Dodaj do ulubionych

Słowacki raj

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:03
Proszę o w miarę dokłądną trasę w słowackim raju, ale taką na jeden dzień.
Chodzi mi o to żeby jak najwięcej zobaczyc ciekawych rzeczy.
Chodzi mi od której miejscowości zacząc wędrówkę i ważne żeby w tej samej
skończyc.
Wiem że trasy są tam jednokierunkowe dlatego proszę o dokładne namiary.
A może ktoś wie jak daleko0 jest tam, z Starego Smokovca.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Misia Re: Słowacki raj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 20:19
      Jadac bardzo wczesnie rano mozna połaczyć wjechanie na szczyt Łomnicy, potem
      pójść na wodospady pobliskie, a po obiedzie podjechac do Słowackiego Raju na
      najłatwiejszą trasę - jakies 2,5 godziny i wrócic sobie polna droga do auta
      Nie pamietam tylko koloru szlaku, to była podobno najłatwiejsza trasa tutejsza,
      zapytalismy po prostu przewodniczki i nam pokazała na mapie .Obowiazkowe
      porzadne obuwie bo slisko!
      Tak właśnie wygladał nasz jednodniowy wypad na Słowacje kilka lat temu, Maximum
      wrażeeń i maximum zmęczenia jednego dnia, ale super było, no i warto!!!

misia.m@poczta.fm
      • Gość: monika1 Re: Słowacki raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:04
        ja nie chcę jechac do słowacji na jeden dzień tylko do słowackiego raju dlatego
        interesuje mnie długa jednodniowa trasa w raju, będziemy cały tydzień w
        słowacji i jeden dzień chcemy wybrac się do raju, poradzcie trasę
        • Gość: Robert Re: Słowacki raj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:17
          Kamping PODLESOK. Dwie ładne i trasy z początkiem i końcem przy bramie
          kempingu. Przy bramie dik ładna mapa z nazwami tras. Jedna prowadzi przełomem
          Hornadu. Miłego wędrowania.
          • Gość: Robert Re: Słowacki raj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:21
            Kemping jest w miejscowości Hrabusice.
            • Gość: monika1 Re: Słowacki raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:14
              dzięki
        • e1231 Re: Słowacki raj 17.06.05, 14:04
          Byłam tam w zeszłym tygodniu. Przy wejściu w Podlsoku (bilet 40 SKK) jest mapa
          z zaznaczonymi szlakami, odległościami w kilometrach i godzinami potrzebnymi na
          przejście. Trasę można więc skomponować samemu w zależności od sił i
          możliwości. Polecam Sokolią Dolinę. W pobliżu Podlesoka jest sporo miejsc
          noclegowych, wystarczy zapytać.
          • Gość: monika1 Re: Słowacki raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:09
            nocleg mnie w ogóle tam nie interesuje ponieważ będziemy nocowac w Smokovcu,
            ale dzięki szczególnie za cenę biletu, całkiem zapomniałam żeby o to spytac.

Rozumiem, że na tym, campingu zostawia się auto i wyrusza w wybraną przez
            siebie trasę, ale czy można powrócic w to samo miejsce, do auta idąc szlakami?
            • e1231 Re: Słowacki raj 17.06.05, 14:15
              Można wrócić. Poza tym jakieś dwieście - trzysta metrów przed Podlesokiem jest
              droga - zdaje się żółty szlak, którym dochodzi się do drugiego wejścia przy
              którym zaczyna się trasa przełomem Hornadu. Wszystko jest dobrze oznakowane.
            • Gość: Ondrasz Re: Słowacki raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:43
              Oznaczonych szlaków jest tam sporo, można chodzić w kółko. Najlepiej
              kup se Monia mapę i sama cos wymyśl. Jak nie będzie oznaczonych
              czasów przejścia, załóż sobie jakieś góra dwadzieścia parę kilometrów
              na dzień, bo w tak urozmaiconym terenie więcej nie dasz rady, no
              chyba, że sie mylę ;). Nie jestem pewnien, czy jednodniowy wypad to
              najlepszy pomysł. Pomysl o dwóch dniach i noclegu w Klastorisku. No i
              szkoda jechac tam w czasie suszy, po deszczach jest ciekawiej. I
              trzymaj sie z dla od Letanovskiego Mlyna, chyba że zlikwidowali już
              te romskie slumsy.
            • Gość: ostrów Re: Słowacki raj IP: *.promax.media.pl 22.06.05, 22:41
              Sluchaj monia, gdzie chcesz spac w smokovcu? na moj nos tam jest niewiele miejsc
              noclegowych poza apartamentami, moze rozwaz lepiej nowa lesna czy ktoras z
              pobliskuch wiosek, (polecam wlasnie nowa lesna) od popradu przez nowa az do
              smokowaca idzie elektricka za bodaj 20 koron wiec bez auta mozna sie do smokowac
              wybrac a zaoszczedzisz na noclegu. Co do raju - jeden dzien ci nie starczy, my w
              zeszlym roku zrobilismy 2 i tak bylo malo tak tam pieknie, w raju kupisz
              napisane po polsku niedrogie przewodniki ze szlakami, noclego polecam w zaje...
              miejscowosci dedinki (w wąwozie z jeziorkiem - masiakra ;)
              zwroc uwage na cholernie drogie parkingi - do 300 koron, zwroc tez uwage ze nie
              warto w raju isc do jaskini lodowej - drogo i do bani...
              jesli chcesz jakies info i foty wal: senator_@poczta.onet.pl
              pozdro
    • Gość: ami Re: Słowacki raj IP: *.acn.waw.pl 23.06.05, 12:27
      Z Podlesoka wychodza dwa jednodniowe super szlaki: na Suchą Belle-drabinkami
      obok wodospadów i przełomem Hornadu- gdzie są kładki w skalnym zboczem nad
      potokiem. Z tego co pamietam to oba jednokierunkowe ale spokojnie mozna wocic do
      Podlesoka inna drogą.
    • monikaa13 Re: Słowacki raj 23.06.05, 15:34
      Do ostrów, w Smokovcy byłam w 1999 roku, w tym roku jadę tam znowu, bo tam jest
      cudownie i blisko do szlaków turystycznych, w Novej Lesnie wiem, że jest taniej
      ale jest to dla mnie już za daleko na codzienne wypady w góry i za spokojnie.
      W Smokovcu mamy już załatwiony nocleg w tym samym pensjonacie co kiedyś więc
      bez obaw, jedziemy na 10 dni i w jeden dzień chcemy skoczyc do słowackiego raju
      bo tam nie byłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka