IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 14:37
Pytanie do obeznanych z tematem: czy są w wolnej sprzedaży jakieś żarówki do
zwykłych reflektorów, dające mocniejszy strumień światła przy podobnej mocy?
Zapytuje, ponieważ czytałem gdzieś reklamę takowych, i nie chciałbym dać sie
nabić w butelkę. Wiem tylko, że są drogie (ok.150pln/szt). Czekam na rzeczowe
opinie,
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: Żarówki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.02, 14:49
      Sprzedają żarówki o ok.30% większej jasności,ale to niewiele daje.Jeżeli masz
      za słabe światła to sprawdż czy do żarówek doprowadzone jest odpowiednie
      napięcie.Przy włączonych światłach nie powinno być mniejsze niż 0,2V. od
      napięcia na zaciskach akumulatora.
      • Gość: Ralph Re: Żarówki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 15:07
        Jak to rozumieć: -(...)niewiele daje,? Wszak jeśli jasność miałaby być o 30%
        większa, to chyba jednak byłoby znacznie jaśniej?! Wyjaśnij, jeśli możesz, bo
        zupełnie ni chwytam, a rzeczywiście chodzi mi właśnie o te żarówki (reklamowane
        jako 30% jaśniejsze).
        • Gość: Sven Re: Żarówki IP: 212.191.129.* 11.02.02, 15:13
          Niedawno w testach b.dobry wynik otrzymal Philips Premium -
          tradycyjna H4 o 30% wzmocnieniu. Uzywam i polecam chociaz
          pewnej granicy sie nie przeskoczy. Pozdrawiam.
        • Gość: Rycho Re: Żarówki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.02.02, 16:03
          Tak naprawdę to różnicę wynoszącą 2x ocenia sie jako wyrażnie zauważalną.
      • Gość: jerry Re: Żarówki IP: *.waw.cdp.pl 11.02.02, 15:08
        Ja wstawiłem u siebie Philips Blue Vision ( H7 ). Poprawa widoczności jest
        znaczna a barwa światła bielsza - polecam. Jedyny mankament to taki, że dosyć
        często się palą ( częściej niż zwykłe ) no ale coś za coś.
        • Gość: jerry Re: Żarówki IP: *.waw.cdp.pl 11.02.02, 15:10
          A jeśli chodzi o żarówki o mocy + 30% światła więcej to też je testowałem.
          Poprawa jest ale do Blue vision nie ma porównania
          • Gość: Ralph Re: Żarówki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 15:23
            A ile ta niebieska poświata kosztuje?
          • Gość: Niknejm Re: Żarówki IP: *.pg.com 11.02.02, 15:32
            Gość portalu: jerry napisał(a):

> A jeśli chodzi o żarówki o mocy + 30% światła więcej to też je testowałem.
            > Poprawa jest ale do Blue vision nie ma porównania

Jedna rzecz: Blue Vision są na dobre warunki atmosferyczne (brak mgły, deszczu,
            śniegu, itp.), ponieważ mają duży udział niebieskiego widma.
            Żarówki typu 'all weather', czy 'all season' (też robione w wersji +30, np.
            przez, za przeproszeniem, Osram ;-)) są robione tak, by niebieskie
            światło 'wycinać' z widma, bo przeszkadza ono w wyżej wspomnianych złych
            warunkach pogodowych.
            Niebieskie nadają się więc świetnie na lato, do dobrych warunków (i w tych
            warunkach rzeczywiście dają większy komfort niż 'all season', bo ich widmo
            zbliżone jest pozornie do światła naturalnego), poza tym udają ksenony, co dla
            wielu jest ważne ;-))
            Są też już żarówki +50 (dające jeszcze kilka % więcej światła niż +30).
            Uwaga: wszystkie takie żarówki szybciej się przepalają, zwłaszcza jeśli ktoś ma
            utwardzone zawieszenie i opony na niskim profilu (wstrząsy).
            Nie zapominajmy, że to, co da nam żarówka premium, osiągniemy przez... przetarcie
            szmatką reflektorów przed podróżą ;-))

Pozdrawiam,
            Niknejm

• Gość: Ralph Re: Żarówki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 15:44
              Fakt. A najwięcej daje wymiana porysowanej szyby na nową. Ok.400pln. Poza ASO,
              rzecz jasna. W gruncie rzeczy wieczornej jazdy z natężonym ruchem, mając nową
              szybę, nie da się nawet porównać do męczarni z porysowaną.
              • Gość: jerry Re: Żarówki IP: *.waw.cdp.pl 11.02.02, 15:57
                sprawdzałem również all weather i jedynie lepiej mi się jeździło w deszczu. One
                również mają poświatę fioletową ale jeśli chodzi o suche dni jak i śnieg to
                polecam blue vision. Przy tych żarówkach super odblaskują się pasy zwłaszcza
                świeżo malowane nawet podczas deszczu. To są oczywiście moje odczucia a po
                kilku próbach na różnych żarówkach z zadowoleniem powracam do blue vision.
                Problem tkwi również w odblaskach. Ja mam Toledo i poprawę widzę dużą ,
                natomiast znajomy wstawił do espero i jest niestety duża różnica.
                Jeśli chodzi o cenę to na stacjach kosztuja coś około 60-70. Mnie udało się
                kupić od dostawcy za 40
    • Gość: Mikolaj Re: Żarówki IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 11.02.02, 15:23
      Niedawno kupiłem właśnie takie "+30%" firmy Osram. Rożnica owszem jest ale nie
      spodziewaj się spektakularnych efektów. Zasięg mniej więcej taki sam, trochę
      jaśniejsza plama na jezdni. Kosztowały ok. 45 PLN/sztukę (Feu Vert W-wa).
      Pozdrawiam
      Mikołaj
      • foxx Re: Żarówki 11.02.02, 16:08
        Ciekawy temat!
        Mam pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczow.
        Wspomniano tu o zarowkach Blue Vision Philipsa (H7).
        Mam pytanie, czy takie zarowki H7 mozna stosowac wymiennie
        z zarowkami H4 (np. w Astrze Classic - zmienilbym w samochodzie ojca).
        Dzieki za odpowidz!
        Foxx
        • Gość: Enzo Re: Żarówki - Osram Silverline +50% IP: *.siemens.pl 11.02.02, 16:12
          Wymieniłem żarówki na ww i jak na razie jestem z nich zadowolony. Kosztują ok
          23zł/szt. Niemają żadnego kolorowego blasku.
        • Gość: Niknejm Re: Żarówki IP: *.pg.com 11.02.02, 18:18
          foxx napisał(a):

> Ciekawy temat!
          > Mam pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczow.
          > Wspomniano tu o zarowkach Blue Vision Philipsa (H7).
          > Mam pytanie, czy takie zarowki H7 mozna stosowac wymiennie
          > z zarowkami H4 (np. w Astrze Classic - zmienilbym w samochodzie ojca).

Nie. Te żarówki są zupełnie inne i nie będą pasowały. Musiałbyś wymienić całe
          reflektory. To już chyba lepiej kupić ksenony...
          H7 są w nowym Punto, kiedyś były w Fordzie Fiesta, ale w nowszym modelu
          przyoszczędzili. W ogóle uważam, że Punto ma swoje poważne wady, ale światła ma
          naprawdę OK.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: Michal Re: Żarówki IP: *.telia.com 11.02.02, 18:40
            Tylko Panowie nieladujcie zarowek 100W-towych,powoduja znaczne podniesienie
            temperatury w bance reflektora i wkoncowym wypadku przepalenie plastikow i
            lustra,sila swiatla + deformacja snopa, spada gwaltownie ta pierwsza a druga
            idzie do gory.Pzdr,Michal
            • Gość: Niknejm Re: Żarówki IP: *.pg.com 11.02.02, 18:48
              Gość portalu: Michal napisał(a):

> Tylko Panowie nieladujcie zarowek 100W-towych,powoduja znaczne podniesienie
              > temperatury w bance reflektora i wkoncowym wypadku przepalenie plastikow i
              > lustra,sila swiatla + deformacja snopa, spada gwaltownie ta pierwsza a druga
              > idzie do gory

Cóż, znajomi miewali różne z tym doświadczenia. Czasami bywało OK i nic się nie
              działo.
              Ale osobiście odradzam. Szlag może trafić nie tylko reflektor, ale i część
              obciążonej nadmiernie instalacji. A poza tym, z tego co wiem, nie wolno montować
              takich żarówek. Mandacik można otrzymać.
              I wreszcie - ja innym w oczy nie świecę. Więc nie chcę, żeby mnie ktoś oślepiał.
              Na zasadzie wzajemności po prostu.

Pozdrawiam,
              Niknejm

• Gość: Tom Ok Re: Żarówki - Osram Cool Blue IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 18:42
            Takie same właściwości jak Blue Vision mają żarówki Osram Cool Blue. W
            porównaniu z serią Premium Philipsa dają trochę więcej światła (Xsara I) i jak
            dotąd starczają na dłużej. Premium wytrzymał u mnie 3 miesiące. Dzień po dniu
            spaliły się obie żarówki. Szkoda - bo byłem z nich bardzo zadowolony. Za parę
            Osram zapłaciłem ponad 5O zł w hurtowni za Mc Donaldem przy Łopuszańskiej.
            Pozdrawiam
            Tom Ok
      • Gość: jasny Re: Żarówki IP: *.europolgaz.com.pl 12.02.02, 15:52
        He, dobre ja kupiłem Philisa premium +30 za 19 zł/szt.
    • Gość: Misiek Re: Żarówki IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 19:10
      Panowie, czy jesteście pewni, że warto wymieniać te żarówki? Ja mam 2 H4, od 64
      kkm, zawsze jeżdżę na światłach. Rzeczywiście dużo daje przetarcie reflektorów,
      byle nie na sucho, aby nie porysować. No i te "koszty" - 7,50 zł za sztukę.
      Pzdr.
    • Gość: tomeek Re: Żarówki IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 22:07
      Witam,
      ja miałem phillipsy Vision plus (+50%) ok. 55 zł komplet i muszę powiedzieć że
      w Clio II (H4) świeciły super (nawet w stosunku do premium +30%. Mankament to
      czas przez który działały ok. 4 m-ce. Ale uwaga elektryk mówił że może dlatego
      że moja wersja nie ma stabilizatora napięcia (czy czegoś takiego) który
      oszczędza żarówki w momencie zapalania.
      Ostatnio pojawiły się konkurencyjne Osramy SilverStar +50% - pewnie też bardzo
      dobre ....
      P.S. Ale jednak czyste klosze to podstawa!!!

Pozdrawiam Wszystkich
      • Gość: bObO Re: Żarówki IP: *.chello.pl 11.02.02, 22:20
        Gość portalu: tomeek napisał(a):

> Ostatnio pojawiły się konkurencyjne Osramy SilverStar +50% - pewnie też bardzo
        > dobre ....
        > P.S. Ale jednak czyste klosze to podstawa!!!
        >

Silverstary są bardzo dobre. Podobnie jak Philipsy dają białe, wyraźne światło
        (zdecydowanie WIDZĘ różnicę pomiędzy nimi a zwykłymi żarówkami). Hurtownia Osram
        znajduje się niedaleko pęlti autobusowo-tramwajowej przy Al. Krakowskiej -
        komplet 45 pln.
        • Gość: XXL Re: Żarówki IP: *.echostar.pl 11.02.02, 23:06
          Kurcze, ja też widzę różnicę !!!!!!
          Przy takich żarówkach co drugi, trzeci samochód oślepia.
          Wystarczy coś doładować do bagażnika.....

Dajcie sobie luzu. Dla widoczności drogi to
          ma niewielkie znaczenie, bo na krótkich i tak
          światła są ograniczone a za to zdrowo oślepiają.

Lepiej mieć czystą szybę i szkła reflektorów.
          To daje większy zysk.
          • Gość: bObO Re: Żarówki IP: *.chello.pl 11.02.02, 23:33
            Gość portalu: XXL napisał(a):

> Kurcze, ja też widzę różnicę !!!!!!
            > Przy takich żarówkach co drugi, trzeci samochód oślepia.
            > Wystarczy coś doładować do bagażnika.....

Wystarczy opuścić reflektory o "oczko". A jeśli ktoś nie ma takiego pstryczka, to
            lepiej rzeczywiście ostrożnie podchodzić do mocniejszych żarówek.

>
            > Dajcie sobie luzu. Dla widoczności drogi to
            > ma niewielkie znaczenie, bo na krótkich i tak
            > światła są ograniczone a za to zdrowo oślepiają.

Daj sobie luzu. Dla oślepiania ma to niewielkie znaczenie, bo to kwestia
            ustawienia, a widoczność naprawdę się poprawia. Miałeś kiedyś takie żarówki?

>
            > Lepiej mieć czystą szybę i szkła reflektorów.
            > To daje większy zysk.

Lepiej być pięknym i bogatym niewątpliwie.
            • Gość: XXL Re: Żarówki IP: *.echostar.pl 11.02.02, 23:49
              Gość portalu: bObO napisał(a):

> Daj sobie luzu. Dla oślepiania ma to niewielkie znaczenie, bo to kwestia
              > ustawienia, a widoczność naprawdę się poprawia. Miałeś kiedyś takie żarówki?

Miałem H7, różnica niewielka a za to częso mi błyskano, tak że
              musiałem opuszczać reflektory o jeden stopień w dół. W rezultacie
              prawie na to samo wychodziło. Ponad to jest większa różnica między
              światłem a cieniem.
              A tak na marginesie, dlaczego producenci żarówek nie pozają
              siły światła w Lumenach ? Obiektywnie mierzonych. Oznaczenie +30
              niewiele mówi o faktycznej sile żarówek.

> > Lepiej mieć czystą szybę i szkła reflektorów.
              > > To daje większy zysk.
              >
              > Lepiej być pięknym i bogatym niewątpliwie.

Ja wiem, pięknemu i bogatemu nie chce się co jakiś czas
              zatrzymać samochód i przetrzeć szyby tą prostacką szmatą......
              • Gość: bObO Re: Żarówki IP: *.chello.pl 12.02.02, 00:05
                Gość portalu: XXL napisał(a):

> > > Lepiej mieć czystą szybę i szkła reflektorów.
                > > > To daje większy zysk.
                > >
                > > Lepiej być pięknym i bogatym niewątpliwie.
                >
                > Ja wiem, pięknemu i bogatemu nie chce się co jakiś czas
                > zatrzymać samochód i przetrzeć szyby tą prostacką szmatą......

Eee, nie po to używam mocniejszych żarówek, żeby się lenić do wycierania
                reflektorów (robię to zawsze gdy są brudne), nie mogę jednak pisać za innych, ale
                cytat, który przytoczyłem miał oznaczać, że lepiej mieć porządniejsze żarówki i
                czyste reflektory. No.
                • Gość: Rycho Re: Żarówki IP: 10.133.128.* 12.02.02, 08:55
                  Panowie,to wszystko jest związane ze specyficznym działaniem naszego
                  wzroku.Zakładając mocniejsze żarówki wydają nam się jasne do momentu napotkania
                  samochodu z jeszcze mocniejszymi światłami.Kombinujemy żeby mu dorównać a to
                  jest droga do nikąd ponieważ nasze oczy za każdym razem przystosowywują się do
                  aktualnego natężenia światła.Przed laty gdy halogeny wchodziły du użytku
                  wydawały się bardzo mocne gdyż niewielu je miało.Teraz ta sama sytuacja jest z
                  ksenonami,gdyby wszyscy je mieli to wydawałyby się nam normalne.Ten kto
                  mocniejsze światła relatywnie mniej odczuwa oślepianie jadących z przeciwka.Im
                  więcej samochodów z mocnymi światłami tym większy dyskomfort dla
                  pozostałych.Uważam,że trzeba dbać o dobre oświetlenie lecz nie ma sensu popadać
                  w przesadę bo i tak nie uzyskamy znaczącej przewagi nad resztą użytkowników
                  dróg bo tylko to nam daje subiektywne odczucie mocnych świateł.
                  • Gość: jerry Re: Żarówki IP: *.waw.cdp.pl 12.02.02, 09:52
                    Mimo wszystko wymieniając żarówki na blue vision lub inne które dają trochę
                    bielsze światło poprawiamy sobie komfort podróżowania. Oczywiście nigdy nie
                    doprowadzimy do poprawy widoczności na tyle żeby super widzieć i nie oślepiać
                    jadących z przeciwka a wymiana oświetlenia na ksenonowe jest jak "skórka za
                    wyprawkę". Dalatego też uważam że warto poświęcić parę złociszy i w miarę
                    rozsądku i upodobań poeksperymentować trochę z różnymi żarówkami
                    • Gość: Michal Re: Żarówki , moj patent na lepsze swiatlo IP: *.telia.com 12.02.02, 11:03
                      Wielu podkresla slusznie,ze najwazniejsza jest czystosc szkla
                      reflektora.Opracowalem moj wlasny patent na lepsze swiatlo,sluchajcie ,po
                      umyciu auta i reflektorow nacieram dwukrotnie szkla reflektorow pasta teflonowa
                      ktora laduje elektrostaycznie szklo tym samym ladumkiem co otoczenie,powoduje
                      odrzucanie od szkla wszystko co znajduje sie w powietrzu i na szosie,a wiec
                      wode brud ,tluszcz itp. Pasta jest produktem firmy Hagmans i nazywa sie
                      Superglans jest to wyrob szwedzki,widzialem jest na rynku polskim rowniez.Sama
                      pasta ma wlasnosci rowniez czysczace.Wystarczy raz w tygodniu natrzec a
                      posiadamy swiatla idealnie biale,zarowki standart.Pzdr.Michal
                      • Gość: Enzo Link do strony z żarówkami ksenon (???) IP: *.siemens.pl 12.02.02, 15:47
                        Jeśli ktoś z Was ma nieodpartą potrzebę kupienia niebotyczne drogich żarówek to
                        polecam link:
                        www.extreme-design.pl/index.php?dzial=zewnatrz&tryb=5&kat=15

Pozdrawiam
                        Enzo
                  • Gość: Doki Re: Żarówki IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 12.02.02, 17:15
                    Niby tak, ale dawno temu Polam (!) wypuscil na rynek zarowki do zwyklych
                    reflektorow 75+75 W zamiast wowczas spotykanych 40+45 W. Jesli instalacja
                    elektryczna wytrzymala, to to bylo odkrycie!!! Nie lubie jak ktos probuje
                    przekonac mnie do wylaczenia dlugich bez powodu, a te zarowki swietnie sie do
                    tego nadawaly. Moje nastepne auto mialo reflektory H4, wiec teraz z zalem
                    wspominam Polamy, od ktorych przeciwnik z drogi spadal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka