Gość: Darek IP: 212.106.189.* 11.02.02, 15:57 Zauważyliście że samochód reaguje na zmiany pogodowe oraz porę dnia a nawet roku?Wilgoć,połudie,gorąco-słabszy,sucho,wieczór-silniejszy.Sam już coś wymyśliłem ale co wy na to? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Niknejm Re: Samochód-meteoropata. IP: *.pg.com 11.02.02, 18:21 Gość portalu: Darek napisał(a): > Zauważyliście że samochód reaguje na zmiany pogodowe oraz porę dnia a nawet > roku?Wilgoć,połudie,gorąco-słabszy,sucho,wieczór-silniejszy.Sam już coś > wymyśliłem ale co wy na to? Proste. Zimne powietrze jest gęstsze, więc de facto więcej go 'wpada' do cylindra, kiedy jest chłodno. To działa jak intercooler w silnikach z doładowaniem. ;-)) Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Samochód-meteoropata. IP: 172.18.118.* 11.02.02, 18:23 Poza tym wiele samochodow ma: - czujnik cisnienia atmosferycznego - czujnik temperatury powietrza na wlocie do kolektora a to po to by wiedziec ile benzyny wstrzyknac do silnika. Jeszcze jedna dygresja - moj Fiat Brave reagowal jak kot na wode - parskal jak tylko deszcz spadl i nie chcial jezdzic. Za to jak bylo sloneczko... Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Samochód-meteoropata. IP: *.univ.szczecin.pl 11.02.02, 18:23 Dorzuce swoje spostrzezenie. Im starszy tym wrazliwaszy. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Samochód-meteoropata. IP: *.telia.com 11.02.02, 18:33 A przed emerytura to juz tylko stoi.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Samochód-meteoropata. IP: 212.106.189.* 11.02.02, 19:09 Ciśnienie wytłumaczę,wilgoć przez zaciskanie por w filtrze[pęcznienie],wieczór [większa zawartość tlenu i gęstsze]ale wbrew oczekiwaniom dlaczego latem jedzie lepiej[może więcej światła]. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: Samochód-meteoropata. IP: 10.10.10.* 11.02.02, 22:26 Fakt jak jest wilgotno to lepiej przyspiesza tak jak powiedział Niknejm. Poza tym przy wilgoci moze gorzej odpALAĆ NP. jak mój postał 4 dni to na 3 cylindry palił wiec musiał przewody przeczyscić i wszystko gra Zgadzam sie auto to meteoropata Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Samochód-meteoropata. IP: *.pg.com 12.02.02, 13:16 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Fakt jak jest wilgotno to lepiej przyspiesza tak jak powiedział Niknejm. Poza > tym przy wilgoci moze gorzej odpALAĆ NP. jak mój postał 4 dni to na 3 cylindry > palił wiec musiał przewody przeczyscić i wszystko gra Zgadzam sie auto to > meteoropata Według mnie, jak jest zimno to lepiej przyspiesza. Wilgoć, jeśli ma wpływ, to raczej negatywny... Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: Samochód-meteoropata. Do niknejma IP: 10.10.10.* 12.02.02, 23:08 przeczytałem że tak jest kiedy np. pada deszcz (auto lepiej przyspiesza nie licząc gorszej przyczepności) Redaktor to tłumaczył że jest powietrze rzadsze (?) i i dlatego fura lepiej kopie. natomiast latem jest wolniejsze stąd tak istotny jest dopływ zimnego powietrza np. przy stozkowych filtrach. ja zreszta zauważyłem że w deszczowe dni subiektywnie bardziej wciska w fotel. Niknejm a jak myślisz ?:) (nie przepadam za Big Brotherem) Link Zgłoś
reya Samochód - żywa istota. 12.02.02, 10:41 I jak każde żywe stworzenie - żywo reaguje na pogodę. Dotleniony człowiek też jest żwawszy. Wilgoć (para wodna) wypiera z określonej objętości powietrza tlen, wysoka temperatura zmniejsza ciężar objętościowy - także mniej tlenu. Podobne skutki wywiera zanieczyszczenie filtra. Sytuacje odwrotne zwiększają dostawę tlenu do silnika. A tlen - to życie. Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Samochód - żywa istota. IP: 212.106.189.* 12.02.02, 11:39 Jeszcze światło ,woda-wyprodukujemy auto na biogaz z katalizatorem.Będziemy porównywać auta po zapachu[ciekawe jak będzie pachniała nowa Laguna] Link Zgłoś
reya Re: Samochód - żywa istota. 12.02.02, 11:45 Nie słyszałeś o biokomputerach? A wiesz, że benzyna, olej napędowy, oleje mineralne to produkty Życia? Czy wymieniać dalej (pyt. ret.)? Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Samochód - żywa istota. IP: 212.106.189.* 12.02.02, 12:08 Tak słyszałem i o klonowaniu też,ale przeraża mnie nowy przemysł do tego np.uszlachetniacze do biogazu o zapachu migdałów[a potem będą dyskusje czy auto leci lepiej na cytrynowym czy migdałowym]tuning biogazowych aut[nitro- gaz,strumienica biogazowa,biogaz-recycling]i w końcu biogaz syntetyczny z reaktora atomowego.Ale ten zapach-od razu rusza wyobraźnię. Link Zgłoś
reya Re: Samochód - żywa istota. 12.02.02, 12:20 Rozumiem Twój problem. Ale przecież wystarczy zatkać nos aby go nie zauważać. Podobnie, jak to czynią z oczami niektórzy kreatorzy: - nie widzę problemu! Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Samochód - żywa istota. IP: 172.18.118.* 12.02.02, 12:42 > Sytuacje odwrotne zwiększają dostawę tlenu do silnika. A tlen - to życie. Swiete slowa. Dlatego niektore samochody maja sztuczne oddychanie :) Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Samochód - żywa istota. IP: 212.106.189.* 12.02.02, 12:53 Gość portalu: Marek napisał(a): > > Sytuacje odwrotne zwiększają dostawę tlenu do silnika. A tlen - to życie. > Swiete slowa. Dlatego niektore samochody maja sztuczne oddychanie :) > Zauważam to u sąsiada jak oddycha zamiast swego pupilka rano pchając go i tak na sztucznym płucu dojeżdża do pracy.Widziałem jak wstrzykuje adrenalinę patykiem gdzieś w silniczku z tyłu nie mówiąc o sterydach poprzez dwa kabelki do bateryjki. Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Samochód - żywa istota. IP: 212.106.189.* 12.02.02, 13:18 aram napisał(a): > Osrać wszystko co nie nasze. Prawda? Pewnie My potomkowie Kmicica spod Jasnej G. potrafimy robić miecze w normie DIN. Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Samochód - żywa istota. IP: 212.106.189.* 12.02.02, 13:19 aram napisał(a): > Osrać wszystko co nie nasze. Prawda? Pewnie My potomkowie Kmicica spod Jasnej G. potrafimy robić miecze w normie DIN. Link Zgłoś
aram Re: Samochód - żywa istota. 12.02.02, 13:27 Spokojnie, spokojnie - w zdenerwowaniu osrasz sobie gatki. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Samochód - żywa istota. IP: 172.18.118.* 12.02.02, 13:22 A mi sie wydawalo ze te kabelki to defibrylacja - jak sie je podlaczy to pacjent se trzesie i rzezi... Link Zgłoś