feelek 05.09.15, 14:26 Szanowny M-miko! w zwiazku z Twym pomyslem i moja w tym ew.pomoca, napisz do mnie na priv. Twoj priv nie funkcjonuje. f. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_miko23 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 07:06 W tym tygodniu spróbuję sporządzić formularze.Chyba dam radę.Jeśli nie to odezwę się.Jeśli chcesz trochę pomóc przy zbieraniu podpisów to daj znać. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 10:03 to juz nie mam ich drukowac? przy zbieraniu podpisow zawsze chetnie pomoge. Odpowiedz Link
surmia Re: prosba do M-miko 07.09.15, 10:06 A w związku z czym będziecie zbierać podpisy? Jakby co, to podpowiadam, że mamy nowe, dość okazałe rondo. Nienazwane, bidniutkie takie. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 10:15 Wlasnie, wlasnie.. z tym, ze: pomysl byl M-miko... i zeby juz nie ciagnac: M-miko chce namawiac wladze aby je nazwac Rondo Bronislawa Kowalskiego PS. ech Adminka, zaniedbujesz sie: przecie M-miko psal o tym gdzies kiedys Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 10:22 jeszcze Kim byl Bronislaw Kowalski? P. Kowalski wpisal sie b. ladnie w karty dziejow Jozefowa: jako pierwszy dotarl do szczatkow liberatora na Gorze Lotnika i zabezpieczyl jego szczatki. Przez kilkadziesiat lat dbal o to miejsce. Sam zbudowal tam pomnik ktory stoi tam do dzis. Za swe czyny dostal order z rak JE ambasadora RPA ( lotnicy byli Afrykanerami). Moglby IMHO byc smialo patronem dzialan ngov: nikt, zadne wladze mu nie pomagaly, przeciwnie w llatach 1944- 1989, jego dzialanie nie mialo u wlad czago szukac: lotnicy byli z kraju apartheidu a pomagali powstaniu, ktore bylo przez tamte wladze co najmniej nielubiane. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 10:25 errata "... jego dzialanie nie mialo u wladz czego szukac..." Odpowiedz Link
surmia Re: prosba do M-miko 07.09.15, 10:47 Z całą pewnością pan Kowalski zasłużył na pamięć. Ale wiesz, w takim wypadku powinno się najpierw przeprowadzić jakąś ogólnojózkową, długotrwałą akcję uświadamiającą mieszkańców kim był ewentualny przyszły patron ronda. Zapytaj na ulicy kogoś o p. Kowalskiego. Ilu mieszkańców odpowie, że wie kto zacz? Jestem ciekawa, jak podczas zbierania podpisów będziecie pytać o p. Kowalskiego, ile osób od razu będzie wiedziało o kogo chodzi. Jakieś dane do statystyki józkowej poproszę. Zapisujcie mniej więcej, bo to ciekawe. Z drugiej strony jak machnie się tablicę na rondzie, to wiele osób zacznie szukać kim był patron i może nawet znajdzie odpowiedź. Ale ilu osobom nie będzie się chciało szukać? Znając obecną sytuację śmiem twierdzić, że niewielu. I już ta właśnie sytuacja źle mi się kojarzy, jeśli chodzi o nazywanie rond imieniem osób. No, sorry, tak mam. Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 14:10 Masa ludzi mojego pokolenia, mieszkających od zawsze w Józefowie, wie kim był Bronisław Kowalski.Problem w tym, że jest to postać trochę zapomniana a nowym mieszkańcom zupełnie nie znana.Przydałoby się aby władze naszego miasta przypomniały osoby, które z racji pełnionej funkcji, społecznie lub w inny sposób najbardziej przysłużyły się Józefowianom.Można to zrobić poprzez cykl artykułów w JnŚ lub małą broszurkę jak Spacerownik Józefowski.Uważam, że kilka takich osób w historii miasta się znajdzie.Uważam również, że każda z tych osób, ku pamięci, powinna być uhonorowana nazwą nowej ulicy lub ronda.No sorry, po prostu tak mam, że zamiast Ronda Ks.Popiełuszki wolałbym Rondo Ks.Malinowskiego. Pomimo,że jednego zna cała Polska a drugiego tylko część Józefowiaków. Odpowiedz Link
surmia Re: prosba do M-miko 07.09.15, 14:24 I masz rację. Też uważam, że powinno się doceniać to co nasze, lokalne. Ale akurat w przypadku p. Kowalskiego taka akcja informacyjno-edukacyjna by się przydała. W Józefowie dużo młodych ludzi. Nowych. Nie bardzo mają skąd czerpać wiedzę o historii Józefowa. Należałoby ich wciągnąć w tę historię niejako niechcący, np. przy nadawaniu nazwy rondom. I tu piszę także o sobie. Spokojnie nawet szkoły mogłyby wspominać o ludziach zasłużonych dla Józka na lekcjach. Dzieci przekazują taką wiedzę rodzicom doskonale. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 16:09 w ten sposob juz mamy zgrabny komitecik ds tej nazwy tego ronda nie, nie uciekaj Surmia tylko taki nieformalny- bez wyborow, formalnosci, pierdul bo ich zwyczajnie nie potrzeba... co do nazw: pozadana jest imho jaka harmonia: jest ok gdy jest roznorodnosc: mi nie przeszkadza gdy komu bylo pozadane rondo X. Popieluszki, choc ten narodowy bohater nie jest zwiazany z J. byloby chyba niedobrze gdybymy mieli samych swietych za patronow- wiec pomysl M- miko mi sie podoba - jest roznoroidnosc: godni upamietnienia jozefowianie(Andriolli, Nalepa), powszechnie znani wybitni Polacy (Popieluszko)... ronda to wdzieczny obiekt do nadania nazwy: nie ma tam adresow, nikt nie ma probl. Z wymiana dowodu nie ma (chyba) probl. uzurpacji: pomysl popiera podpisami grupa mieszkancow, to ostatecznie Rada Miasta podejmuje decyzje ja pomysl M- miko popieram i jakos tam pomoge Odpowiedz Link
sapl Re: prosba do M-miko 07.09.15, 16:30 Bardzo ciekawa akcja, chętnie podpiszę i zbiorę kilka podpisów od rodziny i znajomych. Uważam jednak, że powinniśmy w Józku stworzyć listę takich nazwisk związanych z regionem, które warto by uhonorować nadając ich nazwiska kolejnym nowym rondom, skwerom etc.. Oprócz pana Bronisława Kowalskiego, to w Józefowie mieszkał długie lata kawaler orderu Orła Białego prof. Adam Strzembosz. Odpowiedz Link
surmia Re: prosba do M-miko 07.09.15, 16:31 Feelku, znasz moje zdanie na temat nazywania rond (placków) imionami ludzi znanych, zasłużonych, sławnych czy ogólnie podziwianych. Z mojej strony to nie jest entuzjazm. Ale jeśli już, to bardzo popieram m_miko. Nadawać imiona mieszkańców, czy ludzi jakoś związanych z miejscowością. To ma sens. Tzn. w przypadku rond - których liczba jednak nie jest tak duża jak ulic, gdzie mogłoby tych patronów po prostu zabraknąć. Zresztą fajnie byłoby z góry założyć, że każde nowe rondo będzie miało wyłącznie lokalnego patrona (oprócz płaskich placków błagam). Mogłaby powstać dyskusja nad nadaniem nazwy już przed budową ronda. A takie dyskusje przynoszą zawsze wiele dobrego. Każdy czegoś może się dowiedzieć. Nazywajmy więc. Ale nadal uważam, że powinno się przedtem sprawdzić, czy dana osoba znana jest przynajmniej połowie mieszkańców. No bo jak? - Kowalski? - A kto to? - Nie mam pojęcia, ale też ładnie. ps. W żadnych komitetach być nie zamierzam (nawet o tak miłym składzie ). Nie zrzeszam się . Mam uczulenie. Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 17:02 Padło dużo ciekawych spostrzeżeń.Myślę, że nasze władze, które śledzą to forum też wyciągną wnioski z toczącej się tu dyskusji.Nie jesteśmy w stanie sprawdzić wcześniej preferencji mieszkańców co do patrona ronda.Złożymy wniosek z podpisami, być może będą inne propozycje a Rada Miasta rozpatrzy je i zadecyduje. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 18:58 Popieram. dodam garsc spostrzezen: 1. rond w J. jest obecnie 9, 3 maja patronow: Rondo Andriollego, Rondo Nalepy, Rondo Popieluszki 2.To wcale nie musi byc tak aby wszystkie te ronda ponazywac. Zawsze powinno byc to efektem oddolnego jakiegos dazenia - jak tu obecnie: przyszlo do glowy naszemu koledze, ze p. BKowalski jak najb. zasluzyl na to upamietnienie. Jak teraz bedzie to poparte podpisami, decyzja Rady Miasta, to Rondo BKowalskiego powstanie. Jak nie, to nie. 3. to fajny imho sposob myslenia upamietnic, uwiecznic niekwestionowane osoby z j- skiej przeszlosci. Ja zapamietalem jeszcze Tadeusza Slusarskiego, zlotego medaliste w skoku o tyczce z Montrealu, srebrnego z Moskwy. Nie wiem na 100% czy byl jozefowianinem, bo znalazlem, ze owszem ale otwocczaninem ( ulice w Otwocku ma) 4. nie wystarczy samo naxzwanie, dalej powinno byc jakie dzialanie aby to nazwanie " usensownic": jakos tam przylozylem reke aby powstalo w J. Rondo Tadeusza Nalepy, ojca slowianskiego bluesa, mieszkanca Jozefowa. Byloby fajnie jakby powstala tam np. laweczka z siedzacym tam mosieznym bluesmanem, swietny pomysl to neonowe gitary oswietlajace droge do tego miejsca ( pomysl p. Danko). Usensownieniem przyszlego Ronda B. Kowalskiego bylaby jaka tablica z informacja kto byl zacz. Ale to przyszlosc. Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 21:42 Świetny pomysł.Wystarczyłaby nawet sama ławeczka obok której znalazłaby się tabliczka z informacją o patronie.Poza tym wychodzi to naprzeciw obawom Surmii, że wielu ludzi może nie wiedzieć kto zacz. Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 22:23 Tadeusz Ślusarski przez jakiś czas mieszkał w Józefowie na ul.Laskowej w pobliżu ośrodka zdrowia.Być może ostatnie lata życia był mieszkańcem Otwocka w którym pracował jako nauczyciel wf-u i trener w OKS-ie.Tam też jego imieniem nazwano jedną z ulic i stadion Startu Otwock. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 08.09.15, 12:39 no i wystarczy - mu ta uliczka w Otwocku robienie z niego patrona w J. byloby imho na sile chyba, ze kto b. zachce Odpowiedz Link
jarecki_2 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 20:37 Z całą pewnością, jak już będą nazywać rondo, to będzie to rondo JPII (jest skwer ale od przybytku głowa nie boli) albo Leszka K. co bardziej prawdopodobne. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 07.09.15, 22:50 1. nie "beda..." ale " bedziemy... " ... nazywac to rondo wiesz, piszesz na forum Jozefowa tu, jak kto choc troche podziala, prowadzi do tego, ze na koniec jakies rondo sie jakos nazywa .... nie JPII ani nie Leszka K.... PS. tam, skad piszesz tak macie? Jak piszesz? No ubolewam. Moze zrobcie tak jak w J.? Odpowiedz Link
jarecki_2 Re: prosba do M-miko 07.09.15, 23:15 Nie obarczaj mnie swoimi problemami proszę. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 08.09.15, 12:36 nie obarczam - nie znam twoich problemow budowlane? gladz samopoziomujaca sie w workach sciela? Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 10.09.15, 14:18 Sapl! Jeśli nadal podtrzymujesz chęć zbierania podpisów-mam dla ciebie formularz.Napisz tu na forum gdzie i kiedy możemy się spotkać. Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 15.09.15, 12:02 W czwartek 17-go i piątek 18-go września w godz.16-18 przy sklepie OK na ul.Granicznej będę zbierał podpisy pod petycją w sprawie ronda im.Bolesława Kowalskiego. Odpowiedz Link
terpu Re: prosba do M-miko 16.09.15, 19:01 Kim był/jest Bolesław Kowalski? może chciałeś zbierać podpisy pod imieniem Bronisław Kowalskiego, lokalnego działacza z Michalina, twórce pierwszej kapliczki upamiętniającej katastrofę samolotu na Górze Lotnika, działacza Ligi Ochrony Przyrody który często spotykał się z dziećmi ze szkoły w Michalinie Odpowiedz Link
m_miko23 Re: prosba do M-miko 16.09.15, 19:20 Tak, chodzi o tego Bronisława Kowalskiego.Innego w Józefowie-Michalinie nie kojarzę.Podpisy będę zbierał pod petycją o nadanie rondu imienia BK. Odpowiedz Link
feelek Re: prosba do M-miko 17.09.15, 01:20 czeski błąd... choć: trudno będzie wykonać tu niezbędną pracę popularyzowania osoby p. BRONISŁAWA Kowalskiego. Tym ciekawsze jest całe przedsięwzięcie, którego się M_Miko podjął. Powodzenia! Odpowiedz Link
alcobar Wystarczy pogrzebać w necie, żeby zobaczyć że byli 16.09.15, 19:45 ludzie z Józefowa, którzy wpływali na życie Polski i to były postaci historyczne zasłużone dla Polski a dzięki temu, że przebywali w Józefowie był on przed wojną modnym miejscem. Odpowiedz Link