1magnolia 23.09.05, 09:15 Witam, nie znalazlam watku o pazdzierniku, wiec pozwolilam sobie zalozyc ten Zapraszam wszystkie dziewczyny bardzo serdecznie! Ja wlasnie dzis doczekalam sie "krwawej Mary", wiec za chwile zaczynam od nowa, tym razem z ziolkami ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapsulka1 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 09:25 Ja w październiku będę miała inseminację.. Boję się - to pierwszy raz.. Lekarz powiedział, że 5-6 razy się powinno próbować. Ale najlepiej od razu in vitro Na to mnie nie stać, przynajmniej na razie.. Ale mówi, że jeśli chcę mieć dzicko, to tylko IUI lub in vitro.. Masakra.. Odpowiedz Link
titica Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 10:01 Październik to mój 3 cykl starań zobaczymy jak pójdzie.Na razie mam wynikii USG- endo-8,5mm,zobaczymy jak wyjdą hormony.Tym razem powiedziałam sobie,że skrupulatnie będę notować tempke i obserwować śluz.Płodnego niestety nie zauważyłam w poprzenim cyklu.Boję się, że znów będą nici ((( Odpowiedz Link
karina66 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 27.09.05, 22:40 Dziś jest u mnie 9 dc.Zaczynam mieć coraz większą ochotę na seks(o każdej porze dnia i nocy),zaczyna się powoli śluz i czuję lekkie kłucie w jajniku czyli wszystkie znaki wskazują,że za parę dni.... To pierwszy cykl starań ale jestem dobrej myśli.Dwa razy udało się za pierwszym podejściem to może i trzeci(tym razem ze szczęśliwym zakończeniem mam nadzieję). Karina Odpowiedz Link
kasia2409 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 18.10.05, 15:14 cześć dziewczyny, prawie 3 miesiace temu miałam łyzeczkowanie (puste jajo płodowe) postanowilismy z męzem ze własnie w tym miesiącu bedziemy sie starac o dziecko poprzednim razem udało sie za pierwszym razem i bardzo bym chyciała zeby teraz tez tak było nasze starania trwaja juz tydzien dzien po dniu ostaramy sie o dzidziusia. W zeszłym tygodniu byłam u lekarza by sparawdził kiedy mozemy zacząc. Troszke mnie zmylił bo zrobił mi USG i powiedział ze mozemy za 4 dni a z moich obliczen i obserwacji sluzu wynika ze moje dni płodne juz były i w zawiazku z tym mam do was małe pytanko czy dni płodne sa wtedy gdy kolor sluzu jest przezroczysty i ciągnacy sie czy moze w inny sposób sie objawiają. Juz sama nie wiem zgodnie z tym co mi lekarz powiedział moje dni płodne powinnam miec dzis ale nie mam zadnych objaw dni płodnych. Prosze o radę. pozdrawiam kasia Aniołek 10.08.2005 Odpowiedz Link
iga73 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 18.10.05, 16:19 Maju być może ale ja tez tak myślałam ale wykres powiedziął jednoznacznie ze nie mam tez mialm sluż i mi sie wydawało ze mam. A moze najlepiej mierzyć temp, tylko o jednej godzinie tym samym jedynym tremometrem i w tym samym miejscu Kasiu podobno śluź przezroczysty to płodny ale ja nie jestem najlepsza w te klocki ( jeśli chodzi o sluz) Odpowiedz Link
akramkow Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 11.10.05, 11:32 dlaczego chce Ci zrobiś inseminację? Czy macie problemy z nasieniem?Pozdrawiam Odpowiedz Link
aksamitka27 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 10:02 ja dołacze do Was za tydzien... Odpowiedz Link
iga73 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 10:42 czesc ja juz w nowym cyklu od 3 miesiecy mierze temp z która w końcu wybieram sie do gina jakas ta temp dziwna bo mam jesli mam owulacje po 20 dc wiec na pewno bede starała sie w październiku tak bardzo che miec fasolke mam nadzieje ze tym razem sie uda Odpowiedz Link
patrysia77 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 13:13 Witam dziewczyny. Już za kilka dni kończę @ i zaczynam starania październikowe. Jest to mój drugi cykl z mierzeniem temperatury za to pierwszy z testami od Pani Ewy. Sobie i wam wszystkim życze powodzenia i szęśliwego fianłu. Odpowiedz Link
kock1 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 13:17 Witam wlasnie we wtorek skonczyla sie @ i teraz tak jak patrysia77 czekam w blokach startowych z testami od Ewy, mam nadzieje ze przyniosa nam szczescie Odpowiedz Link
miska29 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 13:21 a ja mam 7dc cyklu i tez niedlugo zacznę starania polecam monitoring usg jest bardzo skuteczny....i ma nadzieje ze wszystko udza się...wierze w to.... Odpowiedz Link
mari1 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 18:59 Witam. U mnie dziś właśnie przyszła @. Tak więc zaczynam 11 cykl starań o rodzeństwo dla mojej córci. Pozdrawiam i życzę szybkiego zafasolkowania. Odpowiedz Link
madzia_zabka Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 19:54 dołączam się do Was. Jeszcze cekam na @ ale wiem, że przyjdzie. W październiku miałam zacząć starania z testami Ewy, ale w okresie płodnym wyjeżdzam za granicę i muszę starania z testami przełożyć na następny miesiąc. Wyczytałam w jednym z wątku, że październik jest najbardziej płodnym miesiącem w roku. Liczę więc, że zafasolkujemy szybciej niż nam się wydaje. Życzę nam, aby październik był miesiącem szczęśliwym. A tak zmieniając temat. Dzisiaj moja przyjaciółka , która jest w drugim miesiącu ciąży, stwierdziła, że jest nią już zmęczona i najlepiej by sobie odpuściła. Wyobrażacie sobie!!!!!!!!!!!!! To ja marzę żeby czuć się tak jak ona, a ona się niecierpliwi, że ma nieustające mdłości. Zgroza!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
marta76 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 20:18 Witam ,decyzja podjęta staramy się o rodzeństwo dla naszego 3.5 rocznego synka.Dziś 9 dc więc,chyba zaczniemy juz niedługo,nawet we wrześniu.Chce mi się smiać bo juz mamy za soba wczoraj i przedwczoraj przytulanko,a ja już mam objawy ciąży.buahahahahaha. Odpowiedz Link
madzia_zabka Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 20:44 A jakie są to objawy? Odpowiedz Link
marta76 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 20:50 hehehehe.Nie no jasne,ze to nie jest możliwe dni płodne dopiero od 25 wrzesnia zgodnie z wyliczeniami.Chce mi się spać i tyle,tylko,ze to chyba wymowka przed sprztanieciem mieszkania) Odpowiedz Link
monik39 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 25.09.05, 21:44 Hej dziewczyny. Mnie dzisiaj odwiedziła @-przyszła trochę wcześniej niż zwykle, ale nie byłam nią zaskoczona. W tym cyklu wiele się wydarzyło: najpierw HSG, potem intensywne starania, następnie angina i antybiotyki, po których wszelkie nadzieje na zafasolkowanie prysły. Może szczęście dopisze nam w październiku. Trzymam za Was i za siebie kciuki Odpowiedz Link
kinga38 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 20:51 ja tez kochane do Was dołacze,wczoraj przyszła wstrętna @,od 5dnia cyklu zaczynam brać clo.Moze tym razem się uda... Odpowiedz Link
olciablue Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 23:52 I ja sie dolaczam, wprawdzie na @wciaz czekam, ale cykle mam nieregularne ( jak tu cokolwiek zaplanowac, a testy negatywne, tak wiec wiem ze nic z tego. Duzo jeszcze tego czekania przed nami, bo najpierw na owu, potem na 'po owu', itp, ale razem tak jakos razniej. No i ten pazdziernik podobno sprzyja zaciazeniu.. Wspierajmy sie, musi sie udac! Ola Odpowiedz Link
ivonn3 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 26.09.05, 12:48 i ja sie dołączam - choć też czekam jeszcze na @ - ale test oczywiście negatywny (( Odpowiedz Link
ula27 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 23.09.05, 23:53 My sprobujemy tez Pierwszy raz. Zakropie to winkiem i muzyka bo bez muzyki jakos sobie zycia nie wyobrazam. a tak na marginesie wlasnie sobie tancujemy Pozdrawiam Dziewczyny. Trzymajcie sie wesolo. ula Odpowiedz Link
beettinna Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 24.09.05, 10:10 właśnie dostałam @ więc wrzesień odpadł z hukiem!! zaczynam od października monitoring i kolejne staranka- więc wpisuję się na ten wątek-mam nadzieję że szczęśliwy) Pozdrawiam Odpowiedz Link
karola_ma Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 17:58 dziewczyny - jestem z wami!!! też mam nadzieję,że tym razem sie uda. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
ula27 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 24.09.05, 11:11 A tak na marginesie - jesli mozna - to skad wiedzialas o tej cyscie? Ponoc istnieja przypadki i to calkiem rzeczywiste, ze o posiadaniu takowego czegos - dowiadujemy sie calkiem przypadkowo. To prawda? Poza wszystkim trzymaj sie! ula Odpowiedz Link
nika8811 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 24.09.05, 23:56 U mnie to nie bylo przypadkowe. Na poczatku czulam ucisk w okolicach brzucha gdy na nim lezalam. Po tygodniu bylo takie duze, ze spokojnie reka moglam namacac cos w ksztalcie glówki dziecka, nawet myslalam, ze to ciaza jakas dziwna. U gina dowiedzialam sie, ze to cysta. Miala byc surowicza, a okazala sie ze endometrialna. Byla ok 13 cm i nie bylo nawet mowy o leczeniu bo zajmowala prawie cala powierzchnie brzucha.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ula27 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 26.09.05, 12:40 dziekuje za odpowiedz. Trzymaj sie mocno. Na pocieszenie powiem, ze moja bliska kolezanka miala podobna przypadlosc i hmmm obecnie bawi dwojke dzieci i tryska radoscia. Wiadomo, ze nie ma sie czym martwic, ale jednak fakty sa najbardziej pocieszajace Odpowiedz Link
nika8811 do Uli 27 28.09.05, 00:47 Bardzo mnie takie wiadomosci podnosza na duchu gdyz chcialabym aby moja córcia miala rodzenstwo.Oby sie nam powiodlo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
olka9917 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 11.10.05, 11:42 To ja tez sie dolaczam do pazdziernikowych stran,trzymam kciuki za was wszystkie i za siebie tez)) Odpowiedz Link
inga300 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 27.09.05, 18:59 Witam!! Dolączam (niestety), wrzesień nie był dla mnie łaskawy...dziś przyszła @ (( Może pażdziernik będzie tym miesiącem w którym bede skakac do góry?? Pozdrawiam i trzymam kciuki za reszte starająccych się!!! Odpowiedz Link
maja744 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 27.09.05, 20:48 hej, i ja sie dopisuje, dzis rano test i jedna kreska, juz czuje jak nadchodzi @. We wrzesniu milam monitoring i teraz chyba tez pojde. Najgorsze ze owu mam ok 18-19dc - strasznie dlugo musze czekac!!!!! ta bedzie moj 8 cykl staran. moze ktoras z Was chodzi do dr Karwackiej - Invimed??? Odpowiedz Link
agilator Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 27.09.05, 21:13 Hej, ja tez się dopisuję do październikowych starań. Mam nadzieję, że będą one owocne dla nas wszystkich. Teraz czekam na okresik a potem to już do boju! Trzymam za nas kciuki i pozdrawiam Odpowiedz Link
danik1 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 28.09.05, 12:44 Dopisuje sie do staranek chociaz nie wiem jak to bedzie bo jestem chora i nie wiem kiedy mi to przejdzie. Obecnie jestem w 13dc a owulke moge miec najwczesniej w 16dc, ale raczej jest to 18dc lub 20dc. Jutro jedziemy z mezem do kliniki. Zrobilam juz badanka hormonow a moj maz ma zrobic badania nasienia. Staramy sie od ponad roku o drugiego dzidziusia. Nika ja tez jestem po operacji wyciecia cysty razem z jajnikiem, ale to juz bylo 4 lata temu. Tez sie martwie czy to nie jest po czesci powodem, ze nie moge zafasolkowac z druga dzidzia. Pierwsza udalo nam sie "zrobic" tuz przed operacja!! Zobaczymy co mi lekarz powie jutro na wizycie. Odpowiedz Link
1magnolia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 13:30 Czesc dziewczeta, troche Was opuscilam, ale juz wracam .... niestety nie bede sie starac w tym miesiacu, gdyz moj Ukochany rozlozyl sie na katar/ kaszel/ goraczke i tym podobne przyjemnosci a ja ... wyglada na to, ze nie mam owulacji, bo mierze tempke od 23.09. i ciagle mam 36.7 - 36.8 bez zadnego skoku ;-(( Odpowiedz Link
beettinna Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 13:34 a u mnie dziś 14dc, w 10dc pęcherzyk miał 12mm-następne usg dopiero w 17dc czyli poniedziałek Pozdrawiam Odpowiedz Link
inga300 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 19:30 Witam! U mnie staranka ida pełna parą!!Tym razem (3 cykl)z testami owu. Moze sprawdzi się powiedzenie że "do trzech razy sztuka"...? Moim zdaniem testy owu to bardzo fajne urządzenie - pozwala się odstresować. Nie mysli się " może to teraz.." podczas każdego przytulanka. Wiadomo co i kiedy i już. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie starające się!!! Odpowiedz Link
marta76 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 19:57 a konkretnie gdzie zamówiłas te testy owu.Musze je kupić aby w tym miesiącu wypropowac Odpowiedz Link
inga300 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 08.10.05, 16:00 Nie zamawiałam tylko kupiłam w aptece. Kosztowały 35 zł 5 sztuk (firmy Acon). Jakoś mam większe zaufanie do tych kupowanych w aptece niż u p. Ewy czy kogoś tam innego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
katja_79 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 20:13 Ja @ dostałam 5 więc zaczynam pić zioła i około 18 przystępujemy do działa. To nasz 3 cykl Odpowiedz Link
marta_w2 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 21:31 czesc wam ja tez planuje w tym miesiacu małe co nieco tylko wciaz niewiem kiedy moge starac sie o dziewczynke przed czy po miesiągczce teraz jeszcze jestem w trakcie .pomózcie Odpowiedz Link
katja_79 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 07.10.05, 22:20 Płeć żeńska dziecka determinowana jest przez dwa chromosomy (cokolwiek by to nie było) X (XX), męska zaś przez jeden X i jeden Y (XY). W trakcie zapłodnienia łączą się 2 chromosomy płciowe: jeden od mężczyzny a drugi od kobiety. Ponieważ jak już wspomnieliśmy kobieta ma XX, więc o płci przyszłego potomka decyduje to, jaki chromosom dziecko dostanie od ojca. Jeśli X to urodzi się dziewczynka, a jeśli Y to chłopiec. Według naukowców plemniki niosące za sobą chromosom X są bardziej wytrzymałe (dłużej żyją), a te z chromosomem Y są szybsze. Jeśli więc zbliżenie nastąpi przed owulacją to większe szanse mają plemniki X, a jeśli w okresie owulacji lub tuż po niej to szybsze plemniki Y maja większe pole do popisu. Tak więc przed 14 dniem cyklu większe szanse są na poczęcie dziewczynki, a po 14 dniu na poczęcie chłopca. Oczywiście to nigdy nie jest takie proste, a od reguły często bywają wyjątki, ale nie zaszkodzi spróbować Odpowiedz Link
beettinna Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 08.10.05, 12:20 ja wiem tyle że jak chcesz dziwczynkę to współżyjcie po @ do około 4 dnia przed owulacją...potem wstrzemięźliwość...i tak za każdym razem Odpowiedz Link
1magnolia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 10.10.05, 11:46 Moj maz jednak wyzdrowial i w niedziele tempka podskoczyla do 37,4 wiec wykorzystalam sprzyjajace warunki i przytulalismy sie mocno Przy okazji mam do Was pytanie: czy owu w 17 dniu przy cyklach 25-26 dniowych jest w porzadku? Napiszcie mi prosze, bo troche sie gubie ... Odpowiedz Link
99maja Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 10.10.05, 13:16 Hej, ja tez do Was dołączę. To nasz czwarty cykl starań. Mam nadzieję, że tym razem się uda, ale już jednak bez wielkiego nastawiania, bo nie chcę sie znowu strasznie rozczarować. W poprzednich cyklach wieczorami miałam nudności, bóle brzucha jak na okres, chociaż nigdy mnie nie bolał, dopiero pierwszego dnia @, kłucie jajnika i ogólnie przeświadczenie, że sie udało, no i potem wielkie rozczarowanie, dlatego teraz staram się trochę wyluzować. To już 10 dc, wczoraj i przedwczoraj było przytulanko, spontaniczne nie planowane, zobaczymy jak pójdzie dalej. Mam nadzieję, że najdalej za miesiąc wszystkie zameldujemy się z dwiema kreseczkami, czego Wam i sobie życzę : ). Pozdrawiam i powodzenia : ) Odpowiedz Link
babel331 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 10.10.05, 15:08 Czesc dziewczyny, tez dolaczam do staran pazdziernikowych Ja mam 25 dniowe cykle i z moich obserwacji wynika, ze owulacje mam ok 10-12 dnia. Mysle, ze 17 to troche pozno. Obecnie mam @, ale jakis niecaly tydzien i do dziela Odpowiedz Link
gogolina77 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 11.10.05, 10:22 cześć dziewczyny!ja też dołączam do Was.właśnie zacząłam czwarty rok starań o dzidziusia.od dziś zaczynam przygotowania do pierwszej inseminacji.trzymajcie kciuki zeby się udało.jakoś się boje ze sie nastawie, a tu znowu nic.pozdrawiam Odpowiedz Link
iga73 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 11.10.05, 10:43 Cześć ja znowu sie pojawiam byłma u gina io nie mam owulacji przynajmniej przez ostatnie 3 cykle kiedy mierzyłam temp w następnym tygodniu jestem umówiona do gina endykrynologa mam nadzieje ze wyprowadzi mnie na prosta. bedzie robiłpodobno wszystkie badania genetyczne ( ale jakie nie wiem) . Mam nadzieje ze uda sie to wszystko w miare szybko uregulowac wiec ja niby sie staram ale wiem ze nie mam szans dopoki nie zaczne leczyc sie a to pewnie najszybciej przyniesie efekty w grudniu albo poźniej Odpowiedz Link
99maja do igi 11.10.05, 15:07 a wczesniej miałas podejrzenia, że nie ma owulacji? Ja niby mam bolesne jajniki na połowę, ale tempratury nigdy nie mierzyłam, więc nie wiem jak to jest. Kiedyś byłam u giny akurat na połowę i mówiła, ze jajnik jest powiększony i jest owulacja, ale ja sie zastanawiam czy na pewno do końca prawidłowa, tzn czy pęcherzyk pęka. A jak jest u Ciebie czy jajnik Cię bolał, czy nic nie czułaś, czy chodzi o to że nie pękał pęcherzyk? Odpowiedz Link
asiaadasia cześć witam Was! :) 11.10.05, 20:43 witam, zaczynam październikowe starania, ponieważ dzisiaj dostałam @-niestety. Ale mam nadzieję że tym razem się uda. to mój 2 cykl starań po marcowym poronieniu-tym razem z bromkiem. Tak bym chciała żeby się udało. Będę do Was zaglądać i dowiadywać się co słychać.pozdrawiam. Asia Odpowiedz Link
1magnolia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 17.10.05, 16:40 Hej! pazdziernik jeszcze trwa - staracie sie troche czy ucieklyscie na Listopad? Ja czekam na @ - jutro albo pojutrze ;-(( A co u Was slychac? ) Odpowiedz Link
asiaadasia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 17.10.05, 16:46 ja jestem 6dc i oczekiwanie na owu...może tym razem z testami? dziewczyny pouciekały,ale to chyba dlatego że październik to jeden z najpłodniejszych miesięcy w roku (oby!!!) Odpowiedz Link
1magnolia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 17.10.05, 17:09 no, jesli taki jest powod to tylko sie cieszyc )) Faktycznie sporo dziewczyn zobaczylo juz upragnione II krechy ... kiedy i ja je zobacze? ech .... W kazdym razie zycze Ci owocnego owu! ) Odpowiedz Link
asiaadasia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 17.10.05, 17:54 eech moja droga, jakoś nie bardzo wierzę że się uda!mam chyba jakąś jesienną chandrę. po tym bromku cały cykl bolą mnie jajniki, nie sprawdziłam jeszcze czy prl spadła i jakoś mi się nie chce. qrcze coś nieciekawie ze mną no ale nadzieję mam jak zawsze, malutką ,ukrytą ale zawsze...życzę Ci powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link
iga73 Re: do Maji i nie tylko ! 18.10.05, 12:11 Maju dopiero dziś zauwazyłam twoje pytanie nie nie miąłm powiększonych jajnikow nie raz mnie bolały ale bardzo rzadko i lekarz mi mówił ze to nie zawsze moze to byc ból owulacyjny tylko nacisk jelita na janiki A tak jeszcze to jestem po wizycie u specjalisty. Wydałm 150 zł z USG dopochwowym i dostałm bromergon na wywołanie owulacji. mam nadzieje ze pomoże bo nie podobał mi sie za bardzo gdyz pod koniec wizyty kiedy jego asystentka mówiła mi jak brac leki to on bawił sie aparatem fotograficznym. w sumie wiecej rozmawialm z asystentka niz lekarzem. mam PCO czyli zespól policystycznych jajników nie wiem czy dobrze to napisałam. Odpowiedz Link
99maja Re: do Maji i nie tylko ! 18.10.05, 12:39 No własnie ja tez mam PCO. Jakies 5 lat temu miałam robione usg i wyszło, że mam liczne cysty na jajnikach, potem przez pół roku cyclo-progynova i okres się wyregulował. Teraz sie staramy 4 cykl i nie wiem co z tego wyjdzie, w listopadzie mam wizytę u ginki więc zapytam co ona o tym myśli,chciałabym zrobić usg, zeby sprawdzic co tam sie dzieje. A czy Ty miałaś jakies objawy, że zdiagnozowali Ci PCO i czym leczyłaś, jak długo i jakie są tego efekty. Trochę tych pytan dużo ale nie znam nikogo z tym problemem. U mnie był tylko nieregularny okres. Odpowiedz Link
iga73 Re: do Maji i nie tylko ! 18.10.05, 13:34 Maju u mnie nieregularny okres i USG typowe dla PCO nieraz ( raz w roku) wypadał mi wogole okres. miałam bardzo dawno chyba jakies z 7 lat takie objawy i mi lekarz tez to zdjagnozował brałm Diane 35 później przestałm bo zaczęłam fatalnie sie czuć. Teraz od roku ( naiwnie myślałm ze mi przeszło) staram sie o dziecko i nic jak pisałam wcześniej mierzyłam temp i nie mam owulacji. W sobote zaczełam brać bropmergon 1/4 tabl. i fatalnie sie czułam ale zaraz dostalm @ w 29 dc co mi sie nie pamietam kiedy zdarzyło mam obfityszy niz dotychczas. bałm w niedziele jeszcze 1/4 tab a wczoraj juz 1/2 i mam w sumie brac 1 1/2 przez trzy pełne cykle i dopiero sie zgłosić chociaz mam nadzieje ze nie bede musiała bo będą dwie kreski Odpowiedz Link
99maja Re: do Maji i nie tylko ! 18.10.05, 15:04 Mi nigdy nie zdarzyło się, żebym nie miała okresu i właściwie od czasu kiedy brałam cyclo-progynove 5 lat temu to okres był jak w zegarku, ostatni rok coś się trochę popsuło dwa cykle były po 35 dni, a generalnie 28-29. Nie wiem jak to jest z tą owulacją, bo jajnik boli śluz płodny jest, czy u Ciebie poza brakiem skoku temp. tez są pozostałe objawy, o których wspomniałam? Boję się, ze może ja tez nie mam owulacji. Jak była w czerwcu u ginki to mówiłam jej o tym PCO ( zmieniłam lekarza, diagnozowała inna) to badała mnie palpacyjnie i powiedziała, że to się jeszcze okaże, czy mam PCO i powiedziała, ze jajnik jest powiększony i ładnie pracuje, więc mam nadzieję, że jednak ta owulacja jest. W każdym bądź razie w listopadzie idę na wizytę to wypytam ja wszystko co i jak. Napisz koniecznie czym objawia sie brak owu. Dzięki Odpowiedz Link
alizet Re: do Maji i nie tylko ! 19.10.05, 16:33 Witam Cię, mam PCO stwierdzone już prawie 3 lata temu ( a to schorzenie tak naprawdę mam od wielu lat), wciąż się leczę a od kilku miesięcy staram o dziecko. Zastanawia mnie to, że lekarz dał Ci bromergon na wywołanie owulacji, a miałaś badaną prolaktynę?? Bo bromergon to bezpośrednio wpływa na obniżenie PRL, a więc 'pośrednio' wywoluje owulację i tylko wówczas gdy jej brak jest spowodowany 'tylko' za wysoką PRL. PCO to skomlikowane schorzenie, które może mieć różne objawy a charakterystycznym jest łańcuszkowy układ wielu pęcherzyków na jajnikach, które tworzą na nich grubą ściankę, która utrudnia wydostanie się jajeczka, nawet gdy wystapi owulacja. Łagodniejszy obraz PCO to jak najmniej tych pecherzyków i łatwiejsze leczenie. Niezwykle ważny jest poziom hormownów, które powinnaś zbadać: prolaktyna, FSH, LH, testosteron, androstedion, estradiol, TSH, oraz glukozę i krzywą cukrową, gdyż przy PCO często wystepuję insulinoodporność. Jesli lekarz nie zaczął od tych badań to zmień go jak najszybciej i to na ginekologa-endokrynologa, sam policystyczny obraz jajników z USG to nie wszystko. Moje leki to od lat bromergon, euthyrox (bo mam też niedoczynność tarczycy), metformax500, obecnie też duphaston i clo ( bo właśnie wywołuje owulacje) Pozdrawiam Odpowiedz Link
iga73 Re: do Maji i nie tylko ! 19.10.05, 16:49 Alizet tez mnie troszke wkurzyło ze nie dał mi zadnych badań, tym bardziej ze moj ginekolog który mnie do niego skiewoał jako specjalisty ginekologa endykrynologa powiedział ze bede miał wszystkie badania genetyczne nawet itp a tu nic. Odpowiedz Link
alizet Re: do Maji i nie tylko ! 19.10.05, 21:24 Iga zmień szybciutko lekarza!!szkoda czasu... Odpowiedz Link
1magnolia Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 18.10.05, 12:28 Jesli chodzi o samopoczucie to u mnie tez nie najlepiej ;-( Czekam na dzisiejsza @ z minimalna nadzieje, ze moze cuda sie zdarzaja i nie przyjdzie ... a poza tym wczoraj bylam u gina (napisalam o tym w watku dot. laparoskopii) i czeka mnie wlasnie ten zabieg a przedtem mnostwo badan ktore kosztuja kupe kasy ;-( Odpowiedz Link
iga73 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 19.10.05, 14:58 Cześc dziewczyny jak mija dzień umnie juz prawie po @ jak zwykle tylko 3 dni i zaczyna sie sezon z bromegonem mam nadziejeze obfity ale ja tak liczyłam w końcu ze bardziej trafie na starnia listopadowe ale póki co jestem z Wami Odpowiedz Link
99maja Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 19.10.05, 19:05 jejku troche się przestraszyłam, waszymi opisami o PCO jak nic nie wyjdzie w tym miesiącu to przypilę moja ginkę z tymi badaniami, ja tez poza usg nie miałam żadnych robionych do tej pory. Troche mnie to wkurzało no ale przecież lekarz powinien wiedzieć lepiej, pytanie tylko czy wie. Dla mnie niepewnośc będzie trwała do końca października, na razie pobolewa jajnik, ale nie wiem czy to cokolwiek znaczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
99maja Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 19.10.05, 19:53 aha dodam jeszcze, że kiedy ginka zdiagnozowała PCO to dała i tylko cyclo- progynove na pół roku na wyregulowanie okresu i powiedziała, żeby spieszyć się z ciążą bo z każdym rokiem moja płodność będzie spadać. Miałam wtedy 20 lat byłam na 2 roku studiów i nie miałam męża, ciekawe jak miałam to zrobić. Nic nie wspominała o większych problemach poza tym, żebym postarała się o dzieci przed trzydziestką Odpowiedz Link
alizet Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 19.10.05, 21:40 o cyclo-progynove nic nie wiem, nie znam tego leku, ale wiem, że w momencie kiedy kobieta nie stara się o dziecko to przy PCO musi brać tabletki antykoncepcyjne na czasowe zatrzymanie postępowania choroby, tak też było ze mną - miałam tzw. nie ciążowe leczenie PCO, tak jak i Ty byłam w trakcie studiów i nie miałam męża, teraz mam i walczymy, praktycznie walka o dziecko zaczęła się już przed ślubem...niestety to prawda, że czas działa na naszą niekorzyść. Odpowiedz Link
99maja Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 20.10.05, 08:45 Właśnie gdzieś przeczytałam, że bierze się tabletki antykoncepcyjne żeby oszczędzać komórki jajowe, a mnie ginka zapytała wtedy czy chcę takie czy zwykłe hormony. Z racji tej, że nie potrzebowałam jeszcze wtedy zabezpieczeń powiedziałam, że chcę zwykłe, nie miałam wtedy wiedzy co tak naprawdę oznacza PCO i po co bierze się antykoncepcyjne. Nasłuchałam się o skutkach ubocznych tabl. antykon. o tym jak dziewczyny tyją po nich, to sobie myślę, a na co mi to. Teraz jestem wściekła. Dlaczego lekarze nic nie wyjaśniają, dlaczego mi nie wutłumaczyła jaka jest różnica. Z cyclo-progynovy byłam bardzo zadowolona bo nie dawała żadnych skutków ubocznych, nie przytyłam, czułam sie dobrze, a mój okres wyregulował się idealnie właściwie do dzisiaj nie ma jakiś większych przesunięć, średnio cykl trwa 28 dni w tym roku dwa razy zdarzyło się 35 dni. Na kolejnej wizycie wypytam o wszystko i nie wyjdę dopóki nie dowiem sie na ten temat wszystkiego. Ale sie wkurzyłam : / Przykre jest to, że od czterech cykli czekam z nadzieją, ze okres nie nadejdzie, a tu moze sie okazać, ze czekam na darmo, bo należało sie najpierw leczyć. I gdzie tu logika, dwa razy w roku jestem u ginki wydawałoby się, że wszystko jest pod kontrolą, szkoda gadać. Sorki za długa wypowiedź ale trochę się rozżaliłam, bo chociaż człowiek chce dobrze, chodzi do lekarza, żeby niczego nie zaniedbać to i tak może się okazać, że to lekarz zaniedbał. Trzeba było iść na medycynę to nie musiałabym się prosić lekarza o pomoc, ale niestety w naszym kraju wypadałoby zrobić specjalizację z większości zawodów, bo na fachowców nie ma co liczyć. Odpowiedz Link
iga73 Re: PAZDZIERNIKOWE starania ... zapraszam! 20.10.05, 09:54 Hej juz znalazłam drugiego specjaliste mam nadzieje ze ten okaze sie lepszym teraz bede sie do Niego umawiac. Ale jestem wściekła na siebie kurcze jak sie nie wykłócisz to nic nie masz nawet prywatnie diabli biora Odpowiedz Link