Dodaj do ulubionych

Wymiana roślin. Forumowa.

14.05.10, 09:51
Co wy na to? Macie jakieś nadwyżki?
Ja mam żurawki Palace Purple, oleandra różowego pełnego, dąbrówkę o ciemnych
liściach do zadarniania, floksy różowe pachnące cudnie, trzmielinę, malutką
sadzonkę azalii (nie wiem jaki kolor), macierzankę o żółtawych listkach,
odętkę różową, bluszcz z dużymi liśćmi, rojniki zielone i czerwone, rozchodnik
kamczacki, taki czerwony rozchodnik...

Ktoś jest zainteresowany?
Obserwuj wątek
    • doomi Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 09:59
      Nie mogę, dokładnie taki sam wątek chciałam założyć za chwilkę smile
      Surmia, ja w to wchodzę - w tę wymianę!
      Mam na zbyciu: ketmię lila i białą, złotlin japoński, dziurawiec barwierski,
      wiciokrzew pomorski, ostrokrzew, trawę ozdobną, odętkę białą, wilczomlecz
      mirtowaty, spore siewki lilii, pysznogłówkę różową i pewnie coś tam jeszcze smile
      • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 10:10
        Oj, jak się cieszę smile A jaka to trawa? A wiciokrzew pachnący, ten kremowy? Ostrokrzew! Same cuda. Ja bym chciała.
        Ja też mam sadzonki ketmii, ale różowej. Mam nadzieję, że żyją, bo puszczają listki. Chyba będą też malutkie ukorzenione patyczki z tawuły z żółtymi listkami (ale jeszcze nie mam pewności). I w ogóle, mam jeszcze i inne rzeczy, jak by ktoś czegoś szukał, to może mam i się podzielę.
        Szukam trojeści o pomarańczowych kwiatach.
        • doomi Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 10:28
          Trawa to wydmuchrzyca piaskowa. Wiciokrzew kremowo-różowy, pięknie pachnący, szczególnie wieczorem. Mam nadzieję, że nam się tu dopisze jeszcze kilka osób, umówimy się wtedy w miejscu mniej lub bardziej publicznym i zrobimy PRAWDZIWĄ wink wymianę.
          Wiciokrzewów mam chyba ze 4, ketmii tyle samo, złotlinów 2 i tak dalej, a więc starczy i dla surmii i dla innych.
          Dopisujcie się ogrodnicy big_grin
        • zuzazuzazuza Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 12:24
          Hej,
          o jak miło!
          może mam trojeść pomarańczową, muszę sprawdzić jak po zimie.
          mam nadmiar fiołków różnych- białych, białych w fioletowe kropki,
          białych z fioletowym oczkiem i fioletowolistnych wink
          I bodziszka żałobnego i różowokwiatowego.
          I jeszcze innych bylin pewnie też wink
          O! I mam nadmiar cudnych, odmianowych liliowców.
          A szukam tułacza pstrego czyli houtunii, bo mi zamarzła na smierć crying
          I ciemnego fioletowego bzu też szukam...
          • doomi Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 13:09
            Też mi zamarzła - houtunia znaczy.
            Ale chciałaś kiedyś ode mnie złocienia różowego, uszykować sadzonkę?
            No i pamiętam, że szukałaś bodziszka pełnego - też mam smile
            A żałobnego chętnie przygarnę!
            • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 13:39
              Houtunia jakby co u mnie z pewnością siedzi. Tylko ona późno wychodzi, więc nie
              wiem czy teraz można ją wykopywać. Zresztą nawet nie widać gdzie kopać, bo na
              razie nic nie ma. Ale jakbyście bardzo chciały to mogę i takiej bezlistnej na
              ślepo poszukać i oddać.
              Piszcie czego jeszcze poszukujecie.
              • hanelorka Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 17:36
                Ja też się przyłączam, bo jak już pisałam, znowu mam jakieś
                kosmiczne ilości zawilców japońskich. I jeszcze jakąś roślinę,
                której nazwy nie znam, ale z którą trzeba uważać, bo choć efektowna
                (szare liście pokryte meszkiem, kwitnie na bordowo, kwiat trochę
                podobny do małych goździków), rozrasta się jak szalona. I jeszcze
                mam ciemierniki, białe. Gdyby udało się zorganizować spotkanie w
                któryś weekend, byłoby super. A jeśli w tygodniu, to nie we wtorek
                ani czwartek, please. Bardzo chciałabym wziąć udział w wymianie, ale
                akurat w te dwa dni jestem w pracy do później nocy.
                • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 14.05.10, 17:59
                  Sądzę, że najlepiej będzie w jakąś sobotę czy niedzielę. Dogadamy się z
                  pewnością. Ogrodniczki i ogrodnicy - odzywać się!
                  Taka wymiana miała już miejsce w zeszłym roku i do dzisiaj ją mile wspominam
                  patrząc na roślinki w ogródku. Jeśli ktoś nie ma nic co wydaje mu się piękne i
                  warte wymiany, to nie szkodzi, też niech się zgłasza. Każda roślinka (nawet
                  najzwyklejsza w naszym mniemaniu) może znaleźć kogoś kto akurat jej szuka. A
                  jeśli nie macie nic, to też się zgłaszajcie, w zeszłym roku były fajne forumki,
                  co to zakładały ogródek i brały wszelkie nadwyżki. I bardzo dobrze!

Jeszcze mam bodziszka korzeniastego, co kwitnie na różowo. Albo czerwonego co
                  kwitnie na biało. Tawułą różową mogę się podzielić.
                  No a z tym bzem zuza, to kurcze...słabo wyszło. Właśnie wczoraj usunęłam piękny
                  odrost korzeniowy od mojego ciemnego pełnego bzu, bo prowadzę na drzewko (udaje
                  się!). Mój też wyhodowany z odrostu. Następnego odrostu nie usuwam smile.
                  • zuzazuzazuza Re: Wymiana roślin. Forumowa. 16.05.10, 10:49
                    Tak, potwierdzam, że chętnie przyjmę różowego złocienia i bez w roku
                    przyszłym smile
                    wczoraj widziałam jakąś mizerotę houtuniową czy jak tam to odmienić,
                    może jednak przetrwały..
                    Dorzucam kokorycz żółtą, chabry (takie masywne, ostowate) niebieskie
                    i różowe, jasnotę z szaro-zielonymi liśćmi, pszczelnik (cudna bylina
                    z błękitnymi kwiatami) i ew. miodunki (do szybkiego sadzenia bo
                    łatwo klapcieją bez wody).
                    W kwestii terminów- jestem za sobotą (przyszłą może?)
                    • zuzazuzazuza Re: Wymiana roślin. Forumowa. 17.05.10, 08:37
                      Dorzucam irysy bródkowe (odmianowe: granat, białe w dwóch rodzajach,
                      fioletowawe i ceglaste) i kilka pięknych odmianowych liliowców.
                      • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 17.05.10, 11:31
                        A ja takie niziutkie iryski - żółte.
                        • nastassia_2 Re: Wymiana roślin. Forumowa. 17.05.10, 20:16
                          temat brzmi wymiana...ale co tam - zapytam... do odważnych świat
                          należy wink ja niestety zaoferować do wymiany nic nie mogę gdyż mój
                          ogród właśnie się dopiero realizuje i na razie dyspozuję jedynie
                          ziemią... czy i ja mogłabym się załapać na akcję i może otrzymać
                          jakąś zieleninkę, której u Was za dużo??? na dokładkę kilka rad by
                          mi się przydało wink
                          postaram się zrewanżować w przyszłych latach gdy i u mnie będzie tak
                          ślicznie jak u Was smile
                          • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 17.05.10, 23:07
                            Przecież już pisałam, że mile widziany jest każdy, kto wyrazi chęć spotkania i
                            chociażby pogadania o zielenienie. Jestem przekonana, że z pewnością nie
                            zostaniesz z pustymi rękami. W każdym razie ode mnie na pewno coś dostaniesz.
                            Wspominając zeszłoroczną wymianę, to nie tylko ode mnie. Roślin było bardzo
                            dużo. Przychodź smile

Dziewczyny, to co? W tę sobotę czy następną? O której? Miejsce - może parking
                            przed UM? Może jakoś tak po południu?
                            • zuzazuzazuza Re: Wymiana roślin. Forumowa. 18.05.10, 08:02
                              Jak dla mnie: sobota po obiedzie, może byc najbliższa, może być
                              parking pod UM, mogę oddać do nowego ogródka, w dobre ręce..., mogę
                              pogadać o roślinkach...
                              Byleby tylko nie padało...
                              • nastassia_2 Re: Wymiana roślin. Forumowa. 18.05.10, 19:51
                                wielkie dzięki dziewczyny smile mi pasuje i ta sobota i następna,
                                dostosuję się do godziny jaką uzgodnicie smile
                                • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 19.05.10, 10:52
                                  Wobec tego moja propozycja - najbliższa sobota (22.05), godz. 18 (może być?) na parkingu przed Urzędem Miasta.
                                  Mam nadzieję, że będzie więcej forumek niż się zgłosiło...chyba, że poczekamy jeszcze z tydzień, może się więcej uzbiera wink
                                  • anula349 Re: Wymiana roślin. Forumowa. 19.05.10, 22:48
                                    Witam. Jestem nowa smile Chętnie się przyłączę smile
                                  • zuzazuzazuza Re: Wymiana roślin. Forumowa. 20.05.10, 08:42
                                    Dla mnie 22 maja, godz 18 jest Ok, może przyciągnę jeszcze
                                    sąsiadkę wink
                                    • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 20.05.10, 09:42
                                      Witaj anula349 smile Fajnie, że się przyłączasz.
                                      • doomi Re: Wymiana roślin. Forumowa. 20.05.10, 14:40
                                        Na 18,00 powinnam zdążyć i ja smile
                                        oczywiście o ile mi działki (puk puk) nie zaleje...
                                        • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 20.05.10, 15:52
                                          Doomi - jak się pośpieszysz, to na pewno zdążysz. Bo jak nie, to będziesz
                                          żałować. Tak jak w zeszłym roku...

Szukam bardzo bodziszka wielkopłatkowego - takiego -
                                          www.atlas-roslin.pl/gatunki/Geranium_platypetalum.htm
                                          to jest taki najzwyklejszy, chyba najczęściej występujący w ogródkach. Teraz
                                          zaczyna kwitnąć, ma spore kwiaty koloru niebiesko fioletowego. Jest wysokości
                                          mniej więcej 50 - 60 cm.
                                          • duchaaa Re: Wymiana roślin. Forumowa. 20.05.10, 18:35
                                            sobota jest super, chętnie się przyłączę, dzięki deszczom mam spore nadwyżki różnych różności, pewnie nie tak ambitnych, ale też miłych dla oka
                                          • zuzazuzazuza Bodziszek 21.05.10, 09:37
                                            mam bodziszka smile, takiego też, może nie ma aż tak wyraźnych żyłek na
                                            płatkach, ale mam...i ukopię smile
                                            mam też żałobnego (w duużym nadmiarze) i różowego i takiego z lekko
                                            szarymi listkami, biały jest niestety ciągle malutki...
                                            Do zobaczenia!
                                            • surmia Re: Bodziszek 21.05.10, 10:25
                                              bodziszek smile
                                              • zuzazuzazuza Re: Bodziszek 21.05.10, 12:37
                                                Ok, bodziszek, bodziszek smile
    • surmia Re: Wymiana roślin. Forumowa. 22.05.10, 23:14
      Informuję, że II Ogólnoforumowa Wymiana Zielonego odbyła się.
      I niech ci, co czytają i nie przyszli ze swoimi nadwyżkami ogrodowymi żałują. A
      jest czego, oj jest.
      • doomi Re: Wymiana roślin. Forumowa. 23.05.10, 08:44
        Bardzo Wam Dziewczyny za tak owocne wczorajsze spotkanie dziękuję smile
        I do następnego!
        • duchaaa Re: Wymiana roślin. Forumowa. 23.05.10, 10:16
          Dołączam się do zachwytów i planów na przyszłość smile
          • nastassia_2 Re: Wymiana roślin. Forumowa. 24.05.10, 08:44
            żałuję...niestety codzienność pokrzyżowała plany... może za rok się uda...
            • anula349 Re: Wymiana roślin. Forumowa. 24.05.10, 14:06
              Dziękuję serdecznie za piękne rośliny. W przyszłym roku zrewanżujemy się smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka