waldekorycki 30.10.14, 21:00 Pamiętam, jak wyglądała 4 lata temu. Zaglądam teraz, do wyborów 2 tygodnie, a tu prawie cisza. Sąsiedzi, podyskutujmy! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feelek Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 21:10 podyskutujmy kandydaci nie mają inwencji? nie ma tu praktycznie niczego ze strony któregokolwiek ze startujących komitetów? wyręczmy ich! może zaproponuję dyskusję nad tym, co by się Józefowowi przydało w naibliższym czasie? tzn. kilku najbl. latach Osobiście uważam, że czymś takim z całą pewnością jest parking p&r przy stacji kolejowej w Michalinie, po wschodniej stronie torów: byłby to ostatni taki obiekt w gminie (przypominam, że 3 inne już są), rzecz jak najbardziej potrzebna (: podobny po zachodniej stronie wypełnia się w 95%), stosunkowo niedroga (koszty rzędu kilkuset tysięcy złotych)... Odpowiedz Link
jedrzej_80 Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 21:46 a te parkingi i w ogóle rozwój kolei lokalnych to w programie ma mazowiecka wspólnota samorządowa. A wiecie może kto jeszcze kładzie nacisk na transport publiczny? Odpowiedz Link
mlody.realista Re: Marna kampania wyborcza na forum 31.10.14, 09:32 Dla Miasta chce powrotu lini nocnej. Młodzi dla Józefowa chcą bezpiecznych przejść przez tory, tych na wzór w Otwocku. To też w sumie transport publiczny. I też chyba chcą transportu publicznego na terenie Józefowa. Budziki nie wiem co działaja A Pan Rupniewski ma jakaś stronę www? Odpowiedz Link
waldekorycki Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 21:53 Parking jak najbardziej. Deklaracja utrzymania SKM (to wydaje się oczywiste, ale nie dla wszystkich). Zwodociągowanie okolic ulicy Luksusowej i Jałowcowej (jeśli pas drogowy nie jest za wąski). Naciskanie na zarządce dróg wojewódzkich, by zbudowano przedłużenie Wału Miedzeszyńskiego w nowym śladzie. Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 23:01 Tymi wpisami potwierdzacie marność tej kampanii na forum. Kampania w toku, a Wy o lokalnych pierdołach . Przedłużenie Wału Miedzeszyńskiego w nowym śladzie - to kompletna nieznajomość zagadnienia. Odpowiedz Link
feelek Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 23:10 to zaproponuj coś co będzie nie o: "lokalnych pierdołach" i w sumie to dziwne takie czepianie się Kolegi to są wybory samorządowe do rady gminy? to przy jakich mielibyśmy mówić o sprawach lokalnych? jest jakiś inny organ poniżej gminy? PS. "Przedłużenie Wału Miedzeszyńskiego w nowym śladzie" - mówi się o tym od ok. 2004, piłeczka jest po stronie inwestora, tzn. samorządu województwa, który miał to zrobić w ...2006, gdzie tu "nieznajomość zagadnienia"? to raczej brak woli politycznej p. Struzika. Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 23:24 feelek napisał: > to zaproponuj coś co będzie nie o: > "lokalnych pierdołach" > i w sumie to dziwne takie czepianie się Kolegi > to są wybory samorządowe do rady gminy? > to przy jakich mielibyśmy mówić o sprawach lokalnych? > jest jakiś inny organ poniżej gminy? > PS. "Przedłużenie Wału Miedzeszyńskiego w nowym śladzie" - mówi się o tym od ok > . 2004, piłeczka jest po stronie inwestora, tzn. samorządu województwa, który m > iał to zrobić w ...2006, gdzie tu "nieznajomość zagadnienia"? > to raczej brak woli politycznej p. Struzika. Co mam zaproponować np. Panu X , dla którego ważna jest sprawa np. ul. Samorządowej? To nie jest temat istotny dla tematyki wyborczej. To sprawa obecnej (każdej) władzy gminy. Nie mieszajmy również władz samorządu województwa w decyzje, na które władza lokalna nie ma żadnego wpływu. Odpowiedz Link
feelek Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 23:48 ale: to są wybory także do władz samorządu województwa województwa co nie uporało się dotąd z tym swoim statutowym problemem jakim jest wyprowadzenie tej drogi jako dwupasmówki za Otwock, Karczew.. możemy więc tu na forum się o to dopominać? przy okazji tych wyborów lobbować? czy to , zdaniem Demarkiza, nie na temat? Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 30.10.14, 23:59 feelek napisał: > ale: > to są wybory także do władz samorządu województwa > województwa co nie uporało się dotąd z tym swoim statutowym problemem jakim jes > t wyprowadzenie tej drogi jako dwupasmówki za Otwock, Karczew.. > możemy więc tu na forum się o to dopominać? > przy okazji tych wyborów lobbować? > czy to , zdaniem Demarkiza, nie na temat? Oczywiście trzeba lobbować, tyle tylko że S.Kruszewski tego tematu nie załatwi. W tym jest temat, chyba wszyscy to wiemy. Odpowiedz Link
jack_orlando Re: Marna kampania wyborcza na forum 02.11.14, 20:01 niebawem na terenie dawnego domu dziecka postawią nam parking na 160 aut Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 03.11.14, 17:12 jack_orlando napisała: > niebawem na terenie dawnego domu dziecka postawią nam parking na 160 aut Czytamy całe wątki. Wyraźne wskazałem : Zabudowa będzie wykonana przez spółkę "Krokus" w stylu świdermajer. Trzy bryły parterowe, od ulicy Granicznej park z placem zabaw dla dzieci. Firma "Krokus" wynajmuje powierzchnie handlowe, każdy przedsiębiorca ma szansę. Czy jest tu coś o parkingach ? Widziałem kampanię o Intermarche na fb. Plotki i nadinterpretacje to lekka przesada. Odpowiedz Link
jack_orlando Re: Marna kampania wyborcza na forum 07.11.14, 22:14 informacja o parkingach nie od Ciebie, ale ze strony: www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=408 Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 07.11.14, 22:26 jack_orlando napisała: > informacja o parkingach nie od Ciebie, ale ze strony: > www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=408 Ok. czytasz ze zrozumieniem, zwróć się do Kruszewskiego, dlaczego wydał takie warunki zabudowy. Odpowiedz Link
surmia kampania na forum? 31.10.14, 11:23 To nie na forum marnie, tylko w ogóle. W czasie poprzedniej kampanii kandydaci sami odwiedzali potencjalnych wyborców. Były plakaty i zaklejanie plakatów przeciwników. Czerwone kartki, ulotki, naklejki i inne przekonywajki. I wielu kandydatów wierzyło, że uda im się zająć główny stołek. Lub te niższe. Mam wrażenie, że obecna kampania nie idzie pełną parą, bo nie ma nikogo, kto mógłby podważyć fakt, że Józefów się rozwinął. I to w dobrym kierunku. Stąd spokój i stabilizacja. Wszelkie podjudzanie kończy się sromotnie. Ludzie nie są głupi. Widzą zmiany i chcą jeszcze. Odpowiedz Link
feelek Re: kampania na forum? 31.10.14, 11:29 ale tu nie chodzi o jakieś tam podjudzanie. Surmia! Mamy chyba prawo wiedzieć przynajmniej raz na 4 lata co się udało a co nie a tu nic nie interesuje Cię co dalej ma być? Odpowiedz Link
surmia Re: kampania na forum? 31.10.14, 11:43 Ja i tak będę głosowała na obecną ekipę. Więc nie mam problemu. Mają stronę www. Mam w rękach pierwszy biuletyn w papierowej formie. Tam jest wszystko opisane. Co się udało i co zrobiono, a także plany na ew. przyszłość. Według mnie sensowne. Też szukam wiadomości o innych kandydatach, ale ciężko idzie. Pewnie im nie zależy, skoro nie dbają o wyborców. Albo są zdania, że każdy ich zna, więc nie muszą się przedstawiać i opowiadać o tym co mogliby dla Józka zrobić. Lekceważenie? Na tym etapie? Dostałam list od S.Koźlaka. Nie przekonał mnie. Zupełnie. Żadnych konkretów. Odpowiedz Link
feelek Re: kampania na forum? 31.10.14, 11:48 no teraz po tym jak próbowalim rozruszać dyskusję, mają szansę zobaczymy czy z niej skorzystają w końcu poza tym tu forum nie ma chyba jakiegoś innego ogólnie dostępnego miejsca na jakieś się wypromowanie Odpowiedz Link
mlody.realista Re: kampania na forum? 31.10.14, 11:49 Zgadzam się z Tobą Nikt nie ma szans. Wiadomo, że Kruszewski wygra. Więc w sumie szkoda kasy na kampanie. Walczy trochę ten od budzików, a reszta jeszcze śpi. Mniejsze komitety stawiają na kampanie lokalne. Pewnie też budżet ich ogranicza. Za to kampania Pana burmistrza pełna profeska. Idealne zdjęcia. Otwarte pozycje "postawy", pochylenie do przodu. Mało tekstu ale mocne konkretny na banerach. Profesjonalna firma dba na pewno o wizerunek. Dla mnie sprawa jest przesądzona. Niestety. Ciekawie wygląda rywalizacja u radnych Może tam Dla Miasta poniesie klęskę. Może to jest klucz do sukcesu? Wniosek jeden: Sprawa burmistrza jasna, sprawa radnych - może być niespodzianka. Tyle w temacie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jedrzej_80 Re: kampania na forum? 31.10.14, 21:39 No tak, burmistrz, radni, ale jeszcze przedstawiciele do sejmiku. To tez jest sprawa kluczowa, zdziwili by się ludzie ile oni mogą dla nas załatwić, co lokalnie, a nie tylko wojewódzko ma sens. A kandydatów można w necie oglądać, na portalach, tego jest bez liku. Spotkania w gminach też. Mnie akurat przekonał Ambroziak, wiceprezes z mazowieckiej wspólnoty samorządowej jak pikietował z Guziałem pod sejmem. Mówili o tym, że samorząd to miejsce dla lokalnych działaczy, nie politykierów. To już coś. Odpowiedz Link
podskarbinski Re: Marna kampania wyborcza na forum 01.11.14, 00:40 W wyborach w roku 2012 głosowałem na Kruszewskiego. Byłem rozczarowany, że rozgrywka toczy się tylko między dwoma kandydatami. Swoje poglądy polityczne chętnie bym w tym miejscu bym pominął, ale nie sposób. Przed wyborami 2012 roku pojawiła się długo oczekiwana przez wszystkich perspektywa skoku cywilizacyjnego. Kanalizacja i wodociąg. Standard świata zachodniego. Możliwość, by nie płacić za wywóz szambiarkami pięć razy więcej niż za cenę kanalizacji. Pojawiła się perspektywa, że nie będę musiał martwić się, czy ścieki z dziurawego szamba mojego sąsiada nie dostaną się do mojej studni. Że nie będę musiał słyszeć hałasu szambiarek, rozdeptywać szlamu na chodniku. Że, za cenę 1-2 paczek papierosów miesięcznie będę miał spokój ? nie będę musiał wzywać hydraulika do naprawy hydroforu, nie będę musiał wwiercać nowej studni za kilka lat czy też martwić się, że kiedy nie ma prądu, to przynajmniej jest woda (stacja uzdatniania ma generatory prądu). A tu wyskoczył taki Rupniewski z obawami, że nie udźwigniemy inwestycji, że rozbudowy trzeba dokonywać stopniowo. Jak sobie popatrzymy na długość sieci kanalizacji i wodociągu zbudowanej przed możliwością pozyskania środków z UE to okaże się, że budowa sieci z własnych środków miasta zajęłaby może nawet 50 lat. Poniżej napiszę o swoich wątpliwościach wobec Kruszewskiego, które wtedy miałem. Czy brałem pod uwagę możliwość głosowania na Rupniewskiego. Nie, chyba, że jego przeciwnikiem byłby ktoś pokroju Leppera. Jego koleżanka, pieniaczka Anna Sikora, przyjaciółka Macierewicza, koleżanka józefowskiego radnego Mazka razem z Rupniewskim przez 2 kadencje bojkotowała wszelkie pomysły i inicjatywy Kruszewskiego. Na zasadzie ?kto nie jest z nami, jest przeciwko nam?. Nie sposób było głosować na kogoś, kto w imię interesu swojego i swojej partii uderza w rozwojowy i tak wyczekiwany projekt dla miasta. Strzał w stopę. Do tego jeszcze jego (no bo kogo innego) brudna kampania w postaci czerwonej kartki. Mógł się podpisać, to by go uwiarygodniło. Nie będę ukrywał, że dla mnie działalność samorządowa (i nie tylko) to forma aktywności społecznej dla dobra większości, a moja wizja transparentności w polityce bliska jest skandynawskiej, gdzie o każdym ruchu władzy publicznej można przeczytać w sieci internetowej, bez potrzeby występowania o informacje z wnioskami na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej. Interweniowałem niejednokrotnie w sprawach mojego najbliższego otoczenia, rozmawiałem z ludźmi z najbliższej okolicy. Zastanawiałem się, czy tej aktywności nie przekuć na mandat radnego. Sąsiedzi mnie zachęcali. Szczerze (nikt nie wie, kim jestem, więc to co piszę nie ma na celu poprawy mojego ego) myślę, że miałbym duże szanse. Ale nim zacząłem robić cokolwiek z tym pomysłem, już pojawiły się oczekiwania, czego to miałbym nie załatwić, komu mógłbym załatwić pracę. Jesteśmy bogatymi przedmieściami, więc czemu się dziwić, że polityka i nepotyzm na prowincji wygląda tak, jak wygląda. Burmistrzowi i jego ekipie można bez wątpienia przypisać wiele zasług. Wystarczy wyjść przed dom, nie muszę tu pisać. Z perspektywy polityczno-socjologicznej nie dziwi, że zainteresowanie kampanią jest znikome. Jeśli będzie tak jak było, będzie dobrze - tak uważa wielu. Sprawy wyciągąne w poprzednie kampanii, np. to, że żona burmistrza pracowała w TBS, że zięć burmistrza jest vicedyrektorem ICSIR, że kanclerz wyższej szkoły z Sienkiewicza to dawny przyjaciel Kruszewskiego, to prawda. To Kruszewskiemu nie przeszkodziło i nie przeszkodzi. Zapewne większość piszących tutaj, jeśli mogłoby ?ugrać coś dla swoich? nawet na granicy dobrego smaku, zrobiła by to. Nie mam złudzeń. Zapewne wielu rzeczy nie wiem, bardziej tutaj śpię niż mieszkam. Ale rozmawiam z moim radnym, wiem jak wygląda budżet, ślę wnioski do rady i burmistrza i wiem, które drogi są miejskie, które powiatowe, i to, że budynku poczty w Michalinie nie wybudowało miasto. W spiskowe teorie o tym, że w Smoleńsku był zamach, nie wierzę, ale nie zdziwiłoby mnie, że sprawa działki po domu dziecka to sprawa dealu (biznesu, układu) między Kruszewskim a Więckowską. Kto sprytny, niech się domyśli. Nie jestem w typie tych, którzy nową drogę czy linię tramwajową chcieliby mieć, ale nie pod własnym oknem. Choć pewnie gdyby taka inwestycja miałaby mieć miejsce pod moim domem, to korzystał bym z przysługujących mi praw, by hałas (w mojej dotychczas zacisznej lokalizacji) mi nie przeszkadzał. Placu po domu dziecka szkoda. Gdyby tam był michaliński skwer, to by było super. Nie jestem inżynierem komunikacji i nie wiem, jak bardo otwarcie tam wielkopowierzchniowego sklepu zaburzy lokalny układ komunikacyjny. Wiem tylko, że rano niełatwo skręcić z Armii Krajowej w lewo w kierunku Warszawy. Jeśli już ma powstanie tam Intermarche, to wolałbym tutaj jakiegoś Piotra i Pawła w gustownej architekturze zamiast stodoły Intermarche tak jak inne dyskonty w centrach blokowiskowych miasteczek na prowincji . To taki neokolonializm, choć żadnych skrajnych poglądów nie wyznaję. Jeśli mam ?dorabiać?, to już wolę lokalnych prywaciarzy z Duetu czy Okey,a niż pasibrzuchów z międzynarodowych korporacji. Jeśli sklepy-szafy to na przedmieściach - w okolicy Nadwiślańskiej i Granicznej miejsca nie brakuje. Zresztą nie łudźmy się ? Intermarche powstanie (mają bandę doświadczonych prawników) i większość mieszkańców będzie robić tu zakupy. Tacy to lokalni patrioci. Ciekaw jestem, co Wy na to. Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 01.11.14, 17:58 podskarbinski napisał: w gustownej architekturze zamiast stodoły Intermarche tak jak inne dyskont > y w centrach blokowiskowych miasteczek na prowincji > Ciekaw jestem, co Wy na to. Jestem pod wrażeniem - interesujące teorie ( w tym nawet trafne ). Pomyłką jest jednak Twoja teoria o Intermarche, ona jest z kapelusza. Zabudowa będzie wykonana przez spółkę "Krokus" w stylu świdermajer. Trzy bryły parterowe, od ulicy Granicznej park z placem zabaw dla dzieci. Firma "Krokus" wynajmuje powierzchnie handlowe, każdy przedsiębiorca ma szansę. Odpowiedz Link
demarkiz0 Re: Marna kampania wyborcza na forum 01.11.14, 19:48 demarkiz0 napisał(a): > podskarbinski napisał: > w gustownej architekturze zamiast stodoły Intermarche tak jak inne dyskont > > y w centrach blokowiskowych miasteczek na prowincji > > Ciekaw jestem, co Wy na to. Pomijam datowanie. > > Jestem pod wrażeniem - interesujące teorie ( w tym nawet trafne ). > > Pomyłką jest jednak Twoja teoria o Intermarche, ona jest z kapelusza. > Zabudowa będzie wykonana przez spółkę "Krokus" w stylu świdermajer. Trzy bryły > parterowe, od ulicy Granicznej park z placem zabaw dla dzieci. Firma "Krokus" w > ynajmuje powierzchnie handlowe, każdy przedsiębiorca ma szansę. Odpowiedz Link
cezarma Re: Marna kampania wyborcza na forum 03.11.14, 23:49 Tutaj to tylko Kruszon team jest, dyskusja toczy się na biznesie Zuckerberga. Prawdziwa kampania rozpocznie się w turze od 17 listopada. Odpowiedz Link