makowka3 17.03.06, 12:58 Odebrałam ostatnio wyniki badań LH 10,3 FSH 7,8 Wynki są w normie ale jak to jest ze stosunkiem LH do FSH. Niestety prolaktynę mam podwyższoną 2 razy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yskyerka Re: stosunek LH do FSH 17.03.06, 13:31 Teoretycznie stosunek lh do fsh powinien być 1:1, ty masz 1:1,3, więc lh jest trochę za wysokie, ale niektóre kobiety po prostu tak mają. Na pewno musi cię obejrzeć lekarz. On już będzie wiedział, co dalej. Odpowiedz Link
makowka3 Re: stosunek LH do FSH 17.03.06, 14:05 Myślałam że jak są w normie to jest dobrze. A co może to oznaczać że LH jest trochę za dużo? Odpowiedz Link
yskyerka Re: stosunek LH do FSH 17.03.06, 14:46 Za duże lh może sugerować zespół policystycznych jajników, ale do tego lh musiałoby być dużo wyższe. Przyjmuje się, że dopiero lh/fsh>1,5 daje podstawy do podejrzenia pcos. Dlatego nie masz powodu do niepokoju, ale lepiej dmuchać na zimne i umówić się na usg. Przy podwyższonej prolaktynie natomiast warto sprawdzić hormony tarczycy. Odpowiedz Link
makowka3 Re: stosunek LH do FSH 17.03.06, 15:08 Na USG wyszło że mam pęcherzyki na jajnikach i tak ogólnie wszystkim się martwię, a wizytę mam dopiero w środę. Odpowiedz Link