hatta 14.02.06, 12:02 Na usg mi wyszlo, ze nie pekl pecherzyk i dlatego od 45 dni nie mam okresu. Co robi lekarz w takiej sytuacji? Jak sie to przywraca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yskyerka Re: Nie pekl pecherzyk 14.02.06, 12:22 Daje progesteron na wywołanie okresu i wchłonięcie się pęcherzyka, a w następnym cyklu - coś na ich pękanie. Odpowiedz Link
agilator Re: Nie pekl pecherzyk 14.02.06, 12:23 Myślę, że da Ci coś na wywołanie @ np. luteinę. Ale kto wie? Odpowiedz Link
olka9917 Re: Nie pekl pecherzyk 14.02.06, 14:27 Hej Hatta,mam do ciebie prosbe,mam podobna sytuacje dzis mam 47dc,robilam 3 testy byly z bladziudka kresecza,jednak u gin nic niepokazalao na usg.A @ wciaz niemam,(u gin bylam w zeszy czwartek)Ale brzuch pobolewuje mnie @ i czuje jajnik z ktorego byla owu.I piersi strasznie mnie bola.Moge zapytac czy po usg gin powiedzial ci ze pecherzyk niepekl?Czy na usg go bylo widac?I jak sie czujesz masz jakies bole @,piersi lub brzuch?Jak bys mogla odpisac,bylybym wdzieczna.Juz sama niewiem co mam myslec.Moj gin kazal mi przyjsc za 3 tygodnie.Pozdrawiam i trzymaj sie cieplutko.Pa Odpowiedz Link
hatta Re: Nie pekl pecherzyk 15.02.06, 11:18 Ze mna bylo tak: testy wyszly mi negatywne, nawet bez bladej kreseczki CZuje sie od 20. dc tak, jakbym za chwile miala dostac @. Bola mnie piersi, pobolewa brzuch, zre slodycze itp. Na usg bylo widac roznice w wielkosci jajnikow i lekarz powiedzial, ze tam jest pcherzyk o jakiejs tam wielkosci, ktory prawdopodobnie (!) nie pekl. Nie wiem, co to znaczy prawdopodobnie, ale jutro ide do mojego ginekologa i dam Ci znac, co dalej. A owulacji nigdy nie czuje, wiec nie wiem, jak to jest. A , i mnie i moj lekarz, i ten od usg powiedzial, ze na pewno nie jestem w ciazy. Trzymaj sie Olka9917, dam znac. Hatta Odpowiedz Link
eve_23 Re: Nie pekl pecherzyk 15.02.06, 12:38 No to ja wam powiem jak jest u mnie. Miałam 40-60 dniowe cykle roznie bywało, zmieniłam lekarza, zbadał, zrobił usg, no i wyszło, nie pękają pecherzyki, nie ma i nie było zadnej ciązy, w co bardzo wierzyłam. Wywołałam okres lekiem o nazwie orgametril, zrobiłam prl i tsh, pierwszy hormon po obciązeniu przeroczył 25 razy norme, wiec to jest przyczyną nie pękających pęcherzyków. Wraz z wynikami powtórzył usg w dniach "niby" płodnych to zn. 13 dz.cyklu moje pecherzyki nie osiągją nawet wielkosci 10 mm i nie ma wsrod nich dominującego, tego samego dnia przyjełam pierwszą tabletke bromergonu na zbicie prl a zaraz od 16 dc. duphaston, za dwa m-ce mam sie pokazac znowu. To mi zalecił lekarz. Wiec mysle sobie ze musisz znależc dobrego gina, zrobic hormonki no zmonitorowac cykl. Poprzedni kazał cekać stwierdził "ze jestem jeszcze młoda i wszystko sie samo unormuje..." fajne podejscie co , na wiosne nabawiłaym sie torbieli na jajnikach ot co!! Tylko ze ja mam 24 lata i chciałabym byc juz w ciązy Pozdrawiam E. Pozdrawiam ciepło E. Odpowiedz Link
nowa_mama75 Re: Nie pekl pecherzyk 15.02.06, 13:50 A czy jest taka mozliwość, że pęcherzyk nie peka ale @ przychodzi w terminie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
eve_23 Re: Nie pekl pecherzyk 15.02.06, 14:13 Z tego co wiem nie ma. Musi peknac zeby przyszła @ i jeszcze w terminie. Odpowiedz Link
hatta Re: Nie pekl pecherzyk 15.02.06, 14:27 Gin mi tlumaczyl, ze nie ma takiej opcji. Bo caly proces sie zatrzymuje i tyle. Trzeba go odblokowac po prostu. Odpowiedz Link
nowa_mama75 Re: Nie pekl pecherzyk 15.02.06, 14:29 Dzięki. Chociaż to mi sie wyjasniło Czyli u mnie pecherzyki pękają. Martwiłam się, ponieważ w ostatnim cyklu test owulacyjny wyszedł pozytywny dopiero w 25 dc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
hatta Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 11:14 Mam nowy fajny problem. Dostalam dzis okres (!), a przynajmniej jakies krwawienie. A ten lekarz od usg mowil, ze to NIEMOZLIWE, ze cykl sam nie ruszy, bo pecherzyk nie pekl. Mialam dzis isc do lekarza, ale w tej sytuacji nie wiem, co zrobic. Bo jesli to okres, to co to bylo takie duze w jajniku? Pecherzyk na nastepny cykl chyba nie rosnie przed poprzednia @? RAtunku. Odpowiedz Link
nowa_mama75 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 11:59 A czy może być taka sytuacja, że pęcherzykł, który nie pękł po pewnym czasie sam się wchłania? I może wtedy przychodzi @? Pozdrawiam Odpowiedz Link
olaola76 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 12:04 moje pecherzyki czy te naturalne czy te na clo tez nie pekaja nawet po podaniu biogonadylu (coraz wiekszej dawki za kazdym kolejnym razem ) a cykl 28-30 dni wiec nie pekanie nie ma wplywu na pojawienie sie @ przynajmniej u mnie Odpowiedz Link
nowa_mama75 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 12:06 Poczytajcie tutaj: www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=15&s_id=1&ss_id=3 Ja w tym cyklu mierzę temperaturę i też się dowiem czy moje pęcherzyki pękają. Odpowiedz Link
eve_23 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 12:30 Hatta Miałas podobne sytuacje do mojej,podczas usg lekarz mnie poinformował ze z tego co widzi pecherzyk juz wkrótce peknie, faktycznie po 5 dniach pecherzuk pekł a okresu nie było juz długo. Takze albo zgadł albo wiedział, sadze ze to drugie,bo lekarze takie rzeczy potrafią okreslic. Nie musiałam wywoływac okresu, choc dostałam na to lek. Odpowiedz Link
eve_23 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 12:38 To duze o czym pisałas to ten niepękniety pecherzyk, on jedyny hamował przyjście @. Na pewno nie został wyhodowany na następny cykl)) Poczekaj az sie skonczy @i idz do gina, wczesniej zadzwon, pzredstaw sytuacje, ze dostałas @, ja poszłam na drugie usg w 13 d.cyklu, całkiem przypadkowo ale bardzo dobrze bo wiadac było znowu ze historia sie powtórzy. Gin stwierdził brak dominujacego pecherzyka, a cała reszta nie miała wiecej jak 10mm załamac sie mozna. Odpowiedz Link
hatta Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 13:50 Jednego nie rozumiem Dwa dni temu na usg byl niepekniety pecherzyk (23x18mm, ten jajnik z nim mial 26x32, a ten drugi 17x27mmm, jesli to komus cos mowi). Nawet ejsli on by jakims cudem pekl sam z siebie, to czy do okresu nie powinno uplynac troche czasu? Bo to na pewno okres, nie inne krwawienie jednak. To tak z dnia na dzien sie dzieje? Wy wszystko wiecie... A do lekarza pojde za 2 tygodnie, bo wtedy mam umowiona wizyte. Odpowiedz Link
nowa_mama75 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 14:02 Pamiętajmy, że możliwe jest krwawienie pomimo braku owulacji, nawet takie pojawiające się na czas. Występuje wówczas duża ilość estrogenów (przy braku progesteronu) powodująca narastanie endometrium. W pewnym momencie jednak to stężenie nie wystarcza i następuje złuszczenie śluzówki (tzw. krwawienie przełomowe). Skopiowałam ze strony www.mamo-tato.pl/article_show.php? a_id=19&s_id=1&ss_id=3 Nie wiem czy to cos Ci wyjaśni. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fiamma75 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 13:56 A może jednak pękł a to krwawienie to nie okres a tzw. krwawienie śródcykliczne? Odpowiedz Link
eve_23 Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 14:19 Raz tak miałam, myslałam ze zaczyna sie @, ale to było takie plamienie, przypominające tylko okres, bo bylo krótkie i skape, nie podobne w niczym do @. Odpowiedz Link
hardej Re: Nie pekl pecherzyk 16.02.06, 14:50 czyli dzis sie nic nie okaze, tylko dopiero za pare dni, tak? A jaki wplyw na zajscie w ciaze w nastepnym cyklu ma taki epizod? Odpowiedz Link
eve_23 Re: Nie pekl pecherzyk 17.02.06, 07:56 Nie wiem czy w następnym cyklu,w takiej sytuacji w ogole jest mozliwe zajscie w ciaze, długie cykle, nie pekniete pecherzyki?? to mi wszystko wygląda na podwyższony poziom jakiegos hormonu odpowiedzialnego za drugą fazę cyklu, robiłas jakies badania, jak długo to juz masz? E. Odpowiedz Link