cinqueterre 28.10.18, 10:14 Czy wiecie może kogo upamiętni popiersie na skwerku koło straży pożarnej? Czy Marszałka, Lecha, burmistrza, czy jeszcze kogoś innego? TUTAJ FOTA, BO NIE CHCIAŁA SIE ZAŁADOWAĆ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 10:29 Choć - po namyśle - widząc ostatnie pomniki i podobizny na nich, to do końca nie wiadomo kogo skrywa ta folia. Odkryją, to się coś dopasuje. Odpowiedz Link
hanka31 Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 10:34 Nie wiem, ale zgaduje że kogoś innego , moze patrona strażaków? Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 10:36 Waldemar Marszałek? Ten słynny motorowodniak? Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 10:45 hyhyhy, kto wie? Się odsłoni, się sprawdzi, się dopasuje. Odpowiedz Link
borabora6 Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 13:02 Moim zdaniem Piłsudski na MLN%. Kształty mi pasują. A do tego rocznica okrąglutka, taka stówka tej naszej niepodległości Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 13:36 Bo to ma być Piłsudski. A kto wyszedł artyście to się okaże. Bo to różnie bywa. Nasza łączniczka na przykład. No ładna jest, ale jakaś taka pomnikowo siermiężna. Można było nadać jej nieco lekkości, bo to młode dziewczyny były. Ale cóż, widocznie nie taki był zamysł twórcy. Odpowiedz Link
feelek Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 14:39 Rogatywka się odcisnęła. -temu ktosiu. ani chybi: Marszałek albo JJWW (Jaki Jego Wierny Wiarus). Ale żeby Marszałek jeździł motorówą w rogatywce??? Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 28.10.18, 14:49 A mnie się zdaje, że on, ten z pomnika, bez czapki będzie. Tak raczej na luzie, po domowemu. W końcu to Józef. Ja tam widzę jeno włos wzburzony i brwi zmarszczone w trosce o losy. Wąs też pewnie będzie rzęsisty. Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 11.11.18, 15:54 No i mamy Marszałka. Moim zdaniem nie jest zły. Obawiałam się czegoś gorszego. Według mnie koniecznie należy mu się jakieś godne tło. Jakaś zadbana zieleń. Ja bym widziała ścianę z ciętego żywopłotu, lub - co łatwiejsze w pielęgnacji - z thui, np. smaragd, która rośnie równo i tworzy zieloną ścianę. Żeby Marszałek był widoczny i nie ginął na tle budynku, ludzi, aut itp. Odpowiedz Link
miximix Re: Twoja twarz brzmi znajomo 11.11.18, 19:25 Nie jest zły, bo ma wydziergane poniżej szyji "Polska"?! Możemy nazwać każdego w brązie z wąsami Marszałkiem, ale akurat, ten jest na poziomie krasnala ogrodowego! Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 11.11.18, 20:20 Akurat ten napis w ogóle mi się nie podoba, jest go jakby za dużo i odcina tę głowę. Bez napisu byłoby lepiej. Uważam, że jest lepszy niż Piłsudski z Przemyśla, Zamościa czy Bydgoszczy. Moim ulubionym Piłsudskim jest ten sprzed Belwederu. Ale gdzie Warszawa i Belweder, a gdzie Józefów i skwerek. Nie jestem zachwycona, ale nie porównywałabym go do krasnala. Mimo wszystko. Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Twoja twarz brzmi znajomo 12.11.18, 11:36 A wiadomo kto jest autorem? Autor, autor! Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 12.11.18, 11:42 Autorem jest Ryszard Jan Kozłowski. Tak przeczytałam w ostatnim JnŚ na stronie 6. Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Twoja twarz brzmi znajomo 12.11.18, 16:07 Hmmm. To nie jest dobrze. Poniżej przytaczam komentarz Majewskiego z GW nt. projektu rzeźby Sendlerowej tego autora. Komentarz W Otwocku ma powstać pomnik Ireny Senderowej. Jej dzieło jest trwalsze od spiżu i nie ulegnie zapomnieniu bez względu na to, czy zostanie ona uhonorowana pomnikiem, czy też nie. Monument jej się jednak należy, tak jak i wielu wybitnym postaciom naszej dwudziestowiecznej historii. Nie rozumiem tylko jednego: Dlaczego wszystkie one są tak potwornie brzydkie? Granica kiczu dawno została przekroczona i trudno powiedzieć, do jakiego punktu się dziś zbliżamy. I nie dotyczy to jedynie Warszawy. Pomniki koszmarki czyhają na nas w każdym mieście. Zamiast honorować, ośmieszają. Pomińmy tu odlewane seryjnie monumenty Jana Pawła II. Gdy patrzę na radomski monument Jana Kochanowskiego, nie mogę pojąć, dlaczego posadzono go na fotelu ginekologicznym. A pomnik Korczaka przed Pałacem Kultury? Stoi pod baobabem, z którego w dodatku cieknie woda. Proponowany pomnik Ireny Sendlerowej to z kolei drastyczne studium choroby Basedowa. Jak patrzę na tworzące go postaci, natychmiast przypominam sobie sceny z Marty Feldmanem - ulubionym aktorem Mela Brooksa - o niebotycznym wytrzeszczu oczu. Pomnik Sendlerowej zdaje się składać z wielu absurdalnych kreacji Feldmana. Śmieszne? Raczej ośmieszające. Gdyby te wszystkie pomniki były jeszcze realistyczne, w duchu XIX-wiecznego akademizmu,byłyby tylko nudne. Ale realizm jest w nich horrendalnie przerysowany, a przy tym śmiertelnie poważny. Rezultat? Pomniki zamiast upamiętniać, zamieniają się w swoją własną karykaturę. Zamiast skłaniać do refleksji, budzą pusty śmiech, a ich walory estetyczne przyprawiają o mdłości. Irena Sendlerowa doprawdy zasłużyła na coś lepszego. Jerzy S. Majewski No właśnie, te oczy... Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Twoja twarz brzmi znajomo 12.11.18, 16:10 A tu link do całego artykułu, wraz z fotką rzeczywiście paskudnego projektu. RZEŻBA SENDLEROWEJ W OTWOCKU Odpowiedz Link
miximix Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 08:50 ...,i jak kiedyś brakowało wszystkiego(ocet był i za, to go lubię do dzisiaj) i wszystko było na kartki, tak teraz artyści rzeźbiarze będą rzeźbić w/g rozdzielnika, bo mało ich do prac zleconych na prezydentów, prezesów, marszałków,premierów i prokuratorów! Biedne, te Nasze Miasteczka budżety napięte,a tu jeszcze tyle na krasnale?! Odpowiedz Link
miximix Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 08:36 Nie nazwałem, Go krasnalem jedynie wyraziłem osobisty odbiór poziomu wykonania, tego "dzieła"! Piłsudski, to czyny i Osoba, która miała Swoją twarz, a ta nasza nijak jej nie oddaje?! Z całym szacunkiem dla autora, który, to podobno odbiera liczne nagrody, tu nie ma miejsca na improwizację "na temat"?! Jak wspomniałaś, są te warszawskie, ale zobacz odsłonięte ostatnio popiersie w Brukseli-klasa sama w sobie! Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 09:41 Rzeczywiście ten w Brukseli fajny. Choć niektórzy porównają go do Wenus z Milo. Tu zdjęcie: Ale ja nadal uważam, że nasz nie jest taki ostatni. Jest mnóstwo przykładów na piękniejsze pomniki Marszałka, ale zapewniam, że są również dużo gorsze. Jak np. ten z Przemyśla: czy z Bydgoszczy: Mnie podoba się ten z Gdańska, ale jakbym zobaczyła tylko twarz tego pomnika, to nie wiem, czy byłabym tak zachwycona. A całość robi wrażenie i według mnie jest piękny. Odpowiedz Link
miximix Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 10:02 Zgoda oczywiście, ale jeżeli już ktoś chciał Marszałka(?) za pieniądze podatników, to powinno się i to niezależnie od kosztów zorganizować konkurs i wybrać projekt np. z 3-4 przedstawionych?! To coś zostanie tu na długo, tylko skwerku szkoda. Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 10:50 Zgadzam się, że powinien być konkurs. W innym przypadku istnieje podejrzenie o kumoterstwo, szczególnie, że autor z Otwocka jest. Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 10:56 Również zgoda co do konkursu. Sądzę jednak, że tu chodziło o pieniądze. Taki konkurs i propozycje wiążą się z wydatkami za projekty. Tak mi się wydaje. I sądzę - ale to też moje zdanie - że autor rzeźby zwyczajnie jest znany w naszej okolicy i stąd zamówienie. Czy Łączniczka także nie jest jego autorstwa? Może po prostu był jakiś rabat na Piłsudskiego w hurcie z Łączniczką? Tak czy inaczej - była duża rocznica, ważna data i pomnik upamiętniający ją powstał. I to dobrze. W Otwocku także miał stanąć pomnik Marszałka. Nie wiem czy stanął, muszę sprawdzić. Odpowiedz Link
miximix Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 15:23 Jest obelisk. Ma być pomnik?! Mam tylko nadzieję, że włodarze miasta zorganizują, to profesjonalnie?! Odpowiedz Link
surmia Re: Twoja twarz brzmi znajomo 13.11.18, 11:18 Nie wiem, czy w Otwocku stanął pomnik Marszałka. Wie ktoś? Bo ja do Otwocka mam nie po drodze, nie bywam. Znalazłam tylko takie coś: Odpowiedz Link