Dodaj do ulubionych

Koniec Volkswagena Golfa

IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.09, 16:00
Koniec Epoki Łysych Drągów w golfach. Teraz pewnie będą się lansować najtańszymi seatami.
Obserwuj wątek
    • Gość: SuperSnake Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 16:26
      Samochód sam w sobie fajny. Inna sprawa jeżeli chodzi o użytkowników. Interesująco prezentują się osiągi tego samochodu w wersji z RPA. Silnik 1.6 75KM = 9.7s (0-100km/h) ciekawe jakie były by osiągi jak by włożyć do niego taki 1.4 TSI 160-180KM + DSG. Założę się, że był by szybszy niż Golf GTI MK6. Masa robi swoje.
    • Gość: kubek Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.146.7.78.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.11.09, 16:37
      Golf MkI to ostatni fajny golf. MkII to już nie to samo, nie mówiąc o późniejszych.
    • Gość: woody Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.finemedia.pl 06.11.09, 16:43
      deska z Fabii I :)
    • Gość: Gość: kapral Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: 188.33.94.* 06.11.09, 16:48
      Do mr. torsen: coś ty taki cięty? strzel se w łeb i po sprawie. nie chodzi o to czopie czy samochód jest tani czy drogi, chodzi o utrzymanie go i komfort jazdy. ty pewnie bujasz się Bolidem Młodzieży Wiejskiej(jakbyś nie wiedział to jest BMW) czy innym h...ostwem nic nie wartym.
    • Gość: Gosc Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 16:48
      ta, VW skonczyl sie na Kill'em All
    • Gość: .. Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.11.09, 17:07
      haha, jak kazde niemieckie auto zaprojektowali wlosi...
      i nazwali Gran Tourismo.. a nie der Hoche Turistik
    • Gość: dx Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.devs.futuro.pl 06.11.09, 17:21
      @SuperSnake
      to bylby "tiunink po polskiemu" - sam silnik dalby power na prostej, a co z hamulcami, zawiasem, poloskami, ogolnie osprzetem silnika itd zeby autem dalo sie tez jezdzic na codzien
    • Gość: zyyx Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.natpool22.outside.ucf.edu 06.11.09, 17:45
      W USA nazwano to "Rabbit" (krolik) by podkreslic niewielkie wymiary auta. Nazwa "Golf" bylaby nieco smieszna - zbyt duzo ludzi w USA faktycznie grywa w golfa i wozi sprzet do gry w golfa!
    • Gość: babcia z Nowej Hut Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: 77.255.244.* 06.11.09, 17:57
      No nareszcie ! ....i po karkach ! Kyrie Elejson ! Hosannaaaa ! !!!
    • Gość: gosc Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: 195.116.98.* 06.11.09, 18:31
      W Polsce ten gatunek jeszcze troche przetrwa:) Jesli w ciągu najbliższych lat usłyszycie za plecami "umca umca" to prawie na bank Golf za chwile obok was przejedzie:)
      ...
      www.tnij.org/telefon2009
    • Gość: madmax Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 18:33
      hehe, to mnie wystraszyliście tym tytułem, no ale tak czy siak szkoda starej jedynki, moim skromnym zdaniem to był najładniejszy golf

ps. co do dresów, to pamiętajcie, że oni mają skromne fundusze, a biednych nie stać na badziew, dlatego wybierają to co się najmniej psuje. A dres w golfie czy matizie to jeden i ten sam człowiek, tak więc nie bądźcie ograniczeni, pozdrawiam Matiziarzy....

...tylko prawym pasem proszę :P
    • Gość: madmax Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 18:39
      "W Polsce ten gatunek jeszcze troche przetrwa:) Jesli w ciągu najbliższych lat usłyszycie za plecami "umca umca" to prawie na bank Golf za chwile obok was przejedzie:)
      "
      no tak bo Ty będziesz stał na poboczu heh :P
    • Gość: brrrr Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 18:50
      @ babcia z Nowej Hut
      weź...a BMW i Audi a3?
    • pocalujta_wujta Re: Koniec Volkswagena Golfa 06.11.09, 19:02
      Mialem "dwojke" ale Jette w 1990 roku jeszcze w Polsce (Jetta to byl po prostu Golf z bagaznikiem anie tak jak teraz to zupelnie dwa rozne samochody). "Lysym dragiem" nigdy nie bylem i mialem znajomych ktorzy jezdzili tymi samochodami, a tez nie byli "lysymi dragami". Ta moda przyszla potem tak samo jak BMW niby stalo sie samochodem dresiarzy. My jezdzilismy tymi samochodami zanim przyszla moda dla tych cwaniaczkow. ich po prostu nie bylo w 80-latach i na poczatku lat 90.

pozdrawiam
    • Gość: jacek Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 19:17
      Należałoby powiedzieć, że Golf I pięknie się zestarzał, ale on skubaniec się nie zestarzał i wciąż wygląda, że aż miło. I pomyśleć, że jak się pojawił, krytykowano go za kanciasty styling.
    • Gość: Alfa166 Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.lutn.cable.ntl.com 06.11.09, 19:34
      Nareszcie... Uffff....
    • Gość: radosuaf Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.173.21.138.tesatnet.pl 06.11.09, 19:45
      @jacek

No cóż - projektował go Gugiaro a nie jakiś Hans :-)
    • Gość: gosc Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: 207.188.82.* 06.11.09, 20:03
      Mialem '76 Rabbit'a (made in Germany). Totalny szajs - moje wszystkie nastepne amerykanskie auta to szczyt niezawodnosci w porownaniu do Rabbita - nigdy wiecej sie nie przymierzalem i nie przymierze do VW.

Rabbitem przejechalem 80 tys. mil zanim go wyslalem na zlom. Jedynymi czesciami ktore sie nie zepsuly byly pompa wodna i pompa benzynowa. Wszystko inne sie psulo i to czesto wielokrotnie.

NIGDY WIECEJ VW.
    • pocalujta_wujta Re: Koniec Volkswagena Golfa 06.11.09, 20:43
      SuperSnake,

Masa robi niewiele przy predkosciach maksymalnych. Decyduje aerodynamika ktora gra z moca. Jest na to pewnien wzor fizyczny opracowany. W dodatku nie wiadomo o co ci chodzi z ta szybkoscia; predkosc maksymalna czy przyspieszenie. jesli mowisz o przyspieszeniu to te 75KM mocuy maksymalnie nie ma nic wspolnego z przyspieszeniem tylko z predkoscia maksymalna. Jak piszesz o przyspieszeniu to lepiej podawaj moment obrotowy (w Golfach i Jettach byl maly dopoki nie wprowadzono jednostki V6) oraz przelozenia bo od tego ono zalezy.

A 75 KM Golf i Jetta nie mialy 9,6 do setki tylko 13-15sek do setki. Strona na ktorej znalazles te dane ma bledy w specyfikacji. Ja pisze ci to na podstwaie mojej znajomsci samochodu, ktory mialem na poczatku lat 90 (Jetta 2 ten sam silnik co Golf). W dodatku sam testowalem przyspieszenie na Bemowie w Warszawie. Na dwojce byles w stanie osiagnac 100km/godz wlasnie w okolicach 14 sekund ale nie szybciej, bo po prostu silnik nie wydolil. Ten sam silnik mogl takze pojechac ok 180-190km/godz, ale uszczeliki sie palily i smiedzialo w kabinie... co tez sprawdzilem w tamtych czasach, bo tyle 75-konna Jetta wyciagnalem na autostradzie (zakladam tez ze predkosciomierz nie klamal , ale one zwykle maja spore niedokladnosci). 140km to bylo w zasadzie wszystko jak sie nie grzalo tak by wykonczyc silnik.
    • Gość: Piter Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: 92.251.255.* 06.11.09, 20:49
      Miałem kiedyś taki cacko 1,6 GTI, mechaniczny jeszcze wtrysk wielopunktowy. Chodził jak zegarek.
    • Gość: Zz Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: 77.255.244.* 06.11.09, 20:49
      A ja Jettą II 1.6 GTD zrobiłem blisko 300 000km w ciągu 6 lat. Turbina 4 razy siadała. Pod koniec żywotu woda mi się w chłodnicy zagotowała na autostradzie. Aczkolwiek to auto uratowało mi kiedyś życie. W czasie burzy spadł na moją Jettę konar w trakcie jazdy.. zgniótł lewy przedni róg dachu i to dosyć mocno, ale nie na tyle, żeby mnie ukatrupić.. na szczęście !
    • Gość: Tomasz Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.icpnet.pl 06.11.09, 20:50
      Oby tych szmelcwagenów jak najmniej robili, bo to strasznie nam świat szpeci. Mam takie marzenie, że kiedyś u nas w Polsce ten burakowóz przestanie być uwielbieńcem i ludzie zaczną je realnie oceniać. Ale to musi się zacząć od dziennikarzy. Jak czytam test porównawczy kilku aut, w tym golfa i w podsumowaniu autor pisze, że tamten jest najlepszy, tamten drugi a golf niby trzeci, ale to jednak golf, więc i tak jest najlepszy.... wrrr!!!
    • Gość: Ksebki Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.adsl.szeptel.net.pl 06.11.09, 21:00
      A tak na poważnie to tak --> www.railpictures.net/viewphoto.php?id=201572 podróżuje się po RPA, auta są jednak dla bardziej zamożnych
    • Gość: kolo Re: Koniec Volkswagena Golfa IP: *.chello.pl 06.11.09, 22:09
      rabbit to był golf cabrio. coś sie wam pojebało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka