surmia 06.09.17, 09:30 Taka sieć mi się jakiś czas temu pokazała. Niezabezpieczona. Co to jest? Ktoś coś wie? Jakieś hotspoty w Józku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sn00kie Re: Darmowe Orange wifi 06.09.17, 09:35 Każdy posiadacz Neostrady/Orange ma to w standardzie (czyli jakieś 90% mieszkańców Józefowa). Możesz wyłączyć w panelu Orange i radzę to zrobić. Odpowiedz Link
surmia Re: Darmowe Orange wifi 06.09.17, 10:41 Zadzwoniłam tam i powiedzieli, że wyłączą. Ale nie mogę tego znaleźć na stronie orange, żeby sprawdzić stan. Zmienili wszystko na swojej stronie i jest mętlik. Odpowiedz Link
sn00kie Re: Darmowe Orange wifi 06.09.17, 11:21 Aplikacja Mój Orange lub na stronie Orange po zalogowaniu na swoje konto masz wszystko do wyłączenia. Odpowiedz Link
kug777 Re: Darmowe Orange wifi 06.09.17, 20:55 Każda sieć ma takie udostępnianie Twojego routera na zewnątrz. Twierdzą, że nie powoduje to obniżenia prędkości Twojego internetu ani Twojego bezpieczeństwa. w ten sposób abonenci tej sieci, przy dużej ilości routerów, mają dużo darmowych hot spot's. Ale- taka siec jak np. UPC pyta klienta, czy jest gotów udostępnić swój router, a Orange, jak czytam, nie pyta. I to jest różnica między quasi monopolistą i normalną firmą. Odpowiedz Link
surmia Re: Darmowe Orange wifi 07.09.17, 09:39 Wyłączyłam to. Przyznam, że nie wiedziałam o tym w ogóle. Ale taka sieć wyświetliła mi się dopiero parę dni temu i dlatego zapytałam co to w ogóle jest. Wszędzie piszą, żeby wyłączać. Ale to rzeczywiście skandal, nikt mnie nie pytał czy chcę by mój router była wykorzystywany w jakikolwiek sposób. Ciekawa jestem czy to faktycznie miało wpływ na prędkość internetu. Posprawdzam. Dziękuję za wyjaśnienia. Może skorzystają i inni. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Darmowe Orange wifi 07.09.17, 11:27 Tu jest więcej info. Jak widać - jeśli masz własny modem, to usługi nikt ci nie włączy. To jest tylko na wypożyczonych modemach z Orange. www.orange.pl/darmowe_wifi.phtml "Dla kogo? Darmowe Orange WiFi powstało z myślą o osobach, które potrzebują dostępu do Internetu poza domem, którym wystarcza, że Internet jest w wybranych miejscach, a nie non stop i dzięki temu nie podpisują dodatkowych umów, ani nie płacą więcej za transmisję danych. Aby korzystać z Darmowego Orange WiFi, wystarczy być Klientem Orange: być abonentem Orange (telefonu komórkowego, Internetu mobilnego lub Internetu stacjonarnego) mieć usługę z modemem Livebox, Livebox 2.0, Livebox 3.0, FunBox, FunBox 2.0 nie zalegać z rachunkami aktywować Darmowe Orange WiFi na swoim koncie, na portalu lub za pomocą aplikacji mobilnej" Odpowiedz Link
surmia Re: Darmowe Orange wifi 07.09.17, 14:28 No niestety od jakiegoś roku czy półtora korzystam z Liveboxa 3. Zmieniałam prędkości i dali, to wzięłam. Nie mam powodu żeby narzekać, bo działa ok. Ja po prostu nie wiedziałam o takiej usłudze (?). Nikt mi nie powiedział (przy instalacji routera) że będę się dzielić czymkolwiek. A wyraźnie zaznaczałam sprawy bezpieczeństwa sieci. Ja czytałam te opowiastki Orange o tym, kto może korzystać i jakie to fajne. Ale dopiero po tym, jak zauważyłam te sieć u siebie. Nie zalegam z rachunkami i jestem teoretycznie upoważniona, żeby z tego ustrojstwa korzystać. Więc ta sieć powinna mi się wyświetlać na liście sieci w zasięgu od długiego czasu. Nie wyświetlała się. W każdym razie po wyłączeniu mam ładniejsze prędkości. Naprawdę. Może to przypadek jednak jest, skoro piszą że to nie spowalnia. Choć ja im nie wierzę, niestety. Za dużo już bajek od Orange słyszałam Odpowiedz Link
kolejarzmatolecki Re: Darmowe Orange wifi 08.09.17, 01:36 Niezłe brednie w tym temacie. A prawda jest taka, żę: 1. Udostępnianie Twojego routera wifi innym jest domyślnie WYŁĄCZONE. Włącza to się przez konto w panelu na orange.pl 2. To że widzisz jakies sieci Darmowe Orange wifi to są sieci prawdopodobnie od sąsiada, a nie Twoje. Możesz z nich korzystać jesli i TY udostepniasz innym swój internet. Odpowiedz Link
surmia Re: Darmowe Orange wifi 08.09.17, 09:57 Otóż nie. Udostępnianie sieci domyślnie jest włączone prze Orange. Mogłam korzystać z tej sieci, sprawdzałam to. Czyli i ja musiałam mieć aktywne udostępnianie. I miałam. Teraz (kiedy już mi Orange odłączył domyślne udostępnianie), jeśli będę chciała taką frajdę sobie uaktywnić, to mogę samodzielnie przełączyć przycisk na stronie i będzie działało. Ale żeby móc decydować, to Orange musi wyłączyć mi domyślne udostępnianie. Takie odgórne. howgh! Odpowiedz Link