Gość: Prezenty IP: *.izoo.krakow.pl 17.06.10, 08:28 No co się dzieje z wysyłką prezentów z konkursów?! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ombre Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: 89.191.134.* 17.06.10, 08:53 dlaczego zniszczyć? co im szkodziło zostawić trochę sztuk? Link Zgłoś
kuzni Re: Motodziennik: Nowości Porsche 17.06.10, 09:14 świetny odcinek, ale powiedzcie mi dlaczego niszczy się takie genialne prototypy bo to nie pierwsza historia gdzie po zrobieniu czegoś lepszego niż konkurencja od projektu odchodzono a prototypy niszczono w takim razie jaki cel maja takie badania ?? Wydaje mi się że te przypadki przedstawione przez Pana Jacka to tylko ułamek, choć przyznam że Pan Jacek się stara :) morał z tego taki że my wszyscy jesteśmy nabijani w butelkę Link Zgłoś
Gość: Loopik Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.chello.pl 17.06.10, 09:15 Nie no masakra. To tylko udowadnia, że tezę, że nic się nie wymyśla tylko odtwarza historię i wmawia ciemnotę ludziom, że to są super nowoczesne wynalazki i tak jest w wielu dziedzinach min. cyfrowych lustrzankach. To mi przypomina rewelacyjne osiągnięcia inżynieryjne samochodów elektrycznych, które mają gorsze osiągi niż te produkowane na początku XX wieku. Żenada. Kiedyś był taki artykuł w Forbes, w którym było napisane, że gdyby ludzie rzeczywiście dążyli do rozwoju technologicznego i technicznego to dzisiaj latające samochody i inne futurystyczne wizje nie były by niczym dziwnym, tylko zawsze jest tak, że wprowadzenie wielu wynalazków opóźnia się np. o 100lat bo się to komuś po prostu nie opłaca. Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 09:26 Fajny odcinek. Ciekawy temat w cyklu. Może w którymś następnym odcinku wytłumaczy Pan dlaczego niszczono prototypy? Auto Tygodnia: Alfa Romeo 155 Q4. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: value Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.nplay.net.pl 17.06.10, 09:52 Panie Jacku, ostatnio dużo było mowy o producentach rozmieniających się na drobne, tracących swoją tożsamość. Chciałbym zobaczyć w MD ranking producentów, którzy są wierni swojej historii i ideom. Na pewno jeszcze takie firmy są. Auto tygodnia z innej beczki : Innocenti mini 90 ( swoją drogą historia firmy ciekawa ) Pozdrawiam ! Link Zgłoś
Gość: pabby Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: 83.175.174.* 17.06.10, 10:28 znowu ciekawa historia podobnie jak z samochodami elektrycznymi... Link Zgłoś
Gość: omobono Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.06.10, 10:59 Panie Jacku mam ciekawy temat spliff.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=113 Link Zgłoś
Gość: tja Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 11:07 nagród z konkursów jak nie było tak nie ma, a Pan Jacek przyjął strategię strusia - głowa w piasek i udawanie, że tematu nie ma... Link Zgłoś
a4_capone Re: Motodziennik: Nowości Porsche 17.06.10, 11:26 A propos samochodów elektrycnich z zeszlogo wieku to troche Pan Jacek tu przekłamuje piejąc nad tym, że były bardziej wydajne. Nie zapominajmy o tym, że wtedy samochody były dużo lżejsze. Wtedy standardem było 700-800kg, teraz 1300 w klasie B nikogo nie dziwi. Klient był mniej wymagajacy w kategorii bezpieczeństwa i wygody. Nie trzeba było upychac aku gdzies pod podłoga itp. Poza tym nie miały silnika doładowującego, który też zabiera miejsce akumulatorom. Ale do do cofania dobrych projektów z powodów ekonomicznych to sie zgadzam. Wkurza mnie to zacofanie na siłe :( Link Zgłoś
Gość: Azure Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 12:14 Samochody ESV wcale nie były takim dobrym pomysłem. Ważyły dwa razy tyle co normalne auto, paliły dwa razy tyle, kosztowały dwa razy tyle i przypominały jeżdżące bunkry. Pomysł kuriozalny i bez szans na sukces. Zainteresowanych odsyłam do 41. numeru Classicauto. Link Zgłoś
Gość: GosiaQ Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.riz.pl 17.06.10, 12:33 tylko facet mógł napisać, że ten SUV jest PISTACJOWY...;-) Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.webasto.pl 17.06.10, 13:13 @Azure: promowanie ESV nie miało sensu również dlatego, że tak ciężkie samochody z bardzo sztywną strukturą stanowiły przy zderzeniu czołowym śmiertelne zagrożenie dla "przeciwnika", jeśli był by nim normalny samochód. Warto też zauważyć , że historia takich konstrukcji zaczęła się dużo wcześniej i nie była usłana sukcesami. O ile pamiętam, samochód eksperymentalny firmy Fairchild nie sprawdził się w teście zderzeniowym gdzieś koło roku 1972 z powodu kłopotów z precyzyjnym odpalaniem poduszek. Mimo kłopotów cały szum medialny wokół ESV spowodował przyspieszenie prac nad bezpieczeństwem, czego pierwszym efektem były wielkie i szpecące (jak wtedy uważano zderzaki, które zaczęło stosować Volvo. Poduszki, choć wynalezione jeszcze w latach 50-tych i pierwszy raz oferowane jako opcja w jakimś modelu GM już w 1973 roku zrobiły karierę dopiero po dopracowaniu ich przez MB w latach 80-tych. Link Zgłoś
Gość: matt89 Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.sta.asta-net.com.pl 17.06.10, 13:34 Wizjonerów zawsze się dołuje. Przekonałem się o tym dzisiaj. Nie ważne, że masz lepsze pomysły, potrafisz zrobić coś lepiej od innych. Niektórzy są ciemni i chcą żyć w ciemnocie, niestety nie zwracają uwagi na to, że postęp to zmiany może nie wszystkie są korzystne, ale próbować trzeba, w przeciwnym wypadku wogóle nie powstałoby koło. Pozdrowienia dla wszystkich niedocenianych. Link Zgłoś
Gość: Azure Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 14:26 Zgadza się Jacku. Najwięszym problemem ESV było bezwzględne podejście do tematu. Nie ma czegoś takiego jak 100%-towe bezpieczeństwo, dlatego cieszy mnie fakt, że dzisiejsze samochody osiągnęły pod tym względem racjonalny kompromis. Ale może żeby to zrobić potrzebna była właśnie lekcja z ESV, kto wie. Co do zderzaków to są dzisiaj tylko szpetną pamiątką. W latach '60 zderzaki były chromowane i montowane do nadwozia, dzisiaj mamy plastikowe wbudowane w bryłę auta - też nieźle to wygląda. Nie mogę niestety przeboleć połowy lat '70 i '80 kiedy do blaszanego nadwozia zamiast chromu zaczęli montować wstrętne, wykonane z tworzywa podkłady kolejowe. Ubolewam nad kilkoma fajnymi autami, które w ten sposób zepsuli. Pół biedy, że miało to głównie miejsce w ameryce (europa na szczęście oparła się temu ochydnemu trendowi), gdzie durne przepisy wymagały od zderzaków absorbcji siły uderzenia z prędkością 5 km/h. Jajco ten zapis dał, tylko oszpecił masę samochodów. Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 15:32 Carrera GT - z nowszych wózków najlepszy na świecie, mega mega super car 917 "Gulf" ze starszych -ten przy masie około 1 Tony i silniku minimum 550 KM złoiłby wszystkie współczesne ayta z Veyronem straszydłem włącznie Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 17:03 okazja tygodnia:) allegro.pl/item1080617449_jaguar_xk8.html Link Zgłoś
Gość: sowula Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 17:27 NIe wiem czy zauwazyliście ten ogromny samochod z arabi, ten samochod jezdzi i w środku jest jak mieszkanie. Jezdza nim po pustyniach. Opisywał je Clarkson w jednej z ksiązek:) Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 17:29 NIech Porsche zrobi coś bardziej dla ludu(356, 924) - tak przecie zaczynali , a nie dla nowobogactwa (Cayenne , Panamejra..) ... Hehe , szejki chyba już niedługo będą swawolić.... rura BP pękła (albo jej ktoś pomógł - patrz lobby ekologiczne/eko-inwestorzy ) i od dzisiaj ropa będzie już , BE a nie tylko Passe... ... dobry odcinek "Samochody/polityka" ..za żelazną kurtyną też niszczono dobre pomysły, i czymże różni sie ten kierowany przez grupy interesu Turbokapitalizm od dobrej sowieckiej szkoły biznesu :) Link Zgłoś
Gość: deero Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.warszawa.mm.pl 18.06.10, 00:20 Oj chyba Pan Jacek trochę przesadził, że z tego auta przy czołówce przy 80km/h bez zapiętych pasów wychodziło sie bez szwanku, no chyba, że Amerykanie odkryli magiczne urządzenie do blokowania praw fizyki, takich jak np. siła bezwładności :P Bo inaczej może sama konstrukcja auta wytrzymywała, ale ludzie w środku lądowaliby z ogromną siłą na szybie i desce rozdzielczej... Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 11:08 no fakt przesadził , bajke nam zapodał ten Jacus z tymi 80km/h,pozdrawiam.Kto go lubi? :) Link Zgłoś
regoat Re: Motodziennik: Nowości Porsche 21.06.10, 01:32 swietne odcinek "samochod i wielka polityka" Link Zgłoś
Gość: R1 Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.chello.pl 23.06.10, 07:13 A mówili że Porsche po przejęciu przez grupę VW nie będzie spoko ;-) Link Zgłoś
Gość: gość Re: Motodziennik: Nowości Porsche IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.10, 18:18 Niektórzy mówili też że to najgorsza chwila w historii Porsche, a tutaj proszę, dzięki Volkswagenowi idzie do przodu. Link Zgłoś