Dodaj do ulubionych

nieregularne cykle - pytanie o śluz

07.06.07, 11:02
cześć dziewczyny, chciałam się przywitać i do Was dołączyćsmile)
Mam na imię Magda, 28 lat, starania od 3 miesięcy. Bardzo po omacku, bo mam
nieregularne cykle, tj. spisując sobie od września, co: 32 dni, 35 dni, 34,
37, 44, 40 (przy tych dwóch byłam za granica, zmiana klimatu), 33. Staram się
od kilku m-cy obserwować śluz, bo jakies takie internetowe kalkulatory nie
wchodzą w grę przy nieregularnych @.
I teraz tak, mniej więcej w 9-10 dc. zaczyna się u mnie (trwa 1, góra 2 dni)
obfity śluz ale taki galaretowaty, szklisty, ciągnący sie, gruby, po czym
następuje na 1-2 dni śluz też ciągnący się ale taki przezroczysty, nie taki
gruby jak ten wcześniejszy, nie weim jak to okreslić, taki "lżejszy", ciągnący
się. Potem mam już sluz jeszcze w miarę obfity, ale taki biały, nie ciągnący
się. Czy śluz płodny to ten drugi?? i w którym momencie następuje owulacja??
czy w trakcie trwania tego drugiego czy po ustąpieniu tego drugiego??
Będę bardzo Wam wdzięczna za odpwoiedzi. Serdecznie Was pozdarwiamsmile
magda
Obserwuj wątek
    • ivinka275 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 07.06.07, 11:16
      Hej Magda, moim zdaniem Twoje cykle nie należą do nieregularnych, ja też miewam
      rozbieżności od 32 do nawet 40, ale mieści się to w granicach normalności smile
      Kalkulatory internetowe bym sobie darowała, najlepiej się obserwować.
      Dobrze rozumiesz, ten drugi śluz nosi cechy jak najbardziej płodnego, a jak on
      się skończy to przechodzi w taki biały, często grudkowaty, lepki, co oznacza,
      że jesteś wtedy już po owulacji i weszłaś w fazę lutealną.
      Nie chcę wprowadzić Cię w błąd, ale chyba ostatniego dnia dobrej jakości śluzu
      płodnego (plus minus dwa dni) przyjmuje się owulację, ale poczekasz chwilkę i
      dziewczyny z forum mnie uzupełnią o fachową wiedzę.
      Obserwując śluz i starając się o ciążę podjęłabym starania wtedy kiedy
      występuje jak to ładnie napisałaś "śluz ciągnący i przezroczysty", wtedy jesteś
      w fazie okołoowulacyjnej.
      Jeszcze raz Cię przywituję, rozgość się i pytaj smile
      Pozdrawiam smile
      • brazbol Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 07.06.07, 16:26
        dziękuję ivinka za odpowiedźsmile) też własnie obstawiam ten drugi typ śluzu, ale
        póki co - bez rezultatówsad( hmm.. póki co, nie mierzyłam jeszcze temperatury, bo
        wstaje o 6:00 do pracy i kazda minuta więcej snu dla mnie jest ważna, ale moze
        od przyszłego cyklu temu sę poświęcęsmile jeszcze raz dzięki za przywitaniesmile
        • ivinka275 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 07.06.07, 18:37
          Ja mierzę od 3 cykli i szczerze polecam. Też wstaję do pracy o 6, ale teraz
          zmieniłam godzinę w budziku na 5:55 smile Dzięki temu coraz więcej wiem i
          rozumiem, myślę, że przyda Ci się taka wiedza. Polecam gorąco, w razie
          wątpliwości pytaj śmiało, pozdrówka smile
    • agulka1001 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 07.06.07, 19:47
      ja tez Cię witam!aczkolwiek nie jestem jeszcze starająca,czekam na wynikibadan
      genetycznych,ale zaglądam tu(oraz na watek "Poronienie", "Przed staraniami",
      tez jest tam fajna atmosfera, aczkolwiek nie zycze Ci,abys musiala kiedykolwiek
      trafic na pierwszy z nich)
      miejmy nadzieje,ze na dlugo nie zagoscisz,tzn ze zaraz bedzie w ciązy,ale i tak
      bądz z nami!!!!!!!
    • agulka1001 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 07.06.07, 19:49
      ps.tez mam nieregulrne,i powiem Ci,ze zaczelam mierzyc temp i wpisywac do
      programu inetrn,zawsze mi wycodzi,kiedy byla owu (wiem,bo wlasnie wtedy zaszlam
      w ciąze), oto link
      www.nmpr.bfe.pl/
      • wiosenka1 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 07.06.07, 21:34
        a kiedy konczy sie ten plodny sluz, bo jesli lutealna trwa ok 12-16 dni, wiec w
        33 dniowym cyklu owu przypada ok 18-19dc, wiec sluz z 10dc juz plodny, a owu
        jeszcze ho ho

warto pomierzyc tempke zeby poznac dlugosc swojej fazy lutealnej, jak rowniez
        po skoku wiesz ze owu byla, i wtedy patrzysz wstecz jak bylo ze starankami, czy
        sa trafione
        • melani5 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 08.06.07, 07:32
          Ja tez mam pytanko z tego typu.To moj pierwszy miesiac bez pigulek i pierwszy
          staran.Martwie sie czy wogolemam owulacje.Dwa dni temu mialam sluz plodny(tak
          mi sie wydaje) ale tylko jeden dzien i dzisiaj tem. wzrosla z 36.6 na 36.8. No
          ale tem.mierze od 3 tyg. i jak narazie bardzo sie wacha. To dopiero poczatki
          maszych staran a ja juz jestem strasznie nerwowa i niecierpliwa.
          • ivinka275 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 08.06.07, 07:56
            Hej Melani,
            pierwsza sprawa to antyki. Po hormonach organizm może potrzebować trochę czasu,
            zeby wrócić do normy, dlatego super, że już się obserwujesz, będziesz wiedziała
            jak to jest w Twoim przypadku.
            Nie wiem w którym dc jesteś i jak długie są Twoje cykle, ale jak mówisz, skoro
            wystąpił śluz płodny, a dziś temperatura skoczyła na 36.8 to można by
            przypuszczać, że to Twój pierwszy dzień wyzszej temp i to jest jeszcze dobry
            moment na starania smile Teraz temperatura powinna utrzymać się wyżej niż
            poprzednie. Mierz dalej i pisz. Powodzonka smile
            I nie denerwuj się, życzę cierpliwości smile
            • brazbol Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 08.06.07, 18:40
              hej, dziewczynki, dziekuję Wam za ciepłe przywitaniesmile) i dzieki za radysmile
              niestety mąż wyjeżdża teraz na miesiąc, więc zacznę mierzyć temp od lipca, no i
              od jego powrotu znowu atak na moje jajosmile)
              • melani5 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 08.06.07, 20:21
                Ja naszczescie mam meza obok siebie,i za rada IVINKI zamierzam go dzisiaj
                zaatakowac,ale wiem jak to jest bo dwa lata bylismy w rozjazdach.pozdrawiam
    • lidek0 Re: nieregularne cykle - pytanie o śluz 08.06.07, 21:39
      Cykle masz ewidetnie nieregulane i aż prosi się o badania hormonalne, poza tym
      przed staraniami warto je zrobić. Żeby sprawdzić czy jest owu i kiedy
      pomonitorowałabym cykle. Sądzę, że po badaniach i chociaż jednocyklowym
      minitoringu nie będziesz starać się już tak po omacku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka