Dodaj do ulubionych

Dna moczanowa

07.10.04, 12:51
Moja mama ma problemy ze stawami i w dodatku ostatnio pojawiły się objawy dny
moczanowej (powiększony, opuchnięty staw palca u ręki). Prześwietlenie nie
wykazało zmian zwyrodnieniowych. Czy możecie polecić jakiś lek na tą
dolegliwość? Co myślicie o Urarthone?
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Dna moczanowa 07.10.04, 17:49
      Więcej objawów !
      Kiedy lepiej, kiedy gorzej, w ruchu, w spoczynku w cieple, w zimnie, w nocy, w
      dzień, przy dotyku...itd.
      • nicola25 Re: Dna moczanowa 07.10.04, 18:04
        Właściwie cały czas tak samo - opuchlizna nie maleje mimo moczenia w różnych
        specyfikach i boli przy dotyku. Normalnie przy wyprostowanych palcach u rąk
        są "zmarszczki" na stawie a u mojej mamy jest taka narośl (dość miękka) że
        skóra jest napięta na max. To miejsce jest lekko sine. Wygląda jak uderzone.
        Utrzumuje się to już od ponad miesiąca.

A ogólnie stawy bolą jak każdego - po przepracowaniu, zmarznięciu, siedzeniu w
        jednej pozycji, zmianie pogody...
        • beba2 Re: Dna moczanowa 07.10.04, 22:59
          Dalej nie opisujesz dokładnie objawów ( wązne jest czy palec boli w czasie
          poruszania nim, czy tez w czsie bezruchu itd). W takich ostrych stanach często
          ulge przynosi chłodny okład, a nie tylko ciepły ( a piszesz, że boli tak jak u
          kazdego : po przemarznięciu).
          W związku z tym mozesz próbowac z arnicą 9 CH co godzinę po 3 kulki ( coraz
          rzadziej w miarę poprawy).
          • akownik Re: Dna moczanowa 13.10.04, 20:34
            zawsze mozesz brac FORMICA RUFA COMPOSE
    • jola.ba1 Re: Dna moczanowa 19.01.17, 08:31
      Post stary, ale to świadczy tylko o tym jak długo na rynku jest Urarthone. Moja mama go stosowała jakieś parę lat temu na podagrę, teraz ja mam chiragrę, w moim przypadku to ewidentnie dziedziczne, ale z uwagi na to, że przyczyna choroby jest ta sama to i mi bardzo pomógł Urarthone. Obniżył za duży poziom kwasu moczanowego, po prostu go ustabilizował i wygasił stany zapalne. Mam nadzieje, że w przyszłości moje dzieci tego nie odziedziczą, ale jeśli tak, to na pewno to będzie te lek. Pozdrawiam, jola.
      • bo.nieek Re: Dna moczanowa 31.01.17, 11:39
        No ja tez cos o tym wiem. Lek Urarthone to dość dobrze znany lek w leczeniu dny moczanowej. Ja go stosowałem przez jakiś czas, gdy miałem dnę. Jest skuteczny jeśli chodzi o obniżenie kwasu moczowego i zminimalizowanie obrzęków przez właśnie odprowadzenie nadmiaru kwasu, który się tam odkłada. Tez go od siebie polecę, ale diete warto trzymać, bo wtedy szybciej można pozbyć się tych okropnych bóli.l
    • maja-felix Re: Dna moczanowa 06.11.24, 10:26
      Olej CBD oraz olej z czarnuszki to niezwykłe produkty, które mają ogromny wpływ na zdrowie, dlatego traktuję je z pełnym szacunkiem. Mam 67 lat i po raz pierwszy zaczęłem stosować olej CBD oraz olej z czarnuszki w 2015 roku, kiedy zmagałem się z dną moczanową, czyli chorobą metaboliczną, której głównym objawem są bolesne napady zapalenia stawów, spowodowane nagromadzeniem kwasu moczowego w organizmie. Zanim zdecydowałem się na ich zastosowanie, wielokrotnie słyszałem o ich korzystnych właściwościach od osób w sanatoriach, w poczekalniach przychodni oraz w Internecie.

Po kilku miesiącach regularnego stosowania tych naturalnych olejów, moje wyniki badań krwi poprawiły się w sposób zdumiewający: wszystkie wartości wróciły do normy. Glukoza spadła z 110 do 86 mg/dl, trójglicerydy z 210 do 118, a cholesterol całkowity z 250 do 166 mg/dl. Co więcej, poziom dobrego cholesterolu HDL wzrósł z 28,8 do 58,2. To nie jest żadna reklama, to efekty, które sam zauważyłem stosując te oleje.

Od ponad dekady borykam się z astmą oskrzelową, a dodatkowo od dłuższego czasu miałem problemy z dną moczanową. Ataki tej choroby były niezwykle bolesne i dokuczliwe, zwłaszcza w okolicach dużych stawów, jak palce u nóg czy kolana. Dzięki połączeniu oleju CBD, oleju z czarnuszki suplementowaniu MSM, witaminy C oraz zmiany stylu życia, w tym roku nie miałem żadnych ataków. Lekarz rodzinny, osłuchując mnie, stwierdził, że moje oskrzela są czyste. Wchodząc na drugie piętro, nie miewam duszności ani zadyszki. Moje płuca odzyskały pełną sprawność – oddech stał się głębszy, a zniknęły wszystkie świsty i rzężenia.

Regularne stosowanie oleju CBD pozwoliło mi odzyskać równowagę w organizmie, czuję się lepiej. Dodatkowo piję zioła, takie jak tymianek, który oczyszcza organizm i wspiera układ oddechowy, oraz podagrycznik, który skutecznie łagodzi objawy dny moczanowej i redukuje stan zapalny stawów. Podagrycznik jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i od dawna stosowany w leczeniu dny moczanowej, pomagając zmniejszyć ból i opuchliznę stawów. O tych dwóch ziołach dowiedziałem się z Konopnej Farmacji w Poznaniu, gdzie regularnie zamawiam zioła i oleje ( konopiafarmacja.pl/41-olej-cbd ) . dla informacji - ta zielarnia oferuje także inne zioła , suplementy i maści z konopi

Zmiany w mojej diecie również przyczyniły się do poprawy mojego samopoczucia. Ograniczyłem tłuszcze zwierzęce oraz przetworzoną żywność, taką jak słodycze i margaryny, które mogą nasilać stany zapalne w organizmie. Zamiast tego codziennie spożywam oliwę z oliwek extra virgin, która stała się jedynym tłuszczem w mojej diecie i wspiera moje zdrowie, w tym zdrowie stawów.

Jeśli chodzi o moje nadciśnienie, to po wielu latach stosowania leków, po wprowadzeniu oleju z czarnuszki i oleju CBD do codziennej rutyny, zauważyłem wyraźną poprawę. Zamiast 105-110 mm Hg w dolnej wartości, jak miało to miejsce wcześniej, moje ciśnienie wynosi teraz 130-140/80-85 mm Hg i czuję się doskonale. Zmniejszenie poziomu stresu dzięki olejowi CBD ma również pozytywny wpływ na moje ciśnienie i ogólne samopoczucie.

Konsultanci z Konopnej Farmacji polecili mi stosowanie oleju CBD 5% w wersji decarboxylated, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i wspiera układ nerwowy. Dodatkowo, olej CBD pomaga mi w walce ze stresem, co jest bardzo istotne w moim przypadku. Dzięki tym naturalnym produktom, takim jak olej z czarnuszki, olej CBD oraz zioła, czuję się lepiej niż kiedykolwiek i mam nadzieję, że moja historia może pomóc innym w poprawie zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka