Dodaj do ulubionych

Worek pytan

12.07.04, 17:41
Niech mi ktos odpowie!!! Zaczelam sie doksztalcac i mam watpliowsc za
watpliwoscia...

16%VOL
22%VAT
(very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow)
Obserwuj wątek
    • very_martini 1. Antidotum i niekompatybilnosc 12.07.04, 17:43
      Co to znaczy, ze leki sa niekompatybilne? Podane razem nie zadzialaja?
      Spowoduja jakies straszliwe spustoszenia? Wiem, o co chodzi z antidotum, ale ta
      niekompatybilnosc do dla mnie calkowita nowosc

16%VOL
      22%VAT
    • very_martini 2. 9CH? 12.07.04, 17:46
      Czy to prawda, ze w wiekszosci podstawowych (nie mowie o jakichs
      skomplikowanych przypadkach) lekow, jesli nie ma znaczacych objawow
      psychicznych, mozna spokojnie zaczac od 9CH? Chodzi mi o to, zeby nie startowac
      z Arnica 100 tam, gdzie nie ma traumy i szoku, chodzi o drobniejsze urazy

Pomijam przypadki, kiedy wiadomo, ze najlepiej jest uzyc takiej a takiej
      potencji

16%VOL
      22%VAT
    • very_martini 3. Kulka w wodzie 12.07.04, 17:47
      Czy rozpuszczenie kulki w pol szklanki wody automatycznie podnosi jej potencje?
      I czy dlatego o tych kulkach mowi sie, ze dzialaja szybciej?

16%VOL
      22%VAT
      • patchwork30 Re: 3. Kulka w wodzie 19.07.04, 19:03
        Niektorzy autorzy podaja, ze nalezy rozpuscic srodek, zeby zlagodzic reakcje
        wstepna. Nie jest to automatycznie podniesieniem potencji, bo sie srodkiem przy
        tym nie wstrzasa i nie zachowuje sie proporcji rozcienczenia.

Ja tez sobie rozcienczalam moj srodek o potencji Q, zeby nie wyleciec w
        powietrze i rzeczywiscie dzialal lagodniej, natomiast na kazda wyzsza Q-potencje
        reagowalam przykrym pogorszeniem.

Lekarz mi polecil rozcienczenie z "trzeciej szklanki". 5 kropli do pierwszej
        szkl. wody, zamieszac, lyzeczke do drugiej itd. i z trzeciej zazyc lyzeczke.
        Pozostala zawartosc wylewalam do kwiatkow na balkonie i po tygodniu zdechly
        wszystkie mszyce. I jak tu watpic w homeopatie...
    • very_martini 4. Z potencji wyzszej do nizszej 12.07.04, 17:48
      Czemu nie nalezy wracac to na przyklad 15, skoro juz podalo sie 30?

16%VOL
      22%VAT
      • patchwork30 Re: 4. Z potencji wyzszej do nizszej 14.07.04, 18:01
        To znowu ja, hej

na jednym kursie powiedzial jeden lekarz (klasyk), ze on daje w takiej
        kolejnosci: LM, CM, XM, M, C200, C30 i to ponoc tez dziala.

Bye
        Patchwork
        • very_martini Re: 4. Z potencji wyzszej do nizszej 19.07.04, 17:45
          Dzieki. Ale, zapomnialam dodac, mnie chodzilo o dzialanie przy acute diseases,
          jakkolwiek by to nazwac po polskiemu...

16%VOL
          22%VAT
          • patchwork30 Re: 4. Z potencji wyzszej do nizszej 19.07.04, 18:51
            OK, w stanach ostrych, to co innego. W tej homeopatii to wiele madrosci tak
            empirycznie zebranych...Gdzies czytalam, ze stany ostre (goraczkowe, zapalne) sa
            pozeraczami wysokich potencji, ale to tez nie odpowiedz na "dlaczego" ;-)

Przyklad zapalenia wyrostka robaczkowego (z ksiazki, ktora pozyczylam kolezance,
            a nie pamietam autora, bo bym podala):
            kobieta z bolem prawostronnym brzucha, nie jest w stanie sie przez ten bol
            poruszac, lezenie na chorej str. brzucha poprawia.

Pan doktor na to: Bryonia C200
            Kobieta na to: silne klucie po bolacej str. brzucha, po 10 minutach koniec
            reakcji, brak poprawy
            Pan doktor: Bryonia C1000
            Kobieta na to: silne ciagnace bole po chorej stronie, po godzinie koniec
            zapalenia wyrostka
            No i autor dal ten komentarz o tym, ze stany ostre potrzebuja wysokich energii i
            poza tym napisal, ze gdyby nie bylo reakcji, to by skierowal babe na operacje.
    • very_martini 5. Termin waznosci 12.07.04, 17:50
      W madrej ksiazce napisali, ze lek homeopatyczny jest niemal 'wieczny'. Boiron
      zaznacza na kulkach termin waznosci (zazwyczaj okolo 3 lat). Chwyt
      marketingowy, czy po ilus tam latach leki przestaja dzialac?

16%VOL
      22%VAT
      • beba2 Re: 5. Termin waznosci 12.07.04, 19:20
        Na razie tylko tu odpowiadam Ci szanowna Martinio :
        Moj lekarz godo, że ma w domu leki homeo, które mają i 50 lat. Twierdzi, że
        podaje je swoim dzieciom i działają. I że tam nie ma się co zepsuć itd. A te
        terminy wazności, to marketing. Powiedział jednak, żeby trzymac z dala od
        telewizora itp. i leków chemicznych zwłaszcza mocno pachnących.
        O komórce nic nie mówił, ale to też jakieś źródło energii, więc ja trzymam z
        dala.
        • astria1 O rany czy to naprawde Martini ...? 12.07.04, 22:49

pisze ?? Czyzby to Ona byla ?? beba obie wiemy ze ona wyjechała :-) wiemy ze
          za tę troche wiekszą wodę :-) moze jej tam jesc nie dają czy cuus...??!! bo az
          tak jej się odmieniło ???
          Tyyyle pytan ?? powariowała ? ona mysli ze my nic innego nie mamy do roboty
          tylko na jej pytania opdpowiadać ??? hehehehehehhe :-)))) Toż Ona autorytet tu
          na forum ...MAtko !! Beba trza ją ratowac !!! niech wraca do swej zadymionej
          Warszawki !!! ona wyrwana ze swego naturalnego srodowiiska takie rzeczy
          plecie... ojjj Martnku...Martinku :-) My Ciem uratujemy :-))))

zawsze z Tobą zespół Pogotowia homeopatycznego :-))
          • beba2 Re: O rany czy to naprawde Martini ...? 13.07.04, 10:14
            Hehehehe....Martini, coś mi się zdaje, że nie potraktowano Cię poważnie.
            Wracaj! To Ty jesteś od udzielania odpowiedzi na takie pytania...
          • very_martini Re: O rany czy to naprawde Martini ...? 14.07.04, 11:33
            Lus, nawyklam;)
            i tak zaraz pokazuje Wasze posty, bo musze miec
            przejrzystosc:))))))))))))))))))))))))))))
            Oj, Astria, ja jestem tym obrzydliwym typem studenta, co jak sie wglebi i
            zainteresuje, to nie da spokoju, tak wiec - czekam na autorytety. Beba, dzieki
            za odpowiedz, wlasnie miesiac temu wyrzucilam kilka(nascie) tubek, ktorych
            termin waznosci minal. O telewizor don' worry, mam stary, maly, a w dodatku
            niezmienna ochote, zeby sie go pozbyc, ale nie wiem, czy moje kolezanki to
            przezyja;)

16%VOL
            22%VAT
        • radiesteta1 Re: 5. Termin waznosci 19.07.04, 23:30
          Jeśli mowa o przechowywaniu leków homeopatycznych to dorzucę coś ze swojej
          radiestezyjnej działki.
          Wszelkie leki powinny być przechowywane w miejscu o radiacjach niskich nie
          szkodliwych dla zdrowia lub korzystnych dla zdrowia. Wówczas ich substancje
          czynne są "bardziej aktywne", natomiast przechowyjąc leki w miejscu
          zapromieniowanym o radiacjach silnych szkodliwych dla zdrowia możemy uzyskać
          efekt "osłabienia". Duża część leków tych klasycznych jest w opakowaniach,
          których materiał daje bardzo niekorzystne promieniowanie zapromieniowując leki.
          Co prawda nikt tego naukowo nie stwierdził, ale... gdyby opracować jakąś
          wiarygodna metodę weryfikacji tego co pisałem to chętnie się włączę.

beba2 napisała:

> Na razie tylko tu odpowiadam Ci szanowna Martinio :
          > Moj lekarz godo, że ma w domu leki homeo, które mają i 50 lat. Twierdzi, że
          > podaje je swoim dzieciom i działają. I że tam nie ma się co zepsuć itd. A te
          > terminy wazności, to marketing. Powiedział jednak, żeby trzymac z dala od
          > telewizora itp. i leków chemicznych zwłaszcza mocno pachnących.
          > O komórce nic nie mówił, ale to też jakieś źródło energii, więc ja trzymam z
          > dala.
          • very_martini Re: 5. Termin waznosci 20.07.04, 13:19
            Kolejny dowod na to, ze powinnam wreszcie posrzatac i Cie zaprosic...
            Podejrzewam, ze moje mieszkanie jest cale zagracone niepotrzebnymi
            promieniami...

*****Duża część leków tych klasycznych jest w opakowaniach, których materiał
            daje bardzo niekorzystne promieniowanie zapromieniowując leki.
            Jakie to? Chodzi o plastik i aluminium, czy cus? A jak na dragi dziala lodowka,
            w ktorej producenci kaza przechowaywac niektre leki?

16%VOL
            22%VAT
      • patchwork30 Re: 5. Termin waznosci 14.07.04, 11:47
        Hej Martini,

mi sie cos wydaje, ze firmy farmaceutyczne to maja jakies normy prawne i dlatego
        nie moga dac daty waznosci na wiecej niz iles tam lat. A ze im to marketing
        poprawia, to mily dla nich efekt uboczny.

Hej
        Patchwork
    • very_martini 6. Dawka 12.07.04, 17:52
      Utiwerdzcie mnie w przekonaniu, ze pol tubki boirona moze byc potraktowane jako
      jedna dawka! Mundra ksiunszka napisala, ze nie o liczbe kulek, a o energie
      chodzi i mnie to przekonuje. Ale moze nie mam racji?

16%VOL
      22%VAT
    • very_martini 7. Antidotum 12.07.04, 17:53
      Jesli drag o nizszej potencji jest ewidentnie nietrafiony, a nie ma pod reka
      antidotum, mozna zlikwidowac jego dzialanie poprzez na przyklad uderzeniowa
      dawke miety? Tylko wtedy nastepny ma szanse nie zadzialac...

16%VOL
      22%VAT
    • very_martini 8. Jak sie produkuje kompleksy? 12.07.04, 17:55
      ;)
      Miesza sie tinktury, czy gotowe kulki? Chyba jedno i drugie, bo na niektorych
      butelkach w skladzie podaje sie D, na innych CH w mg

16%VOL
      22%VAT
    • very_martini 9. Aconitum i Arnica 14.07.04, 17:13
      Dlaczego ta sama sciaga mowi mi, ze sa i wzajemnym antidotum, i lekiem
      kopmlementarnym??? Najpierw Arnica na traume, czy Aconitum na szok;)?

16%VOL
      22%VAT
    • beba2 Re: Worek pytan 19.07.04, 20:27
      No tak, to rzeczowa odpowiedź, hehe.. Martini nie daj się więcej naciągać na
      cukierki, które od lat Ci pomagają ;) hihihihi...
      • beba2 Re: Worek pytan 19.07.04, 21:40
        No to siebie tez kasuję :)
    • very_martini 10. Rozpuszczanie kulki 23.07.04, 21:01
      Mam do wyboru - przegotowana twarda jak skala kranowe z chlorem, albo wode
      mineralna, w ktorejs jakies tam mineraly sa... Przeciez nie bede rozpuszczac
      kulek w wodzie z akumulatora!

16%VOL
      22%VAT
      • beba2 Re: 10. Rozpuszczanie kulki 23.07.04, 22:13
        W mineralnej niegazowanej rozuszczaj.
    • brunetkaa Re: Worek pytan 02.09.04, 15:32
      Martini, ja odswieżam ten wątek bo mam parę pytań. A Ty jak juz poznalaś odp na
      swoje , to możesz je tu dospisać?;)
      ale plizzzzz nie śmiejcie sie bo ja laik i starałam sie przeczytać cale forum
      no i tak mnie naszło jeszcze na pytanie odnosnie konstytucji. Jak to jest z tym
      lekiem całym dokladnie?tzn chodzi mnie o to, bo w wiekszosci postow tu czytalam
      ze wielka potencja raz i wystarczy, czasem trzeba powtorzyć. ale czy lekiem
      konstytucyjnym moze byc cos o potencji 30 ch czy mniejszej nawet?i np czy lek
      konstytucyjny mozna zażywac raz w tygodniu, regularnie?czy to wtedy też bedzie
      konstytucyjny czy może juz nie zasluguje na to miano;))?naprawdę przepraszam za
      te głupie pytania, ech, ale mnie to zanurtowalo;)
      pozdrawiam
      Bruneta
      • patchwork30 Re: Worek pytan 03.09.04, 16:25
        Na jednym kursie dano nam taki przyklad (chyba raczej z jakichs dawno minionych
        czasow) na rozroznienie srodka konstytucyjnego od niekonstytucyjnego:

Dziewczynka z pulsujacymi atakami bolu glowy i z naporem krwi do glowy dostala
        od homeopaty Belladonne. Srodek ten doprowadzil do szybkiej poprawy. Jednakze
        bole glowy ciagle powracaly i pomimo podawania Belladonny dziewczynka w trakcie
        jednego ataku zmarla. Po przeprowadzeniu badania okazalo sie, ze miala gruzlice
        mozgu.

Belladonna byla w stanie pomoc w stanie ostrym, ale nie byla w stanie wyleczyc
        podloza, ktore doprowadzalo do tych atakow. Do wyleczenia podloza potrzebny by
        byl srodek konstytucyjny, ktory powinien pokryc sie z caloscia objawow, a nie
        tylko z objawami w trakcie bolu glowy.

Wiekszosc homeopatow klasycznych podaje lek konstytucyjny w wysokiej potencji
        np. C1000 (1M). Jezeli stan zdrowia pacjenta jest zly, i istnieje obawa, ze
        reakcja wstepna moze byc silniejsza niz pacjent, mozna dac kontytucje o potencji
        C200 albo C30 i dopiero jak sie stan zdrowia poprawi przejsc do wyzszych.

Czesto, by zlagodzic reakcje wstepna, podaje sie potencje LM (Q), ktore dzialaja
        lagodnie i gleboko.
        Czasami u dzieci nawet potencje D (nawet przypadkowo trafione w kompleksie) moga
        zadzialac calosciowo. U osob z dlugotrwala choroba chroniczna raczej potrzebne
        sa wysokie potencje.

Czestosc zazywania srodka homeo. jest zwiazana z jego potencja:
        np.
        C30 raz na tydzien, albo czesciej, jesli po nastapieniu poprawy znow sie pogarsza
        C200 co 4-5 tygodni, albo tak jak u gory, jezeli pogorszenie nie minie samo po
        trzech dniach. Krotsze pogorszenia sa znakiem, ze srodek dziala.
        C1000 co 6-8 tygodni, albo rzadziej, jezeli nastepuje ciagla poprawa.

Potencje Q mozna brac codziennie, co jest b. dobre, jak sie musi brac zwykle
        leki, ktore zazwyczaj hamuja dzialanie srodka homeopatycznego.

W trakcie kuracji moga wrocic stare objawy, badz pojawic sie nowe. Nalezy wtedy
        sprawdzac, czy te objawy zgadzaja sie ze srodkiem, ktory sie bierze, czy tez
        daja obraz innego srodka homeopatycznego. Srodek konstytucyjny moze sie w
        trakcie leczenia kilkakrotnie zmienic. Kazdy kolejny srodek zdejmuje jedna
        warstwe chorobowa i ukazuje nastepna, az do wyleczenia wszystkich warstw (o ile
        sie osobe da wyleczyc)

ale czy lekiem
        > konstytucyjnym moze byc cos o potencji 30 ch czy mniejszej nawet?i np czy lek
        > konstytucyjny mozna zażywac raz w tygodniu, regularnie?czy to wtedy też bedzie
        > konstytucyjny czy może juz nie zasluguje na to miano;))?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka