IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:45
Jakie mapy Tatr polecacie? Chodzi mi o Polskie Tatry Wysokie, chociaż
słowackie Taterki tez nie zawadzą. A może przewodniki ? Potrzebuje
sprawdzony, z którego łatwo korzystać.
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Łukasz
Obserwuj wątek
    • Gość: czarosław Re: Mapa Tatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:02
      Mapy:"Tatry Wysokie" i "Tatrzański Park Narodowy" wyd. Sygnatura/Polkart (możesz też kupić "Orla Perć" jeśli planujesz przejść oklice najtrudniejszego szlaku w Tatrach)lub "Vysoke Tatry" nr 2 1:25000 VKU Harmanec - słowacka, prawie wszystko po słowacku, ale według mnie najlepsza.
      • Gość: MiG Re: Mapa Tatr IP: *.aster.pl 16.06.05, 23:06
        "dwudziestkipiątki" VKU są fajne, jest jeszcze druga, nr 3 - Tatry Zapadne.
        Ale ta, o której wspomniałeś nie obejmuje całych polskich Tatr Wysokich.

MiG
    • Gość: czarosław Re: Mapa Tatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:24
      Najlepsze przewodniki to "Tatry Polskie", "Tatry Słowackie" Józefa Nyki oraz "Tatry Polskie i Słowackie" wyd. Pascal.
    • Gość: anita Re: Mapa Tatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:46
      hej, jeśli chodzi o mapy, polecałabym wydawnictwa ExpressMap (mapa laminowana-
      wygodna i trwała, przynajmniej jak na razie;) albo Compass.

Pozdrawiam
      Anita
    • Gość: czarosław Re: Mapa Tatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:12
      MiG, z tego co wiem to twoja słowacka mapa jest z 2002 roku, a wydanie z 2004 sięga prawie do Jaszczurówki, na całej długości widać wyciągi pod Nosalem.
      • dupekzoledny Re: Mapa Tatr 17.06.05, 17:40
        no najlepsze mapy w atlasie "TATRZAŃSKI PARK NARODOWY" dokładniejszych NIE MA!!
      • Gość: MiG Re: Mapa Tatr IP: *.aster.pl 21.06.05, 21:10
        Heh, nieżle poinformowany jesteś ;-)
        Nie wiedziałem, że powiększyli obszar objęty mapą...

MiG
    • Gość: macias Re: Mapa Tatr IP: 158.75.50.* 22.06.05, 09:11
      cześć polecam z przewodników Ryszarda Jakubowskiego "Tatry. Przewodnik
      turystyczny." Przewodnik NYki - jest ponoć duży i ciężki ;-)
      A z polskich map bardzo dobry jest Compass. Polecali inni goście go na forum
      tatrzańskim. zajrzyj na www.bosfor.pl, ja tam się zaopatruję w mapy.
    • bystryy Re: Mapa Tatr 22.06.05, 21:15
      Jeśli chodzi o przewodniki to NYKA i tylko JÓZEF NYKA - Tatry Polskie i Tatry
      Słowackie. Może zbyt dokładnie i mapek nie ma dużo ale jako przewodnik numer
      jeden - polecam. Mam zbiór przewodników ale nikt tak jak NYKA nie zna tych gór
      i naprawdę wszystko opisane ze szczegółami.
      • kotek.filemon Re: Mapa Tatr 23.06.05, 12:43
        Przychylam się do tego zdania - różne przewodniki oglądałem i Nyka wypada
        zdecydowanie najlepiej, zarówno Tatry Polskie jak i Słowackie.

IMVHO, w lecie mapa w Tatrach jest psu na budę potrzebna. Szlaki są świetnie
        oznakowanie a w dodatku większością z nich ciągną tłumy stonki. Można się bez
        niej obyć jeśli ma się zaplanowaną wcześniej trasę. Ale jeśli już, to polecam
        laminowaną Express Map (trwała i wygodna ale jest niezgodna z GPS) albo Compassu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka