Dodaj do ulubionych

Do asiula1976

01.09.05, 12:19
Czesc Asiu!

mam do Ciebie pytanie, nie wiem czy pamiętasz - przed ostatnia @ miałam 3 dni
brązowe plamienie, mwiłaś wtedy, ze to może być niedobór progesteronu, na
razie jeszcze tego nie zbadalam bo nalezy to zbadac przed kolejną @. Moje
pytyanie dotyczy takiej sytuacji - jestem właśnie dzień po owu i myślę, że
jest duża szansa, że zaszłam w ciąże i teraz zastanawiam się czy brać
duphaston juz od teraz jakoś np 1 raz dziennie na wszelki wypadek? mam w domu
ale nie chce zrobić sobie krzywdy. Jak radzisz?

Pozdrawiam!

maja.
Obserwuj wątek
    • zebra51 Re: Do asiula1976 01.09.05, 12:26
      Wiem, ze to nie jest pytanie do mnie, ale nie moge sie powstrzymac. Skad Wy
      dziewczyny bierzecie leki, ktore dostepne sa TYLKO na recepte? Jesli od
      lekarza, to czy lekarz nie mowi Wam jak brac?
      Branie leków "na wszelki wypadek" to błąd. Piszesz, ze nie chcesz sobie zrobic
      krzywdy. Kazdy lek, tym bardziej hormonalny, powinien byc poprzedzony badaniem
      i opinią LEKARZA. To tak jakby naprawiac zegarek młotkiem.
      • zebra51 Re: Do asiula1976 01.09.05, 12:38
        www.solvaypharma.pl/preparaty/duphaston.html
        Polecam uważne wczytanie się w ulotkę, a zwłaszcza w fragment dot. NIEZNANYCH
        KRWAWIEŃ MACICZNYCH.
    • portalegre Re: Do asiula1976 01.09.05, 12:45
      Własnie, co mowi lekarz? Mysle, ze Asiulce bedzie ciezko wystawic "diagnoze"
      nie znajac Ciebie ani sytuacji, no i nie bedac lekarzem.

A swoja droga zazdroszcze Ci optymizmu i superpozytywnego podejscia. Ja jakos
      nie jestem w stanie myslec kategoriami "jest duza szansa, ze zaszlam w ciaze".

Pozdrowionka
      • xixx Re: Do asiula1976 01.09.05, 13:32
        No włąsnie lekarz mi ten lek zapisał 2 miesiaće temu ale było juz za późno,
        nie utrzymała się ciąża, dlatego ROZWAZAM TYLKO czy moze teraz zaczac brac
        wczesniej.

Optymizm to chyba nic zlego?
        • rapid11 Re: Do asiula1976 01.09.05, 13:39
          Optymizm i dobre nastawienie to juz bardzo duzo. Pamietaj jednak, ze to lekarz
          a nie asystentka, prawniczka, nauczycielka( chocby z najszczerszego serca)
          powinien zlecic leki.

Pozdrawiam i zycze Ci szczesliwej i bezproblemowej ciazy.
          • xixx Re: Do asiula1976 01.09.05, 13:41
            Dziękuję, oczywista sprawa, ale jednak po coś jest to forum prawda? Ponawiam
            pytanie asiulka 1976, nie czuję się winna , że je zadaje, poporstu chcę znać
            czyjąś opinię i tyle.

Pozdrawiam!
          • wertepka Re: Do asiula1976 01.09.05, 16:47
            popieram 2 łapkami! nie bierzcie leków hormonalnych, leków na receptę BEZ
            konsultacji z lekarzem!! Co jakiś czas się pojawiają posty o dawkowaniu lub
            braniu bromergonu lub luteiny a przypominam, że szczególnie bromergon to bardzo
            silny lek i nie można go brać na własną rękę!!!
    • agness25 Re: Do asiula1976 01.09.05, 13:45
      hejsmileMnie lekarz przepisał nie Duphaston,lecz luteinę,ale to w sumie to samo,
      na pomoc w zagniezdzeniu się zarodka.Nie robił mi wcześniej zadnych
      specjalnych badań.Mam ją zażywać po 1 tabletce dziennie od 16 do 25 dc.
      • xixx Re: Do asiula1976 01.09.05, 13:50
        To faktycznie to samo, dzięki. Mnie lekarz przepisał dwa miesiaće temu
        duphaston ale dopiero 32 dnia cyklu i było już za późno. Właśnie tak mi sie
        wydawało, że niedobór progesteronu przy samym zagnieżdżaniu się jest bardzo
        niekorzystny i np 2 tyg od zapłodnienia może juz byc za późno. Do lekazrza ide
        za kilka dni a jestem włąsnie dzień po owu.

Dzięki!
    • asiulka1976 Re: Do asiula1976 01.09.05, 15:05
      Skad wiesz ze to niedobor progesteronu? nie zawsze plamienia sa jego przyczyna,
      bylas u gina ?? to ON powinien zalecic duphaston i powiedziec jak go brac, jesli
      mowilam MU ze masz plamienia i nie zalecil badan to moim zdaniem powinnas go
      zmienic !!! Ja dostalam duphaston na wyregulowanie cykli ale i bralam bromergon
      i na tych tabletach bylam 7 cykli na wakacje chcialam odpoczac od wszystkiego
      odstawilam leki i co powiedzial gin ze org widocznie juz sie do nich
      przyzwyczail i jak odstawilam to byl w szoku co sie dzieje i nie zauwazyl ciazy
      hiihihii oczywiscie to tak w zartach surprised) od momentu jak dowiedzialam sie o ciazy
      biore duphaston (blister tygodniowo).
      Moze zadzown do gina powiedz ze przypuszczasz ze jestes w ciazy i czy masz brac
      duphaston a najlepiej idz do niego surprised)
      • xixx Re: Do asiula1976 01.09.05, 15:17
        No właśnie dzwoniłam, powiedział, że od teraz do 25 dc mogę, że to nie
        zaszkodzi. Juz sama nie wiem, badania na poziom progesteronu miałam zrobić ok
        25 dc, boje sie, ze jak sie okaże że to jednak niski progesteron, będzie juz za
        późno na dotrzymanie ciązy, jeśliw wogóle jest i skończy się jak za pierwszym
        tazem. Skoro gin mówi, że mogę wziąść i że nei zaszkodzi, to chyba mogę nie?
        Głupia sytuacja, błędne koło, niby powinnam poczekać na badania, z drugiej
        strony może już byc wtedy za późno, echhh.
        • portalegre Re: Do asiula1976 01.09.05, 15:28
          Mozesz spokojnie brac duphaston i zrobic badanie - duphaston nie wplywa na
          wyniki badania progesteronu. Dziwne, ale prawdziwe, potwierdzają to książki
          medyczne.
          • xixx Re: Do asiula1976 01.09.05, 15:30
            WIĘC ŻEBY SIE JUŻ DŁUŻEJ NIE STRESOWAĆ, TAK WŁAŚNIE ZROBIĘ - PO JEDNEJ TABLETCE
            DZIENNIE A 25DC I TAK IDĘ NA TO BADANIE. Dzięki.
          • asiulka1976 Re: Do asiula1976 01.09.05, 15:39
            portalegre napisała:

> Mozesz spokojnie brac duphaston i zrobic badanie - duphaston nie wplywa na
            > wyniki badania progesteronu. Dziwne, ale prawdziwe, potwierdzają to książki
            > medyczne.

Jak to skad to wzielas ??? przeciez to sztuczny progesteron skoro go sie bierze
            to chyba na chlopski rozum wiadomo ze we krwi go wiecej !!! wiec badanie wyjdzie
            nei dokladne- szkoda kasy!!! powinnas zrobic badanie i zaraz po nim wziasc
            duphaston - to moje zdanie !!
            • portalegre Re: Do asiula1976 01.09.05, 15:43
              Asiulka, przysięgam Ci, że na własne oczy widziałam taką informację w książce z
              ginekologii i połoznictwa.
              Rowniez na tym forum dziewczyny potwierdzaly ze maja takie informacje od gina.
              Zgadzam sie, ze to nielogiczne, ale wynika to z tego, ze badanie nie wykrywa
              tej okreslonej substancji, ktora jest w duphastonie.
              Potwierdza to takze moj przyklad, zbadalam progesteron w trakcie brania
              duphastonu i wynik miescil sie w dolnej normie.
            • zebra51 Re: Do asiula1976 01.09.05, 16:05
              Portalegr ma racje.
              Wluteinie jest progesteron (notabene sztuczny, naturalny wytwarza ludzki
              organizm smile ) W duphastonie jest dydrogesteron, pochodna progesteronu.
              zazywanie duphastonu nie falszuje wynikow progesteronu.
              • sonique Re: Do asiula1976 01.09.05, 22:47
                www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18083&highlight=wysoki+progesteron
                • xixx Re: Do asiula1976 02.09.05, 15:34
                  No więc juz się nie mogę połapać, więc czy ma wpływ czy nie? Nie są dla mnie
                  jakoś bardzo wiarygodne słowa anonimowego doktorka z netu, który notabene nie
                  pisz nic ponad "Tak maja wpływ" zero wyjaśnień, trochę to dziwna odpowiedź i
                  dla mnie bez wartości.
              • asiulka1976 Re: Do asiula1976 02.09.05, 09:33
                przez 1,5 roku duzo sie dowiedzialam z tego forum myslalam ze wszystkiego a
                jednak nie , czlowiek przez cale zycie sie uczy a na starosc jest geniuszem hiihhihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka