18.12.06, 07:18
Dziewczyny,
Mam dwie kreski na teście. Naprawdę. NIe przewidziało mi się. Jestem w takim
szoku, że nie wierzę. Idę zaraz zrobić betę. Laboratorium mam koło domu,
otwierają o 7:30 więc już się zbieram. Ile się czeka na wyniki?

Jeśli to prawda, to zaszłam w ciąże z owulacją w 28 dniu cyklu...
Aaaaaaaaa!!!!!!!!!! Huraaaaaaa!

Jak zrobię betę i wszystko bęzie ok, to Wam wyślę oficjalne fluidki.
Obserwuj wątek
    • basiulka999 Re: II 18.12.06, 08:29
      gatulacje!!
    • wroba :)))))))))) 18.12.06, 09:05
      Ściskam Was mocno i GRATULUJĘ !!!!!!
    • mentafolia cudowna wiadomość! 18.12.06, 09:44
      Ogromnie się cieszę i wszystkiego dobrego!

Ale Ci Mikołaj prezent zrobił smile)
      • kuleczka44 Re: cudowna wiadomość! 18.12.06, 10:46
        Pepperann!!!
        Gratulacje!
        Pisz jakie mialas objawy! Super!
        • szyszka39 Re: cudowna wiadomość! 18.12.06, 14:15
          Gratuluję, świetna wiadomośą , trzymam kciukismile)
          • alex74 Re: cudowna wiadomość! 18.12.06, 16:43
            WIELKIE GRATULACJE! CUDOWNY MASZ PREZENT.
    • pepperann oficjalnie 18.12.06, 19:34
      Przesyłam oficjalne fluidki ciążowe, po becie (162) i wizycie u lekarza. Kto
      wierzy - niech łapie.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kuleczko, nic nie miałam, żadnych objawów. I nadal nie mam. Bolał mnie trochę
      brzuch jak na @ i nadal lekko mnie tak boli. Myślałam, że @ się zbliża. Poza
      tym nic. Nie mam mdłości, senności, bólu piersi. Po prostu nic.

• maialina1 Re: oficjalnie 18.12.06, 19:42
        pepperan, a ilu-dniowe masz zazwyczaj cykle?
        To chyba nieslychana rzadkosc, owulacja w 28 dniu cyklu! Czy sie myle?
        • pepperann Re: oficjalnie 18.12.06, 20:05
          Miałam cykle po 38 dni. Robiłam testy owulacyjne w dwóch ostatnich cyklach. W
          poprzednim pozytyw wyszedł w 23 dniu, a teraz w 28 i udało się. Nie mam
          pojęcia, czy to rzadkość. Znam osobiście dziewczyny, które zaszły w ciążę "z
          wpadki" przy długich i nieregularnych cyklach, ale nie umiały powiedzieć, kiedy
          miały owulację. Zadałam kiedyś na innym forum z lekarzem-ekspertem pytanie, czy
          przy tak późnej owulacji można zajść w ciążę i lekarz mi odpowiedział, że jeśli
          owulacja jest prawidłowa,to wszystko jedno kiedy następuje i mogą być
          indywidualne odstępstwa od normy. Napisały mi też wtedy dwie dziewczyny, że
          zaszły w ciążę przy takiej późnej owulacji.Czytałam też gdzieś, że w Australii
          przyjmuje się, że cykle do 40 dni są normalne. U nas się mówi o maksymalnie 35
          dniach, więc ja byłam na granicy.
      • mentafolia Re: oficjalnie 18.12.06, 20:11
        Peppe

Raz jeszcze gratuluję.
        Powtórz betę pojutrze,bo tak naprawdę to najwazniejsze jest jak przyrasta smile)
        • pepperann Re: oficjalnie 18.12.06, 21:52
          Dziękuję.
          Byłam u ginekolożki i nic nie mówiła mi o powtarzaniu teraz zaraz bety. Czy
          zrobienie bety za parę dni wyklucza (jeśli wszystko jest ok oczywiście), że to
          puste jajo płodowe? Czy coś innego? Dzięki za odpowiedź.
          • aleksandra1977 Re: oficjalnie 18.12.06, 22:07
            poziom bety nie da odpowiedzi, czy jajo jest puste. Nawet jeśli miałoby być
            puste, to beta może przyrastać. Jeśli natomiast nie przyrasta, to zaczyna robić
            się nieciekawie. Na razie nie myśl o tym, że może nie przyrastać, nie nakręcaj
            się, bo to z pewnością nie sprzyja nikomu. To, czy jajo jest puste, czy nie
            zobaczysz na USG.
            Czy Twoja gin. powiedziała Ci, który to tydzień?
            • aleksandra1977 Re: oficjalnie 18.12.06, 22:10
              ja nie sprawdzałam ani razu poziomu bety.
              Poszłam do lekarza, gdy @ nie nadeszła, a test wykazał 2 kreski. Lekarz
              potwierdził wówczas 6 tygodniową ciążę, na USG zobaczyłam malutkie bijące
              serduszko i usłyszałam bicie tętna mojego dziecka.
            • pepperann Re: oficjalnie 19.12.06, 10:17
              > Czy Twoja gin. powiedziała Ci, który to tydzień?

Tak, powiedziała, że 4 - 5 tydzień.

Wprawdzie licząc od daty ostatniej @ wychodzi, że 6 - 7, ale jak wiesz miałam
              nienormalne cykle. Zaznaczyła mi na skierowaniu na usg, że ciąża jest młodsza o
              2 tygodnie od tego co wskazuje data ostatniej @. Ale usg kazała zrobić dopiero
              po świętach.
              • aleksandra1977 Re: oficjalnie 19.12.06, 10:58
                pepperann napisała:

Wprawdzie licząc od daty ostatniej @ wychodzi, że 6 - 7, ale jak wiesz miałam
                nienormalne cykle. Zaznaczyła mi na skierowaniu na usg, że ciąża jest młodsza o
                2 tygodnie od tego co wskazuje data ostatniej @.

I dobrze. W końcu nie mogłaś zajść w ciąże pierwszego dnia cyklu.
                Obliczenie daty porodu jest proste przyjmując 30 dniowe cykle (data ostatniej
                miesiączki - 3 miesiące + 7 dni) i do tego co wyjdzie należy zmienić rok na
                następny. Jednak zarówno w Twoim jak i moim przypadku data porodu może odbiegać
                od wyliczenia wg tego wzoru.
                Ja mam 2 terminy porodu, bo moje cykle dość mocno rozregulowała skacząca
                prolaktyna. Jeden termin na 28.04. (wg OM) i 18.05. (wg USG), a więc rozpiętość
                terminów jest znaczna. Jednak ostatnio na kolejnym USG znów wyszła różnica 3
                tygodni, a więc ten majowy termin wydaje się coraz bardziej prawdopodobny.
                Wcale się nie zdziwię, jeśli dzidziuś wybierze sobie jakiś trzeci termin smile

Spokojnie poczekaj na USG, będzie dobrze!
          • mentafolia Re: oficjalnie 19.12.06, 08:02
            Zrobienie cyklicznej bety potwierdza że ciąża rozwija się prawidłowo.
            Przy pustym pęcherzyku przyrost jest za mały.Ale nawet mi to do głowy nie
            przyszło smile)
            Po prostu jednorazowe zrobienie bety nie za wiele mówi i tyle,taki test ciążowy smile)
            pozdrawiam
      • aleksandra1977 Re: oficjalnie 18.12.06, 21:49
        takie pobolewania podbrzusza jak na @, to jeden z objawów ciąży, a mdłości,
        nabrzmiałe i tkliwe piersi oraz inne atrakcje, pojawią się w niedalekiej
        przyszłości. Masz to jak w banku! Troszkę cierpliwości Pepperann smile
        Jeśli ból podbrzusza stanie się dokuczliwy, to spokojnie możesz wziąć no-spę
        (do 6 tabl. na dobę). Sama jestem w 19 tyg. i biorę ją od samego początku
        ciąży. Jest to bezpieczny lek w ciąży i w żaden sposób nie zagraża ani Tobie,
        ani rozwijającemu się dziecku.
        • wroba Re: oficjalnie 18.12.06, 22:23
          Aleksandra dobrze mówi, objawy zaciążenia już wkrótce wink
          Ja też w poprzedniej ciąży nie robiłam bety i do głowy mi nie przyszło, że coś
          może pójść nie tak, myśl wyłącznie pozytywnie, innej możliwości nie ma.
          Łapię filudki smile))
        • mentafolia no-spa 18.12.06, 23:03
          To prawda,że lekarze zalecaja no-spę przy zbyt częstych skurczach macicy.
          Nie jest natomiast prawdą że jest calkowicie bezpieczna.Dzieci matek
          przyjmujacych no-spę rodzą się ze słabym napięciem mięśniowym.
          • aleksandra1977 Re: no-spa 18.12.06, 23:16
            chyba każda normalnie myśląca kobieta, przyszła matka spodziewająca się
            dziecka, nie będzie brała leków jak cukierki, gdy dolegliwości zmniejszą się
            i/lub ustąpią.
            W swoim poście podałam maksymalną bezpieczną dawkę no-spy, która na pewno nie
            wpłynie niekorzystnie na rozwój dziecka.
            Moja ciąża nie należy do najspokojniejszych. Leżę w łóżku od początku
            pażdziernika. Zdażały mi się plamienia w I trymestrze, brałam duphaston.
            Biorę no-spę 13 tygodni i zapewniam, że nie biorę 6 tabletek na dobę. Dawkę
            dostosowuję sobie w zależności od samopoczucia. Średnio przyjemne jest uczucie,
            gdy pojawia się dyskomfort, ból i napinanie mięśni brzucha zwłaszcza, że
            każdego dnia zmienia się jego rozmiar.
            • mentafolia Re: no-spa 19.12.06, 08:37
              Nie ma czegos takiego jak leki bezpieczne w ciąży.Po prostu lekarze wybieraja
              mniejsze zlo.Według ginów no-spa jest ok ponieważ działa rozkurczowo na
              macicę.Jednak nie znaczy to wcale ze tak dobrze działa na dziecko.Bo nie działa.
              Nikogo nie namawiam na odstawienie lekow,nie jestem lekarzem.

Napisałaś że nikt nie łyka leków jak cukierki..Hmmm,nie zgodze się.W Polsce
              ciężarne właśnie łykają duphaston jak cukierki.Dlaczego w Szwecji,Wlk.Brytanii
              czy USA przynajmniej do końca 1trymestru tych leków sie nie podaje?Dodam,ze mają
              tam największy na świecie odsetek zdrowo urodzonych dzieci i najmniej
              komplikacji okołoporodowych.A Polska jest na szarym końcu,za nami chyba tylko
              Albania...
              Natomiast liczba poranianych ciąż jest taka sama u nas jak i u nich.Mimo
              nagminnego przepisywania duphastonu,nospy i kwasu foliowego po ukończeniu 6tc.

Wierzę w naukę,badania i statystyki.I mimo,ze jestem po poronieniu nie uważam
              że zaszkodzil mi brak leków.One naprawdę nie sa bezpieczne.

pozdrawiam
              • kuleczka44 Re: no-spa 19.12.06, 10:37
                Nie wiem jak w innych krajach ale w UK do konca I trymestru nie zajmuja sie
                kobieta ciezarna w ogole. Tu rzadza prawa natury. nie mozesz donosic ciazy do
                12 tygodnia? Trudno. Selekcja naturalna. Moze i dobrze ale wytlumacz to
                kobietom ktore 2 lata staraja sie zajsc a pozniej z kwitkiem sie je odsyla do
                lozka lezec.
                Poza tym, w Anglii ciagle umieraja kobiety przy porodach! I to jaka ilosc!
                Przyklad: moja sasiadka. Umarla bo nie wykryli jej ciazy pozamacicznej w I
                trymestrze i doszlo to jakiegos zainfekowania ciala czy cos takiego.
                Wole chyba lykac kwas foliowy, duphaston i inne jesli tylko ma mi to pomoc. A
                jesli nie pomoze w sensie fizycznym to chociaz psychicznym, bo bede miala
                spokojna glowe ze ktos sie mna zajmuje. A samopoczucie matki dziala cuda
                przeciez.
                Pepperann, ciesz sie ciaza, spokojnych 9 miesiecy ci zycze!
                • helka06 Re: no-spa 19.12.06, 10:47
                  Nie wiem, jak jest w innych krajach, ale w Polsce moja gin też ma podejście
                  takie, że jak ciąża się utrzyma pierwszy trymestr to dobrze, a jak nie, to
                  znaczy, że dziecko mogło mieć wady genetyczne itp. Kartę założono mi dopiero w
                  końcówce 13 tc (bo miałam sporo komplikacji, a wizyta tak też po prostu
                  wypadła). Starać się dwa lata, a potem urodzić chore dziecko, to też nie byłoby
                  sprawiedliwe. Pozdrawiam wszystkie i życzę zdrowych, uśmiechnętych maluchów. I
                  nie ma co się martwić na zapas!
                  • clo2 Re: no-spa 19.12.06, 11:06
                    A ja znam wiele dziewczyn co poronily pierwsza ciaze a przy nastepnej prawie od
                    poczatku braly dufaston i zakonczylo sie wszystko super. Z drugiej strony taka
                    selekcja naturalna to moze niezla sprawa ale tak jak pisze kuleczka,jesli ktos
                    sie stara dwa lata to wytlumacz mu ze natura sama wie co jest lepsze. Ja
                    probuje od dawna i na pewno jesli mi sie uda to od poczatku wezme wszystko co
                    mozliwe (oczywiscie w rozsadnuch ilosciach), aby utrzymac ciaze.
                    Moze w Angli kobiety latwiej zachodza i dlatego nie zapobiega sie poronienim ??
                    • kuleczka44 Re: no-spa 19.12.06, 11:08
                      W Anglii jest tak: choc leki antykoncepcyjne sa sa darmo, mnostwo 16-latek
                      zachodzi w ciaze. A czy kobiety planujac zachodza latwo? Nie wiem, ja jestem w
                      Anglii, planuje i nic wink)))
                      • clo2 Re: no-spa 19.12.06, 11:18
                        Wlanie z tym planowaniem a raczej staraniem to juz tak jest, zachodza te
                        dziewczyny co akurat najmniej oczekuja. Ja ciagle obliczam dni,cykle i nic.
    • mimi795 Re: II 19.12.06, 11:28
      Moje gartulacje!!!

Mam pytanko do pozostałych dziewczyn - (mam problem), jak skończył mi się okres
      to zaczął mnie boleć lewy janik i tak od niedzieli wieczór. Nie wiem czym to
      może być spowodowane. Idę dzisiaj do gina bo te kłucia są okropne. A tym
      bardziej się martwie bo staramy się z mężem o dzidziusia.

Czy któraś z Was może mi chociaż trochę pomóc?
    • pelnanadzieii Re: II 19.12.06, 11:47
      Super, moje serdeczne gratulacjesmile Dbaj o Was i absolutnie nie myśl o pustym jaju czy coś w tym stylu. Na USG usłyszysz serduszko swojej dzidzi i za 8 miesięcy urodzisz zdrowego bobaska. Ściskam mocno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka