kocur007 27.02.08, 18:37 Kilka dni temu stwierdzono,że mam 55 mm.torbiel,przepisano mi luteinę na 3 miesiące. A jak było w waszym przypadku-lut.wystarczyła czy konieczny był jakiś zabieg? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivinka275 Re: torbiel 28.02.08, 12:28 Luteina moze byc za slaba na taka torbiel, szkoda troszke tych trzech miesiecy, zeby potem pojsc i sie dowiedziec, ze np zmieniamy lek, bo ten nie pomogl. Po miesiacu stosowania luteiny poszlabym zobaczyc czy torbielka sie zmniejsza, jesli tak to ok, jesli nie to od razu namawiac lekarza na zmiane leku na silniejszy. Ja na torbiele nigdy nie przyjmowalam luteiny, od razu dostawalam mocniejszy specyfik. Powodzenia, trzymam kciuki! Odpowiedz Link
dabrowianka21 Re: torbiel 28.02.08, 12:41 Hej! A gdzie macie te torbiele? Ja mam 2 w piersiach malutkie. Nie wiedziałam że cos sie z tym robi, że bierze sie jakieś leki. Jedyne co mi kazali zrobic to USG co pół roku. Czy to może miec jakiś wpływ na zachodzenie? Czy luteinę można brać podczas starań sie? Pozdrawiam, Dabrowianka Odpowiedz Link
ivinka275 Re: torbiel 28.02.08, 12:52 )) Dabrowianka, takie bylo moje pierwsze skojarzenie, ze jesli torbiel 55 mm to tylko na jajniku, a teraz zaczelam sie zastanawiac czy gdzie indziej nie moglaby byc Ale nie, jej rozmiary wskazuja na jajnik, a co do piersi to zupelnie nie wiem czy i czym mozna je leczyc. Odpowiedz Link
dabrowianka21 Re: torbiel 28.02.08, 13:18 no faktycznie, 5cm torbiel w piersi to by było jak wkładka silikonowa nie pomyslałam. Ale powodzenia w pozbywaniu sie torbieli i szybkiego zachodzenia Dabrowianka Odpowiedz Link
ivinka275 Re: torbiel 28.02.08, 13:59 Lili, leczylam orgametrilem, zazwyczaj dwa lub trzy miesiace i po torbieli, podczas jego brania nie zaleca sie staran, natomiast wiem, ze lekarze praktykuja tez 1-3 miesiace prochow antykoncepcyjnych. Obie formy leczenia sa drastyczne, ingeruja w gospodarke hormonalna, stosowane w przypadku gdy torbiele sa duze i nie rokuja na samoistne wchloniecie, dlatego autorce watku podpowiedzialam, zeby podejrzala po miesiacu stosowania luteiny jak i czy w ogole torbiel ma tendencje do wchlaniania, bo byc moze u niej luteina zalatwi sprawe. Odpowiedz Link
darcia74 Re: torbiel 28.02.08, 22:30 Mialam tez torbiel na jajniku ok 6cm x 4cm, ginka nic nie przepisala, wrecz na moje pytanie ze moze cos na wchloniecie to odpowiedziala, ze to sa metody ktore wcale nie pomagaja i kazala czekac na pojawienie sie samoistnie miesiaczki, ktora niewiadomo kiedy miala przyjsc w takim wypadku (zreszta zawsze mialam nieregularne). W kolejnym cyklu mielismy podejsc do drugiej inseminacji (staralismy sie juz od roku), ale ze wzgledu na te torbiel ginka powiedziala ze odpoczywamy bo moze jeszcze sie nie wchlonac. ... I wlasnie w tym kolejnym cyklu zaciazylam naturalnie bez zadnych lekow!!!!... Jednym slowem taka duza torbielka sie wchlonela samoistnie.. Odpowiedz Link
kocur007 Re: torbiel 28.02.08, 22:54 A wiecie od czego ja ją mam?! Przez 2 cykle brałam dup. a tabl. antykoncepcyjnych nie używam od 3 lat... Czy torbiele na jajnikach zdarzają się często? Kiedy należy usunąć ją operacyjnie? A tak na marginesie gdzie u licha te 55 mm się mieści??!Jakbym połknęła kulę bilardową... Odpowiedz Link
lili-a31 Re: torbiel 29.02.08, 06:28 Moje torbiele też oscylują między 5cm a nawet ponad 6cm... Nie wiem czemu takie wymiary.... Odpowiedz Link
ivinka275 Re: torbiel 29.02.08, 09:20 Darcia, rozne rodzaje torbieli wchlaniaja sie tez roznie, pewnie mialas czynnosciowa, jak ja, ja w momencie zajscia w ciaze nosilam w sobie 6 cm torbiel, na szczescie jestem w 17tc i franca zaczela sie wchlaniac sama, uff, gin czekal do 16tc zeby zobaczyc czy wycinac ja laparoskopowo czy zacznie sie cos zmniejszac. No i teraz ma 25 mm Do autorki: Torbiele powstaja z niepeknietych pecherzykow, ktore rosna w pierwszej fazie cyklu, i podczas owulacji powinny pekac uwalniajac komorke jajowa gotowa do zaplodnienia, niestety jak widac, nie u wszystkich te pecherzyki pekaja U Ciebie tak wlasnie sie stalo. Daj jej czas na wchloniecie, nieraz juz po pierwszym cyklu znikaja albo znaczenie sie wchlaniaja. Odpowiedz Link
ivinka275 Re: torbiel 29.02.08, 09:24 Kocur007, a nie czujesz bolu, albo jakiegos innego dyskomfortu po tej stronie gdzie masz torbiel? Ja siadac nei moglam, mialam uczucie przepelnienia w dole brzucha, kazdy ruch powodowal bol. A sposob usuneicia torbieli zalezy glownie od jej rodzaju, pewnie lekarz wie co robi, spokojnie. Odpowiedz Link
darcia74 Re: torbiel 29.02.08, 10:12 Tak, tylko czynnosciowe moga sie same wchlonac (lekarz wstepnie moze rozpoznac strukture na USG) i tak jak pisze ivinka tworza sie po niepeknietym, niedojrzalym pecherzyku. Takie wymiary to normalne, u mnie to normalnie wygladalo jak wielka czarna plama zajmujaca jakby cala powierzchnie jajnika (gdzies mam nawet zdjecie z USG). Niektore kobiety maja tendencje to robienia sie torbieli, jest to nic innego jak zaburzenia hormonalne (mnie sie pojawilo po stymulacji gonatropinami). Generalnie wcale nie musi sie taki incydent powtorzyc. Odpowiedz Link
kocur007 Re: torbiel 29.02.08, 23:01 na szczęście nic mnie nie boli i nie bolało. Dziękuję wam serdecznie, bo bałam się nie na żarty, że to coś b.poważnego i jestem jedną z nielicznych, którą to spotkało. I dzięki za tą iskierkę nadziei, że i z torbielą można zajść w ciążę. Przytłacza mnie brak owulacji od października, durne pytania'kiedy dziecko?' i przeboje z lekarzami. Przestałam już tak intensywnie myśleć o zajściu(teraz po prostu chcę mieć owulację, pęknięcie pęcherzyka i @- po prostu chcę być zdrowa i mieć zwykły cykl... Odpowiedz Link