04.11.05, 14:02
Ostatnio dwa razy usłyszalam, że siedzenie przy kompie (częste) nie sprzyja
ani zajściu w ciążę, ani późniejszemu dobremu jej przebiegowi.
Wiem, dlaczego tak się dzieje u mężczyzn (nasionka się grzeją) ale dlaczego u
kobiet?
Czym to jest sopwodowane? Pozycją siedzącą? promieniowaniem?
Może któraś z Was wie?
Obserwuj wątek
    • basiaikrzys Re: komputer? 04.11.05, 20:41
      Nie wiedziałam, że nasionka "się gorzeją". To nie dobrze mój mężuś dużo czasu
      spędza przy komputerze. Jeżeli chodzi o kobiety to gdzieś czytałam, że nie
      powinno się siedzieć za komputerem tzn aby tył komputera, monitora nie odbijał
      się na nas czyli np za czyimś komputerem np w biurze i nie dłużej niż 7 godzin.
      To nie był naukowy artykuł tylko jakiś post!
      • smacznamagda Re: komputer? 04.11.05, 20:57
        Jeju baby co wy za bzdurki piszecie! W dzisiejszych czasach znaczna większość
        ludzi w naszym wieku pracuje przy komputerze i / lub ma komputer w domu.
        Zastanówcie się! Informatycy, programiści, księgowe, asystentki, graficy,... Ja
        przy komputerze spedzam srednio 8-9 godz dziennie. Moje koleżanki w pracy tak
        samo, a dzieci maja pod dostatkiemsmile
        • delta77 Re: komputer? 04.11.05, 21:10
          Ja tez pracuje 8h przy komputerze - non stop. Moj m. tez. W domu tez spedzamy
          duzo czasu przy komputerku - niestety crying
          Czytalam, ze zrobiono badania, ze informatycy, mezczyzni, ktorzy duzo spedzaja
          czasu przed kompem, maja nasionka duzo slabsze od tych, co nie siedza az tak
          duzo... przez co czesciej rodza im sie dziewczynki. Jakis artykul o badaniach
          to byl, ale nie jestem w stanie przypomniec sobie co jaki. (Nasz informatyk ma
          2 corki - to tak na marginsie).
          Moj m. nie ma najsilniejszych chlopakow, ale do zaplodnienia dochodzi.
          Co do szkdliwego dzialania dla kobiet, to fakt, ze powinno sie unikac stanowisk
          za monitorami - zwlaszcza tymi wielkimi , starymi. Szkodliwe tez jest
          promieniowanie monitorow STAREJ generacji - tzn bez wmontowanych filtrow i
          takich powlok, jakie ma wiekszosc monitorow nowej generacji.

Mozna znallezc troche info w google "promieniowanie, ciaza"
          np.:
          www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/ciaza_prawa_kobiety.html
          Ja jak zajde nastepnym razem, to bardzo bym chciala isc na zwolnienie. Chce
          zrobic wszytko, by tym razem sie udalo... i by nie zaszkodzc dzidziusiowi...

Pozdrawiam
    • anneczka78 Re: komputer? 04.11.05, 21:01
      To nie bzdury. Kobietom w ciąży nie zaleca się pracy przy komputerze powyżej 4
      godz. dziennie. Tyle bhp. Jednka tylko monitory tradycyjne wytwarzają
      niekorzystne promieniowanie. Problem nie dotyczy płaskich monitorów smile
      • smacznamagda Re: komputer? 04.11.05, 21:07
        Kobietom W CIĄZY! Zgoda. Ale ona tu pisze, że to utrudnia zajście, grzeje
        plemniczki itd...
        • anneczka78 Re: komputer? 04.11.05, 21:14
          Promieniowanie może mieć wpływ na jądra i plemniki. Oczywiście nie sugeruję, że
          mamy teraz popaść w histerię i powyrzuać kompy przez okno. Wazne, żeby nie
          przeginać z tym siedzeniem przed monitorem bez potrzeby.
          • delta77 Re: komputer? 04.11.05, 21:23
            Sam komputer nie "grzeje plemnikow", raczej dlugi siedzeie mezczyzn to sprawia.
            Kierowcy zawodowi, czy cyklisci maja ponoc statystycznie duzo slabsze
            nasionka...
            Mysle, ze teraz komputery sa w miare bezpieczne, a przynajmiej bardziej niz z
            10 lat temu. Nie dajmy sie zwariowac, bo nie moglybysmy wtedy pisac na
            forum wink))
            W ciazy mozna racjonalnie ograniczyc siedzenie, na konto spacerkow na swiezym
            powietrzu wink)
            Pozdrawiam
            • anneczka78 Re: komputer? 04.11.05, 21:28
              No właśnie chodzi o to, żeby podchodzić do tego racjonalnie smile
              W dużej ilości wszystko szkodzi plemnikom: komputer, sauna, opalanie, wysiłek
              fizyczny, alkohol... Natomiast stosowane z umiarem jest ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka