Dodaj do ulubionych

Józefów czy Michalin

21.03.15, 17:14
Powiedzcie czy nie denerwuje Was jak co nie którzy mówią Michalin a nie Józefów!!!
Michalin to przecież tylko stacja PKP i dzielnica Józefowa, a nie inne miasto.
Nie którzy mówią że mieszkają w Michalinie...itp
Ja mieszkam w dzielnicy Rycice i nie mówię że tam mieszkam tylko po prostu w Józefowie.

W TVP też powiedzieli w Michalinie koło Otwocka.

To tak jak by Warszawiak się spierał że mieszka w Wawrze a nie w Warszawie.

Kiedyś zatrzymał się kierowca i pyta gdzie jest ul.Dobra w Michalinie,ja na to że ta ul. jes w Józefowie...a on nie w Michalinie bo tak mu ktoś nagadał, a gps nie może znaleźć.

Co Wy o tym sądzicie?
Wiem że to dla niektórych jest głupi albo banalny temat ale dla mnie bardzo drażniący.
Obserwuj wątek
    • cinqueterre Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 17:22
      Nie, nie denerwuje mnie. Bardziej mnie irytuje, gdy ktoś pisze "nie którzy" rozdzielnie.
    • zawad17 Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 19:09
      dobrze, że poruszyłeś ten temat... idealne miejsce na Urząd Miejski w Michalinie byłby w byłym domu dziecka, o którym ostatnio tyle szumu wink
      • velpavel Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 19:32
        Wtedy tylko pozostaje podzielić miasto na dwa i po problemie.
        • grzeg_sz_1 Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 20:21
          i dwie oczyszczalnie big_grin big_grin
          • abecadlo9 Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 21:38
            Vepavel - mnie nie denerwuje.Nie masz większych zmartwień? Bardziej bym zważała na swoją pisownię.
          • jozefow512 Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 21:54
            grzeg_sz_1 napisał:

> i dwie oczyszczalnie big_grin big_grin

Jakie dwie? Najlepiej trzy. Będzie jedna dla Otwocka, jak już zbankrutuje. smile
            • velpavel Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 23:30
              Za pisownie przepraszam...pisane myszką...bardzo ciężko.
              Nie rozumiem dlaczego Was to nie denerwuje.
              Zrozumiem dopiero wtedy, jak wytłumaczycie mieszkańcowi Radości że nie mieszka w Warszawie tylko w Wawrze.
              Więc ja teraz jak będę wszystkim mówił że mieszkam w Rycicach,nie w Jozzi, niech myślą i główkują.
              • em-kwadrat Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 23:43
                Możesz szwrócić z tym problemem także do PKP - w rozkładzie jazdy jest Michalin, a nie Józefów Michalin.
                • em-kwadrat Re: Józefów czy Michalin 21.03.15, 23:45
                  Przepraszam za literówki, ale trochę się uśmiałam, powinno być:
                  Możesz zwrócić się z tym problemem także do PKP - w rozkładzie jazdy jest Michalin, a nie Józefów Michalin.
                  • tomjani Re: Józefów czy Michalin 25.03.15, 11:02
                    em-kwadrat napisała:

> Możesz zwrócić się z tym problemem także do PKP - w rozkładzie jazdy jest Michalin, a nie > Józefów Michalin.

I Świder jest, i Śródborów, a powinien być Otwock Świder itp.
          • feelek Re: Józefów czy Michalin 24.03.15, 08:21
            Otwock ma
            jak widac o jednego za duzo
            BPSa (Bojownika Przegranej Sprawy)
            Przynajmniej, z braku chocby centrum miasta, tego tam niebrakuje
            biedne miasto
    • heca7 Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 07:59
      Moi teściowie mieszkają w Michalinie i nigdy nie mówią, że w Józefowie smile Tak jest od kilkudziesięciu lat. Nie widzę potrzeby zmian. Skoro mieszkańcom to odpowiada?
      A kierowcy trzeba było nie mącić w głowie tylko wytłumaczyć , że mieszkańcy tak zwyczajowo mówią i skierować w odpowiednim kierunku.
      • velpavel Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 08:43
        Kiedyś napomknąłem o tym p.Kruszewskiemu...stwierdził że też go to irytuje,a jeśli chodzi o PKP to za dużo zachodu żeby przekonać PKP.
        No dobra muszę jechać ze swoich Rycic do Józefowa na zakupy wink
        • abecadlo9 Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 10:11
          Velpavel- od kiedy mieszkasz w Józefowie?...Ja od kiedy pamiętam był Józefów i Michalin.Mieszkańcom to odpowiada i nie ma o co,,kopi kruszyć,,Dziwi mnie ,aż takie Twoje zacietrzewienie,a ,,biednemu kierowcy,, który czegoś szukał nie powinieneś mącić w głowie,bo i tak był pewnie zestresowany tylko wskazać drogę,bo dobrze wiedziałeś o co mu chodzi.
          • velpavel Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 10:36
            Chodzi mi o to że trzeba nauczyć się mówić rzeczy po imieniu...i tyle.
            W Józefowie mieszkam od 35 lat.
            Podam jeszcze jeden przykład.
            Dzwoni do mnie kolega z Grochowa i pyta o kościół w michalinie gdzie jest bo nie może znaleźć.
            Bo tak ktoś napisał na zaproszeniu.
            Gdyby było napisane Józefów to by wklepał w gps i git.
            • abecadlo9 Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 12:35
              Daj spokój.To jest nazwa przyjęta od dawna...Jeszcze wtedy nikt nie myślał o GPS.
            • surmia Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 12:58
              Bo tak ktoś napisał na zaproszeniu.

Skoro ten ktoś nie wie gdzie mieszka, to nikt nic na to nie pomoże. Pretensje do osób, które wprowadzają swych gości w błąd.
              Michalin jest częścią Józefowa i już.
              Od 15 maja 1951 roku, gdy utworzono gminę Józefów.
              Oczywiście od 1962 Michalin stał się już definitywnie dzielnicą miasta Józefowa.

Co do stacji kolejowych, to przecież nie ma problemu - ja bym nie zmieniała. Są to nazwy przystanków. A że powiązane z nazwami dzielnic, to tylko ułatwia podróż.
              Czy na przystankach w Warszawie są nazwy ulic i zaznaczenie, że znajdują się one w Warszawie? Warszawa - Centrum - Marszałkowska?
              • velpavel Re: Józefów czy Michalin 23.03.15, 16:53
                Surmia....właśnie się mylisz bo na stacjach PKP Warszawa jest wyszczególnione..czyli:
                -Warszawa Falenica, Warszawa Radość, Warszawa Wsch.
                W Józefowie też tak powinno być...Józefów/Michalin, Józefów/Centrum.
                Wtedy po drużnych nie wprowadzało by w błąd.
                • surmia Re: Józefów czy Michalin 23.03.15, 18:37
                  Pisałam o przystankach autobusowo/tramwajowych.
                  Na kolejowych faktycznie jest Warszawa, ale w życiu się nie zastanawiałam dlaczego.
                  Może dlatego, że ekstremalnie rzadko jestem kolejowym podróżnym?
                  A już po dróżnym to w ogóle.
                  • jozefow512 Re: Józefów czy Michalin 23.03.15, 21:44
                    Jest jeszcze Świder, który nie nazywa się Otwock Północny smile

Po drugiej stronie Warszawy jest Podkowa Leśna Wschodnia, Zachodnia, Główna. Co prawda to taka półkolej (WKD) a nawet może mniej, bo napięcie mają 800V (jak tramwaj) zamiast 3000V.
                • feelek Re: Józefów czy Michalin 24.03.15, 08:12
                  ale powiedz kolega:
                  co ja mam zrobic, biedny mis:
                  moja okolica to jednoczesnie:
                  Jozefow,
                  Michalin,
                  Jaroslaw...
                  ... i to w dodatku Polnocny?
                  Doprawdy jak mi nie urazic i Twoich jozefowskiego patrioty uczuc,
                  i jeszcze uczuc kogos, co glosuje na PiS?
                  Nie, ja nie moge wyrzec sie tego, ze jestem z Jaroslawa...
                  ... chocby i Polnocnego
                  • m_miko23 Re: Józefów czy Michalin 24.03.15, 09:39
                    Michalin w 1962r został wchłonięty przez nowo powstałe miasto Józefów.Przed tą datą to były dwa różne osiedla z siedzibą lokalnych władz najpierw w Falenicy, potem w Otwocku.Pisarz Józef Hen opisuje w jednej ze swoich powieści (Nowolipie ?) jak to przed wojną przyjeżdżali do MICHALINA, w którym to jego ojciec wybudował letni dom.Ja ze swojej strony wspomnę zawody sportowe odbywające się w latach 60tych (zawsze w Dzień Dziecka) pomiędzy SP w Józefowie a SP w Michalinie. Dla wielu mieszkańców Michalin to coś więcej niż tylko część Józefowa lub przystanek kolejowy.To pewna tradycja i poczucie historycznej odrębności bez żadnych podtekstów.Jeżdżę dużo po Polsce i zawsze mówię, że jestem z Józefowa.Ale już w Otwocku, Wawrze czy samym Józefowie to ja jestem z Michalina.Tak jak w obrębie naszego terenu mieszkaniec Świdra czy Śródborowa zapewne nie powie, że jest z Otwocka.Ot takie historyczne przywiązanie. Ad vocem: w książce p.Roberta Lewandowskiego "Kronenberg, Andriolli i wilegiatura" w podziękowaniach za pomoc, wśród wielu wymienionych osób znależli się mieszkańcy Zbójnej Góry, Rycic,Michalina,Emilianowa,Jarosławia,Świdra itd.
    • feelek Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 13:02
      Problemu nie ma.
      Jestem:
      michalinianinem,
      jozefowianinem,
      Polakiem,
      Europejczykiem,
      Ziemianinem
      jestem tymi wszystkimi osobami jednoczesnie
      Stawianie tego jako problemu to IMHO udziwnianie.
      Zabronisz nam byc i jozefowianinami, i michalinianami?
      • feelek Re: Józefów czy Michalin 22.03.15, 22:59
        w sumie troche trzeba rozumiec Velpawela:
        bo jak to brzmi:
        jestem ryciczaninem
        jak mowil p. Zagloba - i osiedziec sie tam trudno, i wywodzic - niepolitycznie.
        Choc osobiscie znam paru ryciczan, calkiem porzadne ludzie
        • heca7 Re: Józefów czy Michalin 23.03.15, 10:23
          Wczoraj w jakiejś starej gazecie wpadło mi w oko coś takiego- nagrodę książkową wygrał Marcin Baran z Knurowa wink
    • tomjani Re: Józefów czy Michalin 25.03.15, 10:59
      velpavel napisał(a):

> W TVP też powiedzieli w Michalinie koło Otwocka.
      > To tak jak by Warszawiak się spierał że mieszka w Wawrze a nie w Warszawie.

To jeszcze mały pikuś, bo przypominam sobie bardzo stary rozkład jazdy PKP w którym stało jak byk: Warszawa Michalin. To było mniej więcej w czasach gdy do Warszawy przyłączono Ursus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka