Dodaj do ulubionych

Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt

05.07.12, 22:01
Apeluję do wszystkich wczasowiczów. Wymagajcie rachunku za zapłacone pieniądze! Bo kwaterodawcy oraz pensjonaty tak dziwnie jakoś tego unikają. Biorą pieniążki do kieszeni jako czysty zysk nie rozliczając się z podatku z urzędem skarbowym . Wy natomiast drodzy wczasowicze nie macie potwierdzenia,że zapłaciliście. W zasadzie mogą się wyprzeć tego,że zapłaciliście i wręcz was wywalić w każdym momencie z pobytu. Bywałam w wielu kwaterach i pensjonatach. Wszędzie wręcz unika się wystawiania rachunku uproszczonego bądź faktury a jeżeli ktoś ma działalność to powinien chyba. Zawsze jest takie dziwne zbywanie. A to później, a to teraz nie mam pieczątki, dam na koniec pobytu ( i nie daję ). Ja przynajmniej czuje się bardzo niekomfortowo gdy daję pieniądze w ciemno bez pokwitowania. A wy?
Od razu dodam, że sprawa nie dotyczy kwater za 40 złotych tylko również tych dużo droższych willi czy pensjonatów.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt 05.07.12, 22:30
      A upominasz się przed czy po?
      I w końcu jednak Ci się udało czy jak to się skończyło?
    • kornel-1 Re: Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt 05.07.12, 22:30
      No, ale za rok z rachunkiem będzie o 20% drożej :(

k.
      • flisa3 Re: Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt 05.07.12, 22:55
        Powitowanie zazwyczaj się powinno dostać w momencie płacenia pieniędzy. A czemu ma być drożej? To teraz powinno być taniej dla kogoś kto idzie im na ugodę i zgadza się na nie wydawanie rachunku uproszczonego czy faktury. Wtedy nieopodatkowany zysk powinni podzielić pomiędzy sobą, a tym któremu wynajmują. Oczywiście i tak jest to ryzyko, bo potem mogą się wyprzeć,że nic nie dostali. Można to praktykować u kogoś kogo się już zna, a nie w całkiem nowym miejscu.
        • pogromca_kretynow Re: Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt 06.07.12, 07:13
          flisa3 napisała:

> Powitowanie zazwyczaj się powinno dostać w momencie płacenia pieniędzy. A czemu
          > ma być drożej? To teraz powinno być taniej dla kogoś kto idzie im na ugodę i z
          > gadza się na nie wydawanie rachunku uproszczonego czy faktury. Wtedy nieopodatk
          > owany zysk powinni podzielić pomiędzy sobą, a tym któremu wynajmują. Oczywiście
          > i tak jest to ryzyko, bo potem mogą się wyprzeć,że nic nie dostali. Można to p
          > raktykować u kogoś kogo się już zna, a nie w całkiem nowym miejscu.

Musisz otrzymac rachunek w momencie wplacenia pieniedzy. Jezeli rachnuku nie otrzymasz i sie o niego nie upomnisz to jestes wspolwinny oszustwa/kradziezy popelnionego przez wlasciciela pensjonatu/kwatery etc. Bedac obojetny wobec oszustwa, akceptujesz je.
        • kornel-1 Off topic ;-) 06.07.12, 07:46
          Elementarnie: cena kwatery z rachunkiem (->odprowadzenie podatku ~20%) i bez rachunku są cenami rynkowymi. Uważasz, że obie ceny są równe? Jeśli usługodawca zapłaci podatek a będzie chciał tyle samo zarobić - będzie musiał podnieść cenę mniej więcej o 20%.

Czy twój wątek dotyczy wyłącznie kwater/pensjonatów w górach czy na nizinach też?
          Z tego co zaobserwowałem także w schroniskach "PTTK" można obniżyć koszt płacąc za nocleg o 20 % mniej i nie oczekując rachunku. Ja proszę o rachunek, gdy mi się jakieś miejsce nie spodoba :-p

Kornel
          • pogromca_kretynow Re: na temat 06.07.12, 09:46
            kornel-1 napisał:

> Elementarnie: cena kwatery z rachunkiem (->odprowadzenie podatku ~20%) i be
            > z rachunku są cenami rynkowymi. Uważasz, że obie ceny są równe? Jeśli usługodaw
            > ca zapłaci podatek a będzie chciał tyle samo zarobić - będzie musiał podnieść c
            > enę mniej więcej o 20%.

Czyli proponujesz aby uslugodawca za Twoim przyzwoleniem dokonal oszustwa aby "obnizyc" cene.

> Czy twój wątek dotyczy wyłącznie kwater/pensjonatów w górach czy na nizinach te
            > ż?
            > Z tego co zaobserwowałem także w schroniskach "PTTK" można obniżyć koszt płacąc
            > za nocleg o 20 % mniej i nie oczekując rachunku. Ja proszę o rachunek, gdy mi
            > się jakieś miejsce nie spodoba :-p
            >
            > Kornel

Ja prosze zawsze. A jak nie otrzymuje to mam podstawy aby nie zaplacic. I zawiadomic Urzad Skarbowy. Uczciwosc obowiazuje zawsze.
    • zosia225 Re: Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt 31.07.12, 08:53
      Byłam kiedyś w takiej sytuacji, że po powrocie z wczasów zadzwoniła do mnie pani, u której nocowałam z informacją, że nie zapłaciłam jej za pobyt. Stwierdziła, że bezczelnie uciekłam. Poczułam się jak złodziejka i rzeczywiście nie miałam nic na swoje usprawiedliwienie, ani pokwitowania ani nawet świadka. A co śmieszne zapłaciłam jej jeszcze z "napiwkiem"- a tu taka wdzięczność!!! I pewnie musiałabym zapłacić jeszcze raz ale na moje szczęście po kilku dniach znowu zadzwoniła z informacją, ze jednak znalazły się te pieniądze, które jej dałam.
      Dla mnie jest to nauczka. Dlatego tez jestem zdania, że należy wymagać jakiegokolwiek pokwitowania zapłaty.
    • polityk432 Re: Wymagajcie rachunku za zapłacony pobyt 22.03.13, 14:38
      To nie o to chodzi, że gospodarze obiektów chcą oszukiwać nasze Państwo i nie płacić podatków, tylko że ludzie nie mają pieniędzy. Znam osoby, które mówią, że od 5 lat prowadzą pensjonat i nie podniosły ceny za nocleg, a ich koszty się podniosły, Chciałbym oczywiście,żeby nikt nie oszukiwał, ale w turystyce jest zastój i naprawdę ciężko mieć obłożenie nawet w sezonie.
      Proszę to rozważyć zanim wsadzimy wszystkich kwaterodawców do jednego worka z oszustami. Adam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka