cafem 01.04.10, 14:28 Kto chetny na lipcowy wypad w szwajcarskie Alpy? Dziesieciodniowa wyprawa, 120km Verbier - Zermatt) z plecakiem i namiotem:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_berta Re: Alpy latem 07.04.10, 09:39 Witam, Planuję wyjazd w alpy austriackie latem i mam pytanie:) Czy moglibyście polecić jakieś dobre miejsce wypadowe na wycieczki w góry? Nie chcę mieszkać w schronisku, tylko w dolinie i chodzić na jednodniowe wędrówki. Nie mogę w internecie znaleźć map szlaków (nie mówiąc o czasach przejść), opisów konkretnych szlaków. Myślałam o regionach Zillertal, Ötztal, Stubaital i już sama nie wiem. Dobrze by też było, żeby dojazd był w miarę łatwy z Wiednia,np. pociągiem (może orientujecie się jakie są ceny pociągów w Austrii?). Nie potrzebuje luksusów, nocować nie muszę w największych, najbardziej atrakcyjnych miastach, wolałabym mniej zapłacić i mieszkać w jakiejś wiosce:) Będę bardzo wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Alpy latem 08.04.10, 14:19 gdyby nie ten dojazd, polecałabym Wysokie Taury - baśniowe okolice, szlaki piękne i długie, i można liznąć wysokich gór ;) ewentualnie łatwiej dostępne pobliże Innsbrucka (tylko wówczas sugerowałabym jechać tam z Monachium, a nie z Wiednia, bo pociągiem znacznie krócej i taniej, zwłaszcza jeśli trafi się na weekend - można skorzystać z bawarskiego biletu wycieczkowego) - Seefeld, Reith, Moesern. w tym ostatnim jest bardzo urokliwe jezioro w lesie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_berta Re: Alpy latem 09.04.10, 13:02 A jaki jest mniej więcej koszt dojazdu przez Monachium? Poza tym czy szybciej? Z Warszawy jedzie się ok 15 godzin, do Wiednia 2 razy krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Alpy latem 09.04.10, 14:34 dojazdu - nie wiem ;) bo mimo że do Wiednia z Krakowa mam dość blisko, to uważam za wygodniejszą metodę lot do Monachium (w promocji Lufthansy bilet powrotny można dopaść za 300-400 pln) i stamtąd pociągiem do Innsbrucka (jeżdżą co 2h i mniej więcej tyle samo trwa podróż, istnieje coś takiego jak Bayern Ticket, sprytna i dość tania - jak na tę część świata - opcja podróżowania po obu stronach granicy), a potem to już lokalnymi środkami transportu. acz jeśli ma się samochód, to najzupełniej wszystko jedno, z której strony zaatakuje się Alpy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowisz01 Re: Alpy latem 23.04.10, 17:01 Hej, Świetny pomysł, sam od dawna o tym myślę i chętnie się przyłączę.Co powiesz na drugą połowę lipca? Pozdrawiam,Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
kuchcik1977 Re: Alpy latem 25.04.10, 19:03 czarna berto szukajac w dolinach Otztal, Pitztal i Stubai znajdziesz duzo cennych info, karty uprwniajace do wjazdów kolejkami plus przejazdów komunikacja publiczna, ceny pensjonatów, campingówitd itp a takze jesli dobrze pamietam mapy(takze interaktywne) ja jestem zdecydowany na którąs z dolin, narazie prowadzi Otztal (napisalem o tym w innym,poszukiwawczym watku) pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś