Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo na drogach

23.11.10, 12:06
Żeby odpokutować to co niechcący "narozrabiałem" i dać dobry przykład chciałbym poruszyć kwestię bezpieczeństwa na drogach w Józefowie.
na poczatek mały quiz czy wiecie jak się rozkładają % mandaty wystawione przez straz miejską Józefowa na podstawie zdjec wykonanych przez fotoradar? (mam tu na mysli % mieszkańcy Józefowa a przjeżdżający przez Józefów
Obserwuj wątek
    • codina76 Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 12:35
      brak chetnych do rzeczowej dyskusji?
      otóż ok 20% wystawianych mandatów jest dla mieszkańców Józefowa 80% dla przyjezdnych,
      szczerze powiedziawszy nie widziałem ani razu rozstawionego radaru w Józefowie, a z moich obserwacji wynika ze najwieksze zagrozenie zauwazyłem na wysokosci przejazdu kolejowego w Józefowie kierowcy nie stosują się do ograniczenia predkosci do 40, jedną z przyczyn jest brak ronda jak w michalinie, rondo z jednej strony upłynnia ruch z drugiej strony go "uspokaja", dodatkowo na przejsciach nie ma sygnalizacji, dużo bezpieczniej jest na poludniowej stronie peronu gdzie jest sygnalizacja dla pieszych
      Moze warto by było czescie pojawiac sie z fotoradarem na pilsudskiego i sikorksiego na wspomnianych powyzej wysokosciach, po pierwsze bedzie działało to prewencyjnie na kierowców, wielu z nich z otwocka, karczewa codziennie przejezdza przez Józefów i zakoduje sobie ze nasza ulica to nie tor wyscigowy z drugiej duże podreperowanie budzetu miasta, bo nie chodzi o to zeby ustawiac radar tam gdzie jest mały ruch a co za tym idzie małe ryzyko niebezpieczeństwa a tam gdzie ono jest narazone
      • surmia Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 12:44
        Jakiś czas temu ktoś na forum zarzucił Policji, że ustawia radary w miejscach gdzie jest największy ruch, bo tak najłatwiej. Że powinni się zaczajać na małych uliczkach, po których szaleją szaleńcy. Fakt. Szaleją.
        Nie ma dobrego rozwiązania, choć osobiście uważam, że ulice o zwiększonym natężeniu ruchu powinny być częściej kontrolowane niż te mniejsze.
        • codina76 Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 12:55
          w takim razie zapraszam do wpisywania propozycji gdzie naszym zdaniem powinny być ustawione "przenosne urzadzenia dyscyplinujące kierowców" i przekażmy to naszym radnym
          1. sikorskiego na wyskosci stacji Józefów
          2. piłsudskiego na wyskosci stacji Józefów
          • drnorbik Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 15:10
            3. Graniczna przy Szkole Podstawowej nr 2
            4. Czasem (w godzinach przywozenia i odwozenia dzieci z przedszkola) na ulicy Samorzadowej wink
          • marc_gg Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 15:19
            ale od stycznia zmieniają się przepisy i straż miejska nie będzie rozstawiać radarów, tylko ITD. Skończy się wreszcie ukrywanie radarów po krzakach.
            • codina76 Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 15:28
              Według nowego prawa straż miejska będzie mogła polować na kierowców wyłącznie na drogach w terenie zabudowanym. Na drogach krajowych fotoradary będą mogły być instalowane wyłącznie przez Inspekcję Transportu Drogowego i tylko ta instytucja będzie odpowiadać za karanie piratów na tzw. tranzytówkach.
            • jerry-15 Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 16:41
              Straż miejska będzie mogła ustawiać radary na zasadach takich jak policja.
              Podawaj sprawdzone informacje bo zrobi się niepotrzebny bałagan.
              Jeżeli chodzi o miejsca do kontroli to : przejścia dla pieszych przy zejściach z peronu zarówno na Sikorskiego (w pobliżu Mickiewicza) i Piłsudskiego (w pobliżu Leśnej).
              Nie ma tygodnia abym nie widział dwóch - trzech akcji jak na światłach na rogu Piłsudskiego i Leśnej jadący z Otwocka kierowcy przejeżdżali na czerwonym świetle obok wchodzących na przejście ludzi.
              Strasznie im się spieszy.
              Kolejne miejsce to odcinek Sikorskiego od Mot-Gumu do Mickiewicza, dzisiaj rano np. nie mogłem wyjechać z Reymonta - bo samochody ścigały się na obu pasach, a potem próbowały wyhamować przed światłami.
              Zgłaszałem już kiedyś te miejsca do kontroli na policję ale jakoś ich tam nie widziałem, a jest to nie tylko droga na peron ale również droga do szkoły dla dzieci z zachodniej strony torów.

• marc_gg Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 20:36
                faktycznie plany były inne a wyszło bez większych zmian.
                "W myśl nowych przepisów Inspekcja Transportu Drogowego przejmie od Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad wszystkie fotoradary na drogach krajowych. Według nowelizacji straż gminna (miejska) nie będzie mogła umieszczać przy drogach atrap fotoradarów. Co więcej, strażnicy będą mogli dokonywać kontroli na wszystkich drogach na terenie zabudowanym, a poza tym terenem wyłącznie na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich. Na drogach krajowych fotoradary będą mogły być instalowane wyłącznie przez Inspekcję Transportu Drogowego na wniosek samorządu."

dalej zamiast zajmować się sprawami miejskimi - śmieciami w lesie, drobnymi złodziejami będą się chowali po krzakach i uzupełniali budżet uncertain

• codina76 Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 22:03
                  nie zrozumiałeś chyba mojego postu, napisałem iż głównym celem powinno byc zwiekszenie bezpieczeństwa a nie reperowanie budzetu gminy i własnie dlatego fotoradary powinny byc widoczne i być ustwione tam gdzie jest niebezpieczne (przesjcia dla pieszych, szkoły,przedszkola etc.)to jak najczesciej aby uruchomić prosty odruch u kierowców, w józefowie zdejmuje noge z gazu bo tu łapią
          • xymena Re: Bezpieczeństwo na drogach 23.11.10, 17:38
            Wiązowska - na całej długości. Tam miejscami jest nawet ograniczenie do 40, a tiry (i nie tylko) prują ile tylko fabryka dała.

Co do świateł na rogu Leśnej i Piłsudskiego - święta prawda, widziałam wiele razy na własne oczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka