bonin122 12.05.10, 23:33 Co myślicie o polskich producentach części samochodowych? Są one dobre, czy też są tanimi podróbkami produkowanymi w chinach? Są w stanie nawiązać walkę na naszym rynku z firmami zachodnimi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
cloclo80 Re: Polskie części do samochodów 13.05.10, 00:18 Producentami, ale czego. Jesteśmy tylko potęgą w breloczkach i zapachach do wnętrz. Reszta oczywiście Made in P.R.C Link Zgłoś
tusk-plusk Re: Polskie części do samochodów 13.05.10, 09:19 Jeteśmy europejską potęgą w produkcji silników diesla do samochodów osobowych. Link Zgłoś
teclaw Re: Polskie części do samochodów 13.05.10, 10:48 Polskie na pewno jest lepsze - wszytko co nasze jest lepsze. Wszytko co produkuje twój tata czy brat jest lepsze od podobnych rzeczy - taki punkt widzenia należy sobie wyrobić. p.s. znacie jaki ś polskich producentów części, akcesoriów do aut? Piszcie! - łatwiej będzie świadomym konsumentom w podejmowaniu decyzji zakupowych. Link Zgłoś
roney03 Re: Polskie części do samochodów 13.05.10, 11:00 MIKODA- tarcze i bebny hamulcowe - podobna jakosc jak popularnych Brembo przy zachowaniu minimalnie nizszych cen. Zreszta Brembo to tez producent tanich czesci. Kilku polskich producentow robi dobre uklady wydechowe oraz felgi aluminiowe. Link Zgłoś
bezzebnypirat Mikoda, mot-gum 13.05.10, 15:52 Wycieraczki Mot-gum sa naprawde dobre, ale kupic je ciezko. Kupowalem w Auchan, bo ze wszystkich miejsc w jakich bylem tylko tam byly. No i za drugim razem wybor byl tak ograniczony, ze do swojego ultra popularnego auta nie znalazlem nic... Wiec kupilem jakies chinskie. Teraz mam alce. Mikoda - naprawde niezle tarcze, mozna zamowic nawet nawiercane i nacinane, pomalowane krawedzie, wiec wyglada i dziala calkiem niezle. Dwa komplety kupione, z obu zadowolony Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Mikoda, mot-gum 13.05.10, 15:53 Ach, Mikode kupuje sie najlepiej przez ich strone internetowa. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Mikoda, mot-gum 24.05.10, 14:26 Wycieraczki mozna kupic bezposrednio u producenta: www.wycieraczkisamochodowe.com/ Link Zgłoś
jorn Re: Polskie części do samochodów 07.06.10, 15:52 cloclo80 napisał: Producentami, ale czego. Jesteśmy tylko potęgą w breloczkach i zapachach do wnętrz. Spróbuj znaleźć jakikolwiek samochód wyprodukowany w Europie niezawierający polskich części. Jeśli ci się uda, gratuluję. Link Zgłoś
wichura Re: Polskie części do samochodów 13.05.10, 11:56 Polskie a polskie... Czy masz na myśli polskie = produkowane w Polsce (ale przez zachodnie koncerny, z obcych surowców czy półproduktów, według zagranicznego projektu), jak większość opon, czy polskie = zaprojektowane i wyprodukowane w PL, przez rodzimego producenta? Właśnie kupiłem sobie tłumik Ulter'a - jest naprawdę fajny, opinie użytkowników co do trwałości również są niezłe. Od niedawna używam płaskich wycieraczek MOT-GUM - są dużo lepsze od Max-Gum, lepsze od Alca-Heyner i Boscha. Nie mogę porównać do Valeo, bo nigdy nie miałem (są 6 razy droższe!). Swego czasu owiewki był polską specjalnością, Groclin produkował tapicerki dla kilkunastu zachodnich marek... > Są w stanie nawiązać walkę na naszym rynku z firmami zachodnimi? Pewnie tak, skoro działają, a niektóre nawet się rozwijają. Przeważnie są tańsze od zachodnich przy porównywalnej lub nieco słabszej jakości, albo lepsze od chińskich przy zbliżonych cenach. Link Zgłoś
bonin122 Re: Polskie części do samochodów 16.05.10, 23:05 Chodzi mi bardziej o takie części mechaniczne (metalowe) takie jak łożyska do kół, silniki czy tego typu rzeczy. Z ciekawości pytam bo ostatnio zacząłem trochę grzebać po necie i jednak są firmy w Polsce, którym wychodzi i dobrze prosperują. Wiadomo też, że zdecydowana większość robi w Chinach:) Link Zgłoś
uliczny_adwokat Re: Polskie części do samochodów 17.05.10, 00:35 łożyska......do mojego trattore już nie mogę kupic polskich. Pół biedy jak dało się kupić te z ZSRR(WNP). Teraz tylko chiński badziew, który nie wytrzymuje sezonu. Link Zgłoś
bonin122 Re: Polskie części do samochodów 21.05.10, 23:23 A takie zamienniki jak CX czy Kager nie robią do Twojego zamienników? Jak przeglądałem dzisiaj katalog CX to modeli było mnóstwo. Link Zgłoś
rozenrot Re: Polskie części do samochodów 23.05.10, 22:51 Myślę, ze większość firm robi łożyska tak jak CX pod setki modeli. Kwestia tego tylko czy są jakościowo tak samo dobre. To już warto jakoś wysondować. Link Zgłoś
bimota Re: Polskie części do samochodów 08.06.10, 09:56 Z tego co zrozumialem - chodzilo mu o polskie, produkowane w Chinach. :P Link Zgłoś
wielki_czarownik Polskie = dobre 23.05.10, 23:33 Nie chodzi tu o pusty patriotyzm. Najlepszą fabryką GM na świecie (produkującą auta z najmniejszą liczbą usterek i wad) okazała się fabryka w Gliwicach. Tak samo z polska fabryka FIAT okazała się najlepsza w całym koncernie. Słyszałem też wypowiedź gościa z 3M, który mówił, że przenoszą do nas produkcję z Japonii, bo... mamy lepszą jakość! Jak od dłuższego czasu jeśli tylko mogę, to kupuję rzeczy wyprodukowane w Polsce. Link Zgłoś
teclaw Re: Polskie = dobre 24.05.10, 13:49 Ja też co moge kupuje polskie - z czystego patriotyzmu:) To że polskie jest złe mieliśmy tylko w okresie komuny - przed wojną to co polskie było sysnonimem wysokiej jakości - również a może przede wszytkim dla własnych obywateli (przykładów masa nie ma czasu teraz szukać;) ) a PKP były najpunkyualniejszymi kolejami w Europie. Czasy PRL zmieniły to niestety - zmieniły na niekorzyść także polską mentalność (najlepsze zawsze "zagraniczne") - powoli to się jednak odradza... Link Zgłoś
skodaach promujesz swoja strone? 07.06.10, 07:16 odpisujesz tylko poto zeby wypromowac swoja strone? Link Zgłoś
k2i Re: Polskie części do samochodów 07.06.10, 13:01 u nas w Częstochowie produkowane są przez TRW poduchy, chyba pasy bezpieczeństwa i całe układy hamulcowe do tego działa brembo czy coś takiego producent hamulców i te wyroby chyba nie są najgorsze bo sporo kosztują a i firmy są to o uznanej marce, do tego jest sławny pilkington który to ratują przed zalaniem, jest tych dostawców i poddostawców w polsce Link Zgłoś
norbert.n Re: Polskie części do samochodów 07.06.10, 22:15 Kupiłem i zamontowałem do mojej Xantusi tłumiki, środkowy i końcowy firmy FERROZ. Wyglądają solidnie, ale są głośne, a na wolnych obrotach aż pierdzą po prostu... :) Link Zgłoś
czesci_do_samochodow Re: Polskie części do samochodów 02.10.13, 15:20 Zapraszam poCzęści zamienne sklep Mikmotors - więcej szczegółów na stronie www.mikmotors.pl Tylko najlepsze i najtańsze części do samochodów. Profesjonalny sklep z częściami zamiennymi Link Zgłoś