółtego? Odpowiedz Link
maja744 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:46 5dc mam jeszcze koncowke @ - to chyba malo komfortowa sytuacja na usg... Odpowiedz Link
fiamma75 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:50 Jeśli chcesz wykluczyć PCOS, to akurat wtedy się robi. Odpowiedz Link
maja744 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:51 niedomoga cialka zoltego, czyli niedomoga lutealna, za niski prg a za wysoka prl??? dobrze rozumuje? lekarz nie chcial mi dac bromka, bo twierdzi ze w gornej granicy prl nie trzeba. Czy tabletke Metaclopramid (na bad prl po obciazeniu) mozna kupic bez recepty? bo w moim labo nie daja. Kto wie??? Odpowiedz Link
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 21:06 za niski prg (prolaktyna niekoniecznie za wysoka ale z obciazeniem warto zrobic). Nie wiem czy tabl bez recepty sprzedaja... Odpowiedz Link
fiamma75 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:49 maja744 napisała: [...] > czy moze ktoras z Was wiec, o czym moze swiadczyc > - wolny stopniowy wzrost tempki po owu tzw. leniwe ciałko żółte > - tempka nie przekracza 37.0 w IIfazie nie musi być > 37, wystarczy, że jest wyraźny skok temp. > - bole w dole brzucha na dlugo przed owu (5-6dni) i po owu (ok 4 dni) nie wiem > - owu w 18-19dc, przy 32-33d cyklach prawidłowa > - gorki i doly na wykresie typowe, zwł. gdy prowadzisz stresujący lub nieregularny tryb życia > - testy owu pokazuja pik LH dobrze Odpowiedz Link
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 20:51 Dokladnie - fiamma75 dobrze mowi Zbadaj dokladnie hormony - zwlaszcza progesteron po owulacji. Odpowiedz Link
maja744 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 21:00 prg mialam 17.54 (6dnia rano po owu), norma do 38. Badanie robilam w XI2004 Powinnam powtorzyc teraz? Owu mialam 15VI, czy prg robic 21VI czy 22VI? Przepraszam ze takie glupie pytania, ale zlapalam powaznego dola... Odpowiedz Link
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 21:08 Powtorz badania i koniecznie idz na usg nawet jesli masz jeszcze reszte @. Tylko w poczatkowych dniach cyklu mozna wykluczyc PCO. A masz inne objawy PCO? Powtórz tez wszystkie hormony (prg, prl, lh, fsh, estradiol, testosteron) Pytania zadawaj - po to jest forum Odpowiedz Link
maja744 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 21:59 Aniu, dzieki za pomoc i wyrozumialosc zerknij jeszcze 3-5dc, fsh,lh,E2, testosteron 7dpo, prl, prg dobrze? niech mnie ktos jeszcze oswieci, jak zdobyc tabletke Metaclopramid (do bad prl z obciazeniem), panstwowo pewnie nie beda chcieli mi dac, a prywatnie bede musiala zaplacic za wizyte u mojego gina 150zl. Na forum u Ewy wyczytalam, ze objawami PCO z wykresow tempek sa 1. zęby w pierwszej fazie to znaczy górki i doliny ? często oznacza to za wysoki poziom protaktyny 2. późna owulacja- w 20 dniu, zdarza się nawet w 40 dniu 3. mały wzrost temperatury w 2 fazie troche mi to przypomina moj wykres, dlatego pomyslalam ze moze mam PCO ...? Odpowiedz Link
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 22:07 Prl i prg mozesz zrobic wczesniej - 4 - 5 dpo (ginek Ci podpowie). Co do PCO - masz owulacje ok przy Twoich cyklach. Zeby to niekoniecznie musi byc prl (dlatego zbadaj z obciazeniem). Mały wzrost to moze tez byc niski prg ktory łatwo podwyzszyc. Dodatkowo objawami PCO sa: skłonność do nadwagi (ktora bardzo ciezko zrzucic), owłosienie nadmierne (ramiona, policzki itepe). Idz na usg - mnie w ten sposob wykluczono PCO. Zaglądnij na forum PCO jesli chcesz wiedziec wiecej: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12247 Co do metaclopamidu to zadzwon do apteki jakiejkolwiek to sie dowiesz Odpowiedz Link
maja744 Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 22:29 dzieki Aniu za cierpliwosc ))), nadwagi ani sklonnsci do tycia nie mam, owlosienia nadmiernego tez nie, ale widze ze usg warto zrobic. PRG i PRL zrobie w srode, bedzie akurat pelne 7 dni po owu. dzieki Odpowiedz Link
annalalik Re: USG a PCO i endometr 19.06.05, 22:35 No wlasnie - PCO zwykle w zespole wystepuje wiec nie martw sie. USG wszystko wyjaśni Jak cos to pytaj Odpowiedz Link