Dodaj do ulubionych

prl i progest. po raz setny....b. prosze o interpr

16.07.05, 18:58
piszę tu po raz pierwszy, bo zupełnie nie wiem co oznaczaja takie wyniki.21
dc-prl 27,6 ng/ml.prog.25,2 ng/ml- czyli oba poza normąsad
w tym cyklu brałam CLO 2x1,niestety w 13 dc były tylko drobne
pęcherzyki,czyli na owu sie nie zanosiło.(zrasztą przy tak wysokiej prl chyba
nie dochodzi do owu?)bardzo proszę bardziej doświadczone dziewczyny o
interpretację. dlaczego progest. jest taki wysoki? dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 17.07.05, 12:34
      linki na gorze forum !!!!!!!!!
      • nova2 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 17.07.05, 13:34
        tak, oczywiscie widze linki na gorze. chodziło mi o to, czy któraś z Was miała
        podobną sytuacje: podwyższony poziom obu hormonów.od jakiegoś czasu czytam
        forum i nie spotkałam się z takim przypadkiem. zazwyczaj podwyższona
        prolaktyna=niski progesteron. stad moje pytanie. pozdr.
        • beettinna Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 18.07.05, 09:40
          ja słyszałam że jak jest ciąża to progesteron rośnie-to jest oczywiste; ale też
          że prolaktyna rośnie.Jak progesteron jest duży to najważniejsze,
          pozdrawiam
        • skaluz Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 21.07.05, 11:25
          witaj, u mnie podobnie, tzn.prolaktyna podwyzszona, progesteron rowniez powyzej
          normy, biore bromergon (1x1), tez szukam odpowiedzi na pytanie czym to jest
          spowodowane i co to moze oznaczac
          • magdulka26 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 21.07.05, 12:04
            Dziewczyny,progesteron im wyższy tym lepiej i nie ma powodu do obaw,tylko do
            radości.Natomiast prolaktyne masz na bank za wysoką i trzeba ją zbić.Najlepszy
            wynik do zaciążenia to pomiędzy 10-15 ng/ml.
            Progesteron to hormon który pozwala na dobre zagniezdzenie sie zarodka i na
            utrzymanie ciąży bez wspomagaczy.
            • beettinna Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 21.07.05, 13:33
              zazdroszczę Ci takiego progesteronu smile)

mój wynosi zaledwie 8! to jest normalnie kpina a nie progesteron smile))))))))))
              • giovanita Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 21.07.05, 16:06
                kpina?
                A co ja mam powiedzieć, ha?

U mnie progesteron w 22dc wyszedł 5,97
                a prolaktyna 35,8

I jedno i drugie do bani.

Macie jakiegoś dobrego gina do polecenia? Bo moja na urlop poszła...
                Dzięki
                • naka1 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 11:31
                  a to zależy skad jesteś.
                  • nova2 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 12:51
                    dzieki za odp. byłam u gin, dostałam bromegron 1x1.dziwi mnie tylko to, ze
                    skoro nie bylo owu(24 dc miałam znowu USG i tez nic nie było widac)to dlaczego
                    prog. jest wysoki? lekarz tez nie umiał mi odpowiedzieć na to pyt. nie
                    nalegałam, bo byłam u niego przypadkowo(mój na urlopie).
                    jeszcze jedno pytanie:czy którejs z was udało się zbić prolaktynę w ciagu 1
                    cyklu? jestem b. niecierpliwa i chciałabym żeby jak najszybciej się coś
                    ruszyło...(staram się od stycznia)pozdr.
                    • wikied Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 12:55
                      Właśnie wczoraj wzięłam po raz pierwszy bromeksad( Tragedia dziś rano dwa razy
                      wymiotowałam, mdli mnie, w pracy też zaliczyłam ubikację sad( Nie wiem dla mnie
                      porażka nie dam rady tego brać ...
                      • nova2 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 14:02
                        u mnie było tak samo, w pon.wiecz. wzięłam 1 tabl.i w nocy był koszmar,
                        wymiotowałam kilka razy. od wt. biorę 1/2 tabl.ale dzisiaj zamierzam
                        zaryzykować i zjeść całą.acha, w pon przed zazyciem tabl. wypiłam kieliszek
                        wina, moze to dlatego.zobaczymy jak będzie dzisiaj.acha, mi gin.zalecił
                        zażywanie 1 tabl. wieczorem, a ty jak masz przyjmować? i jaki masz wynik
                        prolaktyny?
                        • wikied Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 14:17
                          pół tabletki na noc...wynik na czczo w górnej granicy normy tj.555 nie pamiętam
                          jednostek po teście z MCP po 1 h wzrosła 8 krotnie sad(((Spróbuję przekonać
                          ginka,żeby przepisał mi coś zastępczego bo cały czas kręci mi się w głowie nie
                          mogę pracować a dziś rano usłyszałam komplement,że strasznie blado wyglądam
                          (jak mam nie blado wyglądać jak całą noc spędziłam w ubikacji)
                          • portalegre Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 14:55
                            Dziewczyny, za duzo wzielyscie tego bromka na poczatek! Najlepiej zaczac od 1/4
                            tabletki na noc, i tak 3 razy, potem 3 x po pol, az w koncu cala. Lekarz
                            powinien Wam o tym powiedziec!
                            Ja po pierwszej 1/4 malo rano nie zaslablam, ale potem minelo, teraz juz w
                            ogole nie odczuwam, ze biore ten lek.

I uwazajcie na alkohol, bo z bromkiem b. szybko idzie do glowy wink
                            • wikied Do poratlegre 22.07.05, 15:37
                              Mam pytanko orientujesz się może jakie są skutki uboczne bo ponoć są i to duże??
                              • portalegre Re: Do poratlegre 22.07.05, 15:51
                                Glowne sktuki uboczne to mdlosci, sennosc i zawroty glowy, choc nie wystepuja u
                                wszystkich dziewczyn. Ja sie juz chyba przyzwyczailam, biore bromek od marca.

Najbardziej denerwujacym skutkiem jest dla mnie jest zwiekszony apetyt co
                                oznacza tycie!!!! Przytylam gdzies ze 3-4 kilo, z czym fatalnie sie czuje, ale
                                teraz wzielam sie za siebie i mam juz jakies sukcesy w tym temacie.
                                Najgorsze byly te napady glodu, poza tym potrzebuje teraz duzo wiecej jedzenia
                                niz wczesniej, zeby sie najesc. Ale sie nie poddam! Glownie z tego powodu
                                marze o odstawieniu tego leku, ale do ciazy nie ma nawet o tym mowy, jak sie
                                zaczelo brac, to juz nie mozna przestac, bo prolaktyna momentalnie skoczy.

Powodzenia!
                            • wikied Do portalegre 22.07.05, 15:39
                              Sorki widzisz co ja napisałam?smileOj dobrze,że idę zaraz do domciu
                              • portalegre Re: Do portalegre 22.07.05, 16:00
                                wikied napisał:

> Sorki widzisz co ja napisałam?smileOj dobrze,że idę zaraz do domciu

Nic podejrzanego nie zauwazylam smile
                                • wikied Re: Do portalegre 22.07.05, 16:03
                                  Do poratlegresmile))Żle znoszę ten piewrszy dzień z bromkiemsmile)
    • magdulka26 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 16:08
      Portalegre ma rację .Trzeba zaczac od 1/4 na noc i stopniowo zwiększać.Tez
      brałam bromka i tak właśnie zaczynałam dawkowanie.
      • masztako Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 16:16
        dokadnie tak, pomalutku, żeby organizm się przyzywczaił
        • agaaga19 Re: prl i progest. po raz setny....b. prosze o in 22.07.05, 18:33
          nie wiem, czy to istotne, ale na bocianie czytałam, że progesteron bada się
          około 21 dc( 7 dni po owu), a prolaktynę między 2 a 4 dc. może powinnaś to
          sprawdzić, bo zdaje się, że prolaktynę również badałaś w 21 dc
          aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka