agulka1001 13.06.07, 19:11 wiecie cos o tej bakterii? wykryto ją u męża w nasieniu! przejrzałam nternet i nic nie mam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka1 Re: Morganella morganii 13.06.07, 19:15 wrzuc nazwe w wyszukliwarke ale zaznacz 2005, 2004, 2003-2001, tam cos jest Odpowiedz Link
martucha90 Re: Morganella morganii 13.06.07, 19:25 Po angielsku: www.emedicine.com/med/byname/morganella-infections.htm Odpowiedz Link
mentafolia Re: Morganella morganii 13.06.07, 22:54 Agulka,zadzwoniłam do kolegi urologa z prośbą o info co to za jedna ta Morganella i powiedział,że to dość rzadka bakteria,którą stosunkowo trudno wyleczyć.Mąż powinien obowiązkowo zrobić antybiogram i sumiennie przyjmować przepisany antybiotyk.Potem badanie kontrolne i jeśli pani MM nie zdechła to całej zabawy ciąg dalszy. W linku od Martuchy wyczytałam ,że skuteczne w jej leczeniu są antybiotyki beta-laktamowe.To akurat plus,bo one daja mało skutków ubocznych. Oczywiście zapytałam tez czy MM moze powodować poronienia.Odpowiedział,że nie wie tego,ale tez nigdy nie spotkał sie z taką teorią,choć dodał,że na zdrowy rozum to jeśli bakteria ta miałaby uszkadzać plemniki nie doszłoby do zapłodnienia. Odpowiedz Link
agulka1001 Re: Morganella morganii 14.06.07, 20:44 dziek dziewczyny! mentafolia, kocham Cię! Odpowiedz Link