Dodaj do ulubionych

SZOK- podatek od nieruchomości

20.02.12, 16:34
Okazało się, ze ekscytacjia "nowymi" stawkami za wodę to pikuś! Wlasnie otrzymalismy Decyzję na 2012. WZROST podatku od nieruchomości o 86% !!!
Cos takiego w cywilizowanym świecie się nie zdarza ( no, chyba w Grecji, czy Jozefów zmierza w tym kierunku?). Okazuje się, że łatwo być dobrym gospodarzem za pieniądze z UE i sprzedazy działek. Jak źródełko wysycha, okazuje się, że król jest nagi. Rada M. oczywiście posłuszna. Nie ma opozycji, którą jeszcze dwa lata temu krytykowałem. Urząd Miasta nam pięknieje, urzędnicy w niewiadomej mi liczbie czują sie dobrze, a na koncu.... mieszkaniec-podatnik. Aby mieszkancy juz do konca nie mogli ich kontrolować, to wprowadzili sobie obrady Rady M. w południe. Nikomu nie potrzebna gazetka "JnŚ" zamieszcza same peany i pierdoły, a kosztuje kilkadziesiąt tysiecy. Urzędnikow "na oko" mocno przybylo, pomimo, ze inwestycje są mniejsze ( casus Admiralicji Brytyjskiej z Parkinsona), itd, itp.
Szkoda, że my, mieszkancy, nie patrzymy im na ręce.
Czy ktos z Państwa wie, czy budżet miasta wisi w internecie i gdzie?
Jak ewoluuje liczba urzędników w ostatnich latach?
Bo, że wybory za trzy lata - tyle to wiem.
Obserwuj wątek
    • grudziaz Re: SZOK- podatek od nieruchomości 20.02.12, 19:29
      Zanim zaczniesz człowieku swoją nadprzyrodzoną mądrość przelewać do internetu może "najsamwpierw" (jak mówi pani z warzywniaka) zdobądź odrobinę wiedzy dostępnej już nastolatkom?
      Żeby Ci życie ułatwić, jest coś takiego jak BIP, Józefów też ma.
      Sprawa podatku od nieruchomości była maglowana tu na forum i w tak wg Ciebie niepotrzebnym piśmie samorządowym.
    • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 20.02.12, 19:59
      kug777 napisał:

> Czy ktos z Państwa wie, czy budżet miasta wisi w internecie i gdzie?

RTFM -> www.jozefow.pl

Możesz tam także zdać pytanie burmistrzowi.
      • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 21.02.12, 10:13
        To prawda sam ostrzegałem że podatki od nieruchomości pójdą ostro w górę. Nikt się wtedy zbytnio tym faktem nie przejmował. Znieczulica jakaś taka społeczna teraz zapanowała, jakby w letargu jakimś. Jedyne pocieszenie jest takie że w przyszłym roku już tak drastyczna podwyżka nie będzie możliwa gdyż uchwalone stawki to maksymalne dopuszczone w 2011 r. Chyba że w całym naszym kochanym kraju tąpnie i konieczny będzie ogólnopolski głęboki drenaż kieszeni (a może i skarpet) biednych podatników. "Tfu, tfu ................na psa urok, oby nie; bo ja już niewiele zniesee."
        • tujestfajnie Re: SZOK- podatek od nieruchomości 21.02.12, 14:49
          to sie obudzili hahahaha 05420 o tym trabil w grudniu trabili ludzie na forum a ten z choinki sie urwal hehe

a ty zenek niby taki kumaty a nie wiesz ze stawki nie sa maksymalne? kiepsko jestes ogarniety
          • 80_nocnymarek2 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 21.02.12, 22:00
            Wg grudniowego 05420 mogło być bardziej szokowo. Jednak radni powiedzieli tu i tam nie! Doceńmy to!!!!!!!!!!!!!
            • mlody.realista Re: SZOK- podatek od nieruchomości 22.02.12, 08:51
              Doceniam . Dziękujemy za podwyżkę o 86% a nie o 150%.
              Dziękujemy!!! Chyba zrobię stronę na facebooku z podziękowaniami tak aby każdy mógł podziękować.

Dziękujemy!!!

o to moje prywatne:

Szanowna Rado,

Dziękuje Wam za to, że podnieśliście stawki tylko o 86%. Na prawdę doceniam Wasz gest. Bardzo mi to ulży. Wasza hojność nie zna granic.

pozdrawiam i dziękuje

mlody.realista
          • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 22.02.12, 14:19
            Z tym ogarnięciem toś mi przywalił. Może nauczył byś się czytać ze zrozumieniem mógłbyś wtedy walczyć o tytuł "Pierwszej Józkowej Żaby". Ja przez swoją wrodzoną skromność nigdy do tego tytułu nie pretendowałem. Póki co pozostaje ci ewentualnie kumkanie na poziomie obecnej tv - "na placu czerwonym rozdają rowery"
    • em-kwadrat Re: SZOK- podatek od nieruchomości 21.02.12, 22:20
      To może wzorem Europy Zachodniej, Stanów i Kanady podatek katastralny w wysokości od 0,5 do 1,8% wartości nieruchomości wink?
    • tomjani Re: SZOK- podatek od nieruchomości 22.02.12, 14:03
      POdwyżki POdatków są PO to by żyło się lepiej.
      • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 22.02.12, 15:48
        tomjani napisał:

POdwyżki POdatków są PO to by żyło się lepiej.

Pomyliło ci się forum ogólnopolskie z forum Józefowa. AFAIK partie polityczne w Józefowie sukcesu w wyborach nie odnotowują.

I oby tak było dalej. Nie potrzebujemy tu spadochroniarzy - mamy własnych ludzi bez modułu zdalnego sterowania wszczepionego w rękę podczas głosowania.
        • tomjani Re: SZOK- podatek od nieruchomości 22.02.12, 20:47
          Ale kto wygrał ostatnie wybory do Senatu RP w Józefowie? Czy aby nie kandydat PO, tak jak w pozostałych obwodach okręgu południowo-podwarszawskiego?
          • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 22.02.12, 22:30
            tomjani napisał:

> Ale kto wygrał ostatnie wybory do Senatu RP w Józefowie? Czy aby nie kandydat P
            > O, tak jak w pozostałych obwodach okręgu południowo-podwarszawskiego

ROTFL. I senatorowie ustalają stawki podatku od nieruchomości w Józefowie. Jak słyszę takie teksty jak powyższe, to czasem się zastanawiam, czy warunkiem wzięcia udziału w głosowaniu w wyborach nie powinien być egzamin z podstaw smile

Weź się dokształć, bo się kompromitujesz. Piszemy o podatkach lokalnych!!!
            • tomjani Re: SZOK- podatek od nieruchomości 23.02.12, 09:33
              Ja natomiast pytam na kogo głosujecie - tak ogólnie. Rozumiem że wg Ciebie można głosować na posłów czy senatorów z PO, i trwać w błogim mniemaniu że się jest apolitycznym, bo za to w lokalnych wyborach samorządowych głosowało się na "swojego". Nic to że potem się okazuje że to co robi jest dziwnie zgodne z obowiązującą linią jaką rządząca w skali kraju partia wyznaczy. I wtedy tak jak właśnie w tym wątku: płacz i zgrzytanie zębów, że lokalne POdatki rosną, albo ostatnie przedszkole zamykają, wskutek czego trzeba będze z samego rańca wozić dzieciaki gdzieś na Ochotę autem, no bo przecież nie kiblem.
              • tomjani Re: SZOK- podatek od nieruchomości 23.02.12, 09:44
                A, i jeszcze przypomnę hasło jednego z niezależnych kandydatów na senatora w Waszym okręgu: Senator do zadań lokalnych. Mielibyście się teraz do kogo zgłosić ze swoim lokalnym problemem. Wybraliście jednak BMW (Biernego, Miernego ale Wiernego) aparatczyka z PO, więc miejcie teraz pretensje do samych siebie, że władza łoi was w tyłek.
                • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 23.02.12, 10:56
                  U gościu zaimponowałeś mi swoim wywodem. Poważnie. Bardzo trafna uwaga. Niestety my tu lokalnie na ogół uważamy ze to co się dzieje poza samorządami na wyższych szczeblach władzy nie ma przełożenia na nasze małomiasteczkowe życie. Ulegamy ogólnej propagandzie i nie angażujemy się tak jak powinniśmy w wybory, nawet te lokalne. A szkoda bo jeśli chodzi o wybory lokalne to przy odrobinie dobrej woli naprawdę można dokonać świadomego wyboru. Ale niestety, może z braku czasu, idziemy na łatwiznę i jak wszyscy......................z głównym nurtem.
                  Moim zdaniem opozycja zawsze jest potrzebna, nawet tym rządzącym bo zupełnie inaczej pracują (muszą się bardziej starać) a i inne spojrzenie pomaga w rządzeniu (łatwiej wychwycić błędy i ich unikać). Tylko jest jeden warunek, musi być ona silna i merytoryczna.
                  Jak patrzę na pracę naszej obecnej Rady to najbardziej mnie niepokoi ten brak głosu przeciwnego. Tylko "łubu - dubu" słychać. To moim zdaniem bardzo źle wróży.
                  • mlody.realista Re: SZOK- podatek od nieruchomości 23.02.12, 11:14
                    Macie rację, że brak opozycji to problem. Masz też rację, że to źle wróży.

I już się zaczęło, płacimy za to wszyscy....
                    • soraya.1 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 23.02.12, 20:50
                      nie ma opozycji bo tak zdecydowali wyborcy jak ktos tu zauważył mieszkańcy poszli z nurtem a nie z głową do urn wyborczych
                      a że nie ma podatków o 150% to też nie dziękujmy komitetowi Dla Miasta bo to nie ich zasługa , a
                      tak na poważnie to co zrobili dla miasta ?
                    • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 23.02.12, 20:55
                      mlody.realista napisał:

> I już się zaczęło, płacimy za to wszyscy....

Co się zaczęło?
                      Za co płacimy?
                      Kto płaci?
                      Wcześniej nie płaciliśmy?

Jak na nie znoszę tego języka polityków.
                      • jozee Re: SZOK- podatek od nieruchomości 24.02.12, 07:02
                        No,jak ty nawet nie wiesz ile i za co płacisz to słusznie zostałeś objechany przez naszego wspólnego internetowego kolegę.A ja mówiłem przed wyborami:Kruszewski to mniejsze zło,ale brak opozycji spowaodować może,że radni będą podejmować decyzje kosztujące nas coraz więcej.I tak naprawdę to już się zaczęło-spada wartość ziemi,drastycznie rosną podatki,rosną opłaty za ścieki i wodę,a to wszystko pod marketingową otoczką nowego chodnika i nowej huśtawki.
                        • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 24.02.12, 08:27
                          jozee napisał:

> I tak naprawdę to już się zaczęło-spada wartość ziemi,drastycznie rosną podatki,rosną opłaty
                          > za ścieki i wodę,

Ale to się dzieje w całym kraju, w każdej gminie. Myślałeś, że Józefów będzie "zieloną wyspą"?

Prosty przykład z sąsiedztwa: Warszawa (gdzie podatki od nieruchomości ZAWSZE były po stawkach maksymalnych, których w Józefowie JESZCZE nie mamy) ma plany zrezygnowania z dofinansowywania wykupu mieszkań lokatorskich. Ulgi były 80% mają podobno być 50% lub mniej.

A w kwestii wody, to jest jeszcze gorzej. I znowu dotyczy to całego kraju.
                          serwisy.gazetaprawna.pl/ekologia/artykuly/560158,polsce_grozi_kara_nalozona_przez_ue_a_polakom_podwyzki_cen_wody.html
                          Niewykluczone, że inwestycja w Józefowie ochroni nas częściowo od tych zwiększonych opłat.

Tak więc powtarzam swoje pytanie o konkrety.
                          • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 24.02.12, 11:08
                            jozefow512 to typowe dziecko mediów. Główny nurt ma się dobrze - bo wszyscy tak robią. A mnie się wydawało że Józefów jednak jest wyjątkowy, jest taką zieloną wyspą Polski.
                            Ja zaliczam się raczej do umiarkowanych entuzjastów Wspólnoty Europejskiej, szczególnie zniechęca mnie kierunek w którym to wszystko zmierza. I faktycznie może dojść do tego że dla naszego ukochanego kraju jednak bilans członkostwa może wypaść niekorzystnie lub bardzo niekorzystnie. Podnosząc stale opłaty trzeba pamiętać że istnieje pewna niewidzialna granica po przekroczeniu której coś w końcu może pęknąć i zamiast na potencjalne zyski może dojść do katastrofy. A niestety niepokój lokalnego społeczeństwa zdaje się mieć tendencje wzrostowe co powinno naszych włodarzy zmusić do refleksji.

A co do konkretów to faktycznie jozefów512 jest tak merytoryczny w swoich poglądach że..................................................................nie chce mi się używać argumentów.Uważam że merytoryczna dyskusja z dzisiejszym "Jarząbkiem" skazuje mnie na nieszczęsny los mitologicznego Syzyfa.
                            • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 24.02.12, 15:39
                              2zenek65 napisał:

> jozefow512 to typowe dziecko mediów

przynajmniej nie oceniam poglądów innych. A ty to właśnie robisz.

> A co do konkretów to faktycznie jozefów512 jest tak merytoryczny w swoich poglą
                              > dach że..................................................................nie ch
                              > ce mi się używać argumentów.

Jak na razie same argumenty ad persona.

Faktem jest, że mamy inne poglądy na kwestie tego, co jest ważne.

Ja uważam, że
                              - ładowanie pieniędzy z moich podatków w stare drewniaki nie jest efektywne
                              - nie podnosi wartości Józefowa
                              - trzeba je z czegoś sfinansować - a wolałbym aby radni zajmowali się problemami mieszkańców a nie bieganiem i lansowaniem się w zdobywaniu funduszy na drewniaki
                              - kryzys na rynku nieruchomości jest faktem i zaklinanie rzeczywistości nic nie da
                              - w wartości działek większe znaczenie mają inne rzeczy (dojazd, infrastruktura, przedszkola, sklepy, knajpy) niż istnienie jednego lub dwóch świdermajerów - sorry ale Józefów Konstancinem nie będzie

To nie ja proponuję zwiększenie władzy urzędników, którzy będą wymuszali na wszystkich inwestorach budowę świdermajerów.

To nie ja liczę na to, że władza rozwiąże wszystkie moje problemy.

To nie ja jestem przeciwny monitoringowi w centrum miasta.

itd. itp.
                              • beretbaby Re: SZOK- podatek od nieruchomości 24.02.12, 17:11
                                jozefow512 napisał:

> Ja uważam, że
                                > - ładowanie pieniędzy z moich podatków w stare drewniaki nie jest efektywne
                                > - nie podnosi wartości Józefowa

Alternatywą dla tych" starych drewniaków" są "nowe blaszaki". Czy kontenery podnoszą wartość Józefowa? Choć od dawna wiadomo, że te pseudo mieszkania socjalne to pod każdym względem poroniony pomysł, burmistrz w dalszym ciągu rozwija go.

> - trzeba je z czegoś sfinansować - a wolałbym aby radni zajmowali się problemam
                                > i mieszkańców a nie bieganiem i lansowaniem się w zdobywaniu funduszy na drewni
                                aki

A ja nie miałabym im za złe, gdyby wykazali się w pozyskiwaniu funduszy na te drewniaki. Bo inaczej czeka nas zalew blaszaków.

• jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 24.02.12, 21:19
                                  beretbaby napisała:

> A ja nie miałabym im za złe, gdyby wykazali się w pozyskiwaniu funduszy na te d
                                  > rewniaki. Bo inaczej czeka nas zalew blaszaków.

Nie wiem o jakich blaszakach piszesz, bo ja w swojej okolicy widzę kilka nowych domów tak po 3mln zł za sztukę. Fakt, że trochę duże - ale jak kogoś stać, to niech buduje.
                                  • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 27.02.12, 10:50
                                    jozefow512 napisał:

> Nie wiem o jakich blaszakach piszesz, bo ja w swojej okolicy widzę kilka nowych
                                    > domów tak po 3mln zł za sztukę. Fakt, że trochę duże - ale jak kogoś stać, to
                                    > niech buduje.

Np. o tych przy Wiązowskiej. Możesz też spytać radnego forumowicza, członka komitetu "dla miasta", który chyba jako ostatni dowiedział się o planach burmistrza budowy podobnych lokali mieszkalnych przy ul. Piaskowej. Z tego co pamiętam to nawet wydano warunki lokalizacji inwestycji celu publicznego. Tylko ostry protest mieszkańców uchronił nasze miasto przed powstaniem kolejnej perełki architektury w naszym mieście. A z tego co wiem to Burmistrz planuje podobną inwestycję przy Wyszyńskiego, tylko plan zagospodarowania trzeba zmienić by można było zrealizować osiedle o tak wyjątkowych walorach estetycznych.
                                    A z tą wartością powstających w sąsiedztwie budynków to chyba trochę popłynąłeś.
                                    • mlody.realista Re: SZOK- podatek od nieruchomości 27.02.12, 11:06
                                      Słynny Pekin przy wiązowskiej. Nie wiesz gdzie to?

Czego oczy nie widzą temu sercu nie żal, co nie ?
                                • jolazmichalina Re: SZOK- podatek od nieruchomości 28.02.12, 13:57
                                  a najładniejszy blaszak w okolicy mamy na sienkiewicza przy granicznej.
                                • feelek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 14.03.12, 11:01
                                  Beretbaby:
                                  "...Choć od dawna wiadomo, że te pseudo mieszkania socjalne to pod każdym względem poroniony pomysł, burmistrz w dalszym ciągu rozwija go...".

1. nie są to mieszkania socjalne ale lokale socjalne... przeznaczone dla likatorów z problemami np. od lat nie płacących czynszu z kilkunastotysięcznymi długami wobec gminy a więc także i nas - mieszkańców...zdaje się że tu jest pomyłka w rozumowaniu... chyba nie chodzi tu o mieszkania komunalne przy Rejtana (2005) czy Zawiszy (2010) bo w tych ani przykro jest mieszkać ani żadne to blaszaki

2.lokale socjalne (Wiązowska w stronę granicy Wiązownej) są za karę i nie mogą być za dobre, dają ustawowe minimum: 5 m2, elektryczność. dlaczego z pieniędzy podatników miałyby być lepsze?

3.że pomysł poroniony to nieprawda jest, takie niekomfortowe kontenery są "zsyłką" i każdy jak może się przed tym broni więc i spłata długów za czynsze radykalnie ruszyła

4. nie burmistrz rozwija ten pomysł tylko Rada Miasta.

mylą. cały czas mylą role burmistrzów i radnych.
                                  ale na to rady już chyba nie ma.

jedno zdanie a tyle sprostowań
                                  czasem póki chęci i czasu starcza, można prostować.
                                  można mieć wątpliwości co do skuteczności tego bo o tych szczegółach w kółko tu piszą różni. a inni w kółko: burmistrz to burmistrz tamto. w końcu okaże się że biedny facet winien jest awarii w Fukuszimie.
                                  • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 14.03.12, 11:46
                                    No z tym że to Rada lansuje ten pomysł to zdrowo przesadziłeś. Jeżeli Burmistrz nie zaakceptuje jakiegoś pomysłu to żadna siła go do jego realizacji nie zmusi. To był pomysł burmistrza i to jemu zależy na jego realizacji. Radni przyklepią wszystko co Burmistrz zaproponuje, szczególnie w kadencji, w której udało się mu praktycznie zlikwidować opozycję i jest w komfortowej sytuacji by bez przeszkód realizować swoje pomysły na nasze miasto. A rola Rady jest jasno zdefiniowana - wziąć na siebie krytykę za niepopularne decyzje tak by Burmistrz jawił się tylko jako ten dobry. W końcu jest ich piętnastu i wściekłość mieszkańców można trochę rozproszyć. I tak na ogół do mieszkańców dociera informacja że "Radni podnieśli podatki i opłaty za wodę i kanalizację, że rozwijają budownictwo socjalne ...itd - przecież uchwalili ". A biedny Burmistrz niestety musi uchwały (które w dodatku sam opracowuje) wykonywać.
                                    Twój pkt. 4 - nietrafiony! Bardzo mnie rozbawił. Co do odpowiedzialności Burmistrza za awarię w Fukuszimie to szczerze mówiąc nic mi w tej sprawie nie wiadomo, ale jak masz jakąś wiedzę to się podziel.
                                  • beretbaby Re: SZOK- podatek od nieruchomości 14.03.12, 22:10
                                    feelek napisał:

> Beretbaby:
                                    > "...Choć od dawna wiadomo, że te pseudo mieszkania socjalne to pod każdym
                                    > względem poroniony pomysł, burmistrz w dalszym ciągu rozwija go...".

>
                                    > 1. nie są to mieszkania socjalne ale lokale socjalne..

A w czym tkwi różnica?

. przeznacz
                                    > one dla likatorów z problemami np. od lat nie płacących czynszu z kilkunastotys
                                    > ięcznymi długami wobec gminy a więc także i nas - mieszkańców...zdaje się że tu
                                    > jest pomyłka w rozumowaniu... chyba nie chodzi tu o mieszkania komunalne przy
                                    > Rejtana (2005) czy Zawiszy (2010) bo w tych ani przykro jest mieszkać ani żadne
                                    > to blaszaki

> 2.lokale socjalne (Wiązowska w stronę granicy Wiązownej) są za karę i nie mogą
                                    > być za dobre
                                    , dają ustawowe minimum: 5 m2, elektryczność. dlaczego z pieniędzy
                                    > podatników miałyby być lepsze?

A opierasz się na jakiś badaniach, czy tak sobie paplesz ? Jaki odsetek mieszkańców kontenerów to patologia, jaki ludzi biednych z różnych przyczyn- choroba, niezaradność a jaki odsetek ludzi, którzy z premedytacją nie płacili czynszu?
                                    Jaki samotnych matek z dziećmi?
                                    Z tego co ja się orientuję patologia stanowi tam mały odsetek. Reszta to ludzie o niskim statusie materialnym.

> 3.że pomysł poroniony to nieprawda jest, takie niekomfortowe kontenery są "zsył
                                    > ką" i każdy jak może się przed tym broni więc i spłata długów za czynsze radyka
                                    > lnie ruszyła

> 4. nie burmistrz rozwija ten pomysł tylko Rada Miasta.

Pleć pleciugo. Rada Miasta tak ten pomysł rozwija, że radny dowiaduje się dopiero od mieszkańców o" kontenerowej inwestycji" jaką burmistrz przygotował w jego okręgu.

> mylą. cały czas mylą role burmistrzów i radnych.
                                    > ale na to rady już chyba nie ma

Patrz wyżej.

> jedno zdanie a tyle sprostowań
                                    > czasem póki chęci i czasu starcza, można prostować.
                                    > można mieć wątpliwości co do skuteczności tego bo o tych szczegółach w kółko tu
                                    > piszą różni. a inni w kółko: burmistrz to burmistrz tamto. w końcu okaże się ż
                                    > e biedny facet winien jest awarii w Fukuszimie

Czas i chęci to zdecydowanie za mało, przydałaby się jeszcze wiedza.

JnŚ luty 2010 " Rozwój mimo kryzysu"

"Przy Wiązowskiej 95 stanął nowy, jednopiętrowy budynek socjalny, w którym zamieszka 16 rodzin...... Wbrew obiegowym opiniom w Józefowie nie buduje się obecnie slamsów, lecz pełnowartościowe mieszkania. "

Tu nie ma nic o karze, tu kontener przedstawiany jest już jako pełnowartościowe mieszkanie socjalne.
                                    • feelek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 14.03.12, 23:15
                                      Beretb.:
                                      możesz sobie pisać i nazywać kogo chcesz jak chcesz albo zarzucać mu brak wiedzy gdy sama (ni-) czego nie wiesz, możesz pytać o to co jest wyjaśnione we wpisach w następnym zdaniu, po zadaniu przez ciebie pytania (fragm . twojego poprzedniego wpisu: Beretbaby:A w czym tkwi różnica? .
                                      cd. wpisu:
                                      przeznaczone dla likatorów z problemami np. od lat nie płacących czynszu z kilkunastotysięcznymi długami wobec gminy a więc także i nas - mieszkańców etc. ...
                                      )
                                      możesz sobie być nierozgarnięta czytając cokolwiek
                                      choćby i to forum
                                      możesz czego nie wiedzieć
                                      każdy może
                                      jeśli coś wiem to nie piszę tego do nierozgarniętej ciebie a do wszystkich co zadadzą sobie trud i tu to wszystko czytają, IM całe to nasze forum.

PS. a wiem bo przez 2 lata byłem na 50 posiedzeniach komisji mieszkaniowej, to nie popadając w fałszywe współczucie można się tam dowiedzieć paru ciekawych rzeczy. można , nie wnikając w szczegóły zachaczające o GIODO odróżnić autentycznych bliźnixh z problemami materialnymi (IMHO: 20%) od pospolitych naciągaczy kt. bawiąc się kluczykami samochodu wmawiają komisji swą nieprzeciętną biedę i społeczne wykluczenie.

jako eksperyment działa w RP (i w J. też) takie coś dla mieszkańców "trudnych": niepłacących (długi rzędu kilkunastu tysięcy, demolowanie lokali) buduje takie mieszkaniowe minimum. ma ono odstraszać od patologicznych, zawinionych przez lokatora zachowań. teraz mnie pyta ktokolwiek, czy to te blaszaki przy Wiązowskiej? dotychczas wydawało mi się że tak, ale kto wie, może są jakie inne gdzieś w krzakach, może nad Wisłą?

Z tego co ja się orientuję patologia stanowi tam mały odsetek. Reszta to ludzie
                                      > o niskim statusie materialnym.

orientujesz się czy tak sobie paplesz?
                                      skąd to wiesz?
                                      ja napisałem skąd wiem.
                                      • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 15.03.12, 10:04
                                        Prawdziwy omnibus z ciebie. Niestety nie przyjmujesz do wiadomości faktu że niektórzy forumowicze więcej widzieli od ciebie i mogą mieć zupełnie inne spostrzeżenia. A moim zdaniem więcej racji ma niestety beretbaby a twoje teksty takie "zgrane" - zbieżne z jedynie słusznym kierunkiem, wypisz wymaluj "łubudubu". Fakty są jednak inne.
                                        • feelek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 15.03.12, 10:50
                                          zawsze staram się dociec prawdy.
                                          a prawda jest taka, że odwaga staniała i przejawem "odwagi" jest krytykować cokolwiek zrobi kto inny.
                                          oczywiście można zrobić tytaniczną pracę i dać się wybrać na radnego.
                                          to wtedy przyjdzie ktoś myślący podobnie jak ty i powie ci, że jesteś marionetką w rękach burmistrza.
                                          -----------------------
                                          ja przynajmniej nie muszę się z niczego tłumaczyć bo z komitetu tego co burmistrz nie startowałem
                                          ----------------------
                                          to oryginalne z tym, że ta koleżanka widziała więcej
                                          skąd ten wniosek
                                          mam asystenta?
                                          a to ci nowina
                                          -------------
                                          moim zdaniem ta internautka nie ma racji.
                                          i co z tym teraz zrobisz 2zenek65?
                                          • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 15.03.12, 16:13
                                            Myślę że masz bardzo krótką pamięć albo ,co niestety coraz częściej się zdarzą w naszym kraju, po prostu kłamiesz. Nie sądzę żebyś ze wstydu zaklinał rzeczywistość.
                                            Był rok 2006 , a właściwie jego końcówka. Przed mieszkańcami naszego kochanego miasta bardzo ważne zadanie, trzeba wybrać nowych włodarzy. Wielkimi krokami zbliżały się wybory samorządowe i z tego powodu w gazecie samorządowej Józefów nad Świdrem zamieszczono informację dotyczącą wszystkich okręgów wyborczych, kandydatów wraz z nazwami komitetów z których startują. I co dziwne na 4 stronie listopadowego numeru z 2006 r czytamy: "okręg wyborczy nr 7, lista nr 22 KWW DLA MIASTA, KOZŁOWSKI Zbigniew Leszek, lat 47, zam. Józefów.

Zachęcam do lektury:
                                            Tekst linka

Sądząc po twoich niedawnych wpisach nie jesteś skory do częstych zmian poglądów, co akurat rzeczywiście cenię bardzo w ludziach. Tym samym nie podejrzewam cię o jakąś drastyczną zmianę także w tej materii. I skoro pytasz "co z tym teraz zrobię" - ano dalej będę twierdził że to co wyprawiasz na forum to zwykłe "łubudubu". A przez to brak ci niestety obiektywizmu co w tej sytuacji jest dla mnie zrozumiałe.
                                            Pozdrawiam wszystkie forumowe Jarząbki.
                                            • feelek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 16.03.12, 01:07
                                              ja w 2010 startowałem z innego niż Burmistrz Kruszewski komitetu
                                              więc prawdą jest to co napisałem
                                              a nieprawdą, że napisałem nieprawdę pisząc, że nie startowałem z tego samego co Burmistrz komitetu
                                              -------------------------
                                              rany ocipieć można dostać zbijając takie zarzuty
                                              ---------------------------
                                              i oczywiście pamiętam, że kiedyś popierałem,
                                              (do tego nie potrzeba uprawiać ci żadnej beletrystyki, choć przyznaję - łza się w oku kręci na wspomnienie jak w 2002 wycięliśmy tę pożal się Boże Sikorową)
                                              ba popieram nadal, choć bez wzajemności, to co robi dla J. p. Burmistrz
                                              PS.zarzucać komu kłamstwo
                                              to IMHO wypraszać się z dyskusji
                                              więc: slvp. - proszę bardzo
                                              żegnam
                                              [ozięble]
                                              f.
                                            • feelek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 16.03.12, 01:10
                                              Zenek:
                                              to co wyprawiasz na forum to zwykłe "łubudubu"
                                              a co to takiego bo excslm ja p. Warzechy nie czytuję
                                              przepraszam
                                              • jozefow512 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 16.03.12, 08:22
                                                feelek napisał:

> Zenek:
                                                > to co wyprawiasz na forum to zwykłe "łubudubu"
                                                > a co to takiego bo excslm ja p. Warzechy nie czytuję
                                                > przepraszam

Nie przejmuj się feelek. Zenek obejrzał ostatnio Misia i ..... nie zrozumiał, o co chodzi. Dla niego "łubudubu" oznacza, że ktoś ma inne poglądy niż on.
                              • mlody.realista Re: SZOK- podatek od nieruchomości 27.02.12, 10:46
                                > To nie ja proponuję zwiększenie władzy urzędników, którzy będą wymuszali na wsz
                                > ystkich inwestorach budowę świdermajerów.

Powiedz mi proszę kto to proponuje.

> To nie ja liczę na to, że władza rozwiąże wszystkie moje problemy.

Kto na to liczy?

> To nie ja jestem przeciwny monitoringowi w centrum miasta.

Kto jest przeciwny?

> itd. itp.

Proszę wymień bo lubię się pośmiać.
                                • jozefow512 Re: SZOK- mlody.realista 02.03.12, 20:51
                                  mlody.realista napisał:

> > To nie ja proponuję zwiększenie władzy urzędników, którzy będą wymuszali
                                  > na wsz
                                  > > ystkich inwestorach budowę świdermajerów.
                                  >
                                  > Powiedz mi proszę kto to proponuje.

mlody.realista 22.02.12, 12:44 :
                                  Po trzecie będę głosował na tych, którzy będą umieli wymusić na ludziach budowanie budynków o charakterze typowym dla Józefowa sprzed wielu lat.

> > To nie ja liczę na to, że władza rozwiąże wszystkie moje problemy.
                                  >
                                  > Kto na to liczy?

mlody.realista 15.02.12, 10:40
                                  Za to trzeba obwiniać tylko i wyłącznie [...] burmistrza miasta Józefów.
                                  [...]
                                  Józefów to już nie to samo i proszę nie dziwcie się, że ceny działek spadły. Będą spadały dalej i to wszystko przez to, że burmistrz pozwolił na zmianę charakteru miasta.

i tak co chwila, co to władza nie powinna zrobić, za co można obwiniać,....

> > To nie ja jestem przeciwny monitoringowi w centrum miasta.
                                  >
                                  > Kto jest przeciwny?

mlody.realista 31.08.11, 15:34
                                  I tak uważam że kamery umieszczone w Józefowie po pierwsze naruszają prywatność mieszkańców

Kamery głównie służą do walki z wykroczeniami, tymczasem ty piszesz, że:

mlody.realista 01.09.11, 09:22
                                  Kamery są okej smile ale używane to zwalczania przestępczości, a nie źle zaparkowanych samochodów!

czyli do wykroczeń (główne zastosowanie) nie są okej.

> Proszę wymień bo lubię się pośmiać.

Na razie wystarczy.
                                  • mlody.realista Re: SZOK- mlody.realista 03.03.12, 00:10
                                    Sięgnąłeś dna...

Wyrwana zdania z kontekstu...

Żałosne...

Czytaj ze zrozumieniem
                                    • jozefow512 Re: SZOK- mlody.realista 04.03.12, 23:24
                                      mlody.realista napisał:

> Sięgnąłeś dna..

Sięgnąłem po twoje wypowiedzi. Możesz je określać dnem - ja ich tak ostro nie oceniam. Po prostu mamy różne poglądy na to, jak powinno się rozwiązywać problemy.

Ja twoje poglądy szanuję, jednak ich nie podzielam.
                      • dan76 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 26.02.12, 23:08
                        Kto za to płaci?? pan płaci, pani płaci... społeczeństwo! a jakże!!!
                        • jozee Re: SZOK- podatek od nieruchomości 27.02.12, 07:23
                          Nie no,ja się z tobą całkowicie zgadzam,tylko powiedz mi dlaczego wszechogarniająca motoryzacja wkracza z butami w nasze życie bez należytej kontroli i sowitych kar?Co niedzielę,panie,na skrzyżowaniu 3 maja i kopernika stoją zaparkowane samochody.Dosłownie na skrzyżowaniu.Zrobił im ksiądz parking,nawet go powiększył poprzez rozbiórkę starej plebanii bo wie,że wiara w dzisiejszych czasach jest produktem, a ci wraz parkują na środku skrzyżowania.
                          • do73 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 28.02.12, 15:51
                            jozee, jak czytam Twoje posty, to czasami ręce mi już opadają...
                            Co ma piernik do wiatraka?? Czytałeś temat dyskusji?
                            • jozee Re: SZOK- podatek od nieruchomości 28.02.12, 16:14
                              No co?Podatki są płacone?Są.No to droga ma być bezpieczna i świecić przykładem dla chociażby dzieci.25 metrów od skrzyżowania i do widzenia.Nie ma przyzwolenia społecznego na łamanie przepisów w ruchu drogowym.Wiesz jakie żniwo jest rocznie w ruchu drogowym?Pięć tysięcy trupów i kilkadziesiąt tysięcy kalek.Trzy statystyczne lata i Józefów jest zmieciny z powierzchni ziemi.Piszę dosadnie,sarkastycznie i przesadnie,ale ty się tym nie przejmuj.I niech nic ci nie opada.
                • feelek Tomjani ma rację, biegnę zmienić barwy klubowe! 14.03.12, 11:48
                  Tomjani ma rację, biegnę zmienić barwy klubowe!
                  już nie będę popierał tych z PO!
                  [POsypuje głowę POpiołem]
                  PS. onegdaj Jakaś Poważna Instytucja zabrała mi Pewien Ważny Przywilej.
                  kolega zadzwonił i zapytał: no to teraz już zagłosujesz na PiS?
                  jasne już lecę...
                  poprzednio zmieniłem barwy z AWS na SLD bo mi się nie spodobały reformy premiera Buzka: nie spodobała mi się likwidacja powiatu w podłódzkich Brzezinach...
                  wink
                  na szczęście pozostało województwo w Kielcach bo już już miałem się przepisać z tego powodu do PSL...
                  wink
                  tylko po co ja się tam miałem zaPiSywać? do tego PiSu?
                  a bo radni z DlaMiasta przegłosowali w J. wyższe podatki...
                  no ale tam wcale nie ma radnych z PO!
                  nie szkodzi, jakichś się znajdzie
                  choćby i tajnych...
                  ------------------------------
                  nie będzie w Polsce dobrze jak się nie rozstrzela 70 000 łobuzów! a jak się nie znajdzie 70 000? nie szkodzi to się dobierze z uczciwych! (Franc Fiszer, II RP)
    • reid_radek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 29.02.12, 22:17
      Witam,
      wracając do tematu - Z TAK DUŻYM WZROSTEM PODATKU TO MOOOCNA PRZESADA!
      • 2zenek65 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 09.03.12, 11:33
        Tak. Wzrost podatku od nieruchomości jest na tyle wysoki że będę go płacił cały rok w możliwie najmniejszych ratach dopuszczonych przez "kochanego miłościwie panującego". Wczoraj czytałem w "obciachowej gazecie" że Premier Donald Tusk kocha nas miłością sadomasochistyczną - strasznie mi się to spodobało. Obawiam się że nasz Burmistrz pała do nas podobnym uczuciem. W końcu zapanowała powszechnie w Polsce "polityka miłości".
        • rooney71 Re: SZOK- podatek od nieruchomości 12.03.12, 09:51
          A może tak zrobić,że podatek ten największy będą płacić osoby te co mają wszystko:wodę,kanalizację miejską,chodnik, oświetlenie w ulicy,równa drogę asfaltową.Na razie nie mam nic a muszę płacić takie podatki jak mieszkańcy np.Wyszyńskiego.
          P.S. Nie wiem jak inny liczą, ale mój podatek wzrósł o 130% (dom+działka)
    • feelek Re: SZOK- podatek od nieruchomości 14.03.12, 11:16
      kug777 napisał:
      > Okazało się, ze ekscytacjia "nowymi" stawkami za wodę to pikuś! Wlasnie otrzyma
      > lismy Decyzję na 2012. WZROST podatku od nieruchomości o 86% !!!
      > Cos takiego w cywilizowanym świecie się nie zdarza ( no, chyba w Grecji, czy Jo
      > zefów zmierza w tym kierunku?).

owszem zdarza się i to b. często, w ostyatnich latach np. wzrosły podatki w Wawie do poziomu, który w J. będzie za rok dwa. W J. podatki nie były od kilku lat podnoszone (może tylko waloryzowane o inflację (3%)
      Rada M. oczywiście posłuszna. Nie ma opozycji,
      nieprawda: radny Kołodziej proponował 100% wzrost, radna Sybilska wywalczyła 15% mniej
      Aby mieszkancy juz
      > do konca nie mogli ich kontrolować, to wprowadzili sobie obrady Rady M. w połu
      > dnie.

w latach 2004- 2006 w tych obradach uczestniczyło zwykle 2- 5 mieszkańców, często 0 (zero)
      Nikomu nie potrzebna gazetka "JnŚ" zamieszcza same peany i pierdoły, a ko
      > sztuje kilkadziesiąt tysiecy.

gazetka jest w 100% kolportowana i zabierana więc nie : nikomu niepotrzebna"
      Urzędnikow "na oko" mocno przybylo, pomimo, ze in
      > westycje są mniejsze ( casus Admiralicji Brytyjskiej z Parkinsona), itd, itp.

urzędników nie przybyło, pensje są od kilku lat zamrożone, realizowana jest inwestycja za 150 mln ( to ok. 2.5 letni budżet Józefowa)
      > Szkoda, że my, mieszkancy, nie patrzymy im na ręce.
      my, mieszkańcy patrzymy im na ręce, tak od 15 lat ja osobiście, inni różnie ale długo, z choinki się nie urywają aby tu raz na 10 lat wpaść
      [[i]b]> Jak ewoluuje liczba urzędników w ostatnich latach?[/b][/i]
      przybyło kilku w ref. inwestycję unijną ale to są ludzie z zewnątrz, opłacani przez UE, tzw. Biuro Inż. Kontraktu
      > Bo, że wybory za trzy lata - tyle to wiem.
      dobre i to, choć 1 stwierdzenie prawdziwe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka