mameja21 02.07.10, 18:59 moto.onet.pl/1617758,1,pech-nie-opuszcza-toyoty,artykul.html?node=2 Link Zgłoś Obserwuj wątek
pan666 Re: Azjatyckie padło znowu się sypie hehe. 03.07.10, 12:14 slowo "sypie" uzywa sie do sypania/korozji wozidla Subaru i Mitsubishi sypia sie wczesniej niz inne japsy. Link Zgłoś
afore1 Re: Azjatyckie padło znowu się sypie hehe. 04.07.10, 20:05 "Azjatyckie padło znowu się sypie hehe" Coś nowego, co nie?? Trzeba wyć i zakładać tematy aby się dowartościować. Link Zgłoś
galtom Czy Toyota to wiekszy obciach niz Skoda? 05.07.10, 10:21 Powienienem sie wstdzic, ze tym jezdze:-)? Link Zgłoś
robert888 ty nie jeździsz tylko się przemieszczasz z A do B 05.07.10, 10:39 taka jest tojota he he. Link Zgłoś
galtom Zatem, czy to obciach przemieszczac sie Toyota? :) 05.07.10, 11:04 Nie zebym sie bardzo martwil, bo przemieszczanie/jezdzenie (jak zwal tak zwal) Toyota jest zawsze fajne. Czlowiek sie skupia na drodze, krajobrazach, itp... a nie np. pracy silnika oraz mysli z tylu glowy "Czy do jade do tego B". Mojej Smoczycy nie zamierzam tez sprzedawac (dozyje u mnie starosci - zasluguje) wiec jej wartosc rynkowa (o co sa w USA procesy podobno) tez mnie wali. Ale powyzsza mysl, ze to jednak wstyd (dlaczego?) widzialem na jakims forum, i ze to gorsze niz jezdzenie Skoda. Osobiscie do Skody nic nie mam, wrecz precziwnie - jest wszystkim tym czy powinien byc VW tylko zapomnial starajac sie stac Mercedesem czy inna marka premium wiec chwala jej za to. Wydaje mi sie tez, ze dzieki poleganiu na sprawdzonych i tanszych rozwiazaniech koncernu ze Skoda nie bedzie tkich problemow (awarie ) jak z VW (znajomi do dzis walcza z Passatem w ktorym umarl diesel). Ale jakos nie bardzo moge wymyslic czemu mialbym byc zle postrzegany jako czlowiek siedzac sobie w moim jajeczku... Link Zgłoś
jbl25 Re: Zatem, czy to obciach przemieszczac sie Toyot 05.07.10, 11:25 W Stanach Toyota jest postrzegana jak blender, pralka, ew telewizor. Nawet Lexus tu nie wiele lepiej robi w ogólnym image, bo to z kolei furak dla nowobogackich i czarnych dilerów koki i alfonsów. Link Zgłoś
galtom Re: Zatem, czy to obciach przemieszczac sie Toyot 05.07.10, 11:39 A jak w Stanach postrzegana jest Skoda? Zreszta w zasadzie moze to moja wina, ze nie usciclilem iz rozmawiamy o rodzimym, polskim rynku (w koncu co za roznica jak postrzega sie jakas marke w Ugandzie, Kazachstanie czy USA - tam w koncu nie przemieszczamy sie z A do B na codzien). I sasiedzi nie widza i nie komentuja :-) Link Zgłoś
nazimno klisza, stereotyp, glupota 05.07.10, 11:47 To postrzeganie i kwalifikowanie otoczenia na podstawie posiadanego przez innego osobnika przedmiotu jest charakterystyczne dla wzorcowych idiotow w spoleczenstwie konsumpcyjnym. Te mity tworzy sie na uzytek przemyslu reklamowego. Czesciowo jest to cecha atawistyczna pochodzaca z epoki wczesnego myslistwa, gdzie dluzsza i lepsza dzida byla synonimem skutecznosci w zdobywaniu pozywienia oraz obrony przed dzika zwierzyna, a takze przed wrogimi jednostakami z innego lub tego samego plemienia. Stad te Wasze dywagacje. Link Zgłoś
galtom Re: klisza, stereotyp, glupota 05.07.10, 12:31 nazimno napisał: > Czesciowo jest to cecha atawistyczna pochodzaca z epoki wczesnego > myslistwa, gdzie dluzsza i lepsza dzida byla synonimem skutecznosci > w zdobywaniu pozywienia oraz obrony przed dzika zwierzyna, a takze > przed wrogimi jednostakami z innego lub tego samego plemienia. A moze gdzies po drodze wkradl sie blad? :-) W tamtych czasach jednostki slabe, nie dajace sobie rady, itd... nadrabialy swoje niedomagania sprzetem. Wolo biega = dluzsza dzida albo posilek raz w tgodniu :-) I chyba cos w tym jest (tylko o tej mozliwosci rzadziej sie wspomina) tzn. jak np. ma sie malego fiutka, koslawe nozki i 1.50 w kapeluszu to sie kupuje wielkie BMW z jeszcze wiekszym silnikiem i poduszke na siedznie :-) Innymi slowy auto na pokaz jest synonimem nieudacznictwa (przynajmniej na zachodzie pewnie tak jest bo i tak 90% auto to wlasnosc bankow) :-). Jak czlowiek ma fajna prace, fajna Zone/Meza partnera, ciekawe zycie to sie nie musi dowartoswiowywac znaczkiem na masce i KM pod maska tym bardziej, ze na codzien i tak sie z tego nie da skorzystac. Normalni, zadowoleni z zycia jezdza Skodami, Toyotami, Fiatami, itp. a reszta nieszczesliwcow usiluje kupic swoje samozadowolenie :-) Moze to tak jest? Link Zgłoś
nazimno Normalni ludzie... 05.07.10, 13:43 W ogole nie kieruja sie tego rodzaju sfabrykowanymi kryteriami. Niestety media kreuja wyimaginowany swiat kryteriow, ktore sluza do instrumentalnego manipulowania klientem masowym. Ten wlasnie klient masowy czesto nie jest sobie nawet w stanie uswiadomic faktu zmanipulowania. Dzieki temu funkcjonuje rynek przedmiotow pozadania. Ludziom wydaje sie, ze osiagneli stan nirwany po kupnie np. auta marki "xxx". I niech im sie wydaje. O to wlasnie chodzi. Link Zgłoś
jbl25 Re: klisza, stereotyp, glupota 05.07.10, 14:21 galtom napisał: > Jak czlowiek ma fajna prace, fajna Zone/Meza > partnera, ciekawe zycie to sie nie musi dowartoswiowywac znaczkiem > na masce i KM pod maska tym bardziej, ze na codzien i tak sie z > tego nie da skorzystac. Amen. Dodam, że też jak coś ma do roboty w życiu to też nie udaje mędrca na forum co to nie umie napisać jednego zdania po ludzku tylko musi z tego bić taka sztuczna mądrość. Nazimno, ja Ci piszę jak ludzie postrzegają Toyotę/Lexusa w Stanach bo czytam też zagraniczne blogi o furach gdzie jak jest wzmianka o tym, że w Lexusie z silnikiem V6/V8 samochód potrafi zgasnąć w trakcie jazdy to jak myślisz, co na ten temat sądzą? Mnie tam generalnie wali co kto kim jeździ, interesuje mnie głownie czym ja jeżdżę - pod kątem takim czy sprzęt sprawia mi frajdę i spełnia moje potrzeby motoryzacyjne. Nazimno, nie pisz następnym razem takich wywodów bo to tak jakbyś sam nie miał dzidy :) i nie całował z dziewczynami :) Link Zgłoś
nazimno Blad logiczny, zbyt daleko idace wnioski. 05.07.10, 15:03 Samo pisanie o zjawisku o niczym nie swiadczy (np. o fakcie posiadania dzidzi lub dzidy w stosownym rozmiarze). Ja po prostu pisze o tych stereotypach na marginesie. Niektorym wydaje sie, ze ten caly pic reklamowy to sama prawda. Dla mnie pojazd ma przede wszystkim walory techniczne wazne z punktu widzenia uzytownika czyli mnie. W OGOLE nie kieruje sie kryteriami z obszaru marketingu. Przy okazji. Kiedys widzialem pewna dzidzie w nissanie micrze koloru rozcienczonego mlekiem zielonego groszku, sama miala podobna bluzeczke, a w samochodzie posiadala 5 sztuk lalek bedacych "Zaba-Kermitem" w podobnym do micry kolorku. Dodatkowo, pokrowce na tapicerce tez byly w tym rozdrzyzganym kolorku zielonego groszku. Dziunia dumnie wsiadala do tego swojego UFO. Mielismy razem z zona niesamowity ubaw na parkingu pewnej sieci handlowej. Dodam, ze to UFO zdarzylo mi sie widziec w Niemczech, bo Polki nigdy by na taki pomysl nie wpadly. Link Zgłoś
jbl25 Re: Blad logiczny, zbyt daleko idace wnioski. 05.07.10, 15:11 Mi to się podobają kolesie w egzotycznych furach to to mają koniecznie koszulkę polo Lacoste z kołnierzem podniesionym do góry i wyraz twarzy jakby mieli zatwardzenie :) To są moi idole, barany głupie. Link Zgłoś
nazimno Tylko zatwardzenie? 05.07.10, 15:21 To da sie leczyc. Niestety jest jeszcze pare innych schorzen. I te sa nieuleczalne. Tez na marginesie(Lacoste): ----------------------------- Dwoch turystow amerykanskich zrobilo sobie wycieczke do Australii. Zwiedzaja rezerwat krokodyli, a jeden z tych krokodyli wlasnie byl w trakcie polykania innego turysty, ktory sie mu szczesliwie napatoczyl. No i jeden z tych dwoch mowi do kumpla,obserwujac krokodyla: - Popatrz, ale fart, ma spiwor od Lacosta. Link Zgłoś
jbl25 Re: Tylko zatwardzenie? 05.07.10, 15:27 Co mnie też apropos Lacoste śmieszy, że jak jadę do Anglii czy gdzie tam jest cywilizacja, to te rzeczy są w całkiem normalnych cenach, przyjeżdżam do PL a tu 2-3x więcej :) A tamte schorzenia, nie wiem, może to jakiś rodzaj dumy, nie wiem co tam siedzi w głowach ludzi którzy jeżdżą sportowymi autami po tych kartofliskach Warszawskich. Link Zgłoś
galtom a propos fenomenu cen 05.07.10, 15:39 dla mnie to tez jest szok. Np. woda mineralna Per cos tam - zwykla stolowa z gazem kosztuje tyle samo co dowolna inna - evian, czy cos. U nas jakies 4-5 razy wiecej. To przeca nie szampan!!! Z szampanii :-) Nie wiedziec czemu marki dobre i popularne u nas wciska sie ludziom jako super luksusowe (a do takich wiele im brakuje - chocby mniejszej ilosci egzemlarzy:-) i zada duzo wyzszych kwot niz za to samo w niemczech czy UK. Na czym to polega??? Adidas czy Nike, czy BMW to nie jest produkt dla bogatego anglika czy niemca tylko dla normalnej osoby. Tlucze sie to w milionach egzemplarzy i juz. Do klasy prodoktow w ktorej jest RR, Bentley czy Ferrari to temu daaaaleko. U nas sie do tego dorabia teorie i buty ktore w UK kosztuja 80-90 zl np. Merrele, ktorych ma kilka par) u nas sa niedestepne ponizej 300!!! O co tu chodzi? Link Zgłoś
nom73 Re: a propos fenomenu cen 05.07.10, 17:35 galtom napisał: > > Na czym to polega??? To się nazywa segmentacja rynku. Kumpel pracował w firmie, która produkowała urządzenie elektroniczne dla medycyny. Kupowali je pacjenci jak i lekarze. Pacjenci przeważnie kupowali wersję w plastikowym pudełku za 500zł a lekarze to samo w środku tylko pudełko było z polerowanego aluminium i cena 1000zł. Oczywiście pudełko nie było warte 500zł. :-) Link Zgłoś
jbl25 Re: a propos fenomenu cen 05.07.10, 17:56 Ale w PL to jest chyba jeszcze jakieś inne zjawisko w tym temacie, bo właśnie już pal licho fury, ale takie rzeczy jak wspomniana woda Evian, Perrier, ciuchy Timberland, Lacoste, to tam ceny są czasami o 2-3x większe niż w chociażby sąsiędnym kraju. I bardzo mnie to ciekawi dlaczego to niby tak jest, bo niby Lacoste to jakiś uber luksus? :) Link Zgłoś
nazimno To proste. 05.07.10, 18:32 W Polsce podobnie jest jak w Rosji. W takich krajach obserwuje sie u nuworyszy silne parcie na artykuly luksusowe, bez wzgledu na cene. Z powodow, ktore poddalem krytyce we wczesniejszych postach. Dla oferentow tych artykulow to latwy interes. Nie omieszkuja tego wykorzystac. I gola z gotowki naiwnych i spragnionych przedmiotow pozadanych. Link Zgłoś
nazimno Skromniutka ilustracja zagadnienia: 05.07.10, 19:00 www.polskatimes.pl/magazyn/2155,snoby-wszystkich-krain-laczcie-sie,id,t.html Link Zgłoś