Gość: Lukusk IP: 213.25.39.* 05.02.04, 07:45 Chciałbym kupic nowe radio do samochodu tylko nie wiem co muszę na ten temat wiedzieć. Czy istotne jest to że różnią się mocą i innymi parametrami które muszą być dostosowane do instalacji w samochodzie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: 78pabo Re: radio IP: 212.160.145.* 05.02.04, 14:38 Przedewszystkim kup z wyjmowaną kieszenią lub przerób standardowe z panelem na wyjmowane z kieszenią. Link Zgłoś
Gość: Adam Re: radio IP: *.swic.dialup.inetia.pl 05.02.04, 15:19 Instresowala mnie sprawa zamiany zdejmowanego panela na kieszen. Nie chce tu robic zadnej reklamy nikomu.Jadnak chcac zamienic radio z panelem na wyjmowana kieszen to trzeba pamietac ze po zdjeciu zasilania we wszystkich radiach traci sie pamiec.Tzn w prawie wszystkich.W Blaupunkcie tak sie nie dzieje i tylko to radyjko bym przerabial na kieszen. Jednak znalazlem w domu radio i juz nie musialme nic przerabiac.Bo bylo z kieszenia i Blaupunkta w dodatku.Co prawda analogowe ale to mi szczerze mowiac nie przeszkadza za bardzo Link Zgłoś
Gość: 78pablo Re: radio IP: 212.160.145.* 05.02.04, 15:27 No wiesz... Lepiej mnieć analogowe niż nie mieć wcale i na dodatek rozwalony zamek lub wybitą szybę, chociaż przy szybie jest mniejszy kłopot niż przy wyłamanym zamku. Link Zgłoś
Gość: drek Re: radio, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 09:18 przy tego typu przeróbkach w radiu montowana jest bateria podtrzymująca pamięć. Link Zgłoś
jorn Re: radio 05.02.04, 15:53 Sali koncertowej z samochodu i tak nie zrobisz, więc nie ma się co podniecać parametrami. Zwróć uwagę, czy ma przyciski do wywoływania stacji (jak kupowałem ,to nie zwróciłem na to uwagi, bo myślałem, że wszystkie mają i mam teraz sekwencyjne, chociaż mnie to specjalnie nie przeszkadza, bo w 90% przypadków słucham tylko jednej stacji). Jeśli kupujesz radio z CD, to sprawdź, jak duży ma bufor (chyba tak się to nazywa) - chodzi o to, na ile czasu naprzód odtwarzacz czyta płytę, bo w razie wstrząsu samochodu na nierównej nawierzchni laser gubi ścieżkę i wtedy odtwarzacz czyta z pamięci i jednocześnie odnajduje ścieżkę do dalszego odczytu. Jeśli chcesz mieć radio wyjmowane w całości, a nie tylko zdejmowany panel, to powinno mieć jakąś pamięć, która powoduje zachowanie ustawień po odłączeniu od zasilania (mam radio VDO Dayton ze zdejmowanym panelem, ale wyposażone w taką pamięć i ustawienia się nie skasowały nawet po wyjęciu radia na tydzień). Sprawdź też, jakie w twoim zamochodzie są złączki i w razie potrzeby kup przejściówkę. Zwróć też uwagę na wyświetlacz - czy jest czytelny przy oświetleniu mocnym światłem, takim jak w słoneczny dzień. To chyba tyle... Pozdrawiam i przepraszam za nieco chaosu w wypowiedzi Link Zgłoś
greenblack Re: radio 05.02.04, 16:42 Raczej tańsze radia CD markowych producentów. Jak chcesz, to z mp3. Raczej nie Aiwa. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na dodatkowe wzmacniacze, tuby, wytłumienie drzwi. Link Zgłoś
Gość: Odin Re: radio -dzwiek IP: *.telia.com 05.02.04, 16:46 dobre radio powinno miec szeroka objetosc dzwiekow np: od 20 do 20 000 Hz , jest to wazniejsze ile Watow,zwlaszcza gdy lubi sie muzyke klasyczna. Link Zgłoś
Gość: lukusk radio IP: 213.25.39.* 06.02.04, 09:06 A jeszcze jedna sprawa. Czy jeżeli w samochodzie sa juz zainstalowane głośniki 20 Watowe z przodu (z tyłu chciałbym dokupić nowe) to czy przy radiu które ma np. 4 x 40 albo więcej może się coś wydarzyć niedobrego. Zaznaczam że nie lubię słuchać muzyki tak żeby mi szyby wypadły. Link Zgłoś
Gość: Odin Re: radio IP: *.telia.com 06.02.04, 09:16 Regola jest by glosniki byly dwa razy silniejsze niz wzmacniacz np;wzmacniacz 2x40 glosniki 2x80 W. W twoim przypadku (nie masz przek.tyl-przod) zamontuj z tylu 2x80W-powinno byc dobrze,-nie zapomnij ze glosniki powinny miec to samo pasmo/szerokosc dzwiekow co wzmacniacz -albo szersze, jezeli kupisz glosniki 20-20 000Hz to bedzie super. Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: radek Re: radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 09:26 Nawet jeśli radio ma tylko zdejmowany panel, to ważna jest sprawa pamięci po odłączeniu zasilania. Wystarczy, że na chwilę odłączę akumulator i muszę od początku ustawiać wszelkie parametry radia i programować stacje. Moje radio niestety nie ma podtrzymywania pamięci. Przydatna podczas nocnej jazdy jest regulacja oświetlenia panelu/wyświetlacza. Link Zgłoś
Gość: Ogniomistrz Re: radio IP: *.radio.com.pl 06.02.04, 10:45 Do normalnego słuchania wystarczy najprostrzy model, ale proponował bym, żeby była to jakaś renomowana firma. Nie chodzi o bajerowanie, ale o czysto praktyczne podejście. Kupując markowy sprzęt ograniczasz do minimum ryzyko usterek spowodowanych kiepską jakością - zarówno mechaniki, jak i elektroniki. Jeżeli masz samoczód z fabrycnymi głośnikami, to też nie wymieniaj ich na lepsze, bo są one zaprojektowane do tego konkretnego samochodu i do współpracy z prostym radioodtwarzaczem w zupełności wystarczą. Jeśli chodzi o parametry techniczne, to zarówno pasmo przenoszenia, moc, czy dynamika nie mają w tym przypadku wiąkszego znaczenia. Ważniejsza jest na przykład czułość tunera. I jeszcze jedno, jeżeli dużo jeździsz w trasie, to warto by radio moiało RDS (system, który automatycznie wybiera silniejszy nadajnik i nie masz problemu, że stacja której słuchasz gdzieś ci zanika). Link Zgłoś
Gość: Radyjooo Re: radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 10:59 to warto by radio moiało RDS > (system, który automatycznie wybiera silniejszy nadajnik i nie masz problemu, > że stacja której słuchasz gdzieś ci zanika). myślałem że RDS to są napisy nadawane przez stacje i wyswietlane na ekranie radia (coś chyba: Radi Data System) , a nie śledzenie nadajników i wybieranie najsilniejszego. Link Zgłoś
Gość: Ogniomistrz Re: radio IP: *.radio.com.pl 06.02.04, 11:33 Wszystko się zgadza. Wyświetlają się informacie na temat aktualnie słuchanej audycji, pogody, w czasie meczu wyświetla się aktualny wynik itp. Tak jest w tunerach stacjonarnych. Radia samochodowe mają RDS rozbudowany o takie właśnie urządzonko, które pozwala "śledzić" silniejszy nadajnik. Fajna rzecz, polecam. Link Zgłoś
Gość: jacek Re: radio IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 09.02.04, 09:53 Gość portalu: Ogniomistrz napisał(a): > Wszystko się zgadza. Wyświetlają się informacie na temat aktualnie słuchanej > audycji, pogody, w czasie meczu wyświetla się aktualny wynik itp. Tak jest w > tunerach stacjonarnych. Radia samochodowe mają RDS rozbudowany o takie właśnie > urządzonko, które pozwala "śledzić" silniejszy nadajnik. Fajna rzecz, polecam. moje radio ma 2 tunery: jeden biezaco podaje sygnal na wzmacniacz a drugi stale szuka silniejszej stacji. Dodam, ze o 12-lat kupuje tylko samochody bez anten zewnetrznych - dla wygody. Nie musze uwazac na myjni albo na wandali. Jakoscowych problemów na UKW-ie nie zauwazylen. Fale dlugie (Jedynka) sa katastrofalne, ale praktycznie one mnie nie interesuja. Dodam, ze mam tylko doswiadczenie z antenami klejonymi na szybach fabrycznie - ich praktycznie niewidac i sa (przynajmniej u mnie) dwie: na przedniej i na tylnej szybie. Tuner sam wybiera te antene, która daje mocniejszy sygnal. Link Zgłoś
Gość: lukusk Re: radio IP: 213.25.39.* 09.02.04, 09:10 Dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Pozdrawiam. Link Zgłoś