Dodaj do ulubionych

Megane - uszkodzone cewki zapłonowe

IP: *.pwradio.pl 17.02.04, 12:45
1. Może ktoś posiada uszkodzone cewki zapłonowe od Megane 1,6 16V, proszę o
info - potrzebne mi są w celach poznawczo-eksperymentalnych.
2. Czym grozi dla katalizatora jazda z niesprawnym jednym cylindrem
(niespalone paliwo), czy dopuszczalne są jakieś odległości np. na dojazd do
serwisu?
Pozdrawiam.
Ed
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.02.04, 13:06
      w serwisie powiedzieli mi ze taka jazda moze skonczyc sie przepaleniem
      katalizatora,ale jak dlugo mozna jezdzic to nie mam pojecia.
      Ja przejechalem ok 25km i nic sie nie stalo ale temp.-15
    • Gość: Michal Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.telia.com 17.02.04, 13:07
      Jezeli problem sie odnosi do jednego cylindra i chcesz tylko dojechac do
      servisu,nalezy zdjac przewod elektryczny z wtryskiwacza.Wtedy paliwo sie nie
      bedzie dostawac do komory spalania i spokojnie wolno dojedziesz.Pzdr.Michal
      • andsin Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe 17.02.04, 22:06
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Jezeli problem sie odnosi do jednego cylindra i chcesz tylko dojechac do
        > servisu,nalezy zdjac przewod elektryczny z wtryskiwacza.Wtedy paliwo sie nie
        > bedzie dostawac do komory spalania i spokojnie wolno dojedziesz.Pzdr.Michal
        Tylko jak poznać który to cyliner nie pali ?
        • Gość: Ed Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.pwradio.pl 17.02.04, 23:12
          Wg rady Michała: odłączając kolejno po jednym wtryskiwaczu, na niepracującym
          cylindrze będzie brak reakcji w i tak już kulawej pracy silnika.
          Pzdr. Ed
    • Gość: Ed Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.pwradio.pl 17.02.04, 18:41
      Dzięki Panie Michał za konkretną podpowiedź, mam nadzieję że mnie to ominie,
      chociaż już wisi w powietrzu.
      Na razie udało mi się cewkę reanimować, nie wiem na jak długo, ale przynajmniej
      na razie ok. 400 zł zostało zaoszczędzone.
      W dalszym ciągu ponawiam apel do ewentualnych posiadaczy uszkodzonych cewek o
      kontakt.
      Pzdr. Ed
      • Gość: Michal Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.telia.com 17.02.04, 19:06
        Cewki nie mozna reanimowac,prawdopodobnie bylo uszkodzenie gdzies w okolicy byc
        moze modul lub poprostu kable wysokiego napiecia a moze swiece o ktorych
        zapomniales.
        pzdr.Michal
    • Gość: maaaq Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 19:29
      mialem taki sam problem, tyle ze w lagunie. Za pierwszym razem wymieniony
      zostal katalizator, pozniej pare razy jezdzilem wymieniac cewki. Nikt w
      serwisach (bo bylem w kilku roznych) nie potrafil wyjasnic czemu tak sie
      dzieje, ale mowili to samo - przy kolejnej awarii jak najszybciej do serwisu bo
      jazdza na 4 cylindrach moze spowodowac uszkodzenie katalizatora. Laguna II 3.0
    • andsin Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe 17.02.04, 22:04
      Mam gdzieś jedną uszkodzoną, a wymieniono mi wszystkie 4. Nie od razu -
      najpierw jedną a później jak strzeliła druga wymieniono mi dwie pozostałe
      sprawne. Podobno była to wada i podlegały wymianie na gwarancji. Coś musiało w
      tym być, gdyż samochód miałem po gwarancji a skasowali mnie tylko za robciznę.
      (u Fusa i Kiljańczyka w Warszawie). W obu przypadkach przejechałem ok. 10 km do
      serwisu.
      • Gość: Ed Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.pwradio.pl 17.02.04, 23:05
        No właśnie.
        Tylko że najpierw trzeba wybulić kasę a potem ewentualnie ci zwrócą, w
        zależności od zależnosci, nie licząc jeszcze niespodzianek i kłopotów na drodze.
        Czy mogę liczyć na jej odstąpienie?
        Pozdrawiam. Ed
    • Gość: Ed Re: Megane - uszkodzone cewki zapłonowe IP: *.pwradio.pl 17.02.04, 22:51
      Tym razem się udało gdyż było to przebicie na izolatorze wyjściowym cewki w
      pewnej odległości od jej obudowy, dające szansę na jego wyskrobanie i dodatkowe
      zaizolowanie poprzez natłuszczenie silikonem.
      Ponieważ pozostało jeszcze przebicie skrośne z wnętrza izolatora na jego
      powierzchnię, więc izolacja nie jest już tak mocna, ale że nie żalowałem
      silikonu to mam nadzieję że trochę jeszcze wytrzyma.
      Przy okazji nalożyłem silikonu na pozostałe cewki, wzmacniając izolację zbyt
      oszczędnie zaprojektowanego przez producenta izolatora wyjściowego (pomimo że
      jest dość miejsca na grubszy izolator).
      Koszt takiej cewki sięga 400zł, a że zjawisko ich zbyt wczesnego padania jest
      znane użytkownikom i forumowiczom, więc dlatego szukam uszkodzonych cewek, aby
      poznać charakter tych uszkodzeń i próbować im przeciwdziałać, nie narażając się
      na niepotrzebne koszty.
      Świecę oczywiście sprawdziłem i na wszelki wypadek zmniejszyłem odstęp z ok.
      1,1 na ok. 0,9 mm.
    • Gość: Darkman Megane = scierwo :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 23:47
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka