Gość: Frycek IP: *.xdsl.centertel.pl 26.11.09, 20:07 Dobrze było się dowiedzieć co nieco o tej marce... Pozdrawiam! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kamas Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 20:49 Dobrze, że za nami są czasy nudnych i beznadziejnych cytryn z lat 90. Teraz naprawdę po Citroenach widać ich stary dobry styl z lat 60, czy 70. Link Zgłoś
Gość: Fan DS-a Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.torun.mm.pl 26.11.09, 20:52 Dlaczego marka z takimi tradycjami innowacyjności zaczęła robić samochody takie, jak wszystkie? Citroen DS był dziesięciolecia przed konkurencją. A C1, C2, C3, C4, C5? Nudne i banalne - takie jak konkurencja. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: 195.116.98.* 26.11.09, 23:12 za to wycieraczke wymyślili Polacy i nikt nam tego nie zabierze ... www.tnij.org/crazy2010 Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 00:48 Nowatorstwo techniczne Citroena miało swoje minusy, o których niestety nie można zapominać, bo miały swoje dramatyczne konsekwencje dla historii i obecnej pozycji firmy. Traction Avant był rzeczywiście pierwszym seryjnym samochodem z przednim napędem, ale był przy tym tak niedopracowany i awaryjny, że puścił firmę z torbami. DS też był katastrofalnie awaryjny, zmuszając firmę do uruchomienia uproszczonej technicznie wersji ID19. Nawet kolekcjonerzy mają problemy z utrzymaniem odrestaurowanych Citroenów w jakiej-takiej sprawności, ale przynajmniej mają solidną motywację, bo były to od Traction Avant po CX (z maleńkimi wyjątkami, jak 7U) samochody zupełnie zjawiskowe, którym wszystko można wybaczyć. Link Zgłoś
Gość: Cytryna Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.as.kn.pl 27.11.09, 01:52 Citroen fajna marka, szukam jakiejs cytryny bo bylem w GETIN i okazalo sie ze ten kredyt samochodowy nie jest taki straszny. Malo kto w Polsce wie ze francuzi uwazaja za bardziej prestizowe auto u nich citroena niz popularnego u nas peugeota Link Zgłoś
Gość: kjubus Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 09:41 sam posiadam ZXa z 93 roku - auto niezniszczalne, a jak juz trzeba wymenic jakas czesc (niz np. podgrzac palnikiem i wyprostowac) to sa tanie jak barszcz:) a matka ma xantie z 98 i przyznam, ze najwygodniejsze zawieszenie jakie kiedykolwiek mnie wozilo:) dosc malo awaryjne auto, ale przez to, ze nietypowe, czasami czesci maja dosc wysokie ceny. Link Zgłoś
Gość: Citro Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.gemini.net.pl 27.11.09, 09:45 No i fajnie, miałem kiedyś 2CV, niestety sprzedałem za jakąś śmieszną sumę i kupiłem malucha. Eh, młody był człowiek i głupi. A teraz jak widzę taką cytrynkę na mieście nowe-miasto-Warszawa.notlong.com to mnie trochę szlag trafia na siebie... Link Zgłoś
Gość: Fan DS-a Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: 158.75.70.* 27.11.09, 11:13 Jacek, tylko obecnie Citroeny technicznie są zupełnie nijakie (nie mówię o wyglądzie, bo to kwestia gustu), a awaryjność dalej jest niestety wysoka. Małym rodzynkiem jest C6, ale to już nie jest ani DS, ani CX, ani nawet XM. Link Zgłoś
Gość: Wombat Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 15:04 Ech, uwielbiam stare Cytryny - żaden inny samochód nie ma takiego klimatu... Link Zgłoś
Gość: van der Cyc Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.09, 16:21 Ta firma i tak robi obecnie samochody różniące się od innych. Zobaczycie jak pojawi się DS4 i DS5 to dopiero wtedy w pełni Francuzi pokażą klasę. Link Zgłoś
Gość: Fan DS-a Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: 158.75.70.* 27.11.09, 17:36 > Ta firma i tak robi obecnie samochody różniące się od innych Chyba znaczkiem... Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.09, 17:47 Mam Jumpera (nowy) 2008, niech go tam i z powrotem. Jak się skończy gwarancja to chyba zbankrutuje! Link Zgłoś
Gość: beskrytycznie Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.dream.net.pl 27.11.09, 18:15 ja tam na swoje cytrynki nie nażekam mam jumpy dostawczaka przebieg około 250tyś.km. - brak większych awarii c5 - nowy model - ale dopiero 8 tyś - na razie wszystko ok no i xantia około 250 tyś. km. - brak awari Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.pool.mediaWays.net 27.11.09, 18:27 Citroen: niby fajny samochód, aż taki fajny, ze prawie nikt nie chce go kupować. Patrz wycofany C6. A nowy C5: Francuzi chwalą się ze jest zrobiony na wzór niemiecki. Coz, jak sie niemcow nie potrafi dogonic, to trzeba ich kopiowac. Ale C5 wreszcie jakos fajnie wyglada. Link Zgłoś
Gość: Czesiu Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 18:33 @Gość Ale co się czepiasz citroena? Jumper jest produktem z fabryki fiata. Choć nie uważam jak większość, że fiaty to złomy, to jednak słowa krytyki trzeba kierować w inną stronę. Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: 95.108.27.* 27.11.09, 19:47 C6 już ma status kultowego, prezydent Francji nim się porusza, więc co za bzdury, że wycofany. Ja już na swoją c6 zbieram forsę... Link Zgłoś
Gość: jax Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: 77.255.22.* 27.11.09, 20:08 a o oszczędnym AX-ie wszyscy zapomnieli. 4 litry ropy bez wspomagaczy Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.09, 20:08 c6 i c4coupe to dwa najefektowniejsze auta w swojej klasie. Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 20:16 Szkoda, że w arcie nie ma nic o C15 i Berlingo, które były robione w Polsce (w Nysie). Mało kto wie, że suwane drzwi tylne w Berlingo wprowadzili Polacy. Mało kto wie, że do dziś Citroen robiłby auta w Nysie gdyby nie to, że Żerań zbankrutował i pociągnął za sobą mniejsze fabryki. Aha - brakuje info, że Citroen ma Polskie korzenie. Polecam poczytać. Link Zgłoś
Gość: c Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.chello.pl 27.11.09, 21:16 Są super, wyglądem powalają na kolana, nie ma porównania z japońską sztampą. Link Zgłoś
Gość: jacques Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 21:32 prezydent Francji porusza sie juz nie żadnym Citreonem, ale Renaultem Velsatisem Link Zgłoś
Gość: Agi Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 21:33 ojciec miał w latach 70 citroena DS-..kurde szpan był ta bryka masakryczny ,ale jak sie cos spieprzyło a pieprzyło sie na okragło to masakra była cenowa:) w koncu zgred sie wpienił i pogonił go na giełdzie i kupił volwianke 164 ..miała taki grill z przodu podobny do merola:) toto było nie do zajezdzenia:) tylko paliła jak smok ale benzyna była wtedy za bezdurno..schody sie zaczeły jak wprowadzono kartki na benzyne . I pozegnalismy sie z Volwiakiem a nastał w domu Passat Diesel :) Link Zgłoś
Gość: Ooł Re: Historia kołem się toczy - Citroën IP: *.ds7-k.us.edu.pl 27.11.09, 22:57 C6 jest niesamowicie eleganckim samochodem. Naprawdę nie rozumiem, czemu to się nie sprzedaje tak, jak moim zdaniem powinno (to samo tyczy się Lanci Thenesis), nowe C5 wygląda również super. Zawsze uważałem, że jak chce się kupić wygodne auto to Francja, jak dobrze zawieszone to Włochy a jak kwadratowe to Niemcy:):) Link Zgłoś
jantos51 Re: Historia kołem się toczy - Citroën 27.11.09, 23:26 Fajna konstrukcja, super komfort jazdy mam xsarę picasso i jestem bardzo zadowolony 220 tys przejechane i tylko lewy wahacz wymieniony BRAWO. Link Zgłoś