Dodaj do ulubionych

Labolatorium FRYDA

18.07.07, 08:33
MAm dość, wysiadam... Dwa miesiące temu zaczęliśmy przygotowania do IMSI,
zrobiliśmy badanie nasienia w Labolatorium FRYDA i co?! Okazało się, że wynik
jest rewelka! Pierwszy raz od lat (mąż w międzyczasie miał usuwana torbiel)!
Nowa nadzieja, pomyślałam nawet, że może uda się naturalnie... Wiem, głupia
jestem.... Nie ważne. Chodzi o to, że w efekcie okazało się, że to durne
labolatorium stosuje jakieś dziwne kryteria, kryteria, których nikt nigdzie
już nie stosuje i nie są zgodne z normami! Jak tak można do cholery!? Teraz
czekałabym na punkcję a tak jestem kilka miesięcy do tyłu (kolejne podejście
w październiku) bo ta zaczęta juz procedura została przez ten durny wynik
przerwana. Wczorajszy jednak nie pozostawia nam nadziei. Czy zdarzyło sie
komuś coś podobnego z wynikami? Jestem tak wściekła, że mam ochote rozwalić
to labolatorium... Jak tak mozna dawać ludziom fałszywą nadzieję?!
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 08:56
      na to lab skarżyło się już wielu ale nie rozumiem co mają kryteria do np. ilości
      plemników w ejakulacie?
      • mbw78 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 16:52
        Nie chodzi o ilość , chodzi o nieprawidłowo czytaną morfologie plemników. Czyli
        o to, co akurat jest u mojego męża problemem (z ilością i pozostałymi
        parametrami jest ok), FRYDA używa do odczytu morfologii nieprawidłowych
        kryteriów, takich, których w Europie się już nie stosuje.
    • samanta25 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 10:49
      Daruj sobie to laboratorium.... Już dawno się o tym dowiedziałam, że robią
      wyniki dalekie od rzeczywistości sad( I to nie ja jedna, na bocianie znajdziesz
      dużo dziewczyn które mają jakieś zastrzeżenia do ich wyników

71 cykl starań
      3 programy ICSI/2 transfery sad ... świat się pomylił......
    • yasmin27 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 14:43
      labolatorium FRYDA to chyba najgorsze labolatorium na śląsku! już kilka razy spotkałam się z
      negatywnymi opiniami na ich temat. Co do badania spermiogramu osobiście polecam Provite w
      Katowicach lub Novomedica w Mysłowicach (ale TU jeśli chodzi tylko! o badania, bo specjalistów to też
      nie mają najlepszych). Pozdrawiam cipelutko!
      • gocha500 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 16:37
        yasmin27 nie mozna powiedziec ze fachowcy w provicie sa do bani bo nie sa!!!!
        przynajmniej dr kiecka nie jest do bani!!!fantastyczny lekarz,ma podejscie do
        pacjenta i nie zdziera niepotrzebnie kasy jak nie trzeba!!!
        za to owszem novomedica ma okropne opinie i z reszta moja znajoma sie o tym
        przekonala na wlasnej skorze!!!zdzieraja forse,robia malo badan,jej przy
        stymulacji clo nawet monitoringu nie robili no nic!!!
        teraz tak jak ja zasuwa do provity!!!!
        • mbw78 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 16:54
          Ona powiedziała, że POLECA Provitę....
      • mbw78 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 16:53
        No właśnie ja jestem pacjentką PROVITY i tam właśnie powtórzyliśmy wczoraj
        badanie, którego wyniki jest niestety jednoznaczny a u FRYDY wyszło, że mój mąż
        ma lepszą morfologię niż dawcy...
        • gocha500 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 17:03
          mbw78 ale yasmin mowila ze lab jest dobre w provicie a fachowcy juz nie!!!i tu
          niestety nie moge sie zgodzic!!!bo i lab maja dobra i fachowcow super!!!!!
          • mezatkaap Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 17:18
            FRYDA jest ok, jeśli chodzi o wszelkie badania, poza spermiogramem - tu
            katastrofa wink
            uwaga: labo Provity zaniża wyniki, wg nich lepiej mniej jak więcej.
            • gocha500 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 17:29
              prppos spermiogramu w provicie(kiedys robiony w osiedlowym lab) to fakt
              zdziwilismy sie ostro z mezem ze morfologia przez niecale 2 lata spadla
              katasrtrofalnie bo mial 58% prawidlowych a z provity mial teraz najpierw 6% a
              teraz 4%prawidlowych i jeszce propos ruchu A mial kiedys 30% teraz 1-2%,ruch B
              mial 25% teraz 58-60%!!!!reszta wynikow podobna !!!!bardzo ale to bardzo
              dziwne!!!!!teraz fragmentacje dna ma robiaona i jak wyjdzie oki to mozna iui
              robic a jak nie to marne szanse sa nawet przi icsi!!! (kiedys robiony w
              osiedlowym lab)
              • mbw78 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 22:33
                U nas wynik od początku był fatalny ale miesiąc temu zrobiliśmy u FRYDY i
                okazało się, że jest rewelka! Zatrzymaliśmy tymczasowo procedurę do IMSI a tu
                klapa! Tak jak się zresztą spodziewałam...
          • yasmin27 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 20:11
            gocha500 --> ja sama leczę się w provicie i jestem pacjentką dr Kiecki i bardzo
            jestem zadowolona. Mój komentarz o mniej dobrych "fachowcach" dotyczył
            Novomedici w Mysłowicach smile
            Pozdrawiam ciepło i przepraszam, jeśli nieskładnie napisałam wcześniejszy
            komentarz smile
            • gocha500 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 20:41
              no w sumie sie wypowiedzialas dziwnie wtedy bo to jednosznacznie wskazywalo na
              lekarzy z provity.a jsli chodzoio novomedice to sam sie ciesze ze tam nie
              poszlam bo normalnie opinie sa takie ze szok!!!

hmmmm a moze sie kiedys spotkamy w poczekalnismile ja mam wizyte 2 sierpnia na
              10:30
              • yasmin27 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 20:50
                no to spotkamy się na 100%, bo ja mam wizytę 2 sierpnia na godz. 10 big_grin
                • tekla12 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 21:55
                  Może warto zrobić komputerową analizę nasienia?
                  • mbw78 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 22:31
                    Komputerowo? pierwsze słyszę? Jak i gdzie się to robi?!
                    • tekla12 Re: Labolatorium FRYDA 18.07.07, 23:25
                      CASA - komputerowa analiza na podstawie obrazu nasienia zarejestrowanego kamerą
                      wideo. Standardowa ocena nasienia jest subiektywna i zależy w dużym stopniu od
                      zwyczajów kliniki i "oka" analityka. Szczególnie jeśli interpretuje się ruch. Ma
                      niską przydatność jeśli chodzi o określenie płodności dawców nasienia i
                      przewidywalność zapłodnienia pozaustrojowego. Dlatego wydaje mi się, że jeśli
                      wyniki standardowego badania nasienia nie są jednoznaczne warto zrobić analizę
                      komputerową. CASA na pewno robi Gameta, co do innych klinik nie wiem ale myślę,
                      że warto poszukać.
                      • sun32 Re: Labolatorium FRYDA 19.07.07, 09:51
                        Mbw78 mój M też ma u nich rewelacyjne wyniki. Straciliśmy przez nich rok
                        czasu uncertain Kiedyś byłam tak samo wściekła jak Ty teraz. W Provicie okazało się że
                        morfologia to 10% i ruch obniżony a wg Frydy mąż dawcą mógłby być. Ostatnio
                        robiliśmy posiew w Śląskich Labolatoriach pod Provitą i z ciekawości poprosiłam
                        aby zrobili też ogóle badanie i też wyszło super. Jednak wydaje mi się że
                        klinika robi to badanie zdecydowanie dokładniej. Znam wiele dziewczyn które
                        miały taką samą sytuację jak my.

Co do fachowców w Provicie to po 1,5 rocznym leczeniu mam pewne zastrzeżenia.
                        • mbw78 Re: Labolatorium FRYDA 19.07.07, 16:36
                          A u kogo się leczysz (ja u dr Tomanka)? Czego dotyczą jeśłi mozna wiedzieć
                          Twoje wątpliwości?
                          • nuluska Re: Labolatorium FRYDA 19.07.07, 20:47
                            My też przejechaliśmy się na wynikach z Frydy.

Sun, ja też jestem ciekawa twoich wątpliwości.
                            Ja zaczynam się leczyć u dr Grettki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka