Dodaj do ulubionych

Testy OWU a nieregularne @ ???

27.10.05, 09:45
Witam!
Chciałam się zapytac jak i kiedy można wykonać testy OWU kiedy mam
nieregularną @??
Raz 30 dni, raz 40 czasami 50 ???
Może ktoś doradzi? smile
Magda
Obserwuj wątek
    • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 25.11.05, 16:54
      Cześć! Ja podobnie mam nieregularne cykle i też ten sam problem. Ja
      zatestowałam raz 16 dc., raz 24dc i oczywiście nic. U nas to chyba by trzeba
      było zakupić z 50 testów, aby trafić w owu. Pozdrawiam.
      • anie5 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 25.11.05, 20:15
        czesc dziewczyny, faktycznie trudno jest obliczy dzien owulacji w tak
        nieregularnych cyklach - moze sprobujecie obserwowac sluz - jak bedzie robil
        sie bardziej przejrzysty i rozciagliwy to wtedy testy? zaobserwujcie swoj
        organizm -mierzcie temperature.... Inna mozliwoscia jest monitoring u
        ginekologa....ale ja nigdy tego nie robilam, wiec nie mam zdania - sama dopiero
        zaczynam siebie "obserwowac" i widze, ze sa roznice w ciaglu cyklu...tak wiec
        mam nadzieje, ze i ja w koncu kiedys wceluje sie!!!
        powodzenia
        • cinek53 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 25.11.05, 23:40
          Witam dziewczyny,
          Zastanawiam sie czy majac tak nieregularne cykle w ogole dochodzi do owulacji?
          Mam/mialam podobny problem (teraz biore tabletki antykoncepcyjne wiec jest
          OK).W lutym planuje je odstawic wiec pewnie po raz kolejny stane przed moim
          problemem. Lekarz jak na razie zignorowal mnie, mowiac, ze po odstawieniu
          tabletek mam sie starac a jak nie dostane @ to wtedy mam do niego po raz
          kolejny sie wybrac i jego zdaniem bede w ciazy. Nie wierzy w to, kilka lat temu
          mialam robione hormonalne badanie krwi, wyniki w sposob istotny odbiegaly od
          norm - opinia lekarzya brak owulacji. Tak wiec nie wiem czy nie lepiej zbadac
          sie czy w ogole dochodzi do owulacji, zanim zaczniemy z testami? Nadmiar
          niektorych hormonow moze owulacje hamowac. Pozdrawiam
    • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 28.11.05, 15:20
      też mam dosyć nieregularne cykle, chociaż najdłuższy jak narazie nie
      przekroczył 35 dni. W każdym razie zaobserwowałam (staram się sobie zapisywać),
      że ok. 14 dnia wieczorem pojawiają się dwie krechy na teście owulacyjnym. To
      był mój trzeci cykl z testami. I w pierwszym tak było, w drugim nie było
      owulacji i w trzecim było tak samo jak w pierwszym. Z temperaturą podobnie.
      Gorzej ze śluzem, bo jak dla mnie był on mało płodny. Wydaje mi się, choc mogę
      nie mieć racji, że jak długi nie byłby cykl owulacja pojawia się na jego
      początku czyli własnie ok. 14 dnia. Ale glowy sobie za to uciąć nie dam smile
      • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 28.11.05, 18:08
        Bardzo te wasz rady mi pomagają. Samej jest ciężko. Ja wprwdzie testowałam i
        16dc i 25, ale w nastepnym cyklu będę dokładnie obserwować swój organizm.
        Mierzę przez ten cykl temp., więc mam nadzieje, że w kolejnym będzie lepiej.
        Teraz mam 28 dc i brak @. Ciekawe teraz jak długi będzie cyklsad.
        • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 28.11.05, 20:42
          powiem Ci, że i ja się zastanawiam ile tym razem będzie trwał mój cykl. Totalny
          misz masz cholender. Ostatni trwał 27 dni, więc spodziewam się @ w czwartek ale
          diabli wiedzą czy się znowu nie przesunie. Ale testu nie zrobię, po co mam się
          stresować.
        • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 28.11.05, 20:49
          an_r nie musisz kupować 50 testów, ja pomimo nieregularnych cykli kupuję big
          pakiet i wystracza. Ja się sugeruję temperaturą i moimi notatkami. Dlatego
          wiem, że 14 wyjdą dwie krechy o ile wypadnie akurat cykl owulacyjny. Jedna rada
          nie rób tak dużych przerw pomiedzy testowaniem, bo przegapisz. Mierz temp. Mnie
          14 dnia spada temp.o 1 lub dwa stopnie z 36,6. Jak zauważysz rano, że temp.
          spadła zrób sobie test. Kolejny zrób wieczorem. Nie mogę Ci oczywiście
          zagwarantować że wyjdą dwie krechy ale będziesz wiedziała, że następnego dnia
          po spadku temp. może wystąpić owulacja. I wtedy działaj tego dnia kiedy
          temp.spadła i następnego, a co masz do stracenia.
          • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 29.11.05, 13:31
            Witaj ash_74!
            Wielkie dzięki za rady. A jakie Ty masz cykle? Bo ja to najczęściej 35-45
            dniowe, a Ty masz pewnie bliżej normy? Myślisz, że przy tak długich cyklach
            mogęmieć owulację ok 14 dc? Po tym pierwszym miesiący tempki, mogę tylko
            stwierdzi, że skacze mi od 35.2 i teraz od trzech dni 36.9 (mam dziś 29 dc).
            Pierwsze dni (miesiączka) miałam 36.2-36.3, po @ 36,0 - 35,3 tak mi skakała do
            18 dc, a np. 19 dc. miałam 36,2, następnie 36,8, 21,22,23-36,5 ,24 dc znów
            36,2, a od 25dc do dziś 36,9-36,7. Czy takie skoki są normalne? Jeśli się
            trochę w tym orientujesz to mi powiedz. Dzięki. Pa!
            • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 29.11.05, 15:35
              faktycznie masz dziwne te wahania temperatury. Myślę, że możesz mieć owulację
              ok. 14 dnia lub w okolicach. Ale mierzenie temp. u Ciebie chyba nie zda
              egzaminu. Z powodu tych wahań. Powiedz mi miałas robione jakieś badania?
              hormonów np.
              • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 29.11.05, 19:24
                Mam wysoką prolaktynę, tzn. ostatnie badanie wyszło nawet dobre, ale byłam u
                nowego lekarza i mimo wszystko zwiększył mi dawkę bromergonu na 2x dziennie.
                Dodał mi DUPHASTON od 12dc przez 10 dni-też 2x dziennie. Ostatnio robiłam też
                na tarczycę i wynik dobry.
                Może te skoki temperatury to wynik, ż do ok. 18 dc mierzyłam temperaturę
                termometrem elektrycznym i pod pachą, a teraz termometrem zwykłym i w ustach.
                Wydaje mi się, że od kiedy tym zwykłym, to te tempki nie są takie złe. A jak Ty
                to widzisz? Tyle piszemy o mnie, a co u Ciebie? Starasz się o dziecko? Od ilu
                cykli?
                • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 29.11.05, 19:30
                  Popraw mnie, jeśli coś źle rozumuję. W trakcie okresu temeratura powinna być ok
                  36,7. Po okresie nieznacznie spadać 36,5-36,6. Przed owu. gwałtownie obniżyć
                  się, a w dniu owu. wzrosnąć. Po owulacji powinna wrócić do 36,5-36,6, a przed
                  okresem wzrosnąć. Wyjaśnij mi, jeśli coś źle napisałam. Pozdrawiam.
                  • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 29.11.05, 20:27
                    an_r już chyba wiem na czym polega problem z Twoimi temper. smile Nie mierz pod
                    pachą ani w ustach, mierz temp. dopochwowo. Jak tak zawsze robię. Może właśnie
                    dlatego sa takie skoki u Ciebie ponieważ mierzysz tu i tu. Ja używam
                    najzwyklejszego w świecie termom. rtęciowego, kosztuje grosze w aptece. Zacznij
                    sobie teraz mierzyć tak jak pisałam Ci wcześniej, rano zanim wstaniesz z łóżka
                    i własnie dopochowo, jakieś 6 min. wystarczy smile
                    A teraz jeśli chodzi o cykl, napiszę Ci dokładnie jak to u mnie wygląda smile :
                    zaczynam mierzenie jak skończy się miesiączka
                    - do 13 dc mam temp. 36,6
                    - 14dc temp. mi spada o jeden, dwa stopnie 36,5 lub 36,4 (chwytam wtedy za
                    testy owulacyjne, robię rano i wieczorem)Wieczorem wychodzi pozytywny
                    - 15dc temp. już się podnosi o 1 stopień (owulacja)
                    - 16 dc temp. podskakuje do 36,8 (test pokazuje że już po owulacji, robię go
                    rano)
                    I teraz ta podwyższona temp. powinna się utrzymac do pierwszego dnia @. Jeśli
                    spadnie to znaczy że @przyjdzie
                  • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 29.11.05, 20:32
                    tak, też staram się o dziecko. W lipcu miałam robione hsg (udrożniono mi
                    jajowody)no i jak narazie nic. Zamierzam zmienić lekarza i sprawdzić czy aby
                    napewno miałam zrobione wszystkie niezbędne badania. Jeszcze dużo rzeczy nie
                    wiem ale jeśli chodzi o temp. i testy chetnie posłużę radą, ponieważ wszystko
                    sobie zapisuję i łatwiej mi jest w ten sposób obserwowac cykl. Nie robię
                    tabelek, po prostu zapisuję jak wychodza testy danego dnia cyklu i temperatura.
                    Teraz czekam, bo ostania @ trwała 27 dni i jeśli znowu się nic nie przesunęło
                    (w co wątpię) to może się pojawić w czwartek.
                    • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 30.11.05, 13:50
                      Bardzo dziekuję za pomoc. Napewno przydadzą mi się Twoje rady.Ja dziś mam 30
                      dc, ale wczoraj wieczorem już wzięłam duphaston na wywołanie. Później mam go
                      brać od 12 dc, więc mam nadzieję, że te moje cykle się unormują. Dziwne tylko,
                      bo pobolewa mnie brzuch.
                      Ja też zmieniłam lekarza. Ten pierwszy niby dobry, ale za długo chyba do niego
                      chodziłam, bo jakoś ostatnio mało się mną przejmował. Nie robił badań, ani nie
                      kierował na nie.
                      Ten nowy wydaje mi się, że będzie lepszy. Ale to się okarze. Ja rzyczę Tobie,
                      abyś jednak tej @ nie dostała, aby zamiast niej pojawiła się fasolka.
                      Pozdrawiam serdecznie.
                      • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 30.11.05, 19:55
                        Jejku przeczytałam swoją poprzednią wypowiedź. Jaki błąd zrobiłam!!!! Poprostu
                        w szoku jestem. Życzę fasolki. Czekam na note.Pa,pa!
                        • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 01.12.05, 20:42
                          ja Tobie też życze fasolinki smile U mnie narazie cisza i tradycyjnie są dwie
                          opcje: przesunięcie jak zwykle albo może los się nade mną wreszcie zlitował w
                          co watpię. Obstawiam rzecz jasna pierwszą, bo brzucho pobolewa sad
                          • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 02.12.05, 16:50
                            A ja 2 dzień biore DUPHASTON. Zastanawiam się czy brać go 7 czy 10 dni. Czekam
                            na @, bo na dzidzię to już nawet nie liczę. Może ten nowy cykl coś zmieni ...
                            • cinek53 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 07.12.05, 20:28
                              Hi dziewczyny
                              Wlasnie przeczytalam Wasza rozmowe, Wasze rady na pewno sobie przyswoje. Z
                              racji tego, ze nie podjelam jeszcze zadnej kuracji (od marca zamierzam zaczac
                              starania) mozecie mi powiedziec co to sa za tabletki: DUPHASTON. Czego uzywa
                              sie na zbicie Prolaktyny ???
                              Dziekuje za pomoc, pozdrawiam
                              • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 07.12.05, 21:51
                                Cześć Cinek53!
                                Duphaston jest to podobno lek który stosuje się jak jest niski poziom
                                progesteronu. Mnie lekarz tego hormonu nie badał, więc tylko się domyślam, że
                                ma on wyregulować moje cykle. A co wysokiej prolaktyny, to ja od kilku lat
                                biorę Bromergon. Jest to lek nie drogi i ja go dobrze toleruję. Wprawdzie
                                zaczynałam 1/4 tabletki, bo silnie na mnie dziłał, tak teraz biorę 2x dziennie
                                i jest oki. Jak masz jakieś pytania, to postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam.
                              • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 07.12.05, 21:53
                                Cześć Ash_74!
                                Co u Ciebie słychać? Wcale się nie odzywasz. Co z Twoim cyklem, a może jest
                                fasolka smile? Czekam na kontakt.Pa,pa!
                                • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 07.12.05, 21:59
                                  troszkę parcy miałam a w związku z tym mało czasu. Niestety w tym cyklu tez
                                  nici, dostałam 30dc. Ale mi dała popalić, przez całą noc nie mogłam spać tak
                                  bolało. A teraz własnie się zakończyła. W piątek idę do nowego lekarza, już do
                                  niego dzwoniłam. Obawiam się, że znowu czeka mnie badanie hormonów itp. W
                                  kązdym razie postanowiłam w tym miesiącu poprzytulac się częściej czyli tak co
                                  dwa dni smileJak Twoja temperaturka an_r?
                                  • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 07.12.05, 22:04
                                    hej Cinek,

tak jak napisała an_r Duphaston bierzę się wtedy, gdy jest niski progesteron.
                                    Ja miałam badany i nie wyszedł zbyt dobrze. Duphaston, podobnie jak Luteina to
                                    progesteron w tabletce krótko mówiąc. Duphaston z tego co słyszałam (brałam go
                                    dopiero pierwszy raz) wpływa też dobrze na śluz. I ja też zbijałam prolaktynę
                                    bromergonem. Na szczęście udało mi się wrócić do normy po 21 dniach brania 1/2
                                    tabletki ale coś czuję że normę szlag tafił i znowu będzie trzeba go barć.
                                    • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 07.12.05, 22:50
                                      Cześć ash_74!
                                      Ciesze się, że się odezwałaś. Przykro mi, że tak się męczyłaś. Mnie też
                                      zazwyczaj bardzo boli brzuch, ale pomaga mi Ibuprom max. Czasami wystarczy mi
                                      jedna tabletka na cały dzień i w miarę prędko działa. Inne leki na mnie nie
                                      działają. Temp. nie mierzę. Dałam sobie spokój od 31 dc. Dziś mam 37 dc i cały
                                      czas czekam na @. Wywoływałam Duphastonem, więc liczę, że w ciągu 5 dni się
                                      pojawi i na nowo zacznę mierzyć.Martwi mnie to, że ten nowy lekarz przepisał mi
                                      Duphaston od 12 dc przez 10 po 2x dziennie, a jak mam owulkę, to właśnie w te
                                      dni. Czy to nie przeszkodzi w zajściu w ciążę? Pozdrawiam.
                                      • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 08.12.05, 12:05
                                        nie an_r duphaston ma Ci pomóc w zagnieżdzeniu się fasolinki, tak że się nie
                                        martw. Wiesz ja też narazie zrezygnuję z kierzenia temp. z testów owulacyjnych.
                                        Nie mam siły. Zobaczę co powie mi nowy gin.
                                        • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 08.12.05, 17:03
                                          Ja też już nie mam na to wszystko siły, ale jak dostanę @, to temp. będę
                                          mierzyła wg Twoich wskazówek. Może uda mi się sprawdzić, czy mam dni płodne.
                                          Musimy być dobrej nadziei. Pozdrawiam.
                                        • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 08.12.05, 17:04
                                          ash_74 - a kiedy idziesz do nowego gina? Zdecydowałaś się już na konkretny
                                          dzień?
                                          • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 08.12.05, 21:12
                                            tak idę jutro na 15.00. Specjalnie wzięłam sobie dzień wolny (w sumie żeby
                                            odpocząć od pracy też) ale chciałabym być tam wcześniej bo u niego nie zapisuje
                                            się na godz tylko po prostu przychodzisz. Ja dziękuję przyjść o 15 i zastać
                                            pełną poczekalnię o nie smile Odezwę się pózniej po wizycie.
                                            • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 08.12.05, 22:30
                                              Czekam na informację. Mam nadzieję, że będą pomyślne. Do jutra. Pa,pa!
                                              • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 09.12.05, 16:23
                                                Już byłam i czuję się wreszcie doinformowana.No więc tak
                                                oczywiście na początku był wywiad, grupa krwi, badania itd.
                                                oglądał moje zdjęcia z hsg i powiedział mi że podczas podawaniA pierwszego
                                                kontrastu zrobiły się jakieś pęcherzyki ale kolejny kontrast przeszedł bardzo
                                                dobrze i jajowody mam w porządalu. Zapytał mnie też odrazu o badanie "wrogości
                                                śluzu" i o monitoring cyklu. Wszystko mi na bieżąco tłumaczył. Nie miałam ani
                                                monitorowanego cyklu ani tego badania. Jeśli chodzi o wrogość śluzu powiedział
                                                mi, że czasami zdarza się tak że w długoletnich związkach kobieta zaczyna
                                                wytwarzać tzw.wrogi śluz i niestety plemniki nie mają szansy dotrzeć tam gdzie
                                                trzeba bo są uśmiercane przez śluz. Jeśli chodzi o monitoring cyklu powiedział
                                                że jest to konieczne żeby zaobserwować pęcherzyk. Dlatego, że testy owulacyjne
                                                i mierzenie temperatury to są półśrodki, które owszem mogą wskazywać, że jest
                                                owulacja a faktycznie jej może nie być. Ponieważ teraz już jest za póżno,
                                                umówiliśmy się, że zaczynamy monitoring od mojego następnego cyklu. I teraz
                                                news dla mnie (totalne zaskoczenie) branie przeze mnie luteiny i duphastonu
                                                było bezsensem, ponieważ progesteron w fazie lutealnej mam jak najbardziej w
                                                normie. Co jeszcze? Powiedział mi, że jest niewykluczone że będę musiała wrócić
                                                do brania bromergonu oraz że prawdopodobnie dostanę środki stymulujące
                                                owulację. Kurde to są wszystkie wiadomości, których brakowało mi u poprzedniego
                                                gina.
                                                Jeśli okaże się, że mam wrogi śluz, wskazaniem będzie inseminacja niestety.
                                                Oczywiście dokładnie mi opisał na czym polega. Gdyby zarówno monitorowanie
                                                cyklu, stymulacja i inseminacja nie przyniosły skutku dopiero wtedy skieruje
                                                mnie na laparoskopię. Nie wcześniej. I jeszcze jedno, powiedział mi żebym
                                                termometr i testy odstawiła w kąt. Żadnego sprawdzania, wszystko ma być na
                                                luzie. Powiedział mi, że bardzo ważne jest jak się podchodzi do zajścia w
                                                ciąże, konkretnie o wpływ psychiki. Mam o tym nie myśleć w sposób obsesyjny po
                                                prostu. Jestem bardzo zadowolona, że do niego poszłam.
                                                • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 09.12.05, 18:29
                                                  Cześć ash_74!
                                                  Jestem pod wrażeniem, tego co usłyszałaś na jednej wizycie. O "luzie" mój gin
                                                  też mi mówił, bowiedział, że jak się bardzo chce, to jest najlepsze
                                                  zabezpieczenie.Ja też nie miałam robionych badań: monitoringu, wrogości śluzu,
                                                  ani poziomu progesteronu, więc zastanawiam się na jakiej podstawie mam
                                                  przyjmować DUPHASTON. Może dowiem się na kolejnej wizycie. Wróciło mi pozytywne
                                                  nastawienie, więc mam nadzieję, że się uda. Jakie leki Ci przepisał? Brałaś
                                                  wcześniej np. Folik, vit. E?Pozdrawiam.
                                                  • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 09.12.05, 19:13
                                                    nie przepisywał mi narazie rzadnych leków, zaczynamy od monitoringu cyklu w
                                                    przyszłym miesiącu. A folik łykam już jakiś czas tylko ostatnio mało
                                                    regularnie, witam.E też brałam i chętnie do niej wrócę, nawet nie ze względu na
                                                    starania.
                                                    wiesz teraz jestem zła na poprzedniego gina, który nie zlecił mi tego co
                                                    podstawowe czyli monitoring cyklu, przepisał mi luteine a potem duphaston
                                                    zupełnie bezsensu a za wizytę płaciłam okrutnie
                                                  • an_r Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 09.12.05, 22:03
                                                    Ja zmieniłam lekarza, ale nie wiem, czy na dobrego. Wprawdzie wiele kobiet go
                                                    chwali, pierwsze wrażenie też dobre, ale zobaczymy. Pokazałam mu wyniki prl,
                                                    tarczycy, opisałam jakie mam cykle, a on mi tak jak poprzedni lekarz przepisał
                                                    BROMERGON i DUPHASTON, tyle tylko, że podwojoną dawkę. Poczekam, co będzie
                                                    dalej. Martwię się tylko tymi bólami podbrzusza. Czasami mam wrażenie, że to
                                                    jajniki. Wspominałam mu o tym, ale nic konkretnego mi nie powiedział.
                                                  • ash_74 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 15.12.05, 12:32
                                                    an_r Ty jesteś z Wawki? Bo może jeśli Twój obecny gin sie nie sprawdzi podam Ci
                                                    namiary na mojego obecnego. I o dziwo wyobraż sobie, że wzięłam sobie do serca
                                                    jego rady i nie myślę który mam dzień cyklu, czy była owulacja czy nie.
                                                    Przytulanko jest spontaniczne smileBa ja nawet nie wiem który mam dzień cyklu.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • schockolate Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 28.03.07, 13:52
                                                    a czy ja mogę prosić o namiary na tego lekarza?
                                                    Dopiero zaczynam starania ale nieregularne cykle mam już niestety od lat po
                                                    odstawieniu pigułek anty uncertain
                                                    Od pół roku biorę bromergon i duphaston ale cykle niestety nadal mam dość
                                                    nieregularne. Pocieszam się tym że po prostu czasem zapominam o tym duphastonie
                                                    i sama jestem sobie winna.
                                                • jolka222 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 02.05.06, 13:29
                                                  hey,
                                                  a gdzie znalazlas takiego dobrego lekarza,jak sadze z opisu,, z jakiego jestes
                                                  miasta? pozdrawiam Jolka
                    • taylor13 Re: Testy OWU a nieregularne @ ??? 03.08.06, 00:29
                      Mam pytanko odnośnie tych testów i w wogóle owulacji. W zasadzie to po
                      przeczytaniu ogromu informacji mam w głowie totalny metlik. Prosze o pomoc,
                      najlepiej na gg 801913 - bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam! Taylor
                      • ae_iwona Moim skromnym zdaniem 12.12.06, 21:57
                        Owulacja wcale nie wystepuje w 14 dniu cyklu, tylko na 14 dni przed @...14 dzien
                        to moze byc jak sie ma 28 dniowe cykle kobitki....w cyklach 50 dniowych to
                        raczej na pewno nie ma owulacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka