24.05.07, 22:42
Zagladam tu czasem choc staram sie nie za czesto bo za bardzo sie nakrecam.
Staramy sie juz 4 miesiac o drugie dziecko i nic. wlasnie dzis przyszla @. Mam
bardzo nieregularne cykle i zastanawiam sie czy ja moze po prostu nie trafiam
w owulacje. Moze mam akurat jak mam okres? Czy to mozliwe. Chyba robie sie
zdesperowana smile A czy Wy kochacie sie jak macie okres? Niestety nie mam
mozliwosci mierzenia temperatury. Dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: starania 24.05.07, 23:00
      Rybka musisz mierzyc tempki dlaczego nie mozesz? ilez nerwow bylo bny mniej,
      bys wiedziala czy dobrze celujesz.

pytasz o przytulanka w @, no ja to wogole @ nie mam, mam plamienia, dla mnie w
      sumie zaden dyskomfort, ale i tak nie musimy bo ja owu najszybciej mam 17dc.
      ciezko cos doradzic, skoro nie napisalas jakie dlugie cykle masz, i ile trwa
      Twoja II faza

odpisz koniecznie
    • happiest1 Re: starania 24.05.07, 23:24
      Dzieki za odpowiedz wiosenko. Nie moge mierzyc tem. bo spie ze starszym
      dzieckiem, czasem w nocy wstaje a to chyba trzeba o tej samej porze. Cykle mam
      rozne, od 26 dni o 33. A druga faza to jaka? Dopiero teraz sie tym interesuje bo
      z pierwszym nie bylo problemow z zajsciem.
      • wiosenka1 Re: starania 25.05.07, 09:39
        wystarczy 3 godzinny sen, a tempki trzeba mierzyc mniej wiecej o stalej porze,
        ale mozna sobie przeliczac, jak bedziesz chciala zaczac daj znac

cykl ma dwie fazy, I faza to ta przed owu, a II faza to ta od owu do @, tzw
        lutealna, ta II faza ma stala dni u kobiety, to rzecz indywidualna, miesci sie
        z reguly w granicach od 12-16 dni

wiec jesli Twoj cykl ma 26 dni, to owu jest ok 12dc, a jesli trwa 33dni, to owu
        ok 19dc, ale wiesz ta sa tylko zalozenia

przy takim ukladzie nie sadze abys musiala przytulanka miec w @, plodne dni
        raczej zaczynaja sie u Ciebie tuxz po @

najlepiej obserwowac sluz, jak robi sie plodny, sporo, wilgotno, to wowczas
        podejmowqac przytulanka

ale warto mierzyc tempke
        • martucha90 temperatura 25.05.07, 10:09
          > tempki trzeba mierzyc mniej wiecej o stalej porze

Ja jeszcze nie mierzyłam nigdy. W tygodniu wstaję o 5:30, co oznacza, że
          również w soboty i w niedzielę musiałabym mierzyć tak samo wcześnie. A w
          dodatku budzik budziłby również moją rodzinę.
          A jak to jest w praktyce u Ciebie? O której godzinie mierzysz? W weekendy tak
          samo jak w tygodniu?
          • wiosenka1 Re: temperatura 25.05.07, 13:53
            ja mierze od 15 lat i obecnie staram sie o dzidzie, ja codzinnie wstaje o 7 30
            i tak robie pomiar ( jak sie zdazy wczesniej czy pozniej to luzik ), a w soboty
            i niedziele mierze jak sie przebudze i spie dalej, u mnie sprawdza sie
            przeliczanie, zawsze tak robilam, ale wlasnie jest na topie watek o
            przeliczaniu i niektorzy nie praktykuja przeliczania
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=63038020
            dla dziewczynodkladajacych poczecie i przy nauce proponuje scisle zasady NPR
            • martucha90 Re: temperatura 25.05.07, 14:18
              Witaj wiosenko! Dziękuję za odpowiedź. A możesz powiedzieć, czemu ciągle
              mierzysz, nawet w okresie niestarania?
              • kajka271 Re: temperatura 25.05.07, 16:45
                Dziewczyny sa jeszcze dostepne na rynku testy ovulacyjne. Kosztuja koło 25zł 5
                sztuk i robi sie je codziennie od któregoś dnia cyklu (w zalezności od długości
                cykli) tak jak testy ciążowe. Gdy test wyjdzie pozytywny to znaczy, że za 24-
                36godzin bedzie ovulka.
                A temperaturę ja mierzę też od niedawana i mierze około 7mej... a w weekendy po
                prostu jak budzik zadzwoni to biore termometr na chwilkę, podsypiając
                jednoczesnie, potem go odkładam... i odczytuje wynik dopiero jak wstaniemy.
                Akurat ten cykl mi nie wyszedł, bo mniej więcej w okresie ovu miałam ful
                stresów w pracy i budziłam się ciągle w nocy, potem szlismy na wesele... i
                synek mnie budził kilka razy... ale ogólnie to da się zrobić.

Ja jeszcze do tego kiedyś próbowałam zgrać testy ovu i mierzenie temki... bo
                testy powinny wskazać, że ovu będzie, a temka, że ovu była... no ale w jednym
                cyklu mi nie wyszło... (chyba testy były wadliwe), bo nie było pozytywnego, a
                temka wzrosła. A w następnym cyklu odpuściliśmy, bo miałam wyjazd służbowy za
                granicę... no i wyszło. I na tym skończły sie moje rpóby różnych metod. Tą
                ciążę w styczniu poroniłam sad I teraz znowu się staramy, ale pierwsze miesiące
                postanowilismy podejść na luzie, bez liczenia dni... no i na razie nie
                wyszło... więc ten cykl juz mierzyłam tempkę. No i czekamy na wynik wink
                • wiosenka1 Re: temperatura 25.05.07, 18:24
                  tak kajka hi hi wiemy ze sa testy owu, ja w obecnym 4 cyklu staran wlasnie je
                  testuje, ale nie wiem czy straczy mi ich do owu, chce sobie tylko ten 1 cykl
                  przetestwoac czy pokryja sie z tempka

ale jak utrafic skoro cykle mozna miec z duzym rozrzutem i moga nie wyjsc
                  pomimo wszystko, jednym wychodza drugim nie

najlepszym objawem plodnosci jest sluz, wtedy zaczyna sie staranka, a jak
                  tempka potwierdzi przebyta owu to jest supcio

Martusia nie kumam o co pytasz, obecnie starm sie o dzidzie, ale nawet jak sie
                  nie staralam to mierzylam, zeby wiedziec kiedy mozna kiedy nie sie przytulac?
    • rewelqa Re: starania 23.09.14, 13:55
      Oczywiście na forum możesz zapoznać się z dużą ilością opinii czy też na różnych stronach jak np: Oczywiście od innych osób jak i też na stronach m.in tutaj: www.mamydzieci.pl/kategoria/przed-ciaza/starania-o-dziecko/ znajdziesz wiele przydatnych informacji jednak nie ma to jak wybrać się do ginekologa, na pewno jest jakiś dobry w Twoim mieście lub okolicach. Nie ma to jak porada fachowca będziesz wtedy na 100% pewna i bezpieczna. Pozdrawiam
      • alexq1 Re: starania 24.09.14, 16:25
        a czy ktoś moglby mi powiedzieć kiedy w moim przypadku jest najlepszy moment na "przytulanko". Korzystam z kalkulator plodnosci ale nie wiem czy one sa dokładne.

A wiec tak: okres miałam 3 września(i trwa z 6 dni) , cykle mam zazwyczaj 30 (lub 31 dni). czekam na odp pozdrawiam
        • mar.sew87 Re: starania 25.09.14, 17:56
          Happiest, Twoje cykle nie są aż tak nieregularne, różnice kilku dni mieszczą się w normach i na tej podstawie nie można stwierdzić jakichś nieprawidłowości.
          Jeśli chcesz wiedzieć, czy masz owulację, najlepiej wybrać się do ginekologa na monitoring. Na usg gin bez wątpienia stwierdzi, czy do owu doszło, czy jest dopiero przed Tobą.
          Testów nie polecam, są zawodne, więc szkoda wyrzucać pieniądze w błoto.
          Mierzenie temperatury jak najbardziej, ale to wymaga systematyki, dokładności i przede wszystkim czasu (kilka cykli).
          Możesz ewentualnie zbadać sobie poziom progesteronu ok 7 dnia po przypuszczalnej owulacji. Niezależnie od norm laboratoryjnych - wynik powyżej 10-12, świadczy o występowaniu owulacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka