Dodaj do ulubionych

O co chodzi z piciem wiesiołka

01.03.07, 13:26
Dziewczyny mam pytanko o co chodzi z tym wiesiołkiem. Wiele razy już się
spotkałam że piszecie o piciu naparu z wiesiołka. Napiszcie proszę na co on
ma pomagać. I jeszcze jedno pytanko czy kwas foliowy można brać prze dłuższy
okres czy może być z biegiem czasu szkodliwy. Ja go już biorę od wreśnia
zeszłego roku.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • deigratia Re: O co chodzi z piciem wiesiołka 01.03.07, 13:35
      Ja o piciu naparu nic nie słyszałam, natomiast o łykaniu kapsułek (oeparol 510,
      3x2 tabletki od 1 dc do owulacji) to owszem. Wiesiołek ma podobno (I fazie)
      takie właściwości, że wpływa na zwiększenie ilości śluzu a ten jest potrzebny do
      przeżycia plemników, jak wiadomo smile Niedawno przeczytałam, że zaczyna działać po
      paru miesiącach a wczoraj gin. się uśmiechnął, jak powiedziałam, że go łykam, że
      na pewno nie zaszkodzi, że to kwasy omega -3 czy jakoś tak.
      Co do foliku, to nie słyszałam, żeby był w jakimkolwiek stopniu szkodliwy. Sama
      biorę już 10 miesięcy a czytałam o takich co brały i 2 lata.
      • mimi795 Re: O co chodzi z piciem wiesiołka 01.03.07, 14:26
        Dzięki wielkie uspokoiłaś mnie co do brania folika. A z tym wiesiołkiem to
        może faktycznie bym spróbowała tylko nie wiem jak dużo go trzeba parzyć i jak
        często pić w ciągu dnia no i oczywiście jak długo go pić w czasie całego cyklu
        czy tylko to któregoś dnia cyklu. Pytam dlatego że czasmi można przesadzić a
        tego bym nie chciała.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.
        • ewinka22 Re: A może spróbujesz siemię lniene:) 01.03.07, 20:23
          Zamiast wiesiołka mozna kupić ziarna siemienia lnianego w aptece lub zwykłym sklepie. Wsypać wieczorem dwie łyżki ziarna do 2 szklanek wody i gotowac, aż osiągnie konsystencję (przepraszam) "śpików"smile Rozlać do dwóch szklanek i pic codziennie wieczorem i rano po szklance. Kuracja bardzo tania zapłaciłam 1,60 za 200gramową torebkę siemienia. Piłam od pierwszego dnia cyklu i mi akurat śluz wypływał, a zawsze miałam problemy ze śluzem. Sluz pojaqwił się w pierwszym cyklu stosowania. Konsystencja może byc problemem, niektórzy nie są w stanie tego przełknąć, ale mozna dodać sokusmile Myśle że warto spróbowaćsmile Ja zaczynam znowu od 4 marca picie ( bo wczoraj okazało się ze pozbyłam się torbirli z jajnika) i zaczynam z wiosną nowe starania smilePozdrawiam serdecznie Ewa
          • mimi795 Re: A może spróbujesz siemię lniene:) 02.03.07, 08:01
            To bardzo ciekawe co napisałaś bo o ile co do wiesiołka nie byłam przekonana to
            przecież po lnie nic złego się nie może wydażyć. Len akurat jest bardzo zdrowym
            tym bardziej że pije się go dla osłonięcia żąłądka przed złym wpływem leków.
            Także bardzo dziękuję za podpowiedź i napewno też sprubuje (chyba że już nie
            będe musiała, bo wszystko się okaże dopiero w przyszłym tygodniu)

Pozdrawiam
          • nikitka78 Re: A może spróbujesz siemię lniene:) 02.03.07, 10:34
            To jeszcze ja zapytam smile czy siemię lniane i siemienie lniane to to samo?
    • deigratia Re: O co chodzi z piciem wiesiołka 02.03.07, 09:10
      Hej, naprawdę nie masz się co bać wiesiołka. Nie mogę teraz znaleźć strony na
      której było o nim dużo i ciekawie, ale jeśli dobrze pamiętam, to w drugiej II
      się go nie bierze, bo może mieć właściwości poronne? W pierwszej na pewno jednak
      jest absolutnie bezpieczny.
      A co do siemienia, to piłam ponad rok temu na żołądek. Przytyłam wtedy 2kg do
      mojej stałej od lat wagi i do tej pory nie mogę tego zrzucić smile)) Ale może to
      nie ma związku? smile
      Pozdrawiam
      • mimi795 Re: O co chodzi z piciem wiesiołka 02.03.07, 09:20
        Piszesz o drugiej II, kiedy się ona zaczyna po za bardzo nie wiem.
        Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • ewinka22 Re: nikitka siemie lniane a siemienie lniane... 02.03.07, 12:02
          to to samo pozdrawiamsmile A co do tego, że po siemieniu można przytyc to prawda, jest to możliwe, lekarz mówił mi,że trzeba pilnować wagi, ale myślę, że po warto spróbowaćsmile
          • nikitka78 Re: nikitka siemie lniane a siemienie lniane... 02.03.07, 12:08
            dzięki serdeczne, kupiłam testy owu, kupię siemię i będziemy działać (może
            wtedy waga nie podskoczy wink) pozdr.
          • mimi795 DO EWINKA 22 02.03.07, 13:10
            Mam pytanko czy to siemie lniane trzeba bić przez cały cykl czy też tak jak
            wiesiołek tylko do owulacji (do 14 dnia cyklu).

• deigratia Re: O co chodzi z piciem wiesiołka 02.03.07, 13:24
      Pierwsza faza trwa do owulacji, absolutnie nie znaczy to że do 14 dc, bo
      owulacja przy różnej długości cyklach występuję różnie. Także w 2 cyklach 28
      dniowych nie musi być 14 dnia! Żeby ją wyłapać trzeba obserwować śluz i
      zanotować 3 wyższe temperatury (odsyłam do forum npr). Osobiście średnio wierzę
      w testy owulacyjne smile
      Druga faza trwa od owu do ostatniego dnia przed @ Prawidłowa długość tej fazy to
      14 dni +/- 2 dni. Jeśli prawidłowo określicie DNI, kiedy owu mogła nastąpić, to
      nie będzie marnowały testów ciążowych smile
      • ewinka22 Do mimi 795 02.03.07, 19:29
        Nie ma przeciwskazań aby przez cały cykl siemie lniane pic, ale wlasciwie wystarczy czekać na owulacje i po niej przestac bo później już nie jest taka ilosć śluzu potrzebna. Ja zamierzam od teraz pić do momentu kiedy temperatura skoczy i utrzyma się jakieś 3 albo 4 dni na wysokim poziomiesmile Pozdrawiam Ewa
        • jl75 Czy dobrze zrozumiałam 05.03.07, 09:28
          Czy dobrze zrozumiałam, że jak się pije wiesiołek to są większe szanse, aby
          urodzić dziewczynkę?
          • pigula731 Re: Czy dobrze zrozumiałam 08.03.07, 08:52
            TEŻ BYM CHCIAŁA...wreszcie urodzić dziewczynkę! mam3 synów smile)))))
            • ninaspi Re: Czy dobrze zrozumiałam 08.03.07, 09:30
              Biore kapsułki z wiesiołka już 4 miesiąc i mogę potwierdzić ,że ilość
              fizjologicznego śluzu w pochwie zdecydowanie jest większa niż przed ich
              stosowaniem.Nie zażywam wiesiołka po owulacja , bo podobno wykazuje działanie
              spazmatyczne i może wywoływać poronienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka