Dodaj do ulubionych

Programy wyborcze

08.11.14, 08:36
Na początku ukłony dla feelka - ostoi demokracji w Józefowie, pewnie gdyby nie Ty, to forum przespałaby wybory. Nie ze wszystkim zgadzam się, co piszesz, ale pisz i było wystartować w tych wyborach, ty nasz forumowy głosie sumienia.

Programy opozycji są żenujące - bardzo nawiązują do Kononowicza - nie będzie nic. Święte prawo opozycji kwestionować decyzje panujących, szkoda tylko, że nie dotrzymał obietnicy Kocham Józefów i nie robił tego przez 4 lata. W tych programach nic nie ma, nie ma nikogo, kto zaproponowałby coś rozsądnego. PO właściwie nie istnieje - wygląda, że to kolejne 3 podejście Więckowskiej, aby przy okazji wyborów na burmistrza, dostać się do powiatu i liczyć na na łut szczęścia.

PIS - niezależny i nieskorumpowany - Panie Pawle, jak Pan coś wie, to prokuratura to właściwe miejsce, jeśli nie, to taki sam błąd, jak Czerwona karta w 2010 roku. Bo to co Panu doradzili PRowcy - zniszczyło tę śliczną pocztówkę, którą znalazłem w skrzynce. Nie związany z WSGE, tym razem nie i pewnie dlatego większy rozmach ma kampania związanych z nimi Koźlaka. Pewnie łezka w oku kręci się, jak Pan patrzy na bilbordy WSGE, gdzie wisi w tych wyborach Obudźmy Józefów.

Program Obudźmy Józefów - żeby nie było Kruszewskiego i oczyszczalni, ale co proponujcie w zamian, że oddacie szkołę, w której, dyrektor Koźlak nie poprowadził w tym semestrze zajęć LO dla pracujących? To trochę mało, jaki jest cel WSGE wstawiających Pana w wyborach. Szkoda, że robicie szopkę ze spotkań z wyborcami, bo z przyjemnością live zadałbym to pytanie. Nie ma prezentów w polityce, ktoś daje, to oczekuje czegoś w zamian.

Ma rację feelek, że strony www, moderowane profile, to nie jest demokracja. Ale żaden z kandydatów nie zorganizował spotkania z wyborcami, a casting /oburzający tytuł w tym kontekście/ jest tylko zadymą.
Nikt Wam kandydaci nie zabrania spotkań z ludźmi, wiadomo, że Kruszewski nie przyjdzie na debatę, bo czego ona miałaby dotyczyć. On uważa, że dokonania, tytuł najlepszego burmistrza w Polsce wystarczą. Może tak, może nie. Ale "nowi" - nie wystarczy pohukiwać i udawać, że ma się coś do powiedzenia.

Ja tradycyjnie, przed każdymi wyborami w Józefowie, mam dylemat w kwestii wyboru swojego kandydata, bo nie czuję się przekonany przez nikogo. A na marginesie dodam, że cieszę się ze skweru i wierzę, że za kilka miesięcy będzie fajnie wyglądał, nie mam też nic do oczyszczalni ścieków. Pod warunkiem, że naprawdę będzie taniej dla mnie, a nie zostanie kasa przeznaczoną na kolejną siłownię plenerową. Ale to nie znaczy, że pobiegnę do urny z krzyżykiem postawionym na Kruszewskiego. Może wcale nie pobiegnę jak te 45% w ubiegłych wyborach.

Program dla Miasta jest najbardziej konkretny, bo pewnie sprawującym władzę łatwiej to zrobić - szkoda, że dali zaskoczyć się sytuacji z 3 i 4 latkami w szkołach, może naiwnie liczyli, że odzyskają budynek przy Sienkiewicza 2.

Kandydaci posłuchajcie feelka i przyjdźcie na ten tydzień na forum, bo to jedna z niewielu form abyśmy was poznali. Nie piszcie tylko, że wam porwali baner, że domalowali rogi, bo to żałosne jest. A jeszcze bardziej żałosne, że to wina przysłowiowego Tuska. Jeśli chodzi o plakaty to święte prawo wyborcze, ten ma racje, co jest na wierzchu. Na marginesie - pomyślcie w przyszłości, żeby darować sobie ten wydatek. Tyle tego ohydztwa na mieście, tak to miasto zeszpecone tymi wymyślnymi i zafrasowanymi minami, buziami odmłodzonymi przez grafików. Ja czekam na 17 listopada, że zniknie to z ulic. Dlaczego nikt nie napisał w programie, że zrobi porządek z reklamami w strefie publicznej???

Fontana już jest, szkoły i boiska przy szkołach zostaną zrobione, przez każdego, kto obejmie urząd burmistrza - powiedzcie co jeszcze? Feelek na burmistrza - mnie podoba się pomysł P&D w Michalinie, a nikt o tym nie napisał.

Na koniec jeszcze jedno - nie pisałem tu wieki, ale mam duże doświadczenie w social mediach - ludzie, będziemy ze sobą mieszkać i nie ważne, czy będzie tu rządził Rupniewski, Kruszewski, czy Więckowska, a może liryczny poeta Koźlak - będziemy tu mieszkać razem dalej. Nie ziejcie jadem, bo na teksty sygnowane przez niektóre nicki, to nie chce/nie da się już wchodzić. Można nawet zachowując anonimowość rozmawiać inteligentnie i ładnie, zajmująco przekazywać swoje zdanie - tak jak feelek - a jeśli macie dowód na przestępstwo wrzućcie skan zgłoszenia go do prokuratury.

Miłego długiego weekendu. Weteran internetów 0bywatelx
Obserwuj wątek
    • jozefow512 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 10:28
      Nic dodać, nic ująć.
      Nie to, że zgadzam się ze wszystkim, co napisał 0bywatelx, jednak mizeria programów opozycji jest tak wielka.....

Czy naprawdę nie jesteście (piszę do PO, PiS, KNP, budzików - czyli kombinacja wcześniejszych) w stanie NIC KOMPLETNIE zaproponować. Co to za program - nie zbudować oczyszczalni?

Przypomnę, że program 4 lata temu był - nie robić kanalizacji. Główna teza była taka: Józefów zbankrutuje!

Może potrzeba kolejnych 4 lat, by wreszcie coś ruszyć. A może właśnie przez tą mizerię tzw. opozycji wszyscy, którzy chcieli coś zrobić a nie torpedować wszystko, co się da zrobić dołączyli już do Dla Miasta. A ci co pozostali, to frustraci, którzy chcą jak najwięcej pomysłów uwalić?
      • jozek84 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 18:55
        Oj Einstein zwany jozefow512 ty chyba wszędzie gdzie piszesz bredzisz, jak byś coś wypił albo wypalił. Ja akurat przyjrzałem się programom wszystkich czterech komitetów, baaa, nawet czytam ulotki, których dostałem już dziesiątki do skrzynki (nawet to lubię). Faktycznie PiS i KWW Obudźmy Józefów nie ma za wiele do zaproponowana po za jednym wielkim hasłem "NIE...". Baaaa więcej, niektórym kandydatom mylą się kompetencje samorządów różnych szczebli (co jest bardzo żenujące). Ale już np. PO ma sensowny program, szczególnie skierowany w kierunku edukacji i spraw socjalnych, a na dodatek aktualnego Starostę jako kandydata na Burmistrza. Mi się to podoba. Nie powiem i KWW Dla Miasta też ma całkiem dobry program, no i dorobek ostatnich lat, ale ja jakoś nie lubię "wiecznych dyrektorów, burmistrzów, naczelnik itp.", szczególnie jak mają już 71 lat. Jest czas pracy i czas emerytury. Niektórzy chyba tego nie rozumieją, albo chcieli by zostać w trumnie z urzędu wyniesieni.
        • jozefow512 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:57
          jozek84 napisał(a):

jozefow512 ty chyba wszędzie gdzie piszesz bredzisz, jak byś coś wypił albo wypalił.

Grunt, że ty jesteś konkretny. ROTFL.

Ale już np. PO ma sensowny program,

Aaaaaaaaa partyjny.
          Nie nauczyli cię na egzekutywie, że jak zaczniesz wyzywać dyskutanta, to raczej do niczego go nie przekonasz? Może na następnym zebraniu partyjnym dowiesz się czegoś nowego.

Czy wszyscy, którzy nie głosują na PO bredzą? No to gratuluję dobrego samopoczucia.
          • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 20:02
            Nie wszyscy co nie głosują na PO ale też nie wszyscy co nie popierają Pana burmistrza Kruszewskiego są beee. Nie twierdzę, że Ty tak uważasz ale czytając na tym forum różne wypowiedzi to czasem mi się wydaję, że jak ktoś krytykuje obecną władzę to gada głupoty. Ot takie moje spostrzeżenie. Wiadomo, jedni popierają tych a drudzy innych, najważniejsze aby kulturalnie i konstruktywnie rozmawiać/prowadzić dialog bez wyzwisk. Trzymajmy się tego a zobaczycie o ile łatwiej i przyjemniej będzie się nam dyskutowało.
          • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 20:17
            jozefow512 napisał:

> Aaaaaaaaa partyjny.

Wiemy, że jesteś "antypartyjny", czy musisz jednak klasyfikować nicki po wpisach. Przecież we wszystkich komitetach wyborczych są sympatycy i osoby nie związane z danym szyldem.
    • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 13:26
      Bardzo dobry tekst.
      Mam jednak drobne zastrzeżenia - "Kandydaci posłuchajcie feelka i przyjdźcie na ten tydzień na forum" - Tylko pytam po co ? Forum jest jak papier wszystko zniesie, kandydaci mają natomiast tyle roboty do wykonania, że siedzenie godzinami na forum jest dla nich niewykonalne. Ważne są spotkania twarzą w twarz.
      Na marginesie -
      "PO właściwie nie istnieje - wygląda, że to kolejne 3 podejście Więckowskiej, aby przy okazji wyborów na burmistrza, dostać się do powiatu i liczyć na na łut szczęścia." - coś Ci się pozajączkowało ? Weteran ma problemy z pamięcią i oglądem rzeczywistości ?.
    • 0bywatelx Re: Programy wyborcze 08.11.14, 14:02
      Tak, nie kolejne podejście, ale chyba dwukrotnie już Więckowska startowała w wyborach na burmistrza - jako dyrektor wodociągów. Chyba, że pozajączkowało się, czego nie wykluczam.

Odnośnie pisania na forum - nie zabiłoby to ich. U mnie osobiście nie było nigdy nikogo. Ale może to taka okolica zapomniana.
      • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 14:13
        0bywatelx napisał:

> Tak, nie kolejne podejście, ale chyba dwukrotnie już Więckowska startowała w wy
        > borach na burmistrza - jako dyrektor wodociągów. Chyba, że pozajączkowało się,
        > czego nie wykluczam.
        >
        > Odnośnie pisania na forum - nie zabiłoby to ich. U mnie osobiście nie było nigd
        > y nikogo. Ale może to taka okolica zapomniana.

Startowała raz i nie jako dyrektor wodociągów, miała trzeci wynik za Stanisławem i Anią Sikorą.
        Gwarantuję Ci, że obecność na forum mogliby zrealizować jedynie kosztem snu.
        • grudziaz Re: Programy wyborcze 08.11.14, 17:35
          demarkiz0 napisał(a):

> Gwarantuję Ci, że obecność na forum mogliby zrealizować jedynie kosztem snu.

A cóż takiego nasze prospołeczne niebożęta mają do zrobienia?
          Pytam ze szczerej ciekawości, bo szczerze rozczula mnie niemoc przedwyborcza.
          • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 17:55
            grudziaz napisał:

> demarkiz0 napisał(a):
            >
            >
            > > Gwarantuję Ci, że obecność na forum mogliby zrealizować jedynie kosztem s
            > nu.
            >
            > A cóż takiego nasze prospołeczne niebożęta mają do zrobienia?
            > Pytam ze szczerej ciekawości, bo szczerze rozczula mnie niemoc przedwyborcza.

Rozumiem Twoje zaniepokojenie, ale uwierz mi, ktoś kto na co dzień nie ma do czynienia z pracą jaką wykonuje Burmistrz, Starosta itd., nie jest w stanie ocenić ile czasu trzeba na to poświęcić, to nie jest 8 godzin dziennie - śmiem twierdzić, że to 14 do 16 godzin dziennie.

• jozefow512 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 19:04
              demarkiz0 napisał(a):

> Rozumiem Twoje zaniepokojenie, ale uwierz mi, ktoś kto na co dzień nie ma do c
              > zynienia z pracą jaką wykonuje Burmistrz, Starosta itd., nie jest w stanie ocen
              > ić ile czasu trzeba na to poświęcić, to nie jest 8 godzin dziennie - śmiem twie
              > rdzić, że to 14 do 16 godzin dziennie.

No i .....

Jak ktoś sobie nie radzi, to może powinien się wziąć za inną pracę.

Akurat PO ma zaplecze i mogliby jakoś forum ogarnąć. Co prawda ja na partyjnych i tak nie będę głosował. Wyrażałem już tę opinię wielokrotnie i nic się w tej kwestii nie zmieniło.
              • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 19:18
                jozefow512 napisał:

> demarkiz0 napisał(a):
                >
                > No i .....
                >
                > Jak ktoś sobie nie radzi, to może powinien się wziąć za inną pracę.
                >
                > Akurat PO ma zaplecze i mogliby jakoś forum ogarnąć. Co prawda ja na partyjnych
                > i tak nie będę głosował. Wyrażałem już tę opinię wielokrotnie i nic się w tej
                > kwestii nie zmieniło.

Akurat PO ma zaplecze - jesteś w stanie to udowodnić ?
                Ich zaplecze to ja ? Nie rozśmieszaj mnie.

Poważam Twoje decyzje wyborcze. Problem jest jednak bardziej poważny, polityka w samorządzie to naprawdę zło.
                • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 08.11.14, 23:50
                  Koleżanki i koledzy forumowicze tak narzekacie że kandydaci się nie zgłaszają to chce coś ogłosić:

Ja tutaj obecny forumowicz Diego de la Vega już teraz z chęcią postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania jako (być może) przyszły kandydat do Rady Miasta w następnych wyborach za 4 lata. smile Zacznę teraz kampanię to będzie lepiej bo nikt nie powie, że siedziałem cicho albo za późno wystartowałem.

Oczywiście nie posiadam na tą chwilę należytej wiedzy z zakresu działalności naszego miasta ale postaram się to nadrobić.
                  Głosujcie za 4 lata na mnie a dam Wam chleba i Igrzysk. big_grin
                  • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 08.11.14, 23:57
                    Powodzenia.
                    • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 09.11.14, 00:00
                      Dzięki, jeszcze dużo czasu więc się zastanowię ale trochę mnie ciągnie smile
                  • wojwoj123 Re: Programy wyborcze 09.11.14, 02:33
                    hehheheheheh rozbawiłeś mnie .
                    • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 09.11.14, 07:49
                      czym? smile
                    • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 09.11.14, 07:50
                      i czy pozytywnie czy negatywnie?
                      • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 09.11.14, 12:41
                        diego-de-la-vega napisał(a):

> i czy pozytywnie czy negatywnie?

Myślę, że pozytywnie, za 4 lata masz szansę ZORRO
                        • skalar4 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 17:23
                          ZORRO wiecznie żywy. Do ataku. Szczególnie jeśli jesteś poniżej 65 lat.
                          • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:08
                            skalar4 Jestem jeszcze przed 30 smile Więc mam trochę czasu
                            • skalar4 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:19
                              Podziwiaj to co się teraz dzieje i edukuj się - za 4 lata będziesz jak znalazł.
                              • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:21
                                Mam nadzieję, że się douczę i przekonam ludzi do siebie. smile Mam nadzieję, że będę wiedział co zrobić a czego nie zrobić. smile
                                • skalar4 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:28
                                  I już masz podstawę swojego programu. Tylko tak dalej. Ale póki co mamy 2014 r i wybory - skup się na tym i na nas młodych.
                                  • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:32
                                    Zobaczę jak rozwinie się sytuacja i co się będzie zmieniało. I rzeczywiście dla młodych tutaj za wiele nie ma do roboty, więc nie ma co się dziwić że uciekają do Warszawy.
                                    • skalar4 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:38
                                      Do roboty jest dużo dla młodych. Brak widzenia, że my tu również mieszkamy, a i z naszej strony chcenia, żeby coś zrobić też mało. Warszawka za blisko - tam giniemy w tłumie. Szanujmy tych młodych, którzy tu i teraz chcą coś zrobić dla nas.
                                      • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:42
                                        a powiedz czego dokładnie byś oczekiwał aby władza zrobiła dla młodych? Bo chciałbym kiedyś oprzeć swoje cele polityczne na tym czym gmina powinna się w głównej mierze zajmować ale również chciałbym wziąć pod uwagę głos ludzi a nie tylko moje własne widzi mi się. Także słucham smile
                                        • skalar4 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 19:57
                                          to nie teraz - za późno.
                                          4 lata przed Tobą. Skup się teraz na wyborach bez Ciebie, ale masz głosy, zadbaj o niego.
                                          • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 20:04
                                            Pamiętaj, że swoje uwagi możesz wnosić na bieżąco a nie tylko przy wyborach. Także, jakbyś się chciał podzielić swoimi uwagami i oczekiwaniami to z chęcią poczytam smile
                                            • skalar4 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 20:08
                                              ok. Będę pamiętał!
                                              • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 20:09
                                                Trzymam za słowo hahaha smile
                  • jozefow512 Re: Programy wyborcze 09.11.14, 20:37

> Ja tutaj obecny forumowicz Diego de la Vega już teraz z chęcią postaram się odp
                    > owiedzieć na Wasze pytania jako (być może) przyszły kandydat do Rady Miasta w n
                    > astępnych wyborach za 4 lata. smile Zacznę teraz kampanię to będzie lepiej bo nikt
                    > nie powie, że siedziałem cicho albo za późno wystartowałem.

Rozumiem, że to dowcip, tym niemniej gdyby to była prawda to życzyłbym ci uporu w dążeniu do celu. Nie wiem, czy samo forum by wystarczyło, jednak na pewno nie byłbyś człowiekiem znikąd.

> Głosujcie za 4 lata na mnie a dam Wam chleba i Igrzysk. big_grin

To już gorzej. Ja od radnego wymagałbym ciężkiej pracy i interesowania się sprawami, które są interesujące i ważne dla wyborców. Interweniowanie i podnoszenie "ważnych" kwestii i przeprowadzanie przez radę pomysłów, które są z pożytkiem dla tych, którzy radnego wybrali. Nie oczekuję igrzysk i robienia kursów sztucznego oddychania (jak to przez przypadek wyszło jednej radnej).
                    • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 09.11.14, 22:05
                      Z jednej strony ten wpis był na serio z drugiem trochę dla żartu.

Na serio zastanawiam się aby za 4 lata startować. Nie mówię, że opierałbym kampanię tylko na forum ale na razie nie widzę powodu i sensu aby przedstawiać się z imienia i nazwiska.

Co do chleba i Igrzysk to był żart. Zająłbym się sprawami ludzi i robił coś dla miasta a nie dla własnej kariery.
                      Dla mnie w chwili obecnej ważnymi kwestiami byłoby:
                      1. Deficyt w budżecie (aby go nie było)
                      2. Przepełnione szkoły
                      3. Jestem za oczyszczalnią ale w innym miejscu
                      4. Problem dróg
                      5. Problem ze śmieciami w lesie
                      6. Przemyślane zaplanowanie zagospodarowania przestrzennego.

Oczywiście tego będzie z czasem wiecej bo jak już wspomniałem na tą chwilę nie mam wystarczającej wiedzy.
                      • demarkiz0 Re: Programy wyborcze 09.11.14, 22:11

> Z jednej strony ten wpis był na serio z drugiem trochę dla żartu.

Tak to odebrałem. Startuj za 4 lata. Nabędziesz wiedzę, ponieważ masz czas.
                        Pozdrawiam.
                        • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 10.11.14, 07:41
                          Dzięki demarkiz smile
                      • jozefow512 Re: Programy wyborcze 10.11.14, 17:31

> Co do chleba i Igrzysk to był żart. Zająłbym się sprawami ludzi i robił coś dla
                        > miasta a nie dla własnej kariery.
                        > Dla mnie w chwili obecnej ważnymi kwestiami byłoby:
                        > 1. Deficyt w budżecie (aby go nie było)
                        > 2. Przepełnione szkoły
                        > 3. Jestem za oczyszczalnią ale w innym miejscu
                        > 4. Problem dróg
                        > 5. Problem ze śmieciami w lesie
                        > 6. Przemyślane zaplanowanie zagospodarowania przestrzennego.

To problemy już masz. Teraz musisz je zamienić na cele i rozwiązania (środki).
                        Z powyższego wynika, że część jest ze sobą sprzeczna, ale dojdziesz do tego sam. smile
                      • wrotek0 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 21:49
                        ad. 1 Zgadzam się, choć niezupełnie. Niewielki deficyt ( a przypominam, że nie wolno zaciągać długów na działalność bieżącą ) stymuluje rozwój - jak kredyt inwestycyjny w firmie
                        Ad. 2 Masz jakiś pomysł?
                        Ad. 3 Oczyszczalnia w innym miejscu to znaczy gdziE?
                        Ad. 4 O co chodzi - o budowę , utrzymanie, wykup gruntów? Których dróg?
                        Ad. 5 Śmieci w lesie pewnie są , tylko co chcesz zrobić - posprzątać czy zapobiegać śmieceniu?
                        Ad. 6 A konkretniej?
                        Powiedzieć, co mi się nie podoba jest łatwo, trudniej wymyślić realne i zgodne z prawem rozwiązania a potem jeszcze znaleźć na nie pieniądze.
                        • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 22:13
                          1. Rozwój rozwojem ale pewnie nie wiele osób wie bo nie wiele o tym czyta. Ale zadłużenie Józefowa to ok. 30 mln. czyli prawie 30% rocznego budżetu. Przede wszystkim trzeba się uważnie przyjrzeć uchwale budżetowej i przemyśleć czy rzeczywiście na niektóre rzeczy trzeba tyle wydawać i czy w ogóle są potrzebne.
                          2. Budowa całkiem nowej szkoły raczej nie wchodzi w grę gdyż to spory koszt. Najlepszym rozwiązaniem byłaby rozbudowa obecnych.
                          3. Moim zdaniem powinna być umieszczona na obrzeżach miasta np. przy moście do Otwocka (tam przy nadwiślańskiej) jednak z tego co wyczytałem ta lokalizacja odpada ze względów środowiskowych. Pytanie jest też czy rzeczywiście nie da się dogadać z Otwockiem aby płacić mniej. Przede wszystkim dialog.
                          4. Ulic z nazw nie będę wymieniał bo nie o to chodzi. Z tego co czytam na forum albo w "Pytaniach do burmistrza" wiele osób narzeka, że zaraz po budowie wymagają remontu. Dla mnie to absurd. Już lepiej wydać więcej na porządne drogi niż co roku je naprawiać.
                          5. Śmieci jest sporo (wiem bo chodzę na spacery). A czemu by nie posprzątać? Wyczytałem ostatnio o ciekawym modelu: dłużnicy wykonują prace społeczne (płaci im się ale niższe stawki) aby odpracowali swój dług. Jest to jakieś rozwiązanie. Przydałaby się też lepsza edukacja (ale nie tylko dzieci w szkołach) ale również i dorosłych. Skoro radni i ich komitety mają kasę na plakaty i ulotki to czemu nie mogą zorganizować akcji edukacyjnej aby chronić nasze lasy i środowisko. Przecież podobno każdemu z nich zależy na Józefowie i tych pięknych krajobrazach. Niestety nie została spełniona obietnica Burmistrza że będą zainstalowane kosze na śmieci. Są one tylko w Centrum miasta ale nie samym Centrum się żyje.
                          6. Powinno się przysiąść i z głową rozplanować jak chcemy aby nasze miasto wyglądało. Czy chcemy aby był tylko sypialnią czy też chcemy aby przybywało lokalnych przedsiębiorców. I czy mają oni być tylko np. w Centrum czy obok domów mieszkalnych.

Wydaję mi się, że przy sprawnym zarządzaniu pieniądze by się znalazły. Trzeba pamiętać aby planować rozwój na lata (więcej niż 5-7) a nie tylko na 4 lata bo tyle wynosi kadencja.
                          • jozefow512 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 22:40

> 1. Rozwój rozwojem

To jest dylemat. Do wszystkich projektów unijnych trzeba mieć wkład własny. Owszem - bierzesz dzisiaj kredyt, ale do tego dostajesz środki z unii, czyli ten kredyt jest niższy, niż by był, gdyby dofinansowania nie było. Prawdopodobnie nigdy nie byłoby Józefowa na pewne rzeczy stać, bo musielibyśmy się zadłużyć pod korek.

Z jedną rzeczą się zgadzam - należy starać się o inwestycje, które w przyszłości obniżą koszty funkcjonowania. Dlatego np. dobrze, że udało się zmodernizować oświetlenie uliczne (np. Warszawa się buja z takim projektem). W perspektywie kilkunastu - kilkudziesięciu lat koszty energii bardzo wzrosną (zwłaszcza jeśli zostaniemy przy naszym super drogim węglu).

> 3. Moim zdaniem powinna być umieszczona na obrzeżach miasta np. przy moście do
                            > Otwocka (tam przy nadwiślańskiej) jednak z tego co wyczytałem ta lokalizacja od
                            > pada ze względów środowiskowych. Pytanie jest też czy rzeczywiście nie da się d
                            > ogadać z Otwockiem aby płacić mniej. Przede wszystkim dialog.

Czytałem na stronach OPWiK, że Otwock postawił ultimatum (nie nazwali tego tak, ale tak wynikało z ich opisu). Chcą zabrać nam naszą sieć i wtedy będziemy mniej płacić. Wtedy w ogóle nie mielibyśmy nic do powiedzenia, bo jak tylko OPWiK przejąłby józefowską infrastrukturę to mógłby nam dowolnie podwyższać ceny i moglibyśmy ....

Dlatego teraz tak mocno OPWiK wspiera budziki (podczas festynu budzików na zakończenie lata OPWiK miało swój namiot i wozili ludzi na oglądanie ich oczyszczalni). Dlatego Rupniewski zaskarżył decyzję (o czym wspomniano mimochodem na czerwonej kartce - ciekawe, kto ją napisał).

> 4. Ulic z nazw nie będę wymieniał bo nie o to chodzi.

Ulice i komunikacja to obszar, w którym jeszcze nie dorośliśmy. Transport w Józefowie to rower, niestety infrastruktura, która jest tworzona zniechęca do używania rowerów. Jednocześnie Polacy po transformacji zachłysnęli się samochodami no więc płacimy kacapom miliardy euro rocznie za ropę, bo musimy koniecznie wszędzie dojechać samochodem. To jest rzecz, która wymaga jeszcze paru lat...

> 5. Śmieci jest sporo (wiem bo chodzę na spacery). A czemu by nie posprzątać? Wy
                            > czytałem ostatnio o ciekawym modelu: dłużnicy wykonują prace społeczne (płaci i
                            > m się ale niższe stawki) aby odpracowali swój dług.

O jakich dłużnikach piszesz? Chyba mieszasz różne rzeczy.

> 6. Powinno się przysiąść i z głową rozplanować

Jasne. Tylko każdy ma inną głowę i inny interes.
                            • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 22:52
                              1. No tak ale kiedyś środki z UE się skończą i co wtedy? Ja wiem, że są one korzystne dla rozwoju miasta ale jeśli w ciągu roku deficyt jest w granicach 2-4 mln złotych to do końca następnej perspektywy Unijnej dług Józefowa wyniesie (w zależności od rocznego deficytu) prawie 50% rocznych dochodów. Kto to później będzie spłacał?

3. Czyli opcja z Otwockiem odpada. Została w takim razie kwestia innej lokalizacji. Ludzie są za oczyszczalnią ale nie przy moście starej kolejki. Nie dziwię im się. Może nowe władze miasta powinny się zastanowić nad zmianą lokalizacji.

4. To prawda infrastruktura rowerowa mogłaby być lepsza. Mi się marzy taka nawierzchnia asfaltowa czy asfaltowopodobna (niestety nie znam profesjonalnej nazwy).

5. Np. dłużnik albo osoba zalegająca z opłatami za wywóz śmieci, nieruchomość, inne opłaty.

6. I tutaj jest problem. Czasem trzeba iść na kompromis. Wszyscy chcą dobrze dla Józefowa więc trzeba się dogadywać i w sensownych argumentach przekonywać się wzajemnie.
                              • jozefow512 Re: Programy wyborcze 11.11.14, 23:06

> 1. No tak ale kiedyś środki z UE się skończą i co wtedy?

Trzeba je wykorzystać dopóki są, a potem spłacić długi (nie robiąc kolejnych inwestycji).

> 3. Czyli opcja z Otwockiem odpada. Została w takim razie kwestia innej lokaliza
                                > cji.

Ta lokalizacja jest optymalna. OPWiK rozpętało machinę propagandowej dezinformacji.

> 4. To prawda infrastruktura rowerowa mogłaby być lepsza. Mi się marzy taka nawi
                                > erzchnia asfaltowa czy asfaltowopodobna (niestety nie znam profesjonalnej nazwy
                                > ).

Tak, jak napisałem. Podejrzewam, że w naszym mieście (i powiecie) nie ma jeszcze świadomości tego, jak powinna infrastruktura rowerowa wyglądać. W Warszawie dochodzą do tego w wielkich bólach (jeszcze 1999r Masa Krytyczna była pacyfikowana przez policję, a rzecznik ZDM stwierdził, że Warszaw to nie wieś, by po niej rowerem jeździć).

> 5. Np. dłużnik albo osoba zalegająca z opłatami za wywóz śmieci, nieruchomość,
                                > inne opłaty.

Nie znam uregulowań prawnych, które pozwalałby miastu zamienić dług na prace.

> 6. I tutaj jest problem.

Jest smile
                                • diego-de-la-vega Re: Programy wyborcze 11.11.14, 23:16
                                  1. Czyli jak skończą się środki z UE to wtedy przez lata nie będzie inwestycji? Powinno się wykorzystać środki Unijne ale dodatkowo zobaczyć z czego zrezygnować aby znaleźć pieniądze na spłatę długu i inwestycje.

3. Ale to nie tylko OPWiK narzeka. Zwykli mieszkańcy również ale nie przeciw oczyszczalni tylko lokalizacji.

5. Co do tych dłużników:
                                  Krótka lektórka smile
                                  serwisy.gazetaprawna.pl/samorzad/artykuly/833789,zamiast-eksmitowac-dadza-prace-nowy-pomysl-gmin-na-walke-z-dluznikami.html
    • feelek thx. Obywatelxowi 09.11.14, 15:43
      dzięki Obywatelxowi za komplementy
      PS. nie startuje się w wyborach bez przekonania o sensie tego
      ja takiego przekonania wobec siebie nie mam, to i nie startuję
      kiedyś miałem i startowałem
      niech robią to ci, co takie przekonanie mają,
      zawsze będę im życzył jak najlepiej,
      jeśli przekonają mnie, że ich intencje są uczciwe
      pozdrawiam również
      f.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka