morkub 23.05.06, 22:47 Gdzie można by w Józefowie latawce puszczać? Kto umie latawce robić? Są chętni na wspólne puszczanie latawców?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkadia67 Re: Latawce :) 23.05.06, 23:02 Morkub, a coś Ty tak do nieba wzleciała)) My na ziemi o quadach, a morkub o lataniu Mój mąż umie „podobno” latawce robić, choć nigdy nie widziałam, ale dzieciom zawsze mówił zrobimy, zrobimy, tylko materiału dziś nie mamy, hihihi Odpowiedz Link
111majka Re: Latawce :) 23.05.06, 23:04 Każdy umie robić No, może nie tak od razu, ale wystarczy chcieć, każdy na pewno kiedyś robił. Miejsce się znajdzie, jak nie w samym Jozefowie to w okolicy. Chętni pewnie też. Już jedną masz Odpowiedz Link
arkadia67 Re: Latawce :) 23.05.06, 23:09 Ja nie umiem puszczać(( parę razy próbowałam nad morzem, zganiałam się okrutnie a i tak wysoko nie poleciał. A nie moje szybowały tak pięknie, jak kolorowe ptaki na niebie) I żaden nie spadł! Odpowiedz Link
morkub Re: Latawce :) 23.05.06, 23:21 Moje wspomnienie z szczenięcych lat jest takie, że latawca z tatą robiłam, ale nie poleciał on zbyt wysoko chcę spróbować jeszcze raz! A kiedy pasuje? A Ty, Arkadio, chłopaków swoich też namów! Odpowiedz Link
arkadia67 Re: Latawce :) 23.05.06, 23:29 Tych komputerowców?!!! Wystarczy jak koszyczek upleciony przyniosłam to musiałam się tłumaczyć jak małe dziecko, że naprawdę sama to zrobiłam! I tak stwierdzili, że matce na starość odbija a aerobikiem to ich do końca dobiłam))) Odpowiedz Link
malinela Re: Latawce :) 23.05.06, 23:27 Dwukrotna próba puszczania latawców nad morzem kończyła się porażką i nadszarpniętym autorytetem mojego męża i szwagra. Jak to miło arkadia, że należysz do "clubu spalonych oblatywaczy". Jeśli chodzi o miejsce, to najwięcej wolnej przestrzeni jest nad Wisłą. Odpowiedz Link
jackie_brown Nad Wisłą 24.05.06, 21:19 A czy widziałyście/liście ten fajny cypelek nad wisłą z którego widać panoramę Warszawy i Pałac Kultury? Tam jest polanka i chyba pomyślne wiatry. Odpowiedz Link
morkub Latowisko w Toruniu było 23.05.06, 23:45 Znajomy w Toruniu robił Latowisko tak: www.nevo.pl/ariel/2.html To my nie gorsi, nie? Odpowiedz Link
morkub Re: Latowisko w Toruniu było 23.05.06, 23:45 www.nevo.pl/ariel/2.html Wkleiłam link jeszcze raz. Odpowiedz Link
doomi Re: Latawce 24.05.06, 09:40 A my kupiliśmy dwa lata temu we Włoszech super tandenty made in China latawiec. Tandeta straszna, ale latał jak zawodowy. W sumie latawiec to jedno, a dobry wiatr do drugie... nam latał cudnie i we Włoszech i w zeszłym roku w Bułgarii. Tylko w Józku latać tak wysoko nie chciał No więc mam swoją teorię, że z latawcem to nad morze i już. Ale do Waszej ekipy latawic chętnie się przyłączę A nuż się uda i nad Świdrem... Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Latawce :) 24.05.06, 18:20 Cześć ja zajmuję się modelarstwem lotniczym ostatni latawiec co prawda zbudowałem parę lat temu ale mogę dla was poszukać jakiś materiałów Budowa latawca nie jest trudna ,dwie listewki trochę papieru pakowego i oczywiście chęci.Miejsc jest pod dostatkiem,nad świdrem lub wisłą.Jeżeli chcecie kupić gotowy latawiec, widziałem ostatnio fajne w decathlonie(akrobacyjne)ok 50-60 zł o ile dobrze pamiętam.Pozdrawiam Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Latawce :) 24.05.06, 22:40 hahaha jakoś się nie wystraszyłem :p pozdrowionka dla miłyh pań Odpowiedz Link
111majka Re: Latawce :) 24.05.06, 22:42 Uffffffff, całe szczęście, już się bałam....... I jeszcze miły, pozdrawia Odwzajemniamy ))))) Odpowiedz Link
do73 Re: Latawce :) 24.05.06, 22:44 Jak nad Świdrem, to i ja się piszę z moimi córami. Nad Wisłę to może mi się logistycznie nie udać Odpowiedz Link
111majka Re: Latawce :) 24.05.06, 23:04 Słuchalam dzisiaj w radio o latawcowaniu. Chyba to jest trendy A w myśl innego wątku trendy jest nie być trendy. Ale to nic Robert, poprosimy o szczegóły. Tylko jakieś takie proste, żebyśmy się nie zniechęciły/li. Liczymy też na Ciebie jako instruktora puszczania (latawcow oczywiście). Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Latawce :) 25.05.06, 19:36 A co byście chciały wiedzieć?jakie materiały są potrzebne?ile czasu zajmie budowa? A co do puszczania jestem za.W brew pozorom to fajna zabawaA może na forum: jak zbudować latawiec, krok po kroku? Odpowiedz Link
morkub Re: Latawce :) 25.05.06, 21:20 Czemu nie Budowanie latawca to też może być dobra zabawa Odpowiedz Link
morkub no to konkrety 25.05.06, 21:50 No jakiś odzew był, to może przejdźmy od słów do czynów spróbuję jakieś konkrety ustalić. Chętnych zebrało się trochę Arkadia, majka111, doomi, do73, malinela?, jackie brown?, robert-m1? no i ja TERMIN: trzeba go ustalić weekend 3-4 czerwca pasuje? albo następny po nim, czyli 10-11 czerwca? chyba raczej w dzień, żeby wiaterek był, komary nie siekły i dzieciaki można było zabrać. Tak? MIEJSCE: proszę o pomoc w ustaleniu konkretnych dwóch miejsc (drugie na wypadek wszelki), w których Latowisko mogłoby się odbyć - dla mnie określenie "nad Wisłą" albo "nad Świdrem" to czysta abstrakcja, wiec pomóżcie ustalić dokładniej. Poza tym myślę, że spotkamy się gdzieś w mieście i jakoś wspólnie udamy na miejsce, gdzie będziemy puszczać latawce - żeby nikt się nie zgubił Odpowiedz Link
morkub Re: no to konkrety 25.05.06, 22:00 Widze, że 3 czerwca mamy konkurencję w postaci Masy Krytycznej. No ale jesteśmy elastyczni Proponuje, żebysmy zrobili latace wlasnorecznie i koniecznie zeby były bardzo kolorowe Mam opis zrobienia latawca w takiej ksiazce "Vademecum ZRÓB SAM" - mogę udostępnić do skserowania albo może zeskanować, gdyby ktoś dysponował skanerem i wstawić na forum. Zaraz też poszukam coś w sieci na ten temat. A może chcecie umowić się najpierw na wspólne robienie latawców? Odpowiedz Link
111majka Re: no to konkrety 25.05.06, 22:13 3 czerwca Masa konkuruje z babskim spotkaniem niekonieczniedekupażowymalektowie Można razem robić latawce, ale na to potrzeba baaardzo dużo miejsca (tzn na kilka latawców). Jednak obawiam się, że jak każdy będzie musiał zrobić sam, to będzie trudniej. Nie z latawcem - z mobilizacją. Odpowiedz Link
morkub Re: no to konkrety 25.05.06, 22:20 Można zdekupażować latawca, jak już się go zrobi Odpowiedz Link
doomi Re: no to konkrety 25.05.06, 23:44 Skaner mam ja więc spoko - to raz 10-11 czerwca to nie mogę bo najpierw festyn przy "Józefovii" - występuje moja mała czirliderka zaraz potem festyn szkolny "dwójki" gdzie czirliderka wciela się w nie pamiętam kogo w koncercie mini playback show A babskie imprezowanie w przyszły week nie będzie chyba trwało trzy dni ;D więc może jakoś pokombinujemy z terminami, co Odpowiedz Link
morkub Re: no to konkrety 25.05.06, 23:46 pokombinujemy, a jakże! U mnie weekend 17-18 czerwca odpada, jeśli już kombinujemy z dalszymi terminami. Odpowiedz Link
doomi Re: no to konkrety 25.05.06, 23:50 No to kombinuję Gdyby Robert nam wytłumaczył co i jak + morkub wrzuciałaby zdjęcia to każdy z nas w domu by coś spróbował wymodzić. To znaczy ja sobie dam spokój bo prace ręczne to nie mój żywioł i poszukam gotowca i możemy ruszać na te łąki nadwiślańskie/nadświdrzańskie. Czyli idąc dalej tym tropem - proponuję spotkać się na przykład w przyszły week w porze okołopołudniowej z przychówkiem i latawcami, a potem przychówek oddać pod czułe tatusiowe skrzydełka. I looz, czyli mamusie mają czas dla siebie. Reszta do uzgodnienia Odpowiedz Link
doomi Re: no to konkrety 26.05.06, 00:04 Może odciążymy majkę naszą kochaną i tym razem jakiegoś grilla u mnie na działce zmontujemy?? Warunki nieco polowe, ale i to ma swój urok Odpowiedz Link
111majka Re: no to konkrety 26.05.06, 00:09 Ja już się pozbywam męża z domu na tę okoliczność, żeby rzeczywiście było babsko Chyba, żeby mi się nie udało... Odpowiedz Link
morkub Re: no to konkrety 26.05.06, 00:10 No ale na działeczce to dekupażyk chyba nie wyjdzie To trzeba też się zdecydować, co robimy. Odpowiedz Link
doomi Re: no to konkrety 26.05.06, 00:14 No fakt, u mnie to tylko grillowanie. No to się zastanawiajcie dziołchy. Ja mam czas i ochotę się z Wami spotkać wreszcie. Miejsce nie gra roli. Mam zaplanowane menu i na ewentualną wizytę u majki i fajne przepisy na mięsko z grilla )) Odpowiedz Link
morkub Re: no to konkrety 26.05.06, 00:20 Brzmi nieźle To ja zrobię sałatkę grecką - albo coś w tym stylu Odpowiedz Link
malkoska Re: no to konkrety 26.05.06, 12:18 jezeli lista jest nadal otwarta to ja tez chetnie sie z Wami zobacze )) latawiec raczej zakupie w sklepie ... bo czasu mi barknie na robotki reczne co do terminu to bede sie dostosowywac ale 10-11 sa samoloty w Goraszce i chcialabym sie wybrac ... Malkoska Odpowiedz Link
morkub Re: no to konkrety 26.05.06, 12:23 Zapraszamy Dobrze, że przypomniałaś o Góraszce. Odpowiedz Link
doomi Re: no to konkrety 26.05.06, 12:30 A ja góraszki nie lubię, nie cierpię tłumów. A samoloty i tak widzę z balkonu Malkoska, nie zapominaj o festynie koło "Józefovii" Odpowiedz Link
avekamil1 A ja tam wolę robić Boomerangi :] 26.05.06, 00:27 Kiedyś próbowałem zrobic jeden latawiec lecz z powodu braku odpowiednich materiałów ... latawiec nie chcial latać ... co innego boomerangi - Jestem oazą spokoju, pierdolonym, kurwa, zajebiście wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Odpowiedz Link
111majka Re: A ja tam wolę robić Boomerangi :] 26.05.06, 00:32 Bumerang latał? To może latawiec by Ci wrócił Odpowiedz Link
doomi Re: A ja tam wolę robić Boomerangi :] 26.05.06, 00:44 Miałam kiedyś bumerang Ale nie umiałam się nim posługiwać Rzucaliśmy go na polanie przed szkołą. Tam teraz jest WSGE - ech wszytko się zmieniło Odpowiedz Link
avekamil1 Re: A ja tam wolę robić Boomerangi :] 26.05.06, 00:50 boomerang latał i nawet wracał ... Teraz kupię sklejkę lotniczą i będe robił koleny boomerang Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na stronki: users.dolinka.net.pl/~ajkp/bumerang/index.php oraz www.boomerangs.mgt.pl/index.php?act=idx Odpowiedz Link
morkub pomocne linki 26.05.06, 11:08 eltop.bitel.lublin.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3 Odpowiedz Link
morkub Re: pomocne linki 26.05.06, 11:11 www.fotokites.prv.pl/ To też ciekawe - specjalnie dla Majki Odpowiedz Link
morkub Re: pomocne linki 26.05.06, 11:13 Tutaj to nawet kilka modeli do wyboru: www.mzs-swieradow.org.pl/index.php?page=net Odpowiedz Link
morkub Re: pomocne linki 26.05.06, 11:18 Sklep latawcowy: www.latawce.com.pl/oferta.html?show=fotos&kat=1 Odpowiedz Link
abstrakt2003 Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 11:31 ale tam jest las więc były by kłopoty (choć widać z ramtąd warszawskie city) ------------ A mówiąc poważnie to widziałem ludzi z latawcami na wale wislanym oraz na starym wysypisku śmieci w Otwocku (nad Świdrem przy drodze na Puławy) Tam naprawdę czasem pięknie wieje. Odpowiedz Link
doomi Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 12:01 na górę lotników to można kładem spróbować wjechać ;D Odpowiedz Link
abstrakt2003 A broń Boże!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 27.05.06, 15:53 Kłady przecz z lasu! ========================== Ja tam wjeżdżam rowerem! Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 13:23 Góra lotników odpada!!! trzeba ustalic jakiś termin a to dopiero połowa sukcesu, niestety jeszcze musi wiać wiaterek i to całkiem niezły ,wczoraj było nieźle dziś może być. ps.kupiłem listewki jeden wieczorek i będzie latawiec Odpowiedz Link
morkub Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 16:44 To mów szybko, gdzie te listewki można kupić w Józku. Odpowiedz Link
111majka Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 17:45 Ja to chyba pójdę na łatwiznę i sobie kupię. albo pójdę na jeszcze wiekszą łatwiznę i poproszę kogoś żeby mi kupił W linkach morkubowych jest latawcowy sklep internetowy. ktoś bedzie zamawiał? Chociaż wydawało mi się, że równie dużą frajdą jak puszczanie może być robienie latawców. Ale to już następną razą... Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 20:29 W Józefowie to chyba nie kupisz, zajdź do jakiegoś warsztatu stolarskiego napewno mają jakieś odpady to może sprezentóją dwie listewki ,tak aby miały ok 7mmx5mmx1000mm njlepiej sosnowe.Powodzenia ja zaraz pokrywam latawiec papierem Odpowiedz Link
morkub Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 20:59 Qrcze, qrcze - listewki, listewki - szybko, szybko - robić, robić.... Ajajajaj! Odpowiedz Link
arkadia67 Re: Można by spróbować na górze lotników 27.05.06, 21:49 Aja chcę na Górę lotnika quadem))!!!! A latawce na pewno tam nie będą latać( A może na polanie przy "Józefowi" polatają, tam jest spora polana. Odpowiedz Link
111majka Re: Można by spróbować na górze lotników 28.05.06, 00:06 Robert, a to nie muszą być takie lekkie listewki z balsy? Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Można by spróbować na górze lotników 28.05.06, 09:09 Balsa się nie nadaje jest lekka ale jej wytrzymałość jest bardzo słaba.może być bambus włókno węglowe itp. jak chcesz użyć egzotycznych materiałów.Najłatwiej dostępne i bardzo mocne będą listewki sosnowe.Ja użyłem 7mmx5mmx1000mm mogą być cieńsze,to wszystko zależy od wielkości latawca. Odpowiedz Link
morkub Re: Można by spróbować na górze lotników 28.05.06, 10:07 Czyli latawiec już gotów? To chyba pierwszy się uwinąłeś Odpowiedz Link
111majka Re: Można by spróbować na górze lotników 28.05.06, 11:14 Na pewno pierwszy i ... pewnie jedyny. Może ktoś by kupił więcej listewek dla paru osób? I innych potrzebnych rzeczy? Tak każdy osobno to się nie zmobilizuje na pewno. A czy ktoś chce kupić latawiec? Na allegro są takie taniochy po kilkanaście złotych. Odpowiedz Link
morkub Re: Można by spróbować na górze lotników 28.05.06, 11:37 Ja bym chciała zrobić Poszukam jutro, gdzie by tu w Józku listewki zdobyć. Jak się uda, to na pewno wezmę więcej. Odpowiedz Link
robert-m1 Re: Można by spróbować na górze lotników 28.05.06, 18:10 Jeszcze został ogon do zrobienia,a latawca dzieciaki właśnie malują. Odpowiedz Link
morkub Re: Latawce :) 30.05.06, 00:00 Mam problem. Ze zdobyciem listwek. Udałam się dziś do stolarni na Powstańców Warszawy, ale tam nikogo nie zastałam, oprócz ogromnych, rozszczekanych psów, które mi potwornie przestraszyły dziecko Odpowiedz Link
morkub Re: Latawce :) 04.06.06, 00:43 Jakoś w natłoku spraw codziennych i pilnych temat latawcowy mi gdzieś umknął, ale teraz może zapytam: latawce gotowe bądź zakupione??? Można by się umowić na najbliższą sobotę na próbne loty? Jeśli nie wszystkim ten termin by pasował (bo wiadomo - Góraszka), to później można by przecież znów spróbować się umowić Uwaga! Jeśli ktoś potrzebuje listwek, to mam je w ilościach do podzielenia się, dzięki uprzejmości pana stolarza z ulicy Powstańców Warszawy Odpowiedz Link
do73 Re: Latawce :) 04.06.06, 23:43 A gdzie proponujecie spotkanko? Może koło Józefowii? Moje dziecię posiada latawiec zakupiony gotowy. Na początek chyba może być? Odpowiedz Link
do73 Re: Latawce :) 05.06.06, 00:22 Dziecię dostało w zeszłym roku, ale do tej pory nie był jeszcze wykorzystany Odpowiedz Link
111majka Re: Latawce :) 05.06.06, 00:25 To najwyższa pora na wykorzystanie. Tak sobie myślę, że mogą być w tej hurtowni z zabawkami na... Polnej? Wyszyńskiego? Odpowiedz Link
do73 Re: Latawce :) 05.06.06, 00:29 Myślę, że to dobry trop. Tam są różne dziwne rzeczy )) Odpowiedz Link
111majka Re: Latawce :) 05.06.06, 00:32 Kiedyś w środku lata wydzwoniłam całą książkę telefoniczną w poszukiwaniu pontonu. Skończyły się sklepy w Warszawie, dalej zostały tylko te z województwa. No i wlaśnie okazało się, że w naszym sklepie pontonów pod dostatkiem Odpowiedz Link
do73 Re: Latawce :) 05.06.06, 00:41 No to nie trzeba było od tego zacząć? A sklep jest na ul. Wyszyńskiego Odpowiedz Link