Dodaj do ulubionych

Kruszewski: Będę kandydował

07.09.10, 16:40
Burmistrz Józefowa potwierdza chęć kandydowania na kolejną kadencję.

www.05420.pl/1/2010/Sep/07/kruszewski-bede-kandydowal/
Pozdrawiamy
05420.pl
kontakt@05420.pl
Obserwuj wątek
    • jozee Re: Kruszewski: Będę kandydował 07.09.10, 20:37
      To jest informacja bardzo dobra i bardzo ważna.Szanujmy burmistrza swego bo możemy mieć gorszego.
      • kaz148 Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 09:00
        Albo wybierzmy innego, bo możemy mieć lepszego. A przynajmniej otwartego na ludzi, dla których w końcu zostaje wybierany.
        • marius68 Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 10:08
          kaz148 napisał:
          "Albo wybierzmy innego, bo możemy mieć lepszego. A przynajmniej otwartego na ludzi, dla których w końcu zostaje wybierany."

Ciekawe czy też będziesz mógł się umówić na bezpośrednie spotkanie w poniedziałki rano, lub zadać bezpośrednie pytanie przez internet.
          • kaz148 Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 12:04
            A masz podstawy twierdzić, że nie ?
            • surmia Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 12:33
              Ja nigdy nie widziałam na stronach miejscowości podwarszawskich (czy też dalszych) możliwości zadawania pytań burmistrzowi czy innemu włodarzowi. Nie, żebym specjalnie odwiedzała te strony i szukała, ale tak nawet "przy okazji".
              A ta funkcja na stronie Józefowa mi odpowiada i często czytam te odpowiedzi. Czasem nawet pytam smile
              Widział ktoś gdzieś możliwość takiej komunikacji z burmistrzem czy innym "zarządcą"? Z ciekawości pytam.
              • do73 Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 15:56
                www.powiat-otwocki.pl/index.php?cmd=prezydent&opt=wykaz&kategoria=all
                www.siemiatycze.pl/index.php?dzial=odpowiedz&lan=pl
                • surmia Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 18:58
                  A jednak takie "komunikatory" istnieją i poza Józkiem. To dobrze. Czyli można się spodziewać, że przyszły nasz burmistrz, ktokolwiek by nim został, także będzie się w ten sposób komunikował z mieszkańcami smile
              • shelmahh Re: Kruszewski: Będę kandydował 27.09.10, 14:56
                "surmia napisała:

> Ja nigdy nie widziałam na stronach miejscowości podwarszawskich (czy też dalszy
                > ch) możliwości zadawania pytań burmistrzowi czy innemu włodarzowi. Nie, żebym s
                > pecjalnie odwiedzała te strony i szukała, ale tak nawet "przy okazji". "

Legionowo tu wygrywa. Specjalne forum dla mieszkancow, burmistrz odpowiada, biora udzial urzednicy, dyskusje nie sa jakos specjalnie moderowane...na szeroko tam sie dzieje smile zaraz poszperam bo pamietam,ze zszokowali mnie niesamowicie takim podejsciem
                • shelmahh Re: Kruszewski: Będę kandydował 27.09.10, 14:57
                  dyskusje z prezydentem ale nie o te strone mi chodzilo:

www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/odpowiedzi
          • abigeil12 Re: Kruszewski: Będę kandydował 18.10.10, 21:32
            pytanie przez internet - dobre sobie ! dzisiaj jest 19.10 a odpowiedzi na stronie są z września !!!!! Zadałam pytanie dwa tygodnie temu i nic , dziekuje bardzo za tak sprawny i szybki kontakt !!
        • beretbaby Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 12:24
          kaz148 napisał:

> Albo wybierzmy innego, bo możemy mieć lepszego. A przynajmniej otwartego na lud
          > zi, dla których w końcu zostaje wybierany.
          A możesz coś więcej napisać o "nieotwartości" Kruszewskiego? Jakieś przykłady , bo trudno odnieść się do tak postawionych zarzutów.
          • kaz148 Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 12:49
            A gdzie w mojej wypowiedzi widzisz jakieś zarzuty ? Poprostu ja tak sądzę i jest to moje prywatne zdanie. Wystarczy pojawić się na jakiejś sesji Rady Miasta i zobaczyć jakim tonem odnosi się Pan Burmistrz do mieszkańców, którzy ośmielili się mieć odrębne zdanie niż wyżej wymieniony.

A tak wogóle to wydaje mi się, że przydała by się jakaś debata wszystkich kandydatów z mieszkańcami. Dopiero na tej podstawie można będzie określić, który kandydat jest najlepszy.
            Może wypowiedzą się mieszkańcy ulic oddalonych od centrum Józefowa w sprawie ulic, chodników, oświetlenia itp.

Oczywiście są to tylko moje osobiste przemyślenia.
            • xymena Re: Kruszewski: Będę kandydował 09.09.10, 13:36
              A ja wolę mieć burmistrza może o mniej ujmującej osobowości, ale za to fachowego i skutecznego.

Podobnie jak lekarza na przykład.
            • jsb1685 Re: Kruszewski: Będę kandydował 13.09.10, 22:37
              Ważne, że Pan Burmistrz przynajmniej jest na sesjach RM i wyraża swoje zdanie. Przykładowo Twój ulubieniec, pochodzący z partii - nomen omen - prawej, sprawiedliwej i otwartej na ludzi - śp. Lech Kaczyński ani razu nie zaszczycił podczas swojej kadencji Prezydenta Warszawy sesji Rady Miejskiej. Z podobnym szacunkiem zresztą odnosił się także do Sejmu, gdzie był chyba tylko na swym zaprzysiężeniu.
    • jackie_brown Re: Kruszewski: Będę kandydował 13.09.10, 21:04
      Jak obserwuję sąsiednie miejscowości, to nie mam się do czego przyczepić jeżeli chodzi o naszego burmistrza. Chyba na niego zagłosuję - kandydaci PiS mnie przerażają - z racji takiej, że należą do PiS wink
      • gapiszon27 Re: Kruszewski: Będę kandydował 13.09.10, 22:53
        Panie Burmistrzu... Ma Pan mój głos smile))))
        • dysand Re: Kruszewski: Będę kandydował 08.10.10, 17:32
          I mój...!smile)
      • bern09 Re: Kruszewski: Będę kandydował 13.09.10, 23:08
        W ostatnim roku miałem trzykrotnie okazję dyskutować z Burmistrzem w trudnych sprawach.
        Zaskoczył mnie spokojem i rozwagą, nawet, gdy różniliśmy się w poglądach.
        Nie jestem na szczęście związany z żadną partią, ale będę głosował na Kruszewskiego.
        • mar.ban123456 Re: Kruszewski: Będę kandydował 14.09.10, 09:03
          w przypadku samorzadow takich jak J. chyba nie ma sensu mowic o partiach politycznych. PiS ma realinie zaden wplyw na to co mowi p. Rupniewski , tak mi sie przynajmniej wydaje.

Co do spotkan z p. Burmistrzem, to tez mialem kilka spotkan i na kazdym spotkaniu czulem sie olewany. Zreszta mozna taka postawe obejrzec na tasmach z sesji rady miasta.
          Denerwuje mnie tez atmosfera tajemniczosci w urzedzie. Nic nie moze wyjsc na zewnatrz, niby powinna byc przejrzystosc i jawnosc decyzji a jednak chyba tak nie jest.
          • zgryz123 Re: Kruszewski: Będę kandydował 14.09.10, 09:39
            mar.ban123456 napisał:
            chyba nie ma sensu mowic o partiach politycznych. PiS ma realinie zaden wplyw na to co mowi p. Rupniewski , tak mi sie przynajmniej wydaje.
            >
            To Ci się tylko tak wydaje. Pan R. nie ma prawa mówić inaczej, niż nakarze PIS. Nie da się zauważyć, żeby którykolwiek radny PIS wykazywał własne poglądy.

PANIE KRUSZEWSKI MA PAN MÓJ GŁOS.
            Nie potrzeba argumentów. Wystarczy nasz Józefów, perełka z porównaniu z zarządzanym przez PIS Otwockiem!!!!!
            • emmkael Re: Kruszewski: Będę kandydował 14.09.10, 10:16
              Piękna agitacja, chyba się odzywa Komitet Wyborczy Burmistrza? Perełka? Otwock jest na 16 miejscu w kraju w pozyskiwaniu funduszy zewnętrznych, Józefowa próżno szukać. Jak widać jeden projekt tego nie zmienił.
              • surmia Re: Kruszewski: Będę kandydował 14.09.10, 10:32
                Coś te pozyskiwane fundusze są jakoś bardzo ukryte w Otwocku. Pewnie szybko zamieniają się w dziury na nowej powierzchni ulic.
                Nie trzeba być w komitecie wyborczym, żeby widzieć gołym okiem różnice w inwestycjach na terenie obu miast. Mimo, że Otwock jednak duuuużo większy i potrzebuje większych funduszy.
                • my.tu.gadu.gadu Otwock to nie nasza liga 14.09.10, 14:28
                  surmia napisała:

> Coś te pozyskiwane fundusze są jakoś bardzo ukryte w Otwocku. Pewnie szybko zam
                  > ieniają się w dziury na nowej powierzchni ulic.
                  > Nie trzeba być w komitecie wyborczym, żeby widzieć gołym okiem różnice w inwest
                  > ycjach na terenie obu miast. Mimo, że Otwock jednak duuuużo większy i potrzebuj
                  > e większych funduszy.

Z faktu, że w Sudanie żyje się lepiej niż w Bangladeszu
                  nie wynika, że Sudan jest rajem na ziemi.

Otwock jest relatywnie biednym miastem, o duzo wiekszej powierzchni.
                  Tam każde pieniadze zginą i nie bedzie widac efektów.

Otwock to nie nasza liga. Porównywanie Otwocka do Józefowa
                  ma taki sam sens, jak gry Realu Madryt do Śląska Wrocław.

• zgryz123 Re: Otwock to nie nasza liga 14.09.10, 14:51
                    my.tu.gadu.gadu napisał:

> surmia napisała:
                    > > Z faktu, że w Sudanie żyje się lepiej niż w Bangladeszu
                    > nie wynika, że Sudan jest rajem na ziemi.
                    >
                    >> Otwock to nie nasza liga. Porównywanie Otwocka do Józefowa
                    > ma taki sam sens, jak gry Realu Madryt do Śląska Wrocław.

A ja będę porównywać każdą miejscowość wokół W-wy z Józefowem, bo wszystko jest kwestią dobrego zarządzania, a to właśnie mi mieszkańcowi Józefowa zazdroszczą wielu inwestycji w mieście przyjeżdżający tu znajomi.
                    Otwock jest akurat świetnym przykładem, bo wystarczy przejechać most i już widaćwszystko, można się pobawić w zabawę- znajdź 100 różnic. Rozumiem my.tu.gadu.gadu, że dla Ciebie to zarządzanie Otwockiem jest jak gra Realu Madryt. Tu się nie zgadzamy. Ale zawsze możesz przejechać ten most na Świdrze i zamieszkać w swoim raju.
                    >
                    • jackie_brown Re: Otwock to nie nasza liga 14.09.10, 20:10
                      Skoro chcesz poszukać fajnego miasta w lidze Otwockiej to proponuję przejechać się do Grodziska Mazowieckiego - miasto porównywalne z Otwockiem. Ktoś wcześniej napisał, że w tak dużym mieście to każde fundusze znikną. Jakoś nie widać, żeby tam (czyli w Grodzisku) pieniadze z FU gdzieś znikały.
                    • my.tu.gadu.gadu Budżet Józefowa a Otwocka - (3,7-2,4) *18,1 14.09.10, 23:01
                      > my.tu.gadu.gadu napisał:

> >> Otwock to nie nasza liga. Porównywanie Otwocka do Józefowa
                      > >> ma taki sam sens, jak gry Realu Madryt do Śląska Wrocław.

"Dzianie się" w mieście zależy od sprawności zarządzania jego zasobami.
                      Porównanie obu miast wygląda tak:

Dochody Otwocka na 2010 rok - 104,7 mln zł
                      Dochody Józefowa na 2010 rok - 66,6 mln zł
                      (z uchwał budżetowych)

Czyli do kasy Józefowa wpływa 2/3 tego, co do Otwocka.
                      W Otwocku na jednego mieszkańca jest to 2,4 tys., w Józefowie 3,7 tys.
                      Gdyby z Józefowa wyjąć 23.5 mln ( (3,7-2,4) *18,1), to też wesoło by nie było.

Do tego należy dodać, że Otwock jest dużo bardziej rozległym miastem
                      (47.3 km2 w porównaniu do 23.9 km2 Józefowa).
                      Czyli przekłada się do na dwa razy większe rozproszenie kasy.

Relatywnie (licząc na mieszkańca) 65% dochodów Otwocka
                      musi wystarczyć na 198% większy teren.

Gołym okiem widać "oczywistą oczywistość", że to nieporównywalne miasta.

• w_v_w Jestem sąsiadką... 15.09.10, 07:07

...Wawerką i szczerze Wam zazdroszczę takiego Włodarza.

Pozdrawiam
      Wawerka
      • kaz148 Re: Jestem sąsiadką... 15.09.10, 08:12
        Przepraszam, a której części ?? Centrum chyba bo cała reszta jest bardzo podobna do Wawra.
        • marius68 Re: Jestem sąsiadką... 15.09.10, 10:09
          kaz148 napisał:
          "Przepraszam, a której części ?? Centrum chyba bo cała reszta jest bardzo podobna do Wawra."

Przeczytaj sobie poniższy artykuł, to może przejżysz na oczy.
          Wawer: gorzej niż na wsi zabitej dechami
          Błoto, wyboje, podtopienia, wybijające szambo to codzienność dla mieszkańców Wawra. Nawet po niewielkim deszczu drogami nie sposób przejść suchą stopą. Na dodatek zachodnia część dzielnicy w ogóle nie jest skanalizowana.

Miłej lektury
          Mariusz

• kaz148 Re: Jestem sąsiadką... 15.09.10, 10:41
            No i to potwierdza tylko to co napisałem. " Ładna" część miasta w Józefowie to ta od strony Urzędu miasta i osiedli przy Polnej a reszta ? Michalin po prawej stronie torów ? Józefów po prawej stronie torów ? tam tak samo po opadach deszczu nie można przejść suchą nogą. Może się mylę ? jeśli tak to przepraszam, ale ... raczej wiem co mówię. Poza tym po opadach deszczu w Józefowie nie można przejechać również głównymi ulicami.
            • emmkael Re: Jestem sąsiadką... 15.09.10, 11:51
              tez sie zgadzam. kanalizacji deszczowej nie uswiadczysz, dobrze, ze mam wyżej zawieszenie w samochodzie.
              • rooney71 Re: Jestem sąsiadką... 22.09.10, 11:17
                Niestety,ale pomimo zasług p.Kruszewskiego nie będę głosował na niego ,bo po prostu nic dla mnie nie zrobił.Jestem mieszkańcem Józefowa od urodzenia i mieszkam na obrzeżach i jestem traktowany jak obywatel III kategorii.Nie mam wody miejskiej,nie mówiąc o kanalizacji,a podatki płacę jak wszyscy.A jak śnieg spadł w poniedziałek to odśnieżarka przyjechała w czwartek,tak służby podległe pracują.Telefony spotkania wszystko o d.. potłuc.I jeszcze parę rzeczy by się znalazło.Ciekawe czy mieszkańcy z obrzeży Józefowa mają takie same zdanie.
                • abigeil12 Re: Jestem sąsiadką... 18.10.10, 21:42
                  Mam takie samo zdanie , też mieszkam na obrzeżach Józefowa , mieszkam tu od 38 lat i szlag mnie trafia jak pieknie jest bliżej centrum , a u nas nic i nic i nic przez tyle lat !!! Dlatego nie ma mowy zeby zagłosowała na tę osobę która od 16 lat ani razu nie pojawiła się na naszych terenach i nic nie zrobiła . I brzydko mówiąc g...o mnie interesuje że gdzieś jest pięnie , nas już się przxekłada 4 raz z kanalizacją !!!! Więc do widzenia p. Kruszewski czas na zmiany , czas na lepsze
            • zgryz123 Re: Jestem sąsiadką... 15.09.10, 12:27
              Widzę, że w naszym mieści to dużo idealistów i marzycieli mieszka. Poproszę o przykład jednego miasta, w którym urbanizacja i sposób zagospodarowania na obrzeżach jest taki sam, co w centrum. Jak podacie taki przykład to wiadomo będzie do czego dążyć. Póki co ja choć z tego dalszego Michalina to i tak widzę różnicę w porównaniu z Wawrem i Otwockiem. A różnic będzie jeszcze więcej z czasem, bo za chwilę to Józefów wyjdzie z epoki załatwiania się w dołek, co jeszcze bardzo dłuuuuuugo będzie dotyczyło choćby Wawra.
              A problem ulic z kałużami, zwłaszcza po takich ulewach jak w tym roku, to niby tylko Józefowa dotyczy? U nas są i tak chyba najmniejsze, bo w drodze do W-wy poza Józefowem to wjeżdżam w duże jeziora. Nie wiem, jaki problem mają przedmówcy, bo u nas takich kałuż nie ma, a ja przez te olbrzymie rozlewiska w Wawrze przejeżdżam i niższym samochodem. Na prawdę już pomysłów na czepianie się nie macie lepszych?
              • zgryz123 Kruszewski= inwestycje 19.09.10, 19:38
                Odpowiadam na prośbę emmkael z innego wątku. Oto link-forum.gazeta.pl/forum/w,19980,110429402,110448607,CZY_BURMISTRZ_ZOSTAJE_CZY_NIE.html
                • emmkael Re: Kruszewski= inwestycje 19.09.10, 22:42
                  wiesz, ze niebawem zostanie przeglosowana ustawa o tym, iż gmina nie moze byc zadluzona na wiecej niz 55% budzetu? skad wtedy pieniadze? jak juz osiagnelismy maksimum kredytowe wedle tej ustawy? gdzie srodki zewnetrzne? konkurencyjnosc, promocja?
              • rooney71 Re: Jestem sąsiadką... 29.09.10, 11:14
                Akurat kałuże są wszędzie takie same.Nie dopominam się ,że muszę miec wszystko,ale cokolwiek np.kanalizację,albo wodę,albo równa ulicę.A co z basenem.Wybudowano za nasze podatki,a pod basenem wszystkie rejestracje z okolicy i płacą tyle samo co my z Józka,wynajęcie hali tak samo.Może cos taniej dla mieszkańców,przeciez to dla nas i naszych dzieci.Przedszkole nowe piękne,a i tak moje dzieci chodziły do starego budynku.A nowy asfalt na Piłsudskiego nie był taki zły,można było położyć tam gdzie jeszcze go nie ma.
                • marius68 Kruszewski = inwestycje 29.09.10, 12:38
                  rooney71 napisał:
                  "Akurat kałuże są wszędzie takie same."
                  Z osobistych spostrzeżeń jednak sporo mniejsze zwłaszcza na drogach gminnych.
                  Wawerskie kałuże

"Nie dopominam się ,że muszę miec wszystko, ale cokolwiek np. kanalizację, albo wodę, albo równa ulicę."
                  Za trzy lata miejską wodę i kanalizację będziw miało ponad 90% mieszkańców
                  Rozbudowa sieci wodociągowej i kanalizacji sanitarnej na terenie Józefowa

"A co z basenem. Wybudowano za nasze podatki,a pod basenem wszystkie rejestracje z okolicy i płacą tyle samo co my z Józka, wynajęcie hali tak samo. Może cos taniej dla mieszkańców, przecież to dla nas i naszych dzieci."
                  Jeżeli masz dzieci to wiesz że korzystają z basenu w ramach wf ZA DARMO.
                  Co do wynajęcia sali to nie muszę jechać kilkanaście km do Warszawy i to jest już duży plus.

"Przedszkole nowe piękne, a i tak moje dzieci chodziły do starego budynku."
                  To już chyba przesada, co roku nowe przedszkole (Świederska, Jakubówka), to może jeszcze powinni pozamykać stare i wybudować kolejne.

"A nowy asfalt na Piłsudskiego nie był taki zły,można było położyć tam gdzie jeszcze go nie ma."
                  To akurat uwaga do Powiatu, Piłsudzkiego jest drogą powiatową.

Mariusz
                  • do73 Re: Kruszewski = inwestycje 29.09.10, 20:15
                    marius68 napisał:

> rooney71 napisał:
                    > "Akurat kałuże są wszędzie takie same."
                    > Z osobistych spostrzeżeń jednak sporo mniejsze zwłaszcza na drogach gminnych.
                    > Wawerskie kałuże

zwłaszcza ta przy przejeździe kolejowym na Sikorskiego

>
                    > "Nie dopominam się ,że muszę miec wszystko, ale cokolwiek np. kanalizację, a
                    > lbo wodę, albo równa ulicę."

> Za trzy lata miejską wodę i kanalizację będziw miało ponad 90% mieszkańców
                    > Rozbudowa sieci wodociągowej i ka
                    > nalizacji sanitarnej na terenie Józefowa

której nie będę mieć nawet za 3 lata niestety, a koszt wywozu szamba wciąż rośnie, a wodę do picia muszę dowozić do domu w bańkach, bo z kranu nie nadaje się do spożycia

>
                    >
                    > "A nowy asfalt na Piłsudskiego nie był taki zły,można było położyć tam gdzi
                    > e jeszcze go nie ma."

> To akurat uwaga do Powiatu, Piłsudzkiego jest drogą powiatową.

A ja bym chciała, aby wreszcie dokończono remont Skłodowskiej. To co się tam dzieje, to istny koszmar. A 2-3 suchych dni było już kilka razy od kiedy skończyło się tam cokolwiek dziać...

>
                    > Mariusz
                  • my.tu.gadu.gadu Re: Kruszewski = inwestycje 29.09.10, 22:00
                    marius68 napisał:

> rooney71 napisał:
                    > "Akurat kałuże są wszędzie takie same."
                    > Z osobistych spostrzeżeń jednak sporo mniejsze zwłaszcza na drogach gminnych.
                    > Wawerskie kałuże

Kałuże w Józefowie:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,782,116765277.html
                    • zgryz123 Re: Kruszewski = inwestycje 29.09.10, 22:52
                      my.tu.gadu.gadu no ładna kałuża, zgłaszaj szybko ten problem do powiatu, bo to jest droga powiatowa i burmistrzowi nic do niej!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak do władzy dojdzie PIS, który z ramienia powiatu otwockiego odpowiada obecnie za te drogi, to takie kałuże być może będą nas straszyć w całym Józefowie.
                      • feelek Re: Kruszewski = inwestycje 30.09.10, 08:11
                        zgryz napsal:
                        "...Jak do władzy dojdzie PIS, który z ramienia powiatu otwockiego odpowiada obecnie za te drogi, to takie kałuże być może będą nas straszyć w całym Józefowie..."
                        do PiSu zapisały się ?
                        kałuże?
                        a to ciekawe
                        wink
                        • em-kwadrat Re: Kruszewski = inwestycje 30.09.10, 09:38
                          Co tam kałuże! A jakie wiatry (i to nie historii), aż drzewa połamane!!!!!!!!!!

I dlaczego jesteśmy dopiero na 7 miejscu w ogólnopolskim rankingu!!!
                          jozefow.pl/WWW/AKT/100925A/info.html
                          LIBERUM VETO. Chcemy być na podium! wink

Chyba się wyprowadzę z Józefowa. Jak (o)szaleć to do końca!wink
                          A potem zaśpiewam:
                          www.youtube.com/watch?v=B-t7CqvBM2A
                  • abigeil12 Re: Kruszewski = inwestycje 18.10.10, 21:44
                    marius 67 a ty to w urzedzie pracujesz czy jakiś krewniak ?? A moze adokat ??? Ciekawe !??
    • marc_gg Warto poczytac o zadłużenie samorządów 22.09.10, 14:21
      05420.pl napisał:

> Burmistrz Józefowa potwierdza chęć kandydowania na kolejną kadencję.
      >
      > www.05420.pl/1/2010/Sep/07/kruszewski-bede-kandydowal/
      > Pozdrawiamy
      > 05420.pl
      > kontakt@05420.pl

polecam poczytac wypowiedź naszego min. finansów
      biznes.onet.pl/rostowski-deficyt-sektora-finansow-publicznych-prz,18490,3699166,1,news-detal
      a w skrócie
      "(Zadłużenie samorządów - PAP) martwi mnie. Mamy problem, bo odpowiadamy wobec Komisji Europejskiej za całość długu, m.in. samorządów. Te samorządy w poprzednim i bieżącym roku zaczęły się bardzo zadłużać, a dopóki nie przekroczą 60 proc. swoich dochodów to nie ma specjalnie instrumentów (żeby to ograniczyć - PAP)" - powiedział.
      "Musimy przejść do tworzenia ram prawnych" - dodał.

żeby nie było tak, że będziemy mieli wszędzie kanalizacje i wodociąg a przez wiele lat będziemy spałacali kredyty i o nowych szkołach, przedszkolach i chodnikach to możemy zapomnieć na jakiś czas.
      • jozefow512 Re: Warto poczytac o zadłużenie samorządów 22.09.10, 21:04
        > żeby nie było tak, że będziemy mieli wszędzie kanalizacje i wodociąg a przez wi
        > ele lat będziemy spałacali kredyty i o nowych szkołach, przedszkolach i chodnik
        > ach to możemy zapomnieć na jakiś czas.

Żeby nie było tak, że będzie chodnik a robić będziemy pod siebie.

IMHO kanalizacja jest tak podstawową sprawą, że porównywanie z chodnikiem jest nie na miejscu.
        • marc_gg Re: Warto poczytac o zadłużenie samorządów 23.09.10, 09:32
          >
          > IMHO kanalizacja jest tak podstawową sprawą, że porównywanie z chodnikiem jest
          > nie na miejscu.

a porównianie kanalizacji do przedszkola i szkoły jest na miejscu ?
          • mieszkaniecjozefowa Re: Warto poczytac o zadłużenie samorządów 23.09.10, 12:24
            Minister ma szanse. tylk ze teraz UE da naszemu miastu 90 baniek na kanalizacje, a za 5 lat gdy bedziemy bogatsi i z mniejszymi dlugami namnie da i sami bedziemy musieli te 90 baniek wykombinowac z podatkow lub kredytow. To co lepiej. Wziac kredyt na 30, a miec do wydania 120, czy tez nie zadluzac sie wcale i miec od wydania 20??
            • green-stokrotka Re: Warto poczytac o zadłużenie samorządów 23.09.10, 13:16
              Jasne są wybory i należy skrytykować wszystko co dotychczasowy burmistrz zrobił. Ludzie mamy XXI wiek i my wciąż rozmawiamy na temat potrzeby lub braku kanalizacji? A co mamy dalej robić do wiaderka? To że p. Rupniewski "się boi" - (cytat z jego wypowiedzi) to jego prywatna sprawa. Jak się boi to niech nie startuje i w domu zostanie. Dziś boi się kanalizacji, jutro remontu dróg, a pojutrze.....
            • inkaarth Re: Warto poczytac o zadłużenie samorządów 09.10.10, 00:16
              nie narzekajcie...nie narzekajcie...bo możecie zamieszkać w otwocku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka