Dodaj do ulubionych

Patron się już nie podoba

• jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 27.04.16, 10:54
      Powód zmiany patrona się nie pojawi ponieważ nie może. To jest taka sytuacja w której nie ma dobrego argumentu poza prawdziwą argumentacją, której za nic powiedzieć nie można zwłaszcza przy takim szumie jaki powstał. Zmiana patrona ma być po myśli, nazwijmy to, obecnej władzy czy jej sympatyków i taki jest powód zmian. Gdyby był inny już by się pojawiła argumentacja. Patron bliższy dzieciom. Poważnie? Pilecki? Piłsudski? Twardowski? A gdzie Miś Uszatek (nie ma szans, nie miał rodziców mieszkał sam) oraz Bolek i Lolek (podobna sytuacja a na dodatek dzieciaki zaczęły by same latać po świecie i dopiero byłby bałagan), Świnka Peppa (doskonała kandydatura), Kucyki Ponny? Lalka Barbie? to są postaci które są dzieciom teraz najbliższe a nie Dzieci z Powstania Warszawskiego
      .
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 27.04.16, 11:18
        Z Bolkiem i Lolkiem jako patronem bym uważał smile
        • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 27.04.16, 19:13
          celowo nie wspomniałem o trójkącie z Tolą, która również nie miała rodziców, mieszkała sama i była nad wyraz zaradna, ale skoro wywołałeś.... hehehe
    • kug777 Re: Patron się już nie podoba 27.04.16, 18:00
      Mam nadzieję, że obecna dyrektorka idzie na emeryturę. Nikt jej nie będzie żałował. Kobieta ta nie cierpi krytyki. Każda próba dialogu/porozmawiania, kończyła się natychmiastowym szukaniem winnego i zwalania odpowiedzialności na nauczycieli. Nauczyciele są terroryzowani i nie wolni im mieć własnego zdania. Ona nigdy nie jest winna!. Teraz też napisała nijakiego maila do rodziców, oczywiście nie napisała, kto za tę awanturę jest odpowiedzialny ( " podjęto decyzję..." ).
      Olof Palme szczególnie teraz jest niektórym solą w oku, ponieważ zginął (prawdopodobnie) z ręki prawicowca ekstremisty za politykę antyrasistowską. A może poczekać z patronem na pierwszą polską ofiarę "prawdziwych Polaków"? (Tfu, tfu tfu...).
      W Józefowie mieliśmy względny spokój od ideologii i kłótni politycznych. Teraz głupia dyrektorka jedną akcją to zburzyła.
    • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 27.04.16, 23:11
      Zupełnie przypadkiem z innego źródła znalazłem informację, że przy nadaniu imienia patrona szkole był premier PRL Rakowski, Pani dyrektor musiała przypadkiem księgę znaleźć, przeczytać wpis i mamy powód zmiany patrona...
    • surmia Tajne przez poufne 28.04.16, 09:28
      Najgorsze jest dla mnie to, że cała ta sprawa jest jakaś taka tajna, nieoczywista, ukrywana.
      Na kartach do głosowania napisano, że jest to III etap wyboru patrona szkoły.
      Błąd! - to nie wybór, a zmiana patrona.

A co się działo w poprzednich trzech etapach i dlaczego nie ma o nich konkretnej wzmianki?
      Kto był pomysłodawcą i kto głosował na te kandydatury?
      Społeczność szkoły? A kto to?
      Kto w I etapie zaproponował zmianę i kto się przyłączył?
      A II etap czego dotyczył i kto w nim uczestniczył?
      I dlaczego nikt spoza szkoły nie wiedział o tych etapach i planowanych zmianach (choć i w szkole nie wszyscy wiedzieli)?

I już nawet nie chodzi mi o Palmego, tylko o sposób działania dyrekcji.
      W ogóle mi się nie podoba takie działanie szkoły.
      To nie jest prywatny folwark, to szkoła publiczna.
      • jozefow512 Re: Tajne przez poufne 28.04.16, 09:46
        Dokładnie tak.

Cały proces zmiany patrona jest szemrany.

Myślicie, że to tylko patron?

Otóż nie. Jutro w tak samo w szemrany sposób zostaną podjęte inne decyzje dotyczące Waszych dzieci. Niejawnie, w trzecim etapie pozwolą Wam się wypowiedzieć i potwierdzić, że ich wybór jest słuszny. I jeszcze powiedzą, że to Wy tak chcieliście.

Moim zdaniem takie zachowanie jest nie do przyjęcia.
    • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 28.04.16, 16:11
      Jeszcze tylko dzisiaj do 20 możemy oddawać swoje głosy na patrona.
      • jozefow512 Jakie są wyniki głosowania? 29.04.16, 08:52
        jarecki_2 napisał:

> Jeszcze tylko dzisiaj do 20 możemy oddawać swoje głosy na patrona.

Ktoś zna wyniki?
        • jozefow512 Wyniki głosowania w szkole 29.04.16, 13:51
          Udało mi się zdobyć wyniki (z dokładnością do szczegółów, bo nie chce mi się wszystkiego przepisywać) smile :

245 głosów
          117 Palme
          57 Dzieci
          19 JPII
          17 Pilecki
          14 Astrid
          .....

Wniosek z tego taki: należy zawsze głosować !

I tym przesłaniem na najbliższe kilka wyborów kończę smile
          • surmia Re: Wyniki głosowania w szkole 29.04.16, 14:21
            jozefow512 napisał:

Wniosek z tego taki: należy zawsze głosować !
            I tym przesłaniem na najbliższe kilka wyborów kończę smile

To najszczersza prawda jest. Mówiłam o tym wcześniej.
            Niegłosowanie w jakimkolwiek proteście jest bez sensu.
            Głosować należy zawsze, bo zawsze jest jakiś wybór.

Czyli Olof zostaje? HURA!
          • muffinek2 Re: Wyniki głosowania w szkole 29.04.16, 16:31
            jeśli to prawda, jeśli "wybranie ponowne" Olofa potwierdzi się, to normalnie wzruszę się, że w takim cudownym mieście mieszkam, a dyrekcji (jakiejkolwiek) można pomóc w tym, w jaki sposób mówić o starym / nowym patronie, skoro to taki "problem"
          • owjozef Re: Wyniki głosowania w szkole 29.04.16, 20:10
            Dzięki za wysiłek i ważną wiadomość. smile

Najwyraźniej rozsądek zwyciężył. Niech ta sprawa będzie dla wszystkich pouczającą lekcją, oby wszyscy zainteresowani wyciągnęli odpowiednie wnioski tak by w przyszłości nie nadużywać i nie wypaczać pojęcia demokracji.

Warto pomyśleć i zrobić coś by ożywić i kultywować postać patrona, dzięki któremu Józefowska szkoła wyróżnia się pozytywnie na tle tysięcy innych w Polsce z tymi samymi, wyświechtanymi patronami. Polacy mogą się wiele nauczyć od Szwedów/e, np. w dziedzinie ochrony środowiska czy przedsiębiorczości, i na odwrót, zainspirować sąsiadów z północy polskimi tradycjami, dokonaniami.

Dziwi wciąż tak dużo głosów popierających niepotrzebną, szkodliwą, makabryczną, antypolską, kto wie czy nie zdradziecką, martyrologię polskich dzieci, które zamiast być chronione za wszelką cenę (jak np. 2500 żydowskich dzieci przez śp. wspaniałą chrześcijankę Irenę Sendlerową) by przetrwał polski naród, były wysyłane na śmierć m.in. podczas samobójczego Powstania Warszawskiego.

Ciekawe jaką manipulacją posłużą się pismaki z "Linii Otwockiej" relacjonując wyniki, przecież oni już zadecydowali, że patron w Józefowie będzie zmieniony. Chyba dostali apopleksji.

Gratulacje i podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w obronę demokracji i podstawowych zasad współżycia społecznego!
            • jozefow512 Re: Wyniki głosowania w szkole 30.04.16, 21:32
              Oficjalna informacja ze strony szkoły sp1

https://www.sp1.jozefow.pl/wp-content/uploads/2013/05/wyniki_glosowania_olof.jpg
              • surmia Re: Wyniki głosowania w szkole 01.05.16, 09:44
                Czy Sławomir Koźlak to ten pan, który kandydował na burmistrza?
                Czy zmiana patrona szkoły to inicjatywa tego pana?
                • michalinjozefow Re: Wyniki głosowania w szkole 04.05.16, 17:32
                  Pan Koźlak był, wg zdjęcia zamieszczonego na stronie szkoły, przewodniczącym komisji skrutacyjnej, czyli grupy osób, które liczą głosy. poza tym w tej grupie byli wszyscy wymienieni na tym dokumencie. Myślę, że zmiana patrona to jednak - zgodnie z tym co czytam i wiem inicjatywa Pani Dyrektor
    • owjozef Re: Patron się już nie podoba 28.04.16, 23:00
      W jednym z ostatnich pytań do p. burmistrza jest zarzut, że nie można założyć konta i publikować na tym forum, i że jest ono sterowane przez GW.

Czy doomi lub surmia dostały jakieś emaile ze zgłoszeniem problemu?
      • surmia Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 08:31
        Do mnie nic nie dotarło. Nikt się nie skarżył.
      • surmia Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 08:43
        Cytat:
        "Dlaczego Niezależne Forum miasta Józefów jest na serwerze Gazety Wyborczej, co oznacza że nie jest niezależne? Żeby wyrazić swoją opinię jestem zmuszona utworzyć konto na ich witrynie. Czy Józefów może mieć swoje FORUM? Agnieszka Mac

Odpowiedź:
        Słowo niezależne oznacza, że forum w żaden sposób nie jest nadzorowane oraz moderowane przez Urząd Miasta w Józefowie. Forum w obecnym miejscu działa już ponad dekadę i jest ważnym głosem w dyskusji o tym co dzieje się w mieście. Portal gazeta.pl oferuje darmowe fora dla każdego kto się tam zarejestruje i nie ingeruje w ich działalność. Stworzenie forum przez Urząd Miasta Józefowa wiązałoby się z dodatkowymi obowiązkami - wymagałoby powołania dyżurujących tam administratorów."

Doczytałam.
        Nie chodzi o techniczną niemożność założenia konta, tylko o odczucie obrzydzenia, bo to gazeta.pl.
        Dla zainteresowanych odpowiadam - portal gazeta.pl tak naprawdę ma niewiele wspólnego z "Gazetą Wyborczą", więc spokojnie można czytać nasze forum wink Nie będzie ekskomuniki.
        Jest własnością spółki Agora.pl, w skład której wchodzą przeróżne gazety, media itp.

pl.wikipedia.org/wiki/Agora_%28przedsi%C4%99biorstwo%29
        • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 08:51
          Znowu telepatia. Tym razem ja byłem później, bo straciłem kilka minut na rozpoczęcie nowego wątku z nowym kontem smile

Działa, co każdy może sprawdzić.
      • doomi Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 08:49
        he he, niezłe jaja. A tak w ogóle surmia i ja jesteśmy BOTAMI!
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 08:49
        Sprawdziłem pytanie do burmistrza. Chodziło o to, że miasto nie prowadzi własnego forum tylko forum (niezależne od burmistrza i UM) jest prowadzone na GW i trzeba założyć konto, żeby pisać.

Nikt nikomu nie broni założenia takiego forum np. na frondzie, onecie czy gdziekolwiek indziej. smile
        • surmia Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 08:56
          Na onecie?!?!?! No wiesz, toż to niemieckie... fuj!
          • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 09:03
            Podałem przykłady z całej palety możliwości. smile
    • surmia Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 14:53
      Znalazłam to pytanie, gdzie występuje podejrzenie problemów z logowaniem.
      Pytanie jest z chyba 19.04.

Szanowny Panie Burmistrzu .Chcę wyrazić swoją opinię na temat zmiany patrona szkoły nr 1. Ponieważ niezależne forum nie aktywuje mojego konta (a wcześniej mi się to nie zdarzało) pozwalam sobie przesłać mój post. Proszę państwa, nie tak nerwowo. Inicjatywa zmiany patrona jest oddolna i sygnalizowana w społeczności szkolnej od kilku lat. Rzeczą zastanawiającą jest nagły wysyp negatywnych opinii i sądów opierających się na niesprawdzonych informacjach , nie są konkretne, konstruktywne, a wyrażają niechęć "usłyszałem, nic nie wiem, ale jestem na NIE". 1.Czy kontestowane ma być prawo szkoły(uczniowie, rodzice, nauczyciele) do ich opinii wyrażonej w demokratyczny sposób(rozmowy, spotkania, głosowanie) - co właśnie jest w toku. Cd postu 2.Czy wybór patrona ma się odbywać w atmosferze negatywnych emocji(podoba się czy się nie podoba) czy popartego argumentami demokratycznego wyboru. 3. Powinniśmy okazać zaufanie Gronu Pedagogicznemu(Nauczyciel tak jak lekarz jest zawodem zaufania społecznego), cd postu Radzie Rodziców (rodzice chcą dobra dla swoich dzieci) a nie szkalować. 4. Do Rady Miasta Józefów (wybranej w demokratycznych wyborach) należy prawo nadania odwołania lub zmiany patrona szkoły. 5. Lokalna społeczność szkoły w trosce o wychowanie młodego pokolenia podejmuje wysiłek zmiany czegoś na lepsze , co dobrze o nich świadczy( wrażliwość na potrzeby uczniów i patrzenie w przyszłość) 6. Podejdźmy do tej sprawy pozytywnie.Rozmawiajmy na argumenty.Szanujmy się wzajemnie. Agnieszka Mac

Mam nieodparte wrażenie, że to agapsykoty, która 19.04 o 19.40 napisała na forum podobny/taki sam post.
      Agapsykoty, czy już możesz się logować, czy nadal masz problemy?
      Serio pytam, z troski.
      • owjozef Re: Patron się już nie podoba 29.04.16, 19:47
        Dzięki, właśnie o to mi chodziło smile
      • michalin_1 Re: Patron się już nie podoba 01.05.16, 10:16
        Niestety ale osoba która napisała tego posta najzwyczajniej kłamie (pisząc w jej estetyce, mija się z prawdą). Uczestniczymy we wszystkich zebraniach, nigdy nie było tematu zmiany patrona, nigdy nie słyszałem tego tematu w rozmowach z rodzicami innych dzieci. Rozmawiałem również z osobą która uczestniczy w zebraniach Rady rodziców, nie było takiej dyskusji ani taki pomysł nie wyszedł ze strony Rady.

Niestety również Pani Dyrektor wykazała się skrajna głupotą, ponieważ temat zmiany patrona można odłożyć na dłuższy czas. Może rzeczywiście był dobry moment na zmianę patrona? Ale argument że patron powinien być bliższy dzieciom.... który patron? Dzieci walczącej warszawy??

Zamiast pomyśleć o patronie który rzeczywiście będzie bliższy dzieciom, wybrano patrona zgodnie z aktualnymi trendami politycznymi (tak jak wybrano Olafa Palmego). Narzucenie swojego , jedynie słusznego zdania tak się kończy.

Ale czy to była inicjatywa oddolna, czy też inicjatywa np. przewodniczącego rady miasta , który ma określone i dość jednoznaczne zdanie o osobach które mają inne poglądy?
        • michalin_1 Re: Patron się już nie podoba 01.05.16, 10:21
          forum.gazeta.pl/forum/w,19980,159962780,159962780,Betlejemskie_swiatelko_POKOJU_.html#p159979441
    • surmia A w Linii piszą teraz tak: 07.06.16, 12:16
      linia.com.pl/2016/06/07/zmiana-nie-byla-dobra/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka