Dodaj do ulubionych

ból piersi

01.08.04, 18:41
Dziś w nocy chyba przygniotłam sobie lewą pierś, bo od rana mnie boli. Karmię
już prawie trzy miesiące i to już chyba czwarty raz i za kazdym razem ta sama
pierś. Na razie jeszcze nie jest goraca ani czerwona ale jutro pewnie bedzie
(z wcześniejszych doświadczeń). Jak dotad przechodziło na ogół po trzech
dniach po zimnych okładach itp. Czytałam ze dobra jest Belladonna ale gdy
pierś jest czerwona i gorąca a moja jeszcze nie jest - czy można
zapobiegawczo? Mam 9 CH. Poza tym było cos o Bryoni (mam 30 CH) ale nie
bardzo wytłumaczone przy jakich objawach. Pomóżcie (najlepiej jeszcze przed
nocą bo jutro będzie gorzej. Ania
PS. Wzięłam przed chwilą dwie kulki Belli - wcześniej byłam u mamy i nie
miałam.
Obserwuj wątek
    • aniaora Re: ból piersi 04.08.04, 08:56
      Myśle, że nie odpowiadaliście, bo doszliscie do wniosku ze zadziała.
      Rzeczywiscie, wieczorem wziełam jeszcze ze trzy razy co godzine Belladonnę,
      rano nie była ani czerwona ani gorąca - poprzednio tak zawsze było. Czułam
      lekki ból tylko przy ucisku. Teraz wszystko OK. Dzięki za rady na forum, które
      pozwoliły mi dotrzeć do tej "kuracji". Ania
      • beba2 Re: ból piersi 04.08.04, 11:06
        Aniu przyznam szczerze, że gdzieś mi uciekł Twój post.
        Tym bardziej sie cieszę, ze belladonna Ci pomogła.
        Następnym razem w takiej sytuacji mocniej się dobijaj, podnoś wątek, pisz na
        skrzynki, a nuż prędzej się uda odpowiedzieć.
        • akownik Re: ból piersi 04.08.04, 16:11
          jezeli przyczyna to uraz to sprobuj ARNICA 9CH dwa razy dziennie po trzy granulki,
          CONIUM 5CH dwa razy po piec granulek,BELLIS PRENNIS 5CH dwa razy po piec granulek.
          Skoro to juz kiedys bylo zrob USG piersi.
          Czasami nie ma nikogo przy komputerze...
          • aniaora Re: ból piersi 04.08.04, 16:49
            myślę,że główną przyczyną nie jest uraz (nie uderzyłam się) a raczej ucisk
            (tamtym razem było po nocy teraz chyba źle ułożył mi się stanik) i przez to
            zatyka mi się jakiś kanalik lub coś takiego - taki miejscowy zastój;
            bezpośrednio po karmieniu pierś jest miękka, ale gdy mały długo śpi (a teraz np
            już trzecia godzinę) to tam chyba głównie zbiera się mleko bo jest tam twardsza
            (nie bardzo twarda jak w nawale); dużą ulgę przynosi zimny okład; tak samo
            miałam kilka lat temu gdy karmiłam córki (choć przy kolejnym dziecku chyba
            częściej; gdy nie karmię nie mam z tym wogóle problemów; czy myślisz o USG
            teraz w trakcie karmienia czy jak przestanę karmić: dzieki za odpowiedzi Ania
            • akownik Re: ból piersi 04.08.04, 18:05
              jesli nie ma przeciwwskazan zrob teraz
            • akownik Re: ból piersi 04.08.04, 18:06
              ucisk stanikiem to swego rodzaju uraz.nie kazda kobieta ma z tego powodu problemy.
              • aniaora Re: ból piersi 04.08.04, 18:11
                dzięki za odpowiedź; a te leki które proponujesz to brać jednoczesnie czy
                próboać po kolei (w domu mam z nich tylko arnikę ale 30 CH)
                • akownik Re: ból piersi 04.08.04, 18:17
                  wez ARNICA 30CH trzy granulki co tydzien.pozostale mozesz brac jednoczesnie,ale
                  usg koniecznie
                  • aniaora Re: ból piersi 04.08.04, 18:26
                    dzieki już wysyłam posłańca do apteki
                    • aniaora Re: ból piersi 04.08.04, 19:16
                      mam jeszcze jedno pytanie bo lubie wiedzieć co biorę a przy homeo nie ma
                      informacji : jakie jest działanie Conium i Bellis (nie było w aptece zamówiłam
                      na jutro, córa kupiła mi jednak arnikę 9 CH i biorę wg wczesniejszych wskazań;
                      czy Belladonę jeszcze brać jak poprzednio pomogła? co myślisz o Bryonii bo
                      Awinn kiedys polecał na zastoje?
                      to tylko pytania na razie zastosuję Twoja kurację;
                      Ania
                      • akownik Re: ból piersi 04.08.04, 19:59
                        nie czytalem o jakie zastoje chodzi
                        • beba2 Re: ból piersi 04.08.04, 20:38
                          Z tego co pamiętam, Awinn polecił bryonię jako lek pomocniczy w terapii
                          zatrzymywania laktacji ( i ubocznych tego skutków- własnie zastojów pokarmu).

Bryonia w tej sytuacji podaje się gdy:
                          Pierś jest obrzęknięta, bardzo ciężka, twarda jak kamień.
                          Występuje silny ból, narastający na skutek ruchu piersią, w związku z tym musi
                          nosić obcisły biustonosz, co sprawia, że ból jest mniej dotkliwy.
                          Skóra jest lekko czerwona; jesli pojawia sie goraczka, jest ona umiarkowana i
                          towarzyszy jej silne pragnienie.
                          • aniaora Re: ból piersi 04.08.04, 21:02
                            wklejam link do tego co pisał Awinn;
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=13302619&a=13325832
                            pierś lekko sie zaróżowiła (na małym obszarze) i zaczęła mnie boleć głowa i
                            drapać w gardle, temperatury nie mam; ciekawe czy to wszystko się ze sobą wiąże
                            czy zimne okłady wychodzą; Ania
    • aniaora znów to samo 04.08.04, 14:02
      wczoraj było dobrze, jeszcze rano też, a teraz sie powtarza; też lewa pierś
      ty6lko w innym miejscu (było z zewnątrz od stroby pachy a teraz pod piersią);
      znów mnie boli bez jakichkolwiek innych objawów -nie ma tam zgrubienia, nie
      jest czerwona ani gorąca; czy znów mam próbować Belladonnę? czemu to się tak
      często powtarza? czy może coś innego pomoze na dłużej? W tym miejscu też juz
      raz było i w zasadzie tylko w tych dwóch na zmianę, ale z dłuższą przerwą
      (miałam 2,3 tygodnie spokoju a teraz juą po dwóch dniach). Moze coś wymyślicie.
      Ania
      • aniaora Re: znów to samo 04.08.04, 15:12
        nie macie pomysłów czy znów Wam mó post umknął?
        • very_martini Re: znów to samo 04.08.04, 15:25
          Ja jestem, ,ale nie mam pomysłu, bo ja ogólnie nie mam pomysłów, musisz poczeka
          ć na kogoś bardziej oblatanego:)
          Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że jeśli objawy wracają i są dokładnie
          takie same, to na przykład potencja była za niska i za krótko działa, ale to
          moje rozmyślania nad klawiaturą tylko.
          Chyba jednak musisz czekać na Radę Staszych

16%VOL
          22%VAT
    • aniaora Re: ból piersi 05.08.04, 21:23
      dziś już wszystko przeszło, pierś miękka jak być powinna, może mam trochę mniej
      pokarmu ale z tym sobie poradzę, najwyżej grubasek trochę schudnie; dziś
      skończył 3 miesiące a waży 7 i pół kilo; chyba już nie muszę zażywać tych leków
      od Akownika?
      • beba2 Re: ból piersi 05.08.04, 21:31
        Jak przeszło, to oczywiście, ze nie musisz nic zazywać.
        • akownik Re: ból piersi 05.08.04, 21:47
          ale usg bym zrobil
          • aniaora Re: ból piersi 05.08.04, 21:53
            zrobię; dzięki za pomoc Ania
            • beba2 Re: ból piersi 05.08.04, 23:23
              Marek, czemu USG ? Oczywiscie nigdy nie zaszkodzi, ale w okresie karmienia
              czesto sie zdarzaja takie bolesne, miejscowe zastoje ( często właśnie
              spowodowane jakimś uciskiem - np. w nocy w czasie snu). Po prostu przytyka się
              kanalik mlekowy.
              No więc po co to USG, się pytam ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka