Gość: Anna IP: *.acn.waw.pl 19.07.05, 14:10 Witam, Wybieramy się w sierpniu do N. Gierałtowa, będziemy mieszkać w Gościnnej Zagrodzie u p. Kalińskich. Może ktoś zna tę miejscowość lub gospodarzy? Chętnie poznam wszelkie opinie. Dzięki, A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fakirr Re: Nowy Gierałtów? 20.07.05, 10:15 jeżeli szukacie wytchnienia od tłoku, miejskiego gwaru, pieknych lasów, (z grzybami, jeźynami i jagodami :)),czystej rzeki pod nosem to trafiliscie w dziesiątke.... Rzut beretem macie dwa ładne punkty widokowr - tzw. Trzy Sistry - skałki na zboczu góry Łysiec - widok na nią otwiera się bezposrednio gdy będziecie wyjezdzac ze Stronia Ślaskiego, oraz niedawno otwart szlak spacerowy wokól w/w miasteczka. w miejscowości Goszów, naprzeciwko kzryżówki przy rzece jest podejscie na tzw. Sowie Stopnie (góra Sowia Kopa), skąd roztacza sie piekny widok na Góry Bialskie i Masyw Śnieźnika (mało kto z przyjezdnych zna ta skałkę) Głowne atrakcje regionu sa znane powszechnie (Jaskinia Niedźwiedzia, Czarna Góra, Śnieźnik, Międzygórze, Ladek Zdrój, Huta Szkła W Stroniu), proponowałbym wam wycieczkę do Bielic (ostania wioska w górze Białej Lądeckiej) i dalej na Kowadło (G. Złote) lub do Puszczy Jaworowej (G> Bialskie). Zreszta w Górach Bialskich (Złotych zreszta też) mozna zrobić piękną pętlę spacerowa z meta właśnie w N. Gierałtwie (dolina B Lądeckiej - mozna podjechac autem lub PKS) żólty szlak (pieszo, rower) i skrecić na czerwony w kierunku N. Gierałtowa lub niebieski w kierunku Str. Gierałtowa) pozdrawiam (Były mieszkamniec tamtych okolic) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: Nowy Gierałtów? IP: *.mofnet.gov.pl 20.07.05, 13:10 Popieram. Cudowne okolice. Warto pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nowy Gierałtów? IP: *.acn.waw.pl 21.07.05, 14:26 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, cieszę się, ze polecacie to miejsce. Szukaliśmy bazy, gdzie można zarówno pochodzić po górskich szlakach, jak i odpocząć (będą z nami również małe dzieci). A może znacie Gościnną Zagrodę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Nowy Gierałtów? IP: 195.117.40.* 21.07.05, 17:59 Krótko - ludzie sobie chwalą, a mi cięzko osobiscie powiedziec jak tam sie przedstawiaja warunki lokalowe, skoro jak jadę w te rejony - to do rodzinnego domu - własnie z tym pięknym widokiem na Łysiec :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nowy Gierałtów? IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 12:43 Oj, juz się nie mogę doczekać tego wyjazdu:) Jeszcze jedno pytanie: czy jest w pobliżu miejsce gdzie mozna smacznie i niedrogo zjeść? Dzięki! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
fakirr Re: Nowy Gierałtów? 23.07.05, 14:48 na pewno u gospodarzy, i na pewno w samym Gierałtowie cos się znajdzie - tych punktów przybywa tak szybko ze juz nie jestem w temacie. NA pewno polecam wam pstraga - swieżo złowionego - mozna samemu spróbowac :) (np w Goszowie sa znaki gdzie sa stawy). W amym Stroniu jedzonko samkowało mi w kanjpce u Przezesa - przy zjeździe na Sienną (Czarną Górę). Spędzam tam każdego sylwestra od 3 lat przy pysznym jedzonku - ale uprzedam - polecam po znajomości :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Nowy Gierałtów? IP: 157.25.161.* 22.07.05, 15:36 Bylem u p. Kalinskich dwukrotnie zima, naprawde bardzo mili ludzie. Okolica tez wspaniala. Na miejscu mozna zamowic domowe obiady, tak bylo zima, cena jest niewysoka. Spytajcie sie gospodarzy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa Re: Nowy Gierałtów? 15.08.05, 07:42 Właśnie wróciłam. Goraco polecam Goscinną Zagrodę i okolice! www.sudety.info.pl/goscinnazagroda/Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa Re: Nowy Gierałtów? 15.08.05, 07:42 Jeszcze raz link: www.sudety.info.pl/goscinnazagroda/ Odpowiedz Link Zgłoś