Dodaj do ulubionych

Tatry - od schroniska do schroniska

30.01.17, 12:53
Witam
zaplanowałem wycieczkę z żoną w Tatry i proszę o opinię nt. mojego planu
Podstawy – 2 osoby, wiek 40+, kondycja OK, doświadczenie tatrzańskie – zero, ale sporo zdeptane w Karkonoszach (włącznie z zimowym wejsciem na Śnieżkę) oraz trekkingi na Kaukazie (Kazbek do lodowca, Borżomi) i w Rumuni (okolice trasy transofgarskiej), Słowacji itp.
termin – ostatni tydzień września
marzy mi się opcja „od schroniska do schroniska” więc zarezerwowałem noclegi:
1. Dolina Chochołowska (start z Zakopanego)
2.Ornak
3.Murowaniec (przez Kasprowy)
5. Dolina 5 st (wycieczka na Morskie Oko i z powrotem)
6. Dolina 5 st (zejście przez Wodogrzmoty Mickiewicza)

tak zaplanowałem w oparciu o aplikację mapa-turystyczna.pl, max dzienny przebieg to 15km, ale potem się zorientowałem, że niektóre „odcinki” należą do tzw. „Orlej perci”, więc proszę o opinię czy to wykonalne (zwłaszcza czy realne : z Ornaku do Murowańca przez Kasprowy, oraz jak iść najlepiej z Murowańca do Doliny 5St?)

pozdrawiam
Robert
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Tatry - od schroniska do schroniska 30.01.17, 17:33
      rpodolak napisał:

> termin – ostatni tydzień września
      > marzy mi się opcja „od schroniska do schroniska” więc zarezerwowałem noclegi:
      > 1. Dolina Chochołowska (start z Zakopanego)
      > 2.Ornak
      > 3.Murowaniec (przez Kasprowy)
      > 5. Dolina 5 st (wycieczka na Morskie Oko i z powrotem)
      > 6. Dolina 5 st (zejście przez Wodogrzmoty Mickiewicza)
      >
      > tak zaplanowałem w oparciu o aplikację mapa-turystyczna.pl, max dzienny przebie
      > g to 15km,

Nie znam "aplikacji mapa-turystyczna.pl", korzystam ze szlaki.net.pl
      1. Z Chochołowskiej na Ornak można iść na kilka sposobów, nie precyzujesz, czy przez Przeł. Iwaniacką (7,7 km, 2:30 h, mało ciekawa trasa) czy przez Wołowiec i Starorobociański (19,2 km, 8:45 h znacznie lepiej)
      2. Trasa z Ornaku do Murowańca (przez Kasprowy Wierch) ma 17 km (7:10 h). Standard
      3. Z Murowańca do D5SP znów można na parę sposobów; najprościej przez Zawrat 9 km, 3:34 h. Pozostaje wyjaśnić, czy "na Morskie Oko i z powrotem" w ten sam dzień czy kolejny.
      4. Jeśli w kolejny, to sugerowałbym przejście w trzecim dniu przez kawałek Orlej Peci np do Koziej przełęczy, alternatywnie przejście do D5SP przez Krzyżne; wówczas wycieczka do Morskiego Oka przez Szpiglasową Przełęcz, powrót przez Świstówkę będzie ciekawsza (12,5 km, 5:35 h)

W sumie całkiem zwyczajne trasy dla osób z przeciętną kondycją.

Kornel
      • rpodolak Re: Tatry - od schroniska do schroniska 30.01.17, 20:44
        ooo dzięki ;) właśnie na porady którędy iść czekałem
        precyzuję (mam tylko punkty noclegowe i próbuję ułożyć konkretne trasy):
        1 dzień: z Zakopanego do PTTK Chochołwska (nocleg)
        2 dzień: z Chochołowskiej do PTTK Ornak (nocleg)
        3 dzień: z Ornaku do Murowańca (nocleg)
        4 dzień: z Murowańca do D5SP (nocleg)
        5 dzień: z D5SP do Morkiego OKA i powrót do D5SP (nocleg)
        6 dzień: z D5SP do Palenicy Białczańskiej i Zakopanego
    • muka77 Re: Tatry - od schroniska do schroniska 03.04.17, 14:14
      Z Ornaku do Murowańca to nie jest standardowa trasa. Kolega Kornel kozaczy. Na ciężko z plecakiem jest bardzo męcząca. Wolałabym jednak nocleg na Konrdatowej a następnego dnia odpoczynek autobusem do Polanicy i dalej MOKa lub Piątki a do Murowańca schodzić Zawratem. Kiedyś robiłam taki właśnie maraton ale byłam młoda i w rewelacyjnej kondycji.
      • kornel-1 Re: Tatry - od schroniska do schroniska 03.04.17, 14:23
        muka77 napisała:

> Z Ornaku do Murowańca to nie jest standardowa trasa. Kolega Kornel kozaczy. Na
        > ciężko z plecakiem jest bardzo męcząca.

Nieco ponad 7 godzin to długa lub wyczerpująca trasa w niezbyt wysokich górach?!
        Jeśli chodzi o ciężary, to 4 kg na plecach, to tyle co damska torebka na ramieniu :-p

k.
        • rpodolak Re: Tatry - od schroniska do schroniska 04.10.17, 10:26
          wróciłem więc krótka relacja:
          wyprawa się udała chociaż opady śniegu przed przyjazdem zmusiły do lekkich korekt (warunki powyżej 1600 mnpm były w wielu miejscach zimowe)
          1 dzień - spacer w deszczu :-) Doliną Chochołowską do schroniska i ... tyle (a w planach był np. Grześ)
          2 dzień - z Chochołowskiej do schroniska na Hali Ornak przez przeł. Iwaniacką - trochę błota, trochę chmur ale bez deszczu + spacer nad Smreczyński Staw
          3 dzień - z Ornaku przez Czerwone Wierchy i Kasprowy do Murowańca - no to był lekki hardkor ;-) - raz że sporo śniegu (Ciemniak i Krzesanica ok. 1m), ślisko, mgliście i jednak daleko, zejście do Murowańca było również b.nieprzyjemne (śnieg, ślisko), w sumie w trudnych warunkach zrobiliśmy 20km w ok. 8h (po drodze mijaliśmy kozice, które pasły się na wyciągnięcie ręki ;-)
          4 dzień - plan był przez Krzyżne do D5ST, ale warunki (i TOPR) nie pozwoliły, okazało się że z Krzyżnego po stronie D5ST z powodu dużej ilości śniegu i lawin które częściowo zasypały szlak grupę turystów musiał zabierać śmigłowiec (z Zawratu zresztą też, wg TOPR w tych dniach nikt nie przeszedł z Hali Gąsienicowej do D5ST). W tej sytuacji zrobiliśmy trasę okrężną przez Rówień Waksmudzką i Doliną Roztoki do Piątki ok. 17 km ale już przy pięknej pogodzie - słońce.
          5 dzień - na lekko (większość maneli została w schronisku) atakujemy Szpiglasową Przełęcz : i znowu hardkor - od połowy podejścia zlodowaciały śnieg, szlak częściowo zasypany, warunki zimowe. Tyłki uratowały nam raczki, piękna pogoda oraz zapoznana no trasie koleżanka która dodawała otuchy ;-) (Aga pozdrawiamy). łańcuchy, Szpiglasowy Wierch i zejście do Morskiego Oka to już była formalność. Po odpoczynku powrót przez Świstówkę do D5ST (tłumy ludzi na szlaku, dla porównania na szpiglasowej 3 osoby).
          6 dzień - zejście doliną Roztoki do Palenicy, bus do Zakopanego i moczenie się do wieczora w termach Gorący Potok w Szaflarach.
          Jak na 1 raz w Tatrach podobało mi się baaaardzo i mam ochotę na więcej.
          POLECAM!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka