Dodaj do ulubionych

Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/total ?

03.03.10, 09:21
Witam
Czy istnieją duże różnice w obecnych olejach syntetycznych?poszukuje go do w
miarę nowego samochodu klasy B (1.2 16v benzyna)który będzie w 90% jeździł w
mieście.Jaki olej polecacie a jaki odradzacie:-)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • black.tiguan Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 03.03.10, 13:08
      Przede wszystkim zacznij od
      przeczytania tego
      . Różnice są, i to dość znaczne. Zwróć uwagę na
      temperaturę płynięcia.
      W dodatku niektóre oleje (jak np. Castrol) są konfekcjonowane na rynki
      docelowe, co oznacza, że różnią się bazą w zależności od kraju produkcji.

Z praktyki wiem, że 0W40 pewnej firmy naprawdę przewyższają o klasę lub
      dwie oleje zalewane fabrycznie. Teraz wlałem 5W50, ze względu na
      sprężarkę. Poprawa kutury pracy silnika jest odczuwalna już parę
      kilometrów po wymianie niezużytego oleju. A po kilkuset kilometrach
      prawie fizycznie czujesz wdzięczność, jaką Ci okazuje silnik ;)
      • a-portos-a Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 00:14
        a co to za pewna firma ?? :) tajemniczo się zrobiło heh, ja zalewam Valvoline i
        jest git! koledzy jak im pierwszy raz powiedzialem, co wlewam popukali sie w
        glowy ;) ze niby co?? jak to sie nazywa?? a prawda taka, ze teraz sami chodza i
        powtarzaja, ze to dobry olej i sie sprawdza :) co by się nie wybrało, warto
        dostosować to do tego co wcześniej pływało w silniku. amen
        • black.tiguan Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 00:35
          W sumie to żadna tajemnica (MOBIL 1), ale i rekomendacja też marna,
          bo jestem obcy i anonimowy ;)

Problem z obecnie zalewanymi fabrycznie olejami jest taki, że są
          dobierane pod kątem zawartości związków siarki i foforu, żeby silnik
          mógł spełniać normę emisji spalin EURO4. Tyle, że pod względem
          parametrów fizycznych nie dorównują one starszym (!) olejom.
          Najlepszy olej wypełniający wymogi specyfikacji VW 504 00, jaki
          znalazłem, ma klasę lepkości 5W30. Dlatego zdecydowałem się nie być
          tak rygorystycznie "ekologiczny" - w końcu silnik spala benzynę, a
          nie olej. Mam za to lepsze smarowanie w wysokich temperaturach.
          • black.tiguan err.: fosforu n/t 05.03.10, 00:47
          • jestklawo Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 08:00
            black.tiguan napisał:

> W sumie to żadna tajemnica (MOBIL 1),

:)))) to chyba już Lotos jest lepszy
            To zdjęcie
            lh4.ggpht.com/_hdklmR9vYS0/S1yotDeHGeI/AAAAAAAADq0/xwH8NU3emio/s720/12%27%2731%2708-01.jpg
            pokazuje jaki to świetny olej w temp. - 10 st. C.
            • jackk3 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 18:42
              Chcesz powiedziec ze to zdjecie przestawia M1 0-40? Bo jesli tak to
              jest 'podrobka', poprostu niemozliwe.
              • jestklawo Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 19:58
                półsyntetyk 10W-40
                • wojtek.08 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 18.03.10, 21:02
                  jestklawo napisała:

> półsyntetyk 10W-40

Podróba, albo ściema. Kiedyś robiłem test na lotosie 10w40 w
                  zamrażarce. Cała noc w -22st.C. Rano był gęsty, ale cały czas był
                  płynny. Nie był mowy, żeby nie wylał się z butelki.
      • benek56 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 18.03.10, 19:02
        black.tiguan napisał:

> Przede wszystkim zacznij od

> przeczytania tego
        . Różnice są, i to dość znaczne. Zwróć
        uwagę na
        > temperaturę płynięcia.
        > W dodatku niektóre oleje (jak np. Castrol) są konfekcjonowane na
        rynki
        > docelowe, co oznacza, że różnią się bazą w zależności od kraju
        produkcji.
        >
        > Z praktyki wiem, że 0W40 pewnej firmy naprawdę przewyższają o
        klasę lub
        > dwie oleje zalewane fabrycznie. Teraz wlałem 5W50, ze względu na
        > sprężarkę. Poprawa kutury pracy silnika jest odczuwalna już parę
        > kilometrów po wymianie niezużytego oleju. A po kilkuset
        kilometrach
        > prawie fizycznie czujesz wdzięczność, jaką Ci okazuje silnik ;)

Głupoty piszesz. Na ucho i na oko oleju obiektywnie nie ocenisz. To,
        że silnik na jakimś oleju pracuje ciszej (choć w większości
        przypadków to subiektywna ocena kierowcy), nie znaczy że jest lepszy
        od tego na którym pracuje teoretycznie głośniej.

> Z praktyki wiem, że 0W40 pewnej firmy naprawdę przewyższają o
        klasę lub
        > dwie oleje zalewane fabrycznie.

Tu nawet nie ma co komentować.
        A tabelka którą załączasz, choć data edycji to 2009 rok jest mocno
        nieaktualna. Dane ANI JEDNEGO OLEJU nie są aktualne.
    • fredoo Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 11:06
      Z olejami to tak samo jak z garkami Zeptera. Ostatnio w mojej firmie
      był facet co wciskał oleje i smary jakiejś ametykańskiej firmy i
      mówił, że ich oleje oszczędzają zużycie energii i można ich prawie
      nigdy nie wymieniać tylko okresowo badać własności. Cena oczywiście
      kosmiczna.
      • nom73 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 22:01
        Ja leję od początku mobila 5W50, ale coraz rzadziej wymieniam. Teraz
        przejechałem 35 tyś. km od ostatniej wymiany i myślę, że do 50 tyś. km spokojnie
        silnik pochodzi. Samochód ma przejechane 135 tyś. km, z czego 100 tyś. km na
        lpg. Łańcuszka nie wymieniałem od nowości, świece mają 75 tyś. km, silnik
        pracuje równo na gazie i na benzynie. Silnik to skodowski 1.4MPI 60KM. :-)
        • jestklawo Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 05.03.10, 22:32
          nom73 napisał:

> Ja leję od początku mobila 5W50, ale coraz rzadziej wymieniam

no pewnie, po co przepłacać

>myślę, że do 50 tyś. km spokojnie silnik pochodzi.

on pochodzi nawet do 100 tys., ja bym nie wymieniał

> Silnik to skodowski 1.4MPI 60KM

ten sam silnik był w golfie III, 1,8, 90 KM

BTW. I kup takie młode autko prawie igła nówka nieśmigana, z
          niezmienianym olejem, w bezwypadku. Bo silnik chodzi. Z
          gazem !!! ZGROZA

• nom73 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 06.03.10, 10:51
            jestklawo napisała:

> on pochodzi nawet do 100 tys., ja bym nie wymieniał

no ale filterek oleju pasowałoby po tych 50 tyś. km wymienić. Jak myślisz?

> > Silnik to skodowski 1.4MPI 60KM
            >
            > ten sam silnik był w golfie III, 1,8, 90 KM

Nie, ten sam silnik był wcześniej w Felicji (1.3dm3) i Favoritce.

> BTW. I kup takie młode autko prawie igła nówka nieśmigana, z
            > niezmienianym olejem, w bezwypadku. Bo silnik chodzi. Z
            > gazem !!! ZGROZA

Ale ja nie po to kupiłem samochód, żeby go sprzedawać, tym bardziej, że bardzo
            dobrze mi się spisuje, jest bezproblemowy i bezobsługowy. :-)
            Faktem jest, że poprzedni samochód (Fiat 126p) sprzedałem po 24 latach (miałem
            do od nowości). Samochód był sprawny z przebiegiem 125 tyś. km, olej lotos
            selector nie był wymieniany (tylko dolewka).
    • bezzebnypirat Motul/Mobil/Valvoline 05.03.10, 12:38
      Z tanszych tylko te.
    • mechanik1234 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 06.03.10, 18:07
      Zdecydowanie nasz polski Lotos Syntetic. Taki sam jak zachodni a
      tańszy. Kto jest snobem to niech płaci za Mobila robionego w Polsce
      • a-portos-a Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 13.03.10, 21:16
        Nie wiem jak Mobil, ale Valvoline max life w Polsce nie jest rozlewany. ale to
        nie jest jedna zaleta tego oleju i chyba nie o snobizm tu chodzi :) olej srednio
        wymieniacie raz na rok, chyba ze ktos dużo lata i teraz roznica miedzy lotosem a
        valvoline to ok 50 zł (na 4 litrach oleju) w skali roku to nawet 1 grosz nie
        będzie :) moim zdaniem to takie oszczędzanie pseudo w stylu: nie kupie
        skórzanych butów za 200 zł i nie będe w nich chodził 2 lata, bo kupię takie za
        100zł i dam taniej! a po roku sie rozpadna.
        • delius Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 14.03.10, 21:00
          I o to chodzi, gdzieś wyczytałem, że w kosztach eksploatacji auta,
          wymiana oleju to ok. 1% wartości. To na czym tu oszczędzać? Ja też
          leję od jakiegoś czasu tego maxlife'a z Valvoliny i mam święty
          spokój z silnikiem, choć ten juz przejechał ponad 130000 km.
          • chris62 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 15.03.10, 13:42
            delius napisał:

To na czym tu oszczędzać? Ja też
            > leję od jakiegoś czasu tego maxlife'a z Valvoliny i mam święty
            > spokój z silnikiem, choć ten juz przejechał ponad 130000 km.

No ale czego to dowodzi?
            Ja leję elfa syntetycznego i też mam spokój choć przebieg sporo
            większy i na lpg.
            Moim zdaniem wszystkie te oleje są podobne wiadomo syntetyki lepsze
            od reszty ale ten czy ten to kwestia reklamy i przekonania
            kierownika.
            Z pewnoscia od tych popularnych spotykanych w handlu istnieją
            znacznie lepsze oleje ale będą dużo droższe.
            My jako kierowcy nie możemy wykonac wiarygodnych testów.
            • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 15.03.10, 13:55
              Oleje tego samego typu ale różnych firm są takie same , Kupuje oleje
              do firmy i często słysze że produkt wyjściowy jest jeden , to tak
              jak z paliwem , z tego samego źródła sprzedawane pod innymi
              banderami .

Wazna w oleju jest klasa czystości .
              • mechanik1234 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 15.03.10, 17:36
                A co to jest klasa czystości wg ciebie i jaki ma na nią wpływ
                kierowca lub sposób eksploatacji auta?
                • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 16.03.10, 08:50
                  mechanik1234 napisał:

> A co to jest klasa czystości wg ciebie i jaki ma na nią wpływ
                  > kierowca lub sposób eksploatacji auta?

Poczytaj na necie bo nie chce mi sie referatów pisać. Każdy
                  fachowiec z hydrauliki siłowej Ci powie że nawet nowy olej ma 3-5
                  klase czystosci oleju i dlatego przed zalaniem powinno sie olej
                  oczyscić.( tak sie robi w maszynach ) Mówie ogólnie co jest wazne w
                  oleju i nie ma to żadnego wpływu kierowca a co do eksloatacji to
                  wiadomo - żywotność silnika .

Kiedys rozmawiałem z dyr regionalnym z Orlenu , Statoila i Fuchsa
                  każdy powiedział to samo : baza olei jest w większości taka sama .
                  • mobile5 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 16.03.10, 13:52
                    antyrybiarz napisał:
                    > Poczytaj na necie bo nie chce mi sie referatów pisać. Każdy
                    > fachowiec z hydrauliki siłowej Ci powie że nawet nowy olej ma 3-5
                    > klase czystosci oleju i dlatego przed zalaniem powinno sie olej
                    > oczyscić.

Nie pisz referatów, tylko podaj jakiś link gdzie opisano jak to się oczyszcza oleje silnikowe przed zalaniem.
                    • nazimno Niech lepiej "oczysci" ten syf wewnatrz silnika 16.03.10, 14:02
                      przed zalaniem nowego oleju.

PS
                      Natomiast rada:
                      "Przed wlozeniem naczyn do zmywarki, umyj naczynia."
                      jest jak najbardziej sluszna.
                  • mechanik1234 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 16.03.10, 20:59
                    Widzę że troszeczkę się orientujesz co to jest klasa czystości oleju
                    wg NAS 1638.Oleje silnikowe jak wiesz mają klasę około 4-5 w bańkach
                    plastikowych a w beczkach około 6-9. Beczkowe powinny być
                    przefiltrowane przed wlaniem do silnika, "bańkowe" zdecydowanie nie
                    muszą. Jak również wiesz klasa 4-5 dla łożysk ślizgowych jest
                    wystarczająca a dodatkowo filtr pełnoprzepływowy w silniku zrobi
                    swoje.
                    Hydraulików zostaw w spokoju, niech robią swoje. Jeżeli twierdzą że
                    klasa 3-5 jest zła to albo pracują w NASA i są przewrażliwieni albo
                    troche za mało przeczytali mądrych książek i nie mają pojęcia co to
                    jest system kodowania zanieczyszczeń cieczy roboczych wg NAS 1638
                    lub PN-ISO 4406. Pozdrawiam.
                    • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 17.03.10, 11:21
                      Czyli idąc tym tokiem myslenia że z beczki jednak 6-9 ( a jest to
                      tak naprawde syf a nie olej ) i wiedząc że wiekszośc zalewa w
                      serwisie z beczek to jest odpowiedź , olej nie jest za dobrej
                      jakości ... Ale to ogólnie o klasie czystości

natomiast czy Orlen , czy Schell czy inne oleje to jeden fix .

A co do hydraulików to akurat oni znają sie dobrze na olejach i ich
                      czystości i filtracji bardziej niż inni a to że wpisałes w google o
                      NAS 1638 i normachj iso bardziej mnie nie pokoi jako wypowiedź
                      fachowca .
                      • mechanik1234 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 17.03.10, 13:40
                        Troche się akurat znam na sprawach olejów motoryzacyjnych, bardziej
                        na przemysłowych, na czystości cieczy roboczych, hydraulice siłowej
                        smarowaniu i sprawach z tym związanych.
                        Podkreślam jeszcze raz jakośc oleju nie idzie w parze z czystością.
                        Są to dwie różne sprawy. Dobry jakościowo olej w brudnej beczce
                        czy "gnojówka" w sterylnej. Czystośc mechaniczna oleju jest tylko
                        wynikiem czystości opakowania, ewentualnej filtracji czy dbałości
                        pracowników i jest w każdej chwili do poprawienia. Nawiasem mówiąc
                        beczka ze względu na proces jej produkcji zawsze będzie
                        opakowaniem "brudnym".
                        Czy chcesz dalej polemizowac czy czegoś konstruktywnego sie
                        dowiedzieć?
                        • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 17.03.10, 14:11
                          lanie wody przyjacielu ...
                          Nic konstruktywnego nie doczytałem się . Skoro znawca olei twierdzi
                          że czystość oleju jest odrębną sprawą w jakości samego oleju to
                          daruje sobie ten temat z Tobą.
                          Bo co ma piernik do wiatraka :

Podkreślam jeszcze raz jakośc oleju nie idzie w parze z czystością.
                          > Są to dwie różne sprawy. Dobry jakościowo olej w brudnej beczce
                          > czy "gnojówka" w sterylnej. Czystośc mechaniczna oleju jest tylko
                          > wynikiem czystości opakowania, ewentualnej filtracji czy dbałości
                          > pracowników i jest w każdej chwili do poprawienia

Człowieku wiesz co to urządzenie do badania klasy czystości oleju ?
                          wiesz że olej sie oczyszcza przed zalaniem ?- mowa akurat o
                          maszynach , Nie isteje pojęcie dobry olej w brudnej beczce . Olej
                          filtruje sie stosując odpowiednie (mikronowe filtry) i albo
                          filtrujesz olej z brudnej beczki z wiekszych zanieczyszczeń albo
                          filtrujesz go z małych cząstek .

Zalewaj silnik czym chcesz i w jaki sposób chcesz ale nie pisz
                          takich bzdur ze czystośc oleju nie wpływa na jego jakość i
                          przełożenie na zywotność maszyny .
                          • mechanik1234 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 17.03.10, 14:42
                            Widzę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie piszę o
                            wpływie klasy czystości oleju na żywotnośc maszyny. Skupiam się na
                            oleju w opakowaniu. Samochód jakikolwiek by nie był, jeżeli jest
                            brudny to test tak samo dobry jak czysty. jak jest brudny to
                            wystarczy go umyć i będzie czysty do momentu wjechania w pierwszą
                            kałużę. Tak samo jest z olejem i jego czystością. Czystośc nie ma
                            wpływu na klasę jakości czy lepkośc, gęstość, liczbę kwasową,
                            zdolnośc wydzielania powietrza i inne parametry. Czystość jest
                            najłatwiejsza do poprawienia. I oczywiście powinna być optymalna dla
                            każdej maszyny a silnik zalewam olejem z czystej bańki i wiem w
                            jakiej klasie czystości.
                            • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 19.03.10, 08:05
                              1) klasa jakości <-
                              • mechanik1234 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 19.03.10, 18:08
                                1. jeżeli nie wiesz co to klsyfikacja jakościowa API to poczytaj
                                sobie w internecie ze zrozumieniem co to jest.
                                2. tak dokładnie jest.Zrozum wkońcu że filtr jest od filtracji a nie
                                od parady.
                                3. czystość da się poprawić, lepkości i gęstości nie.
                                4. Polecam lekturę stron o olejach i również pozdrawiam

widzę że jesteś dalej najmądrzejszy. nawet nie rozumiesz co cztytasz
                                • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 20.03.10, 19:25
                                  i gitara , rozumiem co czytam a z olejami mam do czynienia od lat
                                  wiec .... koncze rozmowe
                                  • skodaach Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 20.03.10, 19:34
                                    Tzn.?
                                    Wysysasz olej i nalewasz nowy?
                                    Czy moze pracujesz w jakims dziale r&d firmy olejowej?
                                    • antyrybiarz Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 21.03.10, 13:58
                                      a co cie to interesuje panie skoda :)_musze znać ten rynek i tyle :)
            • a-portos-a Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 19.03.10, 16:57
              ja myślę że nie chodzi tu o dowody :) każdy ma do czegoś zaufania,
              Ty do Elf-a, ja do Valvoline...przykładowo wcześniej bardzo długo
              zalewałem silnik Lotosem i byłem zdania, że jest ok. Na tym oleju
              (valoline) silnik mi lepiej pracuje po prostu. Nie wiem czy to można
              traktować jako dowód :) to po protsu jak dobrą michą :):):) raz ci
              podejdzie, to będziesz wracać.
          • bezzebnypirat Polecam tego Valvoline 16.03.10, 14:19
            Lalem Maxlife Diesel polsyntetyk do swojego turbodiesla dosc dawnej daty, mial
            kolo 220k km przejechane. Silnik po jakims czasie rozebrano, mechanik
            stwierdzil, ze tak czystego silnika w aucie uzywanym jeszcze nie widzial. Fakt,
            ze przy mojej jezdzie obciazenie termiczne silnika bylo wyjatkowe, wiec nagary
            pewnie chetniej wypalaly sie niz u innych, ale olej i tak duzo o tym swiadczy.
    • nazimno W ksiazce samochodu jest tabelka. 15.03.10, 15:38
      Tam sa zalecane oleje z podanymi lepkosciami.
      Wiadomo tez, jakie normy lub wymagania spelniaja.

I po co cala ta paplanina?
      Kazda rada bedzie gorsza od fabrycznej.
      • bezzebnypirat no i? 16.03.10, 14:16
        Przeciez olej dobierasz zgodnie z instrukcja, spelniajacy okreslone normy - to
        oczywiste. Ale wybor marki oleju juz nie. Do tego sa czesto rozne oleje z tymi
        samymi normami.

To jak z oponami. Ty jak rozumiem kupujesz cokolwiek, co ma odpowiedni rozmiar i
        indeks predkosci/nosnosci, czy jednak starasz sie o cos najlepszego w danym
        budzecie?
        • nazimno Sam sobie odpowiadasz. 16.03.10, 14:55
          Sa wymagania Forda, VW, Merca, BMW i.t.d.
          W ksiazce podane sa odpowiednie symbole tych norm.
          Wskazywanie konkretnego producenta oleju to jest juz tylko REKLAMA.
          Jezeli spelnia wskazane wymagania, to juz jest dobrze.

Reszta wyboru (producent) to juz tylko poprawianie samopoczucia.

• bezzebnypirat Re: Sam sobie odpowiadasz. 16.03.10, 15:20
            Tak jak z oponami?;-)

Spelnienie minimalnych norm nie oznacza, ze oleje spelniajace te normy nei moga
            sie roznic miedzy soba. Nie tylko moga, ale roznia. Castrol zazwyczaj wyroznia
            sie negatywnie, syf w silnikach po castrolu jakie widzialem nijak ma sie do paru
            uznanych konkurentow. Widac umowy z paroma producentami na wylacznosc wystarcza
            castrolowi, wiec nie musi sie starac. I nie stara, kazdy wie, ze zleca produkcje
            olejow roznym podwykonawca.

Oleje roznych producentow roznie zachowuja sie w tych samych warunkach (nawet
            oleje spelniajace te same normy), co mozna uslyszec przy odzywajacych sie
            panewkach po katungu, co mozna zobaczyc na wskazniku temperatury oleju i tak dalej.

W silniku Corsy 1.2 w jezdzie miejskiej rzeczywiscie ma to male znaczenie. Dla
            99% userow aut ma to male znaczenie, bo sprzedadza nowe auto po 3-5 latach od
            zakupu i niech sie inni martwia.
            • nazimno Reklama... 16.03.10, 15:31
              i tyle.
              • bezzebnypirat Re: Reklama... 16.03.10, 16:20
                Jak tam chcesz.

Ja jednak odczulem roznice, chocby na przykladzie tych panewek. Do tego cala
                reszta tez nie byla zmyslona.

Dlatego kupuje dobre oleje, dobre opony i dobrej jakosci czesci zamienne. Chytry
                dwa razy traci;-)
                • nazimno Mnie tez ksiazka zmusza do kupienia dobrego oleju. 16.03.10, 16:25
                  Jest akurat tak, ze to "dobra firma".
                  Nie mam wiec dylematow typu:

"Osiolkowi w zloby dano..."

• kkryss Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 16.03.10, 13:59
      > Witam
      > Czy istnieją duże różnice w obecnych olejach syntetycznych?
      poszukuje go do w
      > miarę nowego samochodu klasy B (1.2 16v benzyna)który będzie w 90%
      jeździł w
      > mieście.Jaki olej polecacie a jaki odradzacie:-)
      > Pozdrawiam

odpowiadając na twoje pytanie to - nie ma dużych różnic między tymi
      olejami. wszystkie są tłuczone wg. tych samych standardów a często i
      w tych samych fabrykach.
      to, że komuś lepiej pracuje motor na mobilu a innemu lepiej na
      castrolu to tylko ich wyobraźnia, nic więcej.
      może w jakichś wyścigówkach, czy tjuningowcach jeźdżących na 1/4
      mili to ma to jakieś znaczenie, ale 99% samochodom to rybka czy go
      zalewasz lotosem, łukoilem, orlenem czy innym totalo-motulem.
      ważne, żeby były te same parametry czyli 00w00, resztą sie nie
      przejmuj, zwłaszcza w 1,2 16v.

a marketingowcy muszą ludziom wmawiać jakieś bzdety, żeby jakoś ten
      ich drogi płyn opchnąć.
      • wicekpl Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 16.03.10, 14:26
        Olej już dawno zakupiony:-)po tej lekturze postów trochę żałuje ze nie kupiłem
        jakiegoś polskiego-jak nie ma różnic to lepiej wspierać polska gospodarkę:-)
    • bezzebnypirat Polecam 'Engine Flush' 16.03.10, 14:22
      Chcialem dodac, ze z wlasnego doswiadczenia moge polecic srodki z gatunku Engine
      Flush - wlewane do silnika przed zmiana oleju, po 10 minutach pracy na biegu
      jalowym zmiana oleju.

Pewne auto w domu lubilo postukac panewkami po odpaleniu i przy dlugiej jezdzie
      w okolicach vmax i naglym odpuszczeniu gazu, po uzyciu tego srodka zjawisko
      niemal zniknelo.

Nie ma sie co bac o uszczelki czy inne pierdoly - wlewalem do roznych silnikow
      (turbodiesle na railu, pompie itp, benzyny) i negatywnych efektow nie bylo.
      • lorneta.i.meduza Re: Polecam 'Engine Flush' 22.03.10, 10:37
        Handlujesz cudownymi dodatkami do oleju, czy tylko uległeś magii
        reklamy ?
        Na samopoczucie właściciela pojazdu korzystnie wpływają środki
        teflonowe i ceramiczne - ponoć zmniejszają stuki na panewkach
        (i pod kopułą)
        Płukanie/mycie wnętrza silnika już dawno "wyszło z mody", bo dobre
        oleje zawierają wystarczającą ilośc składnika myjącego.

(p)ozdrawiam....
        • delius Re: Polecam 'Engine Flush' 24.03.10, 19:00
          Dodatki dodatkami, z pewnościa nie sa po to zeby szkodzić,
          ale jednak podstawa, to dobry olej. A ten maxlife od Valvoliny, o
          którym pisalem, mnie się naprawde sprawdził.
          • rurek20 Re: Polecam 'Engine Flush' 26.04.10, 19:40
            Mi również sprawdził się Valvoline...mogę bez wahania polecić. Jeżdzę starym
            oplem na oleju maxlife i generalnie jestem zadowolony :) Pozdrawiam
        • bezzebnypirat Re: Polecam 'Engine Flush' 28.03.10, 15:50
          Nie handluje, uzywam:-) Koszt tych srodkow jest tak niski, ze nawet jakbym nimi
          handlowal, to nie chcialoby mi sie tego reklamowac.

Srodki teflonowe i ceramiczne dzialaja na 'nieco' innej zasadzie jak plukanki
          silnika... I tak jak plukanki pomoga oczyscic kanaly olejowe, tak srodki
          teflonowe i ceramiczne przeciwnie;-)

Olej z plukanka, ktory wyciekl z tego silnika benzynowego udowadnial, ze oleje
          silnikowe nie maja jednak wystarczajaco srodkow myjacych. A moze maja, ale nie
          dla przebiegow ponad 100k km. W dyzlach olej po plukaniu z oczywistych wzgledow
          byl tak samo czarny, jak zawsze.

• foreks z dosw. jesli mialbym juz cos innego zalac 20.03.10, 16:54
      niz Motul to tylko Castrol.
      • a-portos-a Re: z dosw. jesli mialbym juz cos innego zalac 24.03.10, 21:21
        kurcze ale ludzie to są uprzedzeni do zmian! dziwią mnie opinie w stylu, nie bo
        nie, nie bo to chwyt marketingowy, nie bo to taka gadka, bo wszystko jest takie
        samo, bo są normy itp. ludzie popróbujcie trochę różnych rzeczy, a nie tak od
        razu krytyka na całej linni. Normy przecież spełniają nie tylko oleje, ale i
        telewizory, komputery, prawdę mówiąc większość towarów dopuszczonych do obrotu.
        Sami sobie odpowiedzcie dlaczego kupujecie akurat "takie" jednorazówki do
        golenia, a nie inne. Użyliście i dobrzę golą :) ja tam się kieruję
        doświadczeniem, a nie wróżeniem z fusów...śmigam na valvoline i jest ok.
        • delius Re: z dosw. jesli mialbym juz cos innego zalac 28.03.10, 15:40
          a-portos-a napisał:

> kurcze ale ludzie to są uprzedzeni do zmian! dziwią mnie opinie w
          stylu, nie bo
          > nie, nie bo to chwyt marketingowy, nie bo to taka gadka, bo
          wszystko jest takie
          > samo, bo są normy itp. ludzie popróbujcie trochę różnych rzeczy, a
          nie tak od
          > razu krytyka na całej linni. Normy przecież spełniają nie tylko
          oleje, ale i
          > telewizory, komputery, prawdę mówiąc większość towarów
          dopuszczonych do obrotu.
          > Sami sobie odpowiedzcie dlaczego kupujecie akurat "takie"
          jednorazówki do
          > golenia, a nie inne. Użyliście i dobrzę golą :) ja tam się kieruję
          > doświadczeniem, a nie wróżeniem z fusów...śmigam na valvoline i
          jest ok.
          No to witaj w klubie. Ja też bardzo sobie chwalę ten olej od
          Valvoliny i im więcej na nim jeżdzę, tym bardziej doceniam tę
          inwestycję.
        • antyklakson Re: z dosw. jesli mialbym juz cos innego zalac 17.04.10, 17:56
          www.youtube.com/watch?v=LCO18SorRCs a takie coś znalazłem :) używam
          Valvo max life od 5 lat. moim zdaniem to najlepszy olej w tej cenie. wymieniam w
          sumie raz na rok, a po każdej zmianie, to jak ten gościu z reklamy siedzie
          chwilkę i się wsłuchuje w swój silnik :):) polecam niedowiarkom max life.
    • iza9919 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 17.04.10, 18:21
      ja mam seata cordobę, olej Loto 10W40
      • qwerty88 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 17.04.10, 21:41
        jakie macie doswiadczenia z lidlowskim olejem w5 np. 5w40? Kto sie ukrywa pod ta
        marka handlowa?
        • rurek20 Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 26.04.10, 19:26
          Valvoline jak dla mnie bezkonkurencyjny :P
    • baazicar Re: Jaki olej syntetyczny? castrol/elf/mobil/tota 27.04.10, 17:31
      wicekpl napisał:

> Witam
      > Czy istnieją duże różnice w obecnych olejach syntetycznych?poszukuje go do w
      > miarę nowego samochodu klasy B (1.2 16v benzyna)który będzie w 90% jeździł w
      > mieście.Jaki olej polecacie a jaki odradzacie:-)
      > Pozdrawiam

Jak w miarę nowy to nie ma większego znaczenia jaki wlejesz. Tak naprawdę
      powinieneś zastanowić się nad wyborem gdy autko przekroczy 100000. W tym
      momencie wybór oleju jest kluczowy dla pracy silnika. Polecam maxlife. Poniżej
      masz link do strony na której poznasz szczegóły danego produktu.
      www.valvoline.pl/index_maxlife_gama.html#
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka