Dodaj do ulubionych

Lądek Zdrój

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 11:59
W czerwcu wybieram się do Lądka Zdroju już po raz 4. Miasteczko ma
niepowtarzalną atmosferę, która przyciąga jak magnes!
W planie mam także kilka wycieczek po Kotlinie Kłodzkiej.
Pozdrawiam innych fanów Lądka
Obserwuj wątek
    • Gość: ASIA Re: Lądek Zdrój IP: *.hel.org.pl / *.hel.org.pl 20.05.05, 00:28
      KOCHAM TO MIASTO-nie da się opisać słowami jakie jest ono piękne. Dużo bym dała
      żeby tam jeszcze kiedyś pojechać.GORĄCO POLECAM
      • Gość: mi Re: Lądek Zdrój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 09:59
        miasto i uzdrowisko zaniedbane ale klimat faktycznie jest,troche PRL i
        nowoczesności.Okolice bardzo ładne.
        • Gość: ann Re: Lądek Zdrój IP: *.aster.pl 08.08.05, 08:45
          Zgadzam się. Miasto zaniedbane, zwlaszcza po powodzi. Poza tym chyba coraz mniej
          ludzi przyjeżdża, więc środków mniej. Władze też tak jakby się mniej starają.
          Wielka szkoda, bo urocze miasto, wspaniałe wody zdrojowe, klimat wyśmienity,
          okolica piękna.
          Jeszcze tam wrócę!!!
          • Gość: Fakir Re: Lądek Zdrój IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.05, 10:40
            no cóz, moim skromnym zdaniem władze lokalne zaprzepaściły kilka lat na kłótnie
            i swary, gdy reszta uzdrowisk Ziemi Kłodzkiej gnała naprzód... powódz z 97
            jeszce je dobiła. N szczęscie w ostanich latach cos ruszyło naprzód i jest
            chociaż ciekawiej i atrkcyjniej niż za lat mojej nauki w LO w tym miasteczku :)
      • Gość: Marek Re: Lądek Zdrój IP: *.129.174.47.tisdip.tiscali.de 27.08.05, 09:08
        bylem tutaj raz i jeszcze tu przyjade,to jest pewne na bank
        • Gość: ja Re: Lądek Zdrój IP: *.chello.pl 29.08.05, 18:02
          Byłam tam kilka lat temu. Średnio mi się podobałao. Tak na dobra sprawę to
          miejscowość górska ale po dwóch dniach nie ma co tam robić.
          • zaba2004 Re: Lądek Zdrój 30.08.05, 21:52
            Przyjechaliśmy w tym roku do Lądka z Międzygórza i trzeba przyznać, że w Lądku
            bardzo nam się podobało. Zaskoczyło nas to miasteczko podziałem na uzdrowisko i
            część nieuzdrowiskową z pięknym, choć przyznam, że jeszcze zaniedbanym,
            rynkiem. Ratusz - genialny! I te kamieniczki z podcieniami, super.
            Uzdrowisko nas oczarowało. Woda Skłodowskiej Curie nam smakowała, a sam Dom
            Zdrojowy uważamy, że jest perełką w Polskim obrazie. Ucałowania dla wielbicieli
            Lądka!
      • ewelinkaa1 Re: Lądek Zdrój 01.09.05, 18:37
        Właśnie 2 dni temu wróciłam z Lądka!Było cudownie!Chociaż mało było ludzi
        młodych....
    • Gość: malinka Re: Lądek Zdrój IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 14:44
      Lądek to najpięknijsze miasteczko na świecie!!!! Nie będę orginalana pisząć
      JESZCZE TU WRÓCĘ!!! ale cóż taki mam plan, zamiar, marzenie i będę robić
      wszystko aby je spełnic:)!!!Lądeczku czekaj na mnie bo Cię kocham nad życie!!!!
      • ferdka1 Re: Lądek Zdrój 09.01.06, 11:43
        Znam Lądek Zdrój z przed wielu lat,kiedy działały wszystkie sanatoria,był pełen
        kuracjuszy i pełny rozkwit uzdrowiska.Byłam traz po wielu latach i niestety
        Lądek wygląda bardzo smutno.Zapewne wróci do swojej świetności czego mu z
        całego serca życzę.Część Zdrojowa jest w lepszym stanie i można
        pospacerować,jest także wiele szlaków po których warto się powałęsać.
        Polecam odwiedzenie Lądka Zdrój i pozdrawiam.
    • Gość: malinka Re: Lądek Zdrój IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 14:51
      A jak już zawitacie do Lądka to koniecznie wybierzcie się na wycieczkę w
      kierunku czeskiej granicy ale przez Lutynie-właśnie tamtędy prowadzi
      niewiarygodnie malownicza trasa spacerowa.A w samej wiosce niespodzianka-
      kawiarnia ale za to jaka!Kominek, stare meble, żelazka, butelki, płyty
      winylowe, któryh można posłuchac...po prostu atmosfera nie pozwala stamtąd
      wyjść.
    • Gość: malinka Lutynia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 14:56
      Juz o tym pisałam ale napiszę jeszcze raz:wizyta w Lądku nie może sie odbyć bez
      odwiedzenia Lutyni i kawiarni w tejże wioseczce.Jeszcze nie byłam w tak
      klimatowym miejscu.Najlepsze są tam stare żelazka(z dusza dosłownie i w
      pzrenośni:)) i winylowe płyty.Lutynia jest de best!! :)
    • Gość: panna.nikt Re: Lądek Zdrój IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:08
      Ja też byłam, ale więcej nie wrócę bynajmniej. Poza pięknym Domem zdrojowym nic
      ciekawego. Są tysiące ciekawszych i bardziej zadbanych miejsc w Polsce - także
      uzdrowiskowych.
    • Gość: arr Lądek Zdrój? smutne zaniedbane miasteczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 18:31
      bylem w ub roku. Lądek robi wrażenie miasta wymierającego. Straszą powybijane okna w dawnych opuszczonych sanatoriach FWP. Nie ma młodych ludzi, miasto kuracjuszy. Brak oferty wypoczynkowej poza potancowkami w Domu Zdrojowym w rytm piosenek... czerwonych gitar itp. Mozna to miasteczko traktowac jak noclegownie i baze wypadową w Kotlinę Klodzka. Generalnie Kotlina nie wyglada dzis najlepiej i jest zaniedbana, zniszczona. Wszedzie widoczna jest bieda....
    • Gość: mieszkaniec Re: Lądek Zdrój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 05:37
      nie przyjeżdżajcie, jest brudno...tynki nam się sypią ...mamy to gdzieś :)
    • dzidek53 Re: Lądek Zdrój 13.08.06, 10:49
      Ktoś kto nie wie po co jedzie się do Lądka niech tam się nie wybira. Ja
      jechałem tam po zdrowie, po siłę do pracy na cały rok. Cudowne miejsce, cudwny
      klimat, lecznicze wody i zabiegi to wszystko sprawiło,że przez 7 kolejnych lat
      byłem stłym bywalcem Lądka.
      • Gość: ja Re: Lądek Zdrój IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 13.08.06, 12:35
        Częśc uzdrowiskowa jest przyjemna zwłaszcza wiosną i latem. Okolica piękna, a
        miasto trochę zaniedbane, ale może będzie lepiej. Piękne są obiekty
        przyrodolecznicze.
        • Gość: palk Re: Lądek Zdrój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 08:24
          Dla miłośników gór kotlina Kłodzka jest super. Miasteczka zaniedbane zwłaszcza
          Lądek ale idzie ku dobremu,po 17 latach kapitalizmu ludzie przypomnieli sobie o
          jakimś tam Lądku leżącym na końcu świata gdzie jeszcze można za niewielkie
          stosunkowo pieniądze kupić dom lub pensjonat.Tak tez zrobił znajomy z Wrocławia
          za 600 zł/metr 2 kupił pensjonat co prawda do remontu ale udana inwestycja.Dla
          mnie często odwiedzającego Lądek kotlina Kłodzka pocięta potokami jest nie do
          przebicia swym pięknem.Gęsta sieć dróg z których zawsze można zboczyć na dziki
          szlak i czuć się jak w dziewiczych Bieszczadach tylko że tam drogi są tylko
          dwie mała i duża pętla.Co do Lądka widać już pierwsze objawy ożywienia w
          remoncie jest park zdrojowy z fontanną,wiosną oddany będzie basen
          kryty,prywatni właściciele remontują stare pensjonaty wolno to wszystko idzie
          ale jednak do przodu.Powódż w 1977r zrobiła swoje,władze tego uzdrowiska i
          miasta sa mało kreatywne nadzieja w inwestorach z zewnatrz. Polecam Lądek
          jesienią na przełomie września i pażdziernika lasy bukowe wyglądają wtedy
          wspaniale. Miłośników gór zapraszam choć nie jestem mieszkańcem Lądka na
          festiwal górski 28-31 wrzesień,będzie super jak zawsze.Pozdrawiam

• erich_von_manstein Re: Lądek Zdrój 20.08.06, 10:20
      nie ma czegos takiego jak Ladek Zdroj, jest Londyn, ale Ladka Zdroju nie ma.
    • Gość: Petra Lądek Zdrój - Kletno IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.06, 14:41
      Bądźcie wszyscy za rok na poszukiwaniach minerałów w Kletnie.

znik.wbc.lublin.pl/Mineraly/Wycieczki/mistrzostwa.html
    • Gość: ze Świnoujścia Lądek Zdrój-OK. IP: *.swn.vectranet.pl 21.10.06, 16:21
      Bardzo ładne misteczko, jak z włoskiego filmu lat 60-tych. Senne, spokojne.
      Fakt, trochę zaniedbane; od wojny na rynku nic nie było robione /tylko
      poprawino nawierzchnię/. Gdy zostanie przeprowadzona renowacja rynku i uliczek
      to będzie najładniesze misteczko w dolnośląskim regionie.
      Byłem w Lądku w sierpniu 2006 - świetny odpoczynek, dobre ośrodki sanatoryjne:
      Wojciech i Jerzy. Pozazdrościć części Zdrojowej i smażalni ryb nad stawem.
      Warto tu przyjechać, a i ja wrócę tu jeszcze nie raz.
      • yoolia7 Nie ma takiego miasta Lądek :p:p 22.10.06, 09:36
        • yoolia7 Re: Nie ma takiego miasta Lądek :p:p 22.10.06, 09:37
          jest Londyn, Londyn Zdrój :D:D:D
    • Gość: lubiący Lądek Kochany Lądek Zdrój IP: *.swn.vectranet.pl 30.10.06, 19:29

Zwiedzam miasto:
      Naturalne ukształtowanie Lądka Zdroju dzieli to miasto na część miejską i
      zdrojową. W czasie powodzi część miejska, położona znacznie niżej niż część
      zdrojowa, została częściowo zalana i zniszczona.
      Najważniejszymi zabytkami w części miejskiej Lądka są budynki sakralne.
      Pierwszym z nich jest barokowy kościół Narodzenia Najświętszej Marii Panny,
      poświęcony w 1603 roku. W kościele tym oprócz cennych rzeźb i pięknych
      malowideł sklepiennych znajduje się również szopka betlejemska, będąca dziełem
      Michała Klahra Starszego i jego syna Michała Ignacego. Ciekawe są też ruiny
      kościoła poewangelickiego, a także kaplica cmentarna św. Rocha na starym
      cmentarzu z 1691 roku, którą zniszczył w latach 80. pożar, i kaplica cmentarna
      na nowym cmentarzu z 1908 roku.
      Rynek części miejskiej zdobią zabytkowe domy w stylu renesansowym i barokowym,
      a także figura wotywna Trójcy św. z 1742 roku. Z kolei ratusz miejski jest
      typowo neorenesansową budowlą wzniesioną w 1889 roku.
      Uzdrowisko.
      Po zwiedzaniu części miejskiej warto udać się do uzdrowiska, które znajduje się
      u podnóża trzech wzniesień: Trojaka, Dzielca i Królówki. W Zdroju dominują
      zabytki uzdrowiskowe: zakłady przyrodolecznicze Jerzy i Wojciech, kaplica
      zdrojowa NMP na Pustkowiu z 1688 roku i figura maryjna przed kaplicą zdrojową
      ufundowana w 1887 r.
      Po zwiedzaniu warto odpocząć we wspaniałych wnętrzach Domu Kultury, gdzie co
      tydzień koncertuje orkiestra zdrojowa.
      • Gość: lasd Re: Kochany Lądek Zdrój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 12:19
        Może za lat kilka po remontach przepięknych kamieniczek,pasaży itp to
        uzdrowisko nabierze blasku bo krajobrazowo to Lądek jest nr 1 w
        Polsce.Potrzebna bardzo duża kasa i gospodarz którego w mieście nie ma.Rządzą
        jakieś dziadki przed emeryturą......
    • Gość: Miłośnik Lądka Wody w Lądku Zdróju. IP: *.swn.vectranet.pl 18.11.06, 09:04
      Wody lądeckie pochodzą z jednego złoża, a cały proces tworzenia się tych wód
      zachodzi w skałach budujących te okolice. Rejon Lądka i obszar położony na
      południe po Snieżnik, wchodzi w skład jednostki geologicznej zwanej
      metamorfikiem Lądka i Śnieżnika. Jednostka ta zbudowana jest ze skał
      przeobrażonych, głównie gnejsów i łupków łyszczykowych, z których pochodzą
      wszystkie składniki rozpuszczone w opisywanych wodach. W sumie w wodach
      lądeckich stwierdzono dotąd występowanie prawie czterdziestu pierwiastków
      chemicznych (jednej trzeciej tablicy Mendelejewa). Jest wśród nich wiele
      cennych elementów.

Sama woda (H2O) wypływająca w źródłach jest wodą pochodzenia infiltracyjnego,
      tzn. pochodzi z opadów wsiąkających w szczeliny spękanych skał. Obszar
      zasilania, a więc obszar gdzie zachodzi to wsiąkanie, położony jest na południe
      i południowy wschód od Lądka i obejmuje południową część Gór Złotych i Góry
      Bialskie. Z obszaru tego wody na znacznej głębokości (do 2500 m) przepływają
      dużymi strefami uskokowymi w kierunku uzdrowiska, gdzie wypływają w miejscu
      przecinania się tych stref z inną dużą poprzeczną strefą uskokową.

Dążące do wpływu uformowane wody tworzą na obszarze zdroju anomalię
      geotermiczną. Na obszarze Parku 1000-lecia oraz na Wzgórzu Jerzego, w
      niektórych miejscach stopień geotermiczny1 wynosi tylko 5,5°C przy przeciętnym
      w Polsce ok. 30 m/°C. Należy zwrócić jednak uwa-że podwyższona temperatura wód
      wynika tylko z dużej głęboko?ci jej przepływu. Na temperaturę nie wpływa
      sąsiedztwo wylewów balowych, trzecie- i czwartorzędowego wulkanizmu.

S i a r k o w o d ó r (H2S) powstał z siarczków (np. pirytu) rozproszonych
      skałach, przez które przepływa woda, natomiast wysokie (ponad 10mg/dm3)
      zawartości fluoru stanowią wynik jego wyługowywania z łyszczyków (mik). Warto
      zaznaczyć, że wody zwykłe z ujęć wodociągowych zawierają ten pierwiastek tylko
      w ilościach 0,16-0,45 mgF/dm3 przy zalecanej dla wód pitnych 0,5-1,5 mgF/dm3;
      tak więc wody wodociągowe Ląd-są ubogie w ten składnik.

Najciekawszym i zarazem najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest radon
      (222Rn), naturalny promieniotwórczy gaz szlachetny, emitują-y promieniowanie
      alfa, który w źródłach występuje w ilościach 74-1370 Bq2(2-37 uCi/dm3).
      Powstaje on z zawartego w skalach radu i jeżeli skała icst spękana, to gaz ten
      wydostaje się z niej i rozpuszcza w przepływających wodach. Wody lądeckie są
      typowym przykładem takiej sytuacji. W tutejszych skałach uran i rad zawarte są
      w przeciętnych ilościach, jednak dzięki ich bardzo silnemu spękaniu, gaz łatwo
      się z nich wydostaje i tworzą się jego anomalne ilości w wodach podziemnych (z
      podobną sytuacją mamy do czynienia także w Świeradowie Zdroju). Nie ma żadnych
      podstaw aby łączyć radoczynność wód termalnych Lądka ze złożami rud
      radioaktywnych, w tym z wyeksploatowanym złożem uranu w Kletnie. Ciekawostką
      jest to, że wody wodociągowe ujmowane na zboczach Trojaka zawierają więcej
      radonu niż niektóre źródła wód termalnych. Radioaktywność wód termalnych Lądka
      odkryta została w 1904 r. przez J. Plescha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka