Dodaj do ulubionych

Sucha beskidzka polowa pazdziernika

27.07.13, 10:06
Dzien dobry wszystkim!
Corka ma ferie w pazdzierniku i chcialabym zabrać ją ja tydzien w gory. Wybralam Sucha Beskidzka, raz ze dojezdza tam pociag, poza tym jest basen, kilka szlakow a i miasteczko podobno ciekawe, jak czytalam. Czy bedzie to dobry czas jesli chodzi o warunki atmosferyczne? Domyslam sie ze moze byc mokro/slisko. Lubimy mzawki, mgly, zachmurzone niebo, ale czy wejscie na szlak z osmiolatka w taka pogode to dobry pomysl? Chodzi nam o raczej krotkie trasy, niekoniecznie bedace wyzwaniem i zdobywaniem szczytow ;) ot tak, dla samego łazenia.
Nigdy nie bylam w gorach jesienia i bede wdzieczna za kazda sugestie i pomoc.
Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Sucha beskidzka polowa pazdziernika 27.07.13, 15:04
      Czas może być całkiem niezły - za gorąco na pewno nie będzie - i wcale nie jest powiedziane, że nie będzie słońca. Przy czym - w przypadku opadów - to w tamtej okolicy będzie najwięcej błota...
      • fiordzik Re: Sucha beskidzka polowa pazdziernika 29.07.13, 17:10
        Dziekuje! A takie bloto to po kolana czy po prostu, po ludzku, do polowy buta? Tego drugiego sie nie boje. I kupilam wlasnie dobre buty ;) Bo w kaloszach to pewnie nie da rady? (To chyba glupie pytanie, prosze wybaczyc ale to beda moje i corki piewsze mini wyprawy na szlaki, stad te braki w wiedzy)
        Sylwia
        • morekac Re: Sucha beskidzka polowa pazdziernika 29.07.13, 17:39
          A to zależy od pogody - niemniej październik miewa całkiem często całkiem przyzwoitą pogodę - jest słoneczko i nie pada. Wielokrotnie chodziłam sobie w 2 połowie października po górach w koszulce z krótkim rękawkiem :-).
          Fakt, dzień jest krótszy - trzeba mieć ze sobą latarkę i raczej wychodzić w góry wcześniej niż później, trzeba mieć ciepłe rzeczy (bo nawet jeśli w dzień jest słońce, noce są już zimne), przy normalnej październikowej pogodzie zwykłe buty turystyczne (za kostkę) powinny być wystarczające - kaloszy jednak nie polecam...
          A może zastanów się nad Zawoją? Wtedy zawsze można podjechać do Suchej na zwiedzanie, komunikacja pomiędzy Suchą a Zawoją jest b. dobra (busy) - a jednak w góry bliżej... Ale to jak już wolicie.
          • fiordzik Re: Sucha beskidzka polowa pazdziernika 29.07.13, 21:27
            dziekuje za duzo dobrych rad! Kaloszy w takim razie nie biore ;)
            Zdecydowalam sie jednak na suchą, raz- ze mają basen, a corka lubi plywac, wiec pomysl na pozne popoludnia/wieczory juz jest, po drugie dostalam bardzo bardzo korzystna suską oferte noclegowa, po trzecie - z tego co wyczytalam to z suchej rozpoczynaja sie cztery szlaki, nie wiem czy jakies mega atrakcyjne dla wytrawnych wedrowcow, ale dla nas, swieżaków, na pewno beda piekne. do zawoi planowalam pojechac bo marzy mi sie zdobycie babiej gory ale to chyba nie tym razem jednak ;) wiec chociaz popatrze z daleka i pomarzę.
            Raz jeszcze dziekuje za pomoc
            Sylwia
            • fiordzik Mapa/przewodnik 29.07.13, 21:36
              Mam jeszcze malutkie pytanie i kolejna prosbe o pomoc ;)
              Chcialam kupic dobra mape, moze tez jakas dobra ksiazke/przewodnik po okolicy, bo lubie wiedziec dokad jade.
              Pytanie godne rasowej blonynki- mape jakiego regionu mam kupic?
              z mojej lektury wynika ze Sucha lezy na granicy Beskidu Makowskiego i Malego i jeszcze nawet Zywieckiego.
              Mape musze kupic przez internet, mieszkam za granica i nie mam co marzyc o ksiegarni z mapami polskich gor a tym samym o popatrzeniu sobie na wydawnictwo zanim dokonam wyboru.
              Bo skoro lezy na granicy to mapy moga byc okrojone, jesli chodzi o teren ktory mnie akurat najbardziej interesuje, prawda?
              • morekac Re: Mapa/przewodnik 30.07.13, 09:06
                Beskid Makowski, Mały i z Beskidu Zywieckiego - pasmo Jałowca i Babiej Góry (uważaj, bo czasami jest BŻ, ale np. właśnie nie obejmuje okolic Suchej).
                Z przewodników - Rewasz? Bezdroża? (te są bardziej intelektualne w sensie zabytków i historii) , Express Map (są z mapami) - bardziej 'techniczne'. Może mapy kup na miejscu, a na razie zerknij na e-góry.pl. Są tam mapy Compassu, to będziesz mogła sprawdzić zasięg danego tytułu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka