Dodaj do ulubionych

Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo

18.03.04, 21:48
Ciekawe, ile będzie kosztować BMW 535d z tym superdyzlem. Jak cena tego cuda
będzie się miała do cen 530d i 540d. Poza tym Opel jednak planuje montowanie
tego rewolucyjnego 1.9 JTD 212 KM w Vectrze i Astrze. Ciekawe, ile będą
kosztować. Od tego zależy chyba przyszłość dyzli w samochodach
usportowionych, a nawet sportowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aragorn Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.03.04, 21:56
      W Oplu to bedzie Multijet 16V z Alfy Romeo z dołożona szeregowo drugą
      spręzarką. Gdybym miał wróżyć z fusów, to obstawiam cene na poziomie 156 Mjet
      16v plus 20-25 kpln, w zalezności od tego, jakie wyposażenie będzie w serii.
      Czyli jakby nie patrzeć - cholernie drogo
      No, chyba ze potraktują Vectrę na zasadach totalnego novum technicznego, i będą
      ją w taki sposób pozycjonowac. Wtedy cena to wieeeeelka niewiadoma.
      • greenblack Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo 18.03.04, 22:16
        Czyli według Ciebie €5000. Vectry 1.9 JTD jeszcze nie ma w Polsce, ale w
        Niemczech już jest. Wersja 150 KM kosztuje €26000, czyli €1700 od 3.2 V6 benz.
        Czyli według Ciebie 212-konne 1.9 miałoby kosztować €31000 czyli €3300 (16000
        zł) więcej od tak samo mocnej benzyny V6.
        • Gość: T Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.net 18.03.04, 22:33
          Najgorsze jest to ze te nowoczesne dyzle pala coraz wiecej i kosztuja coraz
          wiecej,natomiast nowoczesne silniki benzynowe sa chyba bardziej ekonomiczne niz
          kiedykolwiek,biorac pod uwage relatywnie niewielka roznice w cenie obu paliw i
          dosc duza w cenie zakupu,to taka roznica bedzie sie zwracala w nieskonczonosc.
        • Gość: Aragron Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.04, 23:06
          Wydawało mi się, że napisałem swojego posta używając poprawnej i przejrzystej
          polszczyzny tak, aby dla każdego było wszystko jasne, a tu jednak znalazł się
          ktoś, kto ma problemy z rozumieniem tekstu pisanego....
          W moim poscie dwa oczka wyżej jak byk stoi, że obstawiam cenę Vectry z 212
          konnym dieslem na poziomie o mniej więcej 20 tys wyższym od obecnej ceny 156
          JTD 16v, czyli suma summarum ok 120 tys złotych polskich ( 156 JTD Distinctive
          to na chwilę obecją wydatek rzędu 105 tys PLN).
          Jak to się ma do twoich "wyliczeń" to chyba sam widzisz.

• greenblack Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo 14.07.04, 22:09
      535d będzie kosztować ponad €7000, czyli ponad jakieś 32000 zł więcej od 530d.
      Cenią się.
      • Gość: verte Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:12
        greenblack napisał:

> 535d będzie kosztować ponad €7000, czyli ponad jakieś 32000 zł więcej od
        > 530d.
        > Cenią się.

Ale pewnie będzie miał w standardzie automat. :-(((
        • greenblack Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo 14.07.04, 22:16
          Masz rację!
      • Gość: TO JA Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.honeywell.com 14.07.04, 22:17
        Wyprodukowanie tej drugiej turbosprezarki kosztuje okolo 300 dolarow. Sam
        silnik jest wiekszy i pewnie niektore elementy samochodu musza byc
        zmodyfikowane ale to raczej sprawy groszowe. Kupuj akcje BMW!
        • greenblack Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo 14.07.04, 22:18
          Silnik jest ten sam - 3.0d. Nie przejmuj się, o to chodziło marketingowi BMW.
          • Gość: TO JA Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.honeywell.com 14.07.04, 22:59
            Te silniki maja 3 rzeczy wspolne: pojemnosc i korki wlewu i spuszczania oleju.
        • Gość: Mojo Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 07:54
          Ludzie, zlitujcie się - to jest rozumowanie na poziomie przedszkola "koszt
          produkcji 300 $, więc pewnie samochód z turosprężarką powinien pewnie kosztować
          max. 320 $ więcej niż bez niej....... A nie przyszło Ci do głowy jakie nakłady
          finansowe musieli ponieść na badania, na próby, na atesty, testy, w końcu na
          uruchomienie linii produkcyjnych ??? .... przecież to waszytsko musi się teraz
          zwrócić. Oczywiście z nawiązką, ale bądźmy sprawiedliwi - koszt wyprodukowania
          jest jedynie częścią finalnej ceny za produkt...
      • Gość: AdM Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.04, 22:42
        W przypadku 730d i 740d różnica to 18000Eu. W wyposażeniu znikoma, więc tam
        taka dopłata byłaby, powiedzmy, logiczna.
        • Gość: verte Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 23:14
          A ile koni ma to 535d?Hartge za 5 tys.euro robi 255 z trzylitrówki.
          No i jest manual.
          • Gość: TO JA Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.honeywell.com 14.07.04, 23:28
            272 konie. 560 Nm moment.
            • lupus99 Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo 14.07.04, 23:46
              Zapomniales dodać że na biegu jałowym moment to 300Nm czyli tyle ile max ma 3-litorwa benzynowa rzedówka BMW
              • Gość: TO JA Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.honeywell.com 14.07.04, 23:51
                A jak kompletnie stoi to ma 100 Nm momentu, tak zwana pozostalosc momentowa.
                • Gość: WłodekInżynier Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 08:43
                  A jak wyjmiesz kluczyki ze stacyjki to ma jeszcze 80 Nm to się nazywa moment
                  zastojowy czyli potocznie zwany "zaraz bendem wiał jak mnie dresy bendom
                  chcieli łukraść tem beemkiem "
      • Gość: AdM 535d pierwsza jazda IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.04, 20:15
        greenblack napisał:

> 535d będzie kosztować ponad €7000, czyli ponad jakieś 32000 zł więcej od
        > 530d.
        > Cenią się.

Dokładnie 5650Eu.
        www.automotorundsport.de/d/64233
        www.automotorundsport.de/d/63862
        Wypowiadają sie w samych superlatywach. Doskonale zestopniowana i działająca
        skrzynia biegów(automat), równy ciąg silnika w pełnym zakresie 1-5tys.obr. Na
        zdjęciach ciekawostka: to chyba pierwszy diesel BMW z poziomo wyprowadzonymi i
        wyeksponowanymi rurami wydechowymi. Jak dla mnie pięknie wygląda w tym kolorze
        i z tymi felgami 17'.
    • Gość: Stanley Re: Jestem ciekaw cen tych nowych dyzli z biturbo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.04, 01:06
      A kogo to obchodzi. Tylko gumofilce kupują dyzle..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka