Dodaj do ulubionych

3 miesiac ciazy wg prawa pracy

22.08.05, 12:03
Chodzi mi o sytuacje umowy na czas OKREŚLONY.
Podobno aby ja pracodawca mial obowiazek przedluzyc, kobieta musi byc w co
najmniej 3. miesiacu ciazy. Tylko jak liczone sa te 3 miesiace - czy to moze
byc poczatek 3. miesiaca czy tez musza to byc pelne skonczone 3 miesiace?
Bo podobno liczy sie ciaze od dnia ostatniej @?

Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 12:13
      ma obowiazek przedluzyc ale tylko do dnia porodu !!! i nie moze kobiety zwolnic
      nawet jesli jest w 1 -szym miesiacu ciazy !!!!!!!!!!!!!!!!!
      najlepiej zadzwon do zus-u
    • fiamma75 Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 13:14
      Liczy się 12 tyg. od daty ostatniej miesiączki.
      Nie można wypowiedzieć umowy o pracę kobiecie w ciąży (no chyba, że z powodu ciężkiego nrauszenia obowiązków pracowniczych czyli tzw. dyscyplinarnie).
      Umowę o pracę przedłuża się przy zatrudnieniu na czas określony, gdyby miała ulec rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca ciąży (czyli 12 tyg.) Nie dotyczy to umów na zastępstwo. Zajrzyj do kodeksu pracy - art. 177.
      Stan ciąży musi być potwierdzony zaświadczeniem lekarskim.
      W razie czego służę pomocą.
      • portalegre Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 14:04
        Dzięki Fiamma, Twoja wiedza na różne tematy jest naprawdę imponująca.
        Czyli jeśli umowa konczy mi sie 31 padziernika, a ostatnia @ mialam 30 lipca,
        to pracodawca musi mi przedluzyc umowe do dnia porodu (to taka hipotetyczna
        sytuacja, bo poki co nie wiem czy jestem w ciazy).
        I czy gdybym np. we wrzesniu poszla na zwolnienie lekarskie, to czy tak samo
        jestem traktowana w kwestii przedluzenia umowy jak gdybym caly czas chodzila do
        pracy?
        • fiamma75 Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 14:32
          portalegre napisała:

> Dzięki Fiamma, Twoja wiedza na różne tematy jest naprawdę imponująca.

Dzięki smile
          Zawodowo zajmuję się kadrami smile A z wyształcenia jestem przyrodnikiem, z zamilowanią nprką smile

> Czyli jeśli umowa konczy mi sie 31 padziernika, a ostatnia @ mialam 30 lipca,
          > to pracodawca musi mi przedluzyc umowe do dnia porodu (to taka hipotetyczna
          > sytuacja, bo poki co nie wiem czy jestem w ciazy).

Tak. No chyba, że lekarz Ci policzy ciążę jakoś inaczej (ale to zachodzi jedynie przy bardzo długich cyklach, a Ty chyba takich nie masz).

> I czy gdybym np. we wrzesniu poszla na zwolnienie lekarskie, to czy tak samo
          > jestem traktowana w kwestii przedluzenia umowy jak gdybym caly czas chodzila do
          > > pracy?

Tak samo.
          • portalegre Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 14:42
            Fiamma, jeszcze raz, bardzo, bardzo Ci dziekuję!
            Pozdrawiam!
      • prejudice Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 24.08.05, 16:58
        Fiammo jeszcze ja chciałabym Ci zatruć życie winkMoje pytanie jest takie -
        pracuję w firmie sprzedażowej i awanse u nas mają charakter "czasowy". Ja w
        swojej umowie odnośnie awansu mam napisane tak: w dniach ... - ... bedzie pani
        pelnila z mozliwoscia odwolania obowiazki na stanowisku ... (PO)- i tak
        wygladaja umowy wszystkich ktorzy awans dostali bo daje to chyba latwiejsza
        mozliwosc degradacji. Zreszta nie mnie o tym decydowac. A moje pytanie jest
        takie- Jeśli w czasie tego okresu poszłabym na L4 w zwiazku z ciaza itp to czy
        w trakcie trwania tego zwolnienia oni moga
        a)powrocic mnie na stare stanowisko przed uplywem terminu zawartego w wyzej
        wymienionym awansie??
        b)co się stanie jesli w trakcie tego L4 skonczy sie okres na ktory ta umowa
        obowiazuje??
        Z góry dziekuje za odpowiedz smile)))
        • fiamma75 Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 25.08.05, 12:12
          prejudice napisała:

> Fiammo jeszcze ja chciałabym Ci zatruć życie winkMoje pytanie jest takie -
          > pracuję w firmie sprzedażowej i awanse u nas mają charakter "czasowy". Ja w
          > swojej umowie odnośnie awansu mam napisane tak: w dniach ... - ... bedzie pani
          > pelnila z mozliwoscia odwolania obowiazki na stanowisku ... (PO)- i tak
          > wygladaja umowy wszystkich ktorzy awans dostali bo daje to chyba latwiejsza
          > mozliwosc degradacji.

Nie ejstem pewna czy tak do końca jest to zgodne z prawem pracy. Czy masz w umowie zapisek, że obowiązuje Cię 2-tyg. okres wypowiedzenia? Pracodaca zawsze może nie tyle odwołać (to dotyczy sotsunku mianowania a nie stosunku pracy) co wręczyć wypowiedzenie zmieniające warunki pracy i płacy (dotyczą tego podobne obwarowania co wypowiedzenia stosunku pracy) mp. komuś zatrudnionemu jako kajser wypowiedzieć to stanowisko i zaproponować po zakończeniu okresu wypowiedzenia stanowisko magazyniera. Może też podpisać z pracownikiem tzw. porozumienie zmieniające, że od tego a tego dnia pracownik zmienia stanowisko, z tym, ze pracownik musi się sam na to zgodzić, inaczej stosuje się wypowiedzenie zmieniające.

Zreszta nie mnie o tym decydowac. A moje pytanie jest
          > takie- Jeśli w czasie tego okresu poszłabym na L4 w zwiazku z ciaza itp to czy
          > w trakcie trwania tego zwolnienia oni moga
          > a)powrocic mnie na stare stanowisko przed uplywem terminu zawartego w wyzej
          > wymienionym awansie??

Nie, ponieważ w czasie ciąży, podczas choroby, urlopu macierzyńskiego, urlopu wypoczynkowego nie można wypowiedzieć umowy pracownikowi (w razie czego powinnaś iść z tym do Sdu Pracy).
          > b)co się stanie jesli w trakcie tego L4 skonczy sie okres na ktory ta umowa
          > obowiazuje??

Tego nie wiem. Podejrzewam, że trzeba by było zastosować te same warunki, co przy umowie na czas określony i po upływie 3 mc ciąży, przedłużyć do dnia porodu, ale nie jestem pewna. W ogóle radzę Ci podejść kiedyś z tą umową do Inspkcji Pracy - niech rzucą na nią okiem i wyjaśnią Twoje dylematy. Porady są darmowe.

> Z góry dziekuje za odpowiedz smile)))

Pozdrawiam
    • artistry1 Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 13:53
      To znaczy że jeśli mam np umowę na czas okresłony jest to juz 3 w tej samej
      firmie i kończy mi sie w grudniu to jak będe nawet w 2,5 m-cu ciąży to nie moga
      mnie zwolnic? Czy tak? i jeszcze jedno jak mam umowę akordową i pójdę na
      wychowawczy potem troche urlopu czy cos takiego to czy maja mi zapewnic tyle
      pracy co przed zajściem w ciążę? Bardzo prosze o odpowiedz bo niedługo zaczniemy
      sie staracsmile)
      • fiamma75 Re: 3 miesiac ciazy wg prawa pracy 22.08.05, 14:36
        artistry1 napisała:

> To znaczy że jeśli mam np umowę na czas okresłony jest to juz 3 w tej samej
        > firmie i kończy mi sie w grudniu to jak będe nawet w 2,5 m-cu ciąży to nie moga
        > mnie zwolnic?

Zależy jaka umowa - próbna się nie liczy, umowy na zastępstwo też się nie liczą, poza tym dopiero umowy zawarte po 1 maja 2004 liczone do tej magicznej "trójki".

Czy tak? i jeszcze jedno jak mam umowę akordową i pójdę na
        > wychowawczy potem troche urlopu czy cos takiego to czy maja mi zapewnic tyle
        > pracy co przed zajściem w ciążę? Bardzo prosze o odpowiedz bo niedługo zaczniemy sie staracsmile)

Chyba chodzi Ci o macierzyński?
        Jeśli będziesz miała przedłużoną umowę do dnia porodu, to zasiłek wypłaci Ci ZUS. Jeśli będziesz miała umowę na czas nieokreślony, to po macierzyńskim wracasz na to samo stanowisko, po wychowawczym - niekoniecznie na to samo, ale wynagrodzenie nie może być niższe niż to przed wychowawczym.
        • ivonn3 Re: do fiamma75 22.08.05, 15:38
          podłącze się do wątku z pytankiem - moze będziesz wiedziała.
          Umowa na czas nieokreślony kończy mi się 31 pażdziernika ( likwidacja
          stanowiska pracy). Jeżeli zajdę w ciąże w pażdzierniku i dostarczę
          zaświadczenie w listopadzie to czy pracodawca ma obowiązek cofnąć
          wypowiedzenie ?
          • fiamma75 Re: do fiamma75 22.08.05, 18:05
            Tak.
            • ivonn3 Re: do fiamma75 22.08.05, 20:20
              Fiammo kiedyś już o to zapytalam na forum i uzyskałam info, ze koniecznie musze
              dostarczyć zaświadczenie zanim skończy sie okres wypowiedzenia. Ty twierdzisz
              ze listopad wchodzi jeszcze w grę - czy jest na ta okolicznośc jakiś przepis ???

Z góry dziękuje za poradę.
              • fiamma75 Re: do fiamma75 22.08.05, 20:52
                Nie musi być zaraz przepis, taka jest wkładnia przepisów, są zresztą orzeczenia
                Sądu Najwyższego w podobnych przypadkach - możesz poszukać, poza tym w
                poradnikach z zakresu kadr pełno jest takich przykładów. Pracodawca ma
                obowiązek przywrócić się do pracy, jeśli zaszłaś w ciążę w okresie
                wypowiedzenia. jeśli tego nie zrobi, zwracasz się do Sądu Pracy i on każe cię
                przywrócić do pracy.
                • ivonn3 Re: do fiamma75 23.08.05, 10:17
                  no to poszperałam trochę w necie i co powiesz na taki cytat z orzecznictwa SN "
                  powiadomienie pracodawcy o ciąży już po rozwiązaniu umowy o pracę moze mieć
                  wpływ tylko na roszczenie o wynagrodzenie za okres pozostawania bez pracy, nie
                  ma natomiast znaczenia dla oceny nieprawidłowości rozwiązania umowy o
                  pracę" ??? Czy w takim razie wręczenie zaświadczenia o ciąży w listopadzie
                  napewno cofnie wypowiedzenie ???
                  • fiamma75 Re: do fiamma75 23.08.05, 12:05
                    Tak. To, co przytaczasz odnosi się do wniesienia sprawy o odszkodowanie za nieprawidłowe rozwiązanie umowy o pracę.
                    Jak mi nie wierzysz, to zadzwoń do Inspekcji pracy.
                    • ivonn3 Re: do fiamma75 23.08.05, 12:10
                      nie chodzi o to ze nie wierzę tylko kiedyś już o to zapytałam na innym forum i
                      jakas dziewczyna napisała ze jeżeli dam zaświadczenie w listopadzie a umowa
                      zakończy się w pażdzierniku to nie ma to juz wpływu na cofnięcie wypowiedzenia.
                      Umowa wygasa i koniec. Może ona była niedoinformowana i udzieliła błędnej rady.
                      Ale jeżeli listopad wchodzi jeszcze w grę to jestem bardzo podbudowana na
                      duchu - zawsze to o jedną szanse wiecej smile - pozdrawiam
                      • fiamma75 Re: do fiamma75 23.08.05, 15:18
                        Liczy się tylko to, że zaszłaś w ciążę w okresie wypowiedzenia czyli byłaś jeszcze zatrudniona! Pracodawca ma obowiązek przywrócić Cię do pracy. Gdyby wiedział, że jesteś w ciąży już w czasie wypowiedzenia, to wtedy musi je cofnąć.
                        • fiamma75 Ciekawe linki 23.08.05, 16:54
                          www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=24152
                          www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=23477
                          www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=22672
                          A zwłaszcza koncówka tego:
                          www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=21927
                          i jeszcze pyt. 3 www.gdansk.oip.pl/35.html
                          • ivonn3 Re: Ciekawe linki 24.08.05, 09:24
                            Fiamma 75 - jeszcze raz dziękuje za pomoc smile
                            Nie wiem dlaczego kiedyś inna dziewczyna sugerowała ze zaświadczenie o ciązy
                            nalezy dostarczyć najpózniej ostatniego dnia wypowiedzenia żeby było uznane -
                            stąd tylko wynikały moje niepewności.
                            Pozdrawiam
    • douchee Opłacanie zusu 23.08.05, 21:28
      Podłączę się, żeby nowego nie tworzyć. A jak wygląda sprawa z płaceniem przez firmę zus-u, gdy ciężarna jest na: zwolnieniu, potem na macierzyńskim, potem na wychowawczym?
      • fiamma75 Re: Opłacanie zusu 23.08.05, 22:25
        Masz ubezpieczenie, bo pewnie o to Ci chodzi. Szczegółów wielkości składek nie
        znam, bo to nie moja działka smile
        Mogę dodać tylko, że jeśli chodzi o przyszłą emeryturę: urlop macierzyński to
        okres składkowy, zwoln. lek. i urlop wych. to okres nieskładkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka